- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
-
PROHARDVER!
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. november
Új hozzászólás Aktív témák
-
janos666
nagyúr
Egyik oldalról amúgy is elkezdett köhögcsélni a régi DIR-615 routerem (a notikon és telefonokon is egyre sűrűbben szakad a kapcsolat, csak az UTP-vel bekötött asztali PC-n stabil a net, de hiába pakolgattam és forgattam az antennáit, illetve factory reset sem segített), másikról pedig tervezem, hogy az egyik szobában beüzemelek egy médialejátszót, ami talán úgy lenne a legkényelmesebb, ha nem a lejátszóba tennék winyót, hanem egy NAS-ról olvasna, ami így akár egyéb célokra is jól lehetne. (Nem kéne bekapcsolva tartni a lejátszót, hogy elérhető legyen az a tárhely, pl. a filmtár karbantartásához.)
Szóval olyan routerre gondoltam, ami egyben egy NAS szerepét is elláthatná.
Csak nem tudom, hogy pl. egy OpenWRT (olyat szeretnék, ami támogatott legalább a nightly trunk mappából, de ha ezzel pont nem megy, viszont a gyári soft jó, akkor nem kritérium) tud-e olyat, hogy NAS-ként jelenít meg egy USB-n csatlakoztatott winyót. Mármint ne csak FTP-n lehessen elérni, hanem jelenjen meg a Windows intézőben is, mint egy megosztott meghajtó, amit bármilyen program szabadon ír és olvas, mint ha helyi meghajtó lenne.És ha konkrétan a hálózati lejátszónak nem is lenne rá szüksége (abba a szobába alapvetően egy HD-Ready TV-ben gondolkozom, vagyis leginkább 720p-s mkv-k mennének rá), azért jó lenne USB 3.0 (van most egy bontott notebook winyóm, ami kiköhög ~100Mb/s szekvenciális írás/olvasát, amit kár lenne lefolytani, még ha nem is kritikus a sebesség) és akkor persze gigabites LAN (ami akkor is jól jöhetne, ha az UTP-vel csatlakozó PC és a 300 Megabites WiFi-vel szerelt notik közt akarok fileokat mozgatni). De ez csak akkor, ha nem túl drágák az ilyen kütyük (a filmlejátszához nem kritérium, csak akkor jönne jól, ha egyéb célból mozgatok nagy fileokat a NAS-ra...).
Azon túl csak annyi, hogy legalább 8Mb ROM legyen, amin Luci-val és pár aprósággal együtt is kényelmesen elfér az OpenWRT írható, nem csak read-only filerendszerrel, mint 4Mb-on.
Egyáltalán nem probléma, ha az USB nincs kivezetve, de meg vannak a NYÁK-on a forrasztási pontok. (Bár gondolom ez inkább csak USB 2 esetén jön szóba, az USB 3 még túl egzotikus, hogy olyanban is ilyen chipset kerüljön, amiben elrejtik ezt a portot).
[ Szerkesztve ]
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
janos666
nagyúr
válasz janos666 #21551 üzenetére
Némi nézelődés után úgy tűnik a Netgear DGND3800B olcsósított megoldását keresem (pl. amiben ez az USB 3-as SoC van, de nekem kell felforrasztani egy USB-t, és megelégedtek egy szem WiFi rádióval is).
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
Coolmat
őstag
válasz janos666 #21552 üzenetére
Szia!
Olyan SOHO routert nem fogsz találni, ami 100MB/s-es másolást fog produkálni neked, sőt még NAS-ból is csak a drágábbak tudnak ilyen sebességet. Egy átlagos megfizethető router kb. 10-15MB/s-et fog neked produkálni Samba megosztással, pont ezért az USB3 is csak parasztvakítás ezeken. Felvázolom mik a lehetőségeid, aztán pénztárcától függően választhatsz:
1. Legolcsóbb megoldás a TP-Link TL-WR1043ND. Erre feldobod vargalex firmwarejét, és sínen is vagy. Nálam is ez működik, 9-10MB/s-el másolok róla, 12MB/s-el írok a rákötött winchesterre. Ha lejjebb adsz az igényeidből akkor tökéletes választás. (Esetleg megvárhatod a TP-Link TL-WRD3600-ra amíg elkészül az OpenWrt, azzal kicsit többet is ki lehet préselni ennél).
2. Gigabites router mellé veszel egy 20-30k-s NAS-t, ezekkel kb. 25-35MB/s-es sebességet tudsz elérni (pontos típusok felől érdeklődkj a NAS topikban, ebben nem vagyok kompetens).
3. Építessz egy olcsó alacsony fogyasztású szervergépet, és bekonfigolsz rajta egy linuxot ami minden igényedet kiszolgálja, és sebességben is a toppon lesz (egy közepes NAS árából ki is jöhet egy ilyen gép).
4. Veszel egy Synologyt
-
janos666
nagyúr
válasz Coolmat #21553 üzenetére
Tehát samba csomagot kell telepíteni OpenWRT alá, hogy NAS-ként tűnjön elő az USB-re kötött háttértár. Akkor ez rendben is lesz.
Az egyik notiról azt hittem 300-as, de most néztem meg alaposabban, és a háznál minden eszköz csak 150Mbit-re képes, tehát elég lesz a 300Mb-es router (míg így sem lesz limitálva akkor sem, ha két laptop közt másolunk).
Ez kiegészítve azzal, hogy a HDD-re se nagyon tudhat sokkal gyorsabban írni a router, mint 12.5Mb/s, így még a gigabites ethernet sem kritérium többé.
Szóval arra redukálódott a dolog, hogy minimum kritériumnak elég a 150Mb-es rádió és 100-as ethernet is, csak legyen a hátlapon 2.0-ás csati, vagy legalább kivezetés hozzá a NYÁK-on. És megelégszem 8Mb ROM-al, de 4Mb sehogy sem lenne elég. CPU-ból viszont akkor jobb ha minél erősebb.
Már csak azt nem tudom, hogy elég lesz-e egy USB 2.0 csati, vagy kettő kell, hogy ellássa táppal is a 2.5"-os 5400RPM-es HDD-t, amire 5V 700mA van írva (vagyis vagy működne, vagy nem). Ez a másik, amiért USB 3-at nézegettem, az tuti ad elég áramot.
2-es nem tűnik túl gazdaságos megoldásnak. (A routert ugye mindenképp cserélem, mert rosszalkodik a régi, csak azt nem tudtam megéri-e drágábbra, hogy gyorsabban kezelje a HDD-t. de akkor nem nagyon).
3-as érdekes, mert amit most vennék az ugye egy médialejátszó és egy NAS-ként is funkcionáló router. Tehát valóban megfontolandó, hogy összerakjak egy ilyen gépet, ami 24/7 üzemel, mint home server és filmet is lejátszik. Bár nem tudom mennyiből hozható ki egy olyan, amin van HDMI kimenet és elboldogul a 720p-s mkv lejátszással. (Ez már messzi téma, hogy Linux alatt van-e DXVA, de persze mehet arra Windows is ha erről van szó.)
-
janos666
nagyúr
válasz Coolmat #21553 üzenetére
Tetszik ez a 3600-as.
Ugyan még nyoma sincs az OpenWRT támogatásnak, de a gyári firmware is tud mindent, amire szükségem van és a leírása alapján jóval komolyabb hardware-nek tűnik, mint a 1043.
Ha tényleg AR9344 van benne, akkor ez alapján 1.5-2x gyorsabb a CPU-ja.Illetve ezen van két USB is, ha tényleg 700mA kell a célra kiszemelt winyónak.
De még erről jut eszembe... A 1043 házába vajon befér egy 2.5"-os noebook HDD (csak úgy lazán a NYÁK és a burkolat közé)? Lehet, hogy akkor inkább beleműteném (ami megspórolná a külső ház és egy szimpla kábel közti árkülönbözetet is).
(A 3600-as vékonyabbnak tűnik a képeken.)[ Szerkesztve ]
-
krx21
nagyúr
válasz janos666 #21555 üzenetére
Szia! (Itt is összefutunk )
Én most vettem az asus-nak a RT-N66U routerét! Ajánlom a figyelmedbe egy Tomato frimware-el sok mindent meg lehet vele csinálni... De én nem bonyolódtam bele... Van is szaki a fórumon aki ismeri rendesen... Egy Linksys EA4500-at vittem vissza és akkor próbáltam ki az asus-t... Még nem bántam meg... -
Coolmat
őstag
janos666: Igen, a gyártó honlapja alapján valószínűleg ugyanaz a hardver van a WDR3600-ban 5GHz-es wifin kívűl mint a WDR4300-ban, ezért ez lesz a best buy szerintem, csak meg kell várni rá az OpenWrt-t. A 2,5"-os 5400rpm-es vinyód 99% hogy menni fog egy USB-ről, ha mégsem Y kábellel bekötöd mindkét portjára. A router házába beszereléses mókolást nagyon nem ajánlom, megsülne ott szegény winchester.
krx21: Jó is az a router, csak abszolút nem egy árkategória mint a WDR3600: [link], [link].
-
janos666
nagyúr
válasz Coolmat #21558 üzenetére
"csak meg kell várni rá az OpenWrt-t"
Szeretem az OpenWRT-t. Ha valaki megkér, hogy lőjem fel a frissen kibontott routerét, akkor ennek a telepítésével kezdem.
De ha az alap firmware is tud mindent, amire szükségem van (és úgy nézem itt tud, de most kicsit elbizonytalanodtam), akkor nem létszükséglet, tehát nem kell megvárni a támogatást, az csak kellemes extra lesz, ha az is jön, de már most megvehetem és használhatom.Vagy rosszul látom?
Korábban listáztam valami igényt, amit a gyári software-e nem teljesít?(#21557) krx21
Kösz a tippet, de azt hiszem az a router enyhén felesleges arra, amire nekem kéne. max 150MB-es 2.4Ghz-es rádiók csatlakoznának csak hozzá, nincs szükségem multi-band 5Ghz-re. Gyors CPU-ra is csak akkor, ha viszonylag olcsón jön, mert nem kritérium, csak pár ezrest még szívesen szánnék rá ha lényegesen gyorsabb, mert "miért ne, még jól jöhet".TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
Coolmat
őstag
válasz janos666 #21560 üzenetére
Gyári fw szerintem nem tud Samba szervert, vagyis csak FTP-n vagy DLNA-n keresztül működne a fájlok elérése a winchesterről, nekem legalábbis ez jön le a gyártó oldalán találhatóakból. Persze megveheted már most is akár, mert 99% hogy lesz erre is OpenWrt, addig meg használod FTP-vel vagy DLNA-val. OpenWrt-vel szerintem a 13-15MB/s Samba másolás reális elvárás ettől a SOC-tól (ez függ egyébként attól is mi minden fut még a routeren, torrent, dlna megosztás stb. mellett ez jóval kevesebb is lehet), de pontos értékekért kérdezd meg a WDR4300 tulajokat a topikjukban. A wifis igény meg oké hogy kissebb mint amit a router nyújt, de később még jól jöhet az a 300Mbps és az 5GHz frekvencia is (főleg ha olyan helyen laksz ahol nagyon telített a 2,4GHz-es sáv).
-
janos666
nagyúr
válasz Coolmat #21561 üzenetére
Specifications fül:
USB Sharing Support Samba(Storage)/FTP Server/Media Server/Printer Server
Persze gondolom lassabb, mint OpenWRT-vel, de ha elég a 720p-s H264 filmek bitrátájához, akkor addig is jó lesz míg jön a támogatás.De akkor talán tisztázzuk is: megabájtokról vagy megabitekről beszélünk (samba)? Mert a "melyik médialejátszót?" topicban erősen le akarnak beszélni erről a megoldásról, mert hogy nevetségesen lassú. Igaz, hogy manapság inkább 1080p-s és akár újrakódolatlan 20-30Gb-os m2ts fileokban gondolkodik az ember. De ez most nem high-end gear lenne.
[ Szerkesztve ]
-
Coolmat
őstag
válasz janos666 #21562 üzenetére
Na efelett elsiklott a figyelmem, akkor végre ebben is fejlődött a TP-Link gyári fw.
Sebességnél Megabájtos értékeket írtam, ezért nem akadály a durva bitrátájú 1080P-s filmek lejátszása sem (próbáltam 30GB-os 20Mbit-es bitrátájú filmmel, 1043ND sebessége is elég ehhez). Wifin nem biztos hogy akadásmentesen fog menni, de ez a vezetéknélküli hálózat sajátossága. Persze ez a 10-15MB/s nevetségesen lassú egy komolyabb NAS sebsségéhez képest, de legalább költséghatékony, és a célnak megfelel. -
janos666
nagyúr
válasz Coolmat #21563 üzenetére
Engem meggyőztél. Be is szóltam egy bolthoz, hogy ha legközelebb csomagozunk, akkor essen már be hozzám egy 3600-as router és egy olcsó USB2-es HDD ház. (Úgy tűnik olcsóbb és egyszerűbben beszerezhető egy fapados HDD ház, mint egy sima SATA-USB kábel, amivel a router garit is ellőném, ha beforrasztom és vagy befér, vagy nem...)
[ Szerkesztve ]
-
janos666
nagyúr
válasz janos666 #21564 üzenetére
Á, hazudnak az Árgép hirdetők, akik 24 órát írnak a 2600-asra.
Nagykerben csak "érkezik" a státusz. Bizonytalan, hogy mikortól lesz elérhető.
Pedig most már sajnálnám nem ezt venni, hanem kicsit olcsóbban olyat, ami hardware-ben durván csak a fele (még ha pillanatnyilag az is kielégítené minden fontos szükségletem).TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
Kiflinger
tag
válasz janos666 #21554 üzenetére
Szia janos666,
Én hasonló helyzetben voltam két évvel ezelőtt. Nézegettem a lehetőségeket egy darabig.
A megoldás amit választottam végül egy gyors, erős router lett, gigabit-es LAN-al. Tesztelgettem a dolgokat egy darabig előtte és rájöttem, hogy a kábelezés bár megúszható, olyan kompromisszumokkal jár az én esetemben, amiket nem akarok megkötni. Pl. megáll a wireless-en kapcsolódó médialejátszó a hálóban, ha a konyhában bekapcsol a mikró, néha akad a HD tartalom, stb. Tehát gigabit-es router (ASUS RT-N16), a NAS helyett pedig egy HP Micro Server lett. Ez keveset eszik, van benne 4+1 HDD-nek hely. Ha nem akarsz Linux beállításokkal sokat molyolni megy rajta akár OpenNAS is, de én Ubuntu Server Edition-t tettem rá. Hálózaton 60~70 MB/s sebességgel érhető el a szerver. Mindent elérek házon kívűl is.Amit leírtam az összességében jóval többe kerül. Én azért ezt választottam, mert nem szeretek várni -> ez gyors. Nem akarok foglalkozni vele egy jó darabig -> van benne tartalék.
-
Kiflinger
tag
válasz Kiflinger #21566 üzenetére
Amit elfelejtettem:
1) A jóval többe kerülhöz: A HP Micro Server olcsóbb mint egy jó, két lemezes NAS. (30~40k)
2) Nem akarok lebeszélni senkit TP-Link-ről, de Linsys vagy ASUS router-ekkel volt nekem jó tapasztalatom. Az RT-N16-ot több mint két év alatt 3-szor indítottam újra, mikor FW-t frissítettem + 2~3 áramszünet. Egy router ne dobja le a klienseket SOHA. Ne ugráljon a vezeték nélküli sávszélesség SOHA. Ne kelljen észrevennem, hogy egyáltalán létezik, csak menjen. -
Kiflinger
tag
A router és annak FW-e is nagyon sokat számít. Nem TP-Link "antireklám"-nak szánva mondom, hogy egy helyiségen tartózkodva a routerrel, mindössze 4-5m távolságból is instabil, eldobálos tapasztalatom volt.
Amúgy a kijelentésem erős, elismerem ("SOHA"), de végülis ez az amit felhasználóként elvár az ember. A gyártók meg oldják meg, hogy menjen! :-)
-
legenda
válasz Kiflinger #21569 üzenetére
minimális hozzáértés, a gyártók minden igyekezete ellenére is szükséges, mivel nem láthatják előre, hogy adott eszköz milyen környezetben lesz használva, ott milyen csatornákon működik már hálózat, az ellenoldali eszköz miként van beállítva...stb!
egy adott környezetben viszel több router, gyártó mindegy, a hangsúly azon van, hogy az egyiknek az 1-es csatorna az alapbeállítása a wifi esetében, a másiknak a 6-os, a harmadiknak pedig a 11-es, így használod mind a hármat, és lehet, hogy kettő pocsékul fog működni, a harmadik pedig eldobálja a wifi kapcsolatot! utána változatlan - gyári - beállításokkal átviszed egy másik környezetbe adott routereket, és megfordul a dolog, ami korábban szépen ment, most az fogja eldobálni a wifi hálózatot, a másik kettő, vagy a kettőből egy viszont nem! ennyire egyszerű, nem gyártója válogatja, ha jól beállítod az eszközöket, mindig adott környezetnek megfelelően, akkor a tp-link is működhet olyan jól, mint az asus vagy a linksys/cisco!
persze vannak szélsőséges esetek, amikor a delikvens az őskori tp-link tl-wr340g után vesz egy újabb szériás asus vagy linksys/cisco router, aztán lehúzza adott tp-link routert - persze okkal, hiszen mindent a maga kategóriájában kell kezelni, meg a tp-link routerek is csak a 700-as széria óta jók igazán!Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
Kiflinger
tag
Kiteszteltem annó a hibát, feltérképezve a környező hálózatokat is. Ez egy wireless router-nél kb. olyan alap, mint, hogy kap-e áramot. Egyszer volt cserélve is. A típusra sajnos már nem emlékszem.
A hiba alapvetően akkor jelentkezett, amikor 8-10, vagy több gép kapcsolódott hozzá. Otthoni használatra lehet, hogy bevállt volna.
-
legenda
válasz Kiflinger #21572 üzenetére
akkor neked - szerencsére - alap, de sokak számára - sajnos - nem!
mondjuk aki úgy általánosít egy gyártóra, hogy csak egy - esetlegesen régebbi - típusát próbálta, az meg is érdemli...
pedig kíváncsi lettem volna a típusra, mert régebbiek valóban nem valami ütősek, a 300-as és még az 500-as széria is elfeküdhet 10 ellenoldal esetén, de a 700-as szériától már nem jellemző, sőt!Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
Kiflinger
tag
"mondjuk aki úgy általánosít egy gyártóra, hogy csak egy - esetlegesen régebbi - típusát próbálta, az meg is érdemli..."
Nincs szükség személyeskedésre, de igazad van, én a tapasztalataim alapján nem választok TP-Link-et. Nem hiszem, hogy fogyasztóként elnézőbbnek kéne lennem. Elszúrtam egy hetet a hibakereséssel, mert hol jó volt, hol nem (mint kiderült kliens szám volt a kulcs). Vártam egy hetet a cserére, aztán a cseredarabbal is szórakozhattam. Végül visszavittem és választottam helyette egy jóval drágábbat. Azzal nincs bajom.
Meglett a típus: WR941ND.
-
legenda
válasz Kiflinger #21575 üzenetére
nem személyeskedés, nem írtam, hogy te, általánosságban említettem, mivel - sajnos - sok ilyen van!
a tl-wr941nd jó típus, sokáig használtam belőle egy v3 verziót, illetve több tíz darabot üzemeltem be és konfiguráltam belőle (kávézó...stb, ahol egyszerre sok eszköz csatlakozik fel rá), probléma nélkül mennek azóta is - pedig némelyik elég régen volt már!Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
MODERÁTOR
válasz Kiflinger #21575 üzenetére
Én teljes mértékben osztom a véleményed! Több darabbal is rossz tapasztalataim voltak, így a véleményem is ennek megfelelően alakult ki róla... Persze elfogadom az ellentábor álláspontját is, de meggyőzni csak akkor fognak, amikor én őket... Vagyis soha!
[ Szerkesztve ]
-
legenda
válasz Intruder2k5 #21577 üzenetére
dobtam volna el az asus rt-n16 routert, amikor az első darab hibás volt, ami a kezembe került? még szerencse, hogy nem én vettem, hanem egy haver! mondjuk ettől még nem általánosítok, az be is tenné a kiskaput...
akkor fájt volna a szíved, amikor azt a típust tp-link routerre cseréltette, mert más termékeknél is csalódott már így az asus gyártóban (alaplap és vga), ellenben a tp-link router több ismerősénél is okés volt! ja, akkor nekem is az volt!Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
MODERÁTOR
"Persze elfogadom az ellentábor álláspontját is..."
Egészségére! Én nem sajnálom tőle, ha neki bevált, örülök neki! De komolyan! Ettől függetlenül én továbbra sem ajánlom senkinek, mivel az én tapasztalatom ennek az ellenkezőjét mutatja! Többen kerestek már itt is privátban, hogy ajánljak valami olyan darabot, ami normálisan használható is, mert ezen a topikon túl vannak már, a tp-link-et megvették, de kár volt!
[ Szerkesztve ]
-
Kiflinger
tag
Lehet, hogy csak nem volt szerencsém. Nehéz lenne megmondani, hogy egyik-másik gyártó terméke miért jobb, mint a másiké. Nagyobbrészt azonos komponensekből építkeznek, a kialakítás, minőségellenőrzés, támogatás ami különbséget jelenthet.
Az RT-N16-al szerencsém volt, de előfordulhat, hogy ami nekem bevállt, más éppen azzal nem elégedett. Mondjuk nálam nincs nagyon magasan a léc, csak router-nek használom, se nyomtató, se külső merevlemez nincs rajta.
Eleinte elgondolkodtam az ASUS-on én is, bár nem volt komoly bajom más termékükkel, de mégis, az ASUS nem egy kifejezett hálózati gyártó. Végül nem bántam meg a választásom... ezidáig.
-
MODERÁTOR
válasz Kiflinger #21580 üzenetére
Hiába használja ugyanazt a chip-et amit a d-link, vagy az asus, vagy épp a linksys, ha lap többi része silányabb cuccokból kerül bele. Teszem azt, egy példa, mondjuk egy stab ic, amiért egy magára valamit adó gyártól kiad 200ft-ot (csak mondtam egy számot, de lehet ez 5ft is), még a másik, ahol fő szempont az ár, beleteszi a 30ft-ost, aztán az az 5v aminek ki kellene jönni belőle, utóbbi esetén hol 5v, hol pedig 5,2v, és ezek a silányabb minőségű körítés alkatrészek okozhatnak instabil működést! Egy router nem csak a prociból, és a memóriából áll...De lehet takarékoskodni egy hűtőbordán is, stb...
[ Szerkesztve ]
-
Coolmat
őstag
válasz Intruder2k5 #21581 üzenetére
Ha tényleg ezen spórolnának, akkor nem 5 év hanem 1 év garancia lenne rájuk, és pont a garancia lejárta után be is adná a kulcsot a nagy része minden TP-link routernek. Ehelyett inkább kisebb haszonkulccsal dolgoznak, de ők adják el a legtöbb routert Magyarországon (nem hivatalos adat persze, de minden kissebb számtechbolt polcain TP-Link-et látni mint helyi raktárkészlet, és ha mobillal járok erre-arra legalább minden 2. router TP-Link gyártmány - ezt onnan tudom hogy lusták kicserélni az SSID-t az emberek ).
-
legenda
válasz Intruder2k5 #21579 üzenetére
egyrészt sokan már az elvárás/ár megadásakor megúzzák a vonalat ott, hogy abból jóformán csak tp-link router lehet, másrészt olvasni néhány olyan igényt is, ahol előre sejteni, hogy bár megvette az első olcsó gigabit képes routert (tl-wr1043nd), de oda még egy ütősebb darab is kevés lehet!
a másik szélsőség a nagyáruházak, ahol az első útjába akadó olcsó router megveszi, ami tp-link, mert valaki mondta neki, hogy van abból jó típus is - de az utóbbi már nem marad meg benne, azok a bizonyos áruházak meg mit tesznek ki a polcra? tl-wr340g(d) típust! aztán csodálkoznak, hogy nem megy át rajta az 50 megabit/sec net, meg nem bírja a terhelést, plánr wifi eszközökkel nem...stb! sajnos rengeteg ilyen van, nagyon sokan vesznek így tp-link routert, és az alapján lehúzzák - ahogy illik -, de ezzel nem lehet mit kezdeni!
olyan ez, mint valahol söpörték ki az asus rt-g32 típust, és egy panziókat üzemeltető ismerősöm örömmel újságolta, hogy jól bevásárolt belőle, mert mondtam neki, hogy az milyen jó - persze, hogy mondtam, csak teljesen más asus típust! azért összehoztam neki a hálózatot mindenhol, de nyögdécselnek a kis asus routerek, ha terhelve vannak, szerecsére nem jellemző a húzós letöltés a vendégek részéről, így csak néha dobálják el magukat, és akkor mehet az áramtalanítás...Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
MODERÁTOR
Ebben teljesen egyetértünk! A fő tényező mindig az ár (legalábbis ma Magyarországon többségében az), és a TP-LINK sikere ebben rejlik! Én is sokszor látom, amit Te is írtál, hogy idejönnek, és azt mondják, hogy kellene egy Gbit-es, USB-s router, és van rá 10k! Aztán nagy nyögve tudomásul veszi, hogy a 1043nd a legolcsóbb ilyen, de az is 15, és akkor megveszi azt
[ Szerkesztve ]
-
xigris
őstag
Sziasztok tudom nem idevaló de nem találtam megoldást a problémámra hozám került egy 8 eres kábel: piros fehér sárga barna szürke zöld kék fekete.(Nincs a szokásos kék-fehér és társai)
Ezt hogy kell bekötni?
Plusz alufóliával és belülről átlátszó fólia van s kívül külön réz vezeték csupaszon.
Válaszokat előre is köszönöm. -
membrandj
nagyúr
Üdv! Milyen acces pointot tudnátok ajánlani? Illetve milyen usb-s wifi adaptert? Köszi előre is!Na, egy kicsit megzavarodtam,hogy ap,meg repeater,stb. Szóval adott egy épület és tőle kb 10 méterre van egy másik épület,ahol megtalálható a wifis router ami osztja a netet. Olyan megoldás kellene,hogy berakok egy ap-t/repeatert és az megosztja a netet kábelen és/vagy wifin. Mi lenne ennek a célnak megfelelő eszköz( pontos típus jól jönne)? I
[ Szerkesztve ]
Privát üzenetben nem válaszolok szakmai kérdésekre.
-
janos666
nagyúr
válasz membrandj #21586 üzenetére
Én egyszer WDS-t építettem ki valahol ilyen célra OpenWRT-s Lite-N TP-Link routerekből (talán 741-esekből, de már nem rémlik). De azóta figyeltem, hogy van egy új szabvány-vázlat, amivel már az OpenWRT snapshot buildekben is lehet kísérletezni az olcsóbb Atheros chipsetekkel is: 802.11s, bár még nem néztem át rendesen, hogy az a Mesh Network ez az-e, amire elsőre tűnik számomra.
-
Sziasztok!
Egy nagy családi házba kell holnap telepítenem wifi routert. Ugyan csak 5MBit-es ADSL vonal van/lesz, de a ház maga elég nagy, így mindenképpen 3 antennás, N-es routert keresek, lehetőleg gigabites lannal. A TP-Link 1043ND-n kívül van más alternatíva? A keret 15K (ez a plafon, 1Ft-tal sem több...).
Annyi kritérium van még, hogy lehetőleg külső antennás legyen a készülék.
Köszönöm!
-
Mandarinn
senior tag
Sziasztok olcsó wifi routert szeretnék venni.
A TP-Link 741ND még ajánlott? Mennyire megbízható?
5.000Ft körül van ami jobb nála?Vagy ugorjak inkább a 841-esre egyből?
Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
válasz membrandj #21586 üzenetére
Ide egy TP-Link 743ND router + egy külső antenna vagy egy kültéri AP kell.
(#21588) ^Clown: 15k alatt gigabites router-ből csak a TP-Link 1043ND van ami ajánlott.
(#21589) Mandarinn: Még mindig az ajánlott kategóriába tartozik.
Többeknek van és kevés rá a panasz.
Csak akkor érdemesebb 841ND-t venni ha van 300-as N-es ellenoldal is hálózatban.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Mandarinn
senior tag
válasz Gubek-Einste #21590 üzenetére
Az első hsz-ban azt olvastam, hogy a 741 70-80Mbit sebességgel megy. Ezt úgy kell érteni, hogy a 150 helyett? Ez mennyiben korlátozna engem?
Végülis csak 40/20-as nethez lesz akkor meg bőven elég gondolom.
-
válasz Gubek-Einste #21590 üzenetére
Közben már meg is vettem, köszi
-
Topikgazda
válasz Mandarinn #21591 üzenetére
A 70-80 Mbps az a NAT-ra vonatkozik vagy is mekkora net elérést tud lekezelni a router.
A wifi-n pedig nagyon erősen függ környezettől, hogy mennyi fog átmenni de az első hozzászólás alján ott van, hogy Lite N (150) esetén olyan max 40-50Mbps lesz a valós teljesítmény, ezen fog az összes wifi-n logó eszköz osztozni.40/20-as netet simán átvisz kábelen, wifi-n már nem biztos de nagyon esélyes, hogy igen.
[ Szerkesztve ]
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Mandarinn
senior tag
válasz Gubek-Einste #21593 üzenetére
Nagyon köszönöm!
Már minden tiszta
-
V.Szabee
tag
Sziasztok,
Elnézést, de sajnos most nincs időm végigolvasni a fórumot, remélem tudtok segíteni.
wlan routert szeretnék venni, de sajnos nem nagyon értek hozzá.Amihez kellene:
- jelenleg 25Mbit-es netem van
- 2-3 laptop/számítógép és 2 telefon csatlakozna majd rá vezetéken és vezeték nélkülA védelmek hogy működnek ezeknél? (lehet pl. MAC cím alapján szűrni?)
Előre is köszönöm!
Szabee
-
Topikgazda
-
FragMaster
addikt
Srácok, a TP-LINK TL-WR842ND kb hol helyezkedik el az első hsz. listáján? 25mbps netet szeretnék osztani 1 telefonra meg egy laptomra ritkábban. Torrent sok van. Vagy ragaszkodjak az 1043-hoz?
"FragMaster felhasználónak 11 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon!": http://goo.gl/vYc6Ml
-
legenda
válasz FragMaster #21599 üzenetére
adott sebességű nethez bőven elég az előbbi is, nem feltétlenül kell a gigabit képes!
Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- PlayStation 5
- Milyen switch-et vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Ukrajnai háború
- Öregszem
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Automobilista 2
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Komplett erőgép játékra, munkára, garanciákkal - I7 13700K, RTX-3080, 32 GB
- Mous iPhone 16 Pro Max tok
- Raspberry Pi 4 Model B - 2GB RAM
- Dell Latitude 5580, 15,6" FHD, I5-7300U, 8GB DDR4, 256GB NVMe SSD, WIN 10/11, Számla, Garancia
- HP ProBook 455 G5 , 15,6" FHD IPS,AMD A10-9620P, 16GB DDR4, 128GB SSD, WIN 10/11, Számla, Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs