Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • lgabci

    újonc

    válasz Raymond #49330 üzenetére

    Köszönöm a választ.

    Sajnos ebből 250 GB-os a legkisebb, ~20e ft körül. Amibe tenném, az egész gép nem ér annyit. (Plusz mindennel együtt csak ~20 GB hely van felhasználva, egy 30 GB-os SSD bőven elég volna.)

    Másik kérdés: ha power loss protection nélküli SSD-nél beüt a gáz, akkor mi történik?
    - Nem is működik és egyből látszik, hogy baj van.
    - Vagy működik tovább, de mivel kicsit/nagyon elkeveredett az FTL (flash translation layer) ezért bizonyos blokkok helyett másik blokkokat ad vissza olvasáskor? Ez a nagyobb baj, mert ekkor nem biztos, hogy hamar kiderül, hogy valami nem oké: szerencsés esetben összeomlik a filesystem és rögtön kiderül a baj, szerencsétlen esetben meg lehet csak hetek múlva derül ki, hogy némelyik file tartalma hibás. Ezt nem szeretném a leginkább.
    - Nem lehet előre tudni (gyártó/firmware verzió/akármi függő).

    Egyáltalán, kell erre figyelni SSD vásárláskor? Kolléga szerint amúgy sincs gyakran áramszünet, és szerinte eleve 1:1 000 000 000-hoz és 1:100 000 között lehet az esélye, hogy áramszünetkor sérül az FTL.
    Mondjuk ezt nem tudom, hogy mennyi az esélye.
    Plusz nem csak áramszünet lehet baj, hanem bármi, ami miatt nem "rendes" módon lesz leállítva a számítógép: ha mondjuk lefagy az oprendszer, és ki kell kapcsolni a gépet a be-/kikapcsolóval, ugyanaz a hatása. Igaz, lefagyni sem szokott.

Új hozzászólás Aktív témák