Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • odiepapa2

    tag

    Sziasztok,
    elolvastam jó néhány bejegyzést és egyelőre a negyedét sem értem, de azt látom, hogy Ti könyékig benne vagytok a témában, úgyhogy remélem tudtok segíteni nekem.

    Teljesen egyszerűnek tűnő kérdésem lenne a 3D nyomtatással kapcsolatban:
    Szeretnék beszerezni egy gépet (vagyis kettőt), amivel műanyag alkatrészeket tudnék reprodukálni. Ezek főleg autó alkatrészek lennének, fogaskerekek és olyan jószerivel tenyérben elférő alkatrészek, amelyeket külön nem lehet megvenni, az egész egység viszont indokolatlanul drága. Gondolok itt mondjuk egy tetőablak mozgató szerkezetre, ahol az évek alatt a kis műanyag fogaskerekek és görgők elkoptak és emiatt nehézkesen mozog a tető, külön a fogaskerekeket nem lehet kapni, a full tetőszerkezetet meg nem áll szándékomban megvenni, mert a többit kb dobhatom ki a kukába, mert az nem romlik el soha. Roppant idegesítő tud lenni, amikor kifizeted az adott tárgy 100x összegét, mert Neked éppen csak egy apró alkatrészére lenne szükséged, de természetesen ez csak csomagban kapható.
    A replika szó itt nyerne értelmet: általában már egy létező, jó állapotú tárgyat szeretnék duplázni, tartalékot gyártani belőle, hogy később ne legyen gondom a pótlásából. Ennek érdekében ha jól sejtem egy 3D scannert is kellene vennem, amivel be tudom olvasni az adott tárgyat.
    A nyomtatott tárgy méretem maximum 25 cm hosszú lenne, de egészen az apró fogaskerekek beolvasása is szóba kell hogy jöjjön.
    Első blikkre ami eszembe jutott, mint követelmény, hogy relatív masszív műanyagból legyen (fogaskerekekről és kis bizbaszokról lévén szó), a felülete minél simább legyen (a rétegződés ne legyen / vagy csak minimálisan legyen észlelhető) és ahogy már említettem max 25 cm-es tárgyat szeretnék nyomtatni vele (mozgató pálcika, miegymás).
    Alapvetően nem ez a szakmám, informatikus vagyok, de nagyon szeretek bütykölni. Időm sajna nincs sok, mert család is van mellette, de már hónapok óta foglalkoztat a téma és odáig jutottam, hogy szeretnék venni és kipróbálni egy megfelelő szerkezetet, amit nem kell sokat bütykölni, de mégis végzi a dolgát. A pénzügyi keretet egyelőre szándékosan nem írok, mert akkor az emberek hajlamosak a maximum ár körül nézelődni, habár lehet a célnak megfelelő eszköz kijönne olcsóbban is. Nem tömeggyártani szeretném, hanem egy-két hasonló problémával szenvedő barátomnak megoldani az apró-cseprő gondjait.
    Véleményeteket előre is köszönöm!

Új hozzászólás Aktív témák