Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • nyogo83

    Topikgazda

    válasz KTMHobby3 #82293 üzenetére

    Ez a kimazsolazott szabaly pontosan igy van, de nem is azt jelenti amirol itt szo van. Ahogy onmagaban az E jeles LED izzoval vagy a Xenon izzokkal sincs gond.Nem veletlenul van "világító-és fényjelző berendezések "-kent a hivatkozas. Nem pedig izzokent.
    A gond azzal van, hogy a vilagito es fenyjelzo berendezesek (lampatest) csakis azzal a fajta fenyforrassal felelnek meg az eredeti muszaki engedelyeinek, amivel terveztek es gyarottak. es engedelyt kaptak Tehat hagyomanyos izzora tervezett lampatestbe epitett LED vagy Xenon fenyforras miatt maris nem fog annak a muszaki felteteleknek megfelelni a berendezes, amire az eredeti muszaki engedelyt(E-jelet) megkapta a lampatest.

    Erdemes a vonatkozo Kohem rendeleteket is figyelembe venni, mert jogszabalyi reszrol nem annyira egyszeru, hogy 1 mondatban egy helyen le van irva, mit szabad es mit nem, sok vonatkozo rendelet van.

    "6/1990 KÖHÉM rendelet 38 § (3) bek. A járművek jóváhagyásra kötelezett aszimmetrikus tompított fényszóróiban és távolsági fényszóróiban csak jóváhagyási jellel ellátott izzót szabad alkalmazni."

    "6/1990 KÖHÉM rendelet 37 § (A világító és fényjelző berendezések alkalmazására és működésére vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek) (4) bek. A világító és a fényjelző berendezésekben csak a berendezés típusára előírt műszaki jellemzőkkel rendelkező izzót szabad használni."

    Lehet azzal jonni, hogy dehat a kismotornak nincs is muszaki vizsgaja, meg hasonlok mert ez csak rendszamos muszaki vizsgas jarmure vonatkozik, mert ez sem igaz.

    A kapcsolodo Kohem rendelet : 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről.
    Ennek pedig a a kovetkezo paragrafusa leirja mire vonatkoznak :
    2. § (1) * A rendelet alkalmazásában jármű: a gépjármű, a mezőgazdasági vontató, a lassú jármű, ezek pótkocsija, a segédmotoros kerékpár, a kerékpár, az állati erővel vont jármű és a kézikocsi.

    Akit erdekel a tema, utana lehet kerdezni, utana lehet nezni, nem szabad az elso szamunkra kedvezo megtalalt infonal elfogadni hogy marpedig ez igy legalis.

    Szerk: egyetlen kiskapu van amibe bele lehet kotni, hogy mit ertenek a "berendezés típusára előírt műszaki jellemzőkkel rendelkező izzót " mondatban szereplo muszaki jellemzok alatt. Fenyerejet? Meretet? Teljesitmenyet?
    Adott esetben kivancsi lennek egy vitara a hatosagokkal, ha esetleg ez alapjan "kotnek bele" az emberbe, de boritekolom a vegkifejletet.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák