Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • joysefke

    veterán

    LOGOUT blog

    válasz Oliverda #22758 üzenetére

    Érdemes lenne feleleveníteni az eseményeket. Akkor kb. olyan pácban volt az Intel mint most. Zsákutcába futott Netburst uarch gyártástechnológia bakikkal tarkítva. Hasonló volt a probléma a 90 nanométerükkel mint most a 10-zel:

    Emlékszem mintha tegnap lett volna, talán még a linkelt HWSW-s cikkeket is olvastam anno. :)

    Egyszerűen arról van szó, hogy az intel pozíciójával szembeni fenyegetéseket máshogy súlyozom:

    Intel oldalán korábban nem volt tartós gyártástechnológiai hátrány, sőt szinte mindig fél-egy (majd később még több) lépés előnyben voltak. Én nagyon súlyosnak látom a gyt előny hártrányba fordulását. ugyanígy az a tény, hogy most már másoknak is van komoly gyártókapacitása az aktuális legfejlettebb processzel az nagyon komoly hosszú távú fenyegetés.

    Az intel a 2000-es évek óta nagyobb és erősebb lett, de ugyanezen az iparágban megjelentek olyan új szereplők akik szinte ugyanakkorák és nagyságrendileg ugyanannyi erőforrással tudnak dolgozni (TSMC, Samsung) egy esetleges buktát pedig tudnak kereszt-finanszírozni egy az intel számára elérhetetlennek tűnő piacról, piacokról.

    A másik pedig az, hogy korábban írtam, a vásárlókörükben olyan erőközpont jött létre (Cloud szolgáltatók) amire korábban nem volt példa ráadásul az ő üzleti modelljük sikeressége és úgy általában a növekedési potenciáljuk részben hozzá van kötve ahhoz, hogy milyen hardvert kapnak.

    Ezek az új körülmények/kitettségek hosszú távú stratégiai fenyegetések az intel számára és nem lehet összekeverni taktikai bakikkal.

    Ami forgatókönyveket én elképzelhetőnek tartok. Nem mondom, hogy megtörténik mind, de szerintem bőven elképzelhető:

    1, Cloud

    Ha az AMD a ZEN2-3 rohammal elérni a 20-30%-ot a nagy cloudoknál és ott bizonyít, akkor ezek saját hosszú távú érdekükben dönthetnek úgy, hogy a jövőben egyetlen processzor beszállítót (khm intel) sem hagynak a saját infrastruktúrájukban mondjuk 2/3 részesedés fölé menni, hogy egyrészt megakadályozzák a zsarolás és a számukra fenntarthatatlan beszerzési árak kockázatát másrészt mindig tudják az ajánlatokat versenyeztetni.

    Még ha az AMD ajánlat pár év múlva technológiailag egy picit gyengébb lenne, az ármérséklő hatása és a plusz garancia amit a jelenléte nyújt elég lehet hogy megérje őket versenyben tartani. Túléltek ők már hurka-gyurka konzol SoC-okon is, ehhez képest a cloud piac egy szelete habzsi-dőzsi lenne.

    1.1, Cloud+1

    Mindig van egy következő killer feature ami még csak ezért nem tudott bevetésre kerülni, mert a számítási igénye olyan magas, hogy az aktuális hardveren futtatva még nem rentábilis. Amikor rentábilissé válik akkor bevetik és megint megvan 1-2 évre a felfutás motorja amire ugranak a felhasználók és termeli a bevételt.

    A számítási teljesítmény kiszámítható növeléséhez pedig nyilván nem az kell, hogy az egyetlen gyártó pipettával csepegtesse a fejlesztéseket.

    2, Google

    A cloudon belül is szerintem a Google helyzete az AMD számára speciális. Minden egyes dollár amit a Google az AMD-nél költ el, a TSMC-n keresztül közvetve a saját partnereit erősíti, hiszen a pénz visszafolyik az ARM SoC-ok gyártására is használt technológiákba. Olcsóbb ARM SoC => több telefon eladás, gyorsabb csereciklus, újabb Android verziók magasabb aránya stb.

    3, TSMC, Samsung

    A TSMC üzleti modellje jelenleg annyi, hogy mások hozzák a designt, ők pedig hatékonyan legyártják. Ameddig nem lehet tudni, hogy a ZEN-ből lesz-e valami komoly, ezt nyilván nem rúgják fel és feleslegesen nem kockáztatnak.

    Egy olyan helyzet viszont, ahol a TSMC által gyártott ZEN(n+1) elér egy komoly részesedést az x86 piacon, én úgy gondolom hogy erősen motiválná a TSMC-t, hogy beszálljon a next gen ZEN-ek designjának finanszírozásába, ezáltal biztosítva saját piacát illetve nyilván biztosítana egy jóval magasabb marzsot is a kockázatokért cserébe.

    Az AMD számára még mindig sokkal jobb buli lemondani a marzs egy részéről a partner számára cserébe a részben megfinanszírozott és ezért kiszámíthatóbb fejlesztésért mintsem lemondani a piac jelentős részéről a konkurens számára, mert éppen nem volt pénzük egy jó designra.

    És fordítva: A TSMC számára a mobil SoC-ok piacán egyértelműen látszik a termékenkénti egységár illetve a részesedés plafonja is. Az x86 pedig egy új meghódítható terület ahol a nulla körüli részesedésükről ha felmennek tartós 30-40%-ra az számukra óriási plusz forgalom lenne. Az x86 DC termékek ára pedig más dimenzió mint egy éppen aktuális mobil SoC. Ha vérszagot éreznek, nem hiszem, hogy hagynák hogy az x86-os térnyerés azon ússzon el, hogy az AMD-nek éppen nem volt évi párszázmilliója versenyképes fejlesztésre.

    A TSMC-nek minimális a kitettsége az intel irányába, a hátországuk az intel számára bevehetetlen, szerintem bolondok lennének legalább egy kicsit nem bepróbálkozni.

    Samu:

    Amit leírtam a TSMC-vel kapcsolatban az szerintem a Samura hatványozottan áll, persze egy AMD-Samsung kapcsolatnak előfeltétele, hogy az egyik következő ZEN design a Samunál legyen gyártva.

    Nem hiszem, hogy nagy lenne a motiváció, de egy Samsung által gyártott x86 ZEN, ahol a Samsung a design finanszírozásában is részt vett és ennek megfelelően a profitból is érdemben részesül beszállási pont lehet a Samsungnak az x86-os kütyük és szerverek világába érdemi haszonkulcs mellett (intel alapon ez utóbbi nem tud teljesülni).

    ___________________________________

    Tehát a lényeg szerintem az, hogy az x86 jövőjét erősen alakíthatják az egyes új, az intellel összemérhető nagyságú (vagy nagyobb) szereplők. A meccs még messze nincsen lejátszva és egy tartós 30%- körüli intel konkurens részesedést én könnyen elképzelhetőnek tartok. És ez az intel konkurens nem biztos, hogy egy teljesen önálló AMD lesz, hanem könnyen lehet, hogy egy erősebb partner által zsinóron rángatott AMD akik bérgyártják a designt és x86-os liszencet adnak a fab számára.

Új hozzászólás Aktív témák