- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Samsung Galaxy Tab S6 Lite 10.4 - az, ami
- Projektor topic
- Milyen notebookot vegyek?
- Lenovo 3000 és IdeaPad notebookok
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- 3D nyomtatás
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
khron78
őstag
Megbízható szerelőt tudtok, aki kijönne felmérni milyet és hova? 13. kerület.
-
Klímamester
csendes tag
válasz légkondit #14899 üzenetére
Nagyon beleálltál ebbe a dologba, de egyre jobban bolondot csinálsz magadból. Ha már tájékozatlan vagy alapból, akkor legalább a neten utánanéznél, és nem hivatkoznál arra, hogy milyen árlistáid vannak.
Te írtad : " Ami tény, a daikinnál 2015 óta van olcsóbb gép (nem mindig volt) és az gree FTXB volt. Akkor hozták létre a lakossági üzletágat is. "
Nos, már 2004-ben volt a Daikin FTYN/RYN sorozat, melynek a listaára 109.900 forint+Áfa-tól volt. Szóval, eléggé a lakossági kategóriába lehet helyezni, hiszen az is volt.
2008-ban az inverteres csak hűtős FTK/RK sorozat listaára 134.900 forint+Áfa-tól, az inverteres, hűtő-fűtős FTX/RX sorozat listaára pedig 149.900 forint+Áfa-tól volt. Ezek mind lakossági splitek voltak. 2008-ben, majd egy évtizede!!!
Nekem ugyanis valóban megvannak még a régi árlistáim...:2010 után (az összes gyártó közül először) kivezették a fixfordulatos FTYN/RYN sorozatot, melynek helyére az alap inverteres FTXN/RXN tipusjelzésű gépek jöttek a lakossági szegmensbe 174.900+Áfa listaártól, de már ekkor lehetett kapni, a profibb - de még mindig lakossági - FTX/RX sorozatot is 180.900 forint+Áfa ártól
2014 év elejétől volt rendelhető a Gree gyártású palettás OKI Comfort FTXV/RXV sorozat, melyet már az év végén leváltottak és következő szezonra már az FTXB/RXB tipusú gépek képviselték az alsó szegmenst.
Ez még az idén is kapható lesz, bár más tervek voltak a Daikinnál, de ez a modell még húzza egy szezont, az bizonyosnak tűnik.Mindent összevetve 13-14 év távlatában mindenképpen kijelenthető, hogy a Daikin képviseli magát a lakossági split-klíma piacon.
[ Szerkesztve ]
-
net91
senior tag
Én olyan speciális helyzetben vagyok, hogy kizárólag csak hűtésre szeretném használni a klímát.
Egy félszobát szeretnék nyáron hűteni. Milyen típust javasoltok?[ Szerkesztve ]
Az élet egy rövid utazás, éld meg. Emlékeket gyűjts, ne anyagiakat.
-
windy
tag
válasz Klímamester #14907 üzenetére
Marha jó, én is emlékszem a jó kis FTYN gépekre, amiket fixesként forgalmaztunk, egyébként meg inverteresek voltak. Bitang jó minőségű gépek voltak, sokszázat telepítettünk és egyetlenegy hiba nem volt. Évekig azt sem tudtam, hogy kell intézni a Daikinnál a garis dolgokat.
-
windy
tag
válasz DeFranco #14912 üzenetére
Igen, tizenöt éve permanensen telepítek/telepítünk Daikint, ennyi idő alatt még a legjobb gyártónak is becsúszhat-egy-két hibás gépe. Egyébként nem is az FTXB zörgését említeném, mert az megoldjuk saját hatáskörben, hanem inkább a nagyobb gépek között volt egy-kettő, ami garidő alatt feladta, és javítani kellett. De ez is elvétve....
-
DeFranco
nagyúr
vicc volt, ott a smiley
gariidőn túl amúgy mi a tapasztalatotok? hogyan alakulnak a meghibásodások? gondolom nehéz megítélni, mert gyorsan változnak a típusok de csak van egy összkép a gyakoribb márkákról.
azt a pár évet lakossági felhasználás mellett azért illene bírnia mindnek, amit forgalomba engednek hozni, kérdés mi van utána.
[ Szerkesztve ]
-
TeeJay
félisten
rokonék Daikin importőrök lettek, utána kérdezek beszerzési áron mibe fáj egy jobb fajta cucc mert lehet akkor beszerzési áron tudok tőlük venni és csak fel kell szereltetni
de jó hogy ezt is megtudtam, eddig azt hittem csak kondenzációs kazánokat forgalmaznak de kiderült hogy azt is a Daikin gyártja meg klímát is forgalmaznak már nagykerkéntMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
windy
tag
válasz DeFranco #14914 üzenetére
Amit leírok az hangsúlyozom : saját tapasztalat, ettől lehetséges másoknál eltérés...
Kb. másfél évtizede egyetlen Daikin, Toshiba, Mitsubishi, Fujitsu készüléket nem kellett leselejtezni azok közül, amit mi telepítettünk. Még alkatrész-rendelésre sem nagyon kellett időt pazarolni. Néha, nagy ritkán belefutok egy-egy meghibásodott japán gépbe, de az esetek nagy részében apróság, pl. indítókondi, vagy esetleg egy beltéri venti-csapágy cseréje csak a feladat. Van, hogy le kell cserélni egy-egy gépet, de erre leginkább az elavulás, mintsem a meghibásodás miatt kerül sor. Jelenleg is van egy kb. 10 éves Toshiba gép a raktáramban, ami e miatt került le a falról, de szerintem még pár évet ki fog szolgálni valaki szobájában, mert hibátlanul működik.
A 2003-4-5 környékén nagy mennyiségben beérkező noname gépek (Dimarson, Vestel, Alien Eurosky, stb.) kb. 5-8 évet értek meg, nagyjából ennyi idő után volt szükség a nagytömegű selejtezésre. Persze van olyan, ami a mai napig működik, de ez inkább ritka.
Az LG, Gree, Panasonic, stb. hozzák az átlagos minőséget, 8-10 évet mindenképpen lehetett jósolni nekik, és ez be is jött.
Samsung. Na ez a legkatasztrofálisabb. Minden tekintetben a leginkább meghibásodó, megbízhatatlan márka, vezérlőpanel, kompresszor, ventillátorok, gyakorlatilag bármely részegysége, mindegyik hibájával találkoztam már.....
-
TeeJay
félisten
na az utolsó soron nagyot nevettem
itt a Havannán a Penny-be épp a hétvégén raktak fel két böszme nagy Samsung klímát pluszban
kb. 10KW-os lehet mert így néz ki a kültéri és beltéri kazettáskíváncsi vagyok a kánikulában mit fog produkálni mert tavaly sorbanálláskor szinte megfulladtunk...
vicces hogy miért pont Samsung...[ Szerkesztve ]
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
pyg
csendes tag
Hello, Nem tud valaki megbízható klímaszerelőt aki Tatabányán dolgozik?
Egy 4.(felső) emeleti tégla lakásba szeretnék szereltetni. A plafon belűlről kapott plusz szigetelést. A lakás 40m2. A nappali rész teszi ki a nagy részét. Azon van két ajtónyílás. Csak a fürdő, és a "speiz" van ajtóval leválasztva. A háló kvázi egy légtérben van...
Elég lehet egy klíma az egészre? Milyen típust ajánlanátok?
Köszönöm előre is! -
fgabor87
tag
Sziasztok!
A klímákban lévő levegő ionizáló szagtalanító szűrőknek van valami értelme? Mennyire működnek ezek jól, érnek egyáltalán valamit, vagy csak parasztvakítás? Azt látom, hogy évente cserélni kell benne a kerámia betéteket x ezer ft-ért.
-
Male
nagyúr
válasz fgabor87 #14921 üzenetére
Nekem a szagtalanító működik, úgy vettem észre (pontosabban működött, mert már rég ki kellett volna cserélni, és így már tényleg nem hat).
Árat csak külföldön találtam, amit sokalltam. ( Ha valaki tud Fujitsuba apple catechin filtert, az legyen szíves írja meg, mennyiért tud! ...persze nem a linkelt áron, mert az több mint 20.000 Ft két darabért...) -
Grande Ale
őstag
Üdv!
Mitsubishi DM35 3,5KW klimára kaptam ajánlatot, szereléssel, 230 ezer forintért.
Másik klimás Fujitsu General ASHG12LLCC-re ( ha jól emlékszem) mondott 240-et, szerelve és Fishereket ajánlgatott még, kb ilyen áron, talán kicsit olcsóbban.
Mitsubishis mondott még Mitsubishi Zen-t, de árat egyenlőre nem kaptam, azt mondta, az drágább.Jól gondolom, hogy a mitsubishivel járok a legjobban? A fujitsu ki van rakva a boltban, természetesen csak mutatóban, de ki tudja, mióta ott áll, dobozos nincs belőle.
Mi a véleményetek?
Köszönöm előre is!
-
ricsi0307
senior tag
válasz Grande Ale #14923 üzenetére
Nekem tavaly nyár végén a 2.5KW-os Gree Comfort Pluszt 213-ért rakták fel. Ha 230-at mondtak volna nekem egy Mitsubishi-re szó nélkül kifizetem a különbséget.
-
Grande Ale
őstag
Köszönöm a megerősítést, akkor ez lesz. Fujitsu milyen választás lenne?
-
Male
nagyúr
válasz fgabor87 #14927 üzenetére
Nekem LTCA van... lassan a második telet fűti végig hibátlanul, kizárólagos fűtő eszközként
Igen, talán a klímás tud. Sajnos olyantól vettem / rakattam fel, aki a karbantartásra se volt képes kijönni, a karbantartási szerződés ellenére sem A szűrővel már meg se kerestem, de a netes árak alapján kár is lenne.... úgy a tizedéért azt mondanám, hogy kell
-
fgabor87
tag
Hát akkor nálam lehet, hogy marad a sima LLC széria, ha ennyire sokba kerül karbantartani ezt az extra funkciót, ráadásul a készülék is egy 50-essel több, nem látom sok hasznát.
De azért még gondolkodok rajta, meg majd kikérem a klímaszerelő véleményét is. Meg ő biztos tud árat is mondani a szűrőre. -
Male
nagyúr
...hát igen, rosszul választottam. Valószínűleg nagyon túlvállalták magukat utána, és ennek lettem az "áldozata". Ment az ígérgetés, hogy majd jönnek, majd hívnak, mostmár biztos megyünk, ez az időpont már teljesen biztos... utóbbit kétszer is lejátszva, én meg itt ültem, és szimplán nem jöttek, és mégcsak nem is telefonáltak, hogy nem érnek ide. Ezeknél mindkétszer én hívtam az időpont után fél órával, hogy most akkor mi a helyzet... az utolsó az volt, hogy hát majd hívnak... azóta is csörög a telefonom
Köv. fűtés idény előtt kereslek majd, ha egy veszprémi karbantartást is vállaltok... nem tudom mikortól nyugisabb, mikorra érdemes időzítenem, pl szeptember eleje?
-
_Petya_
őstag
Sziasztok,
Az alábbi alaprajzú panel lakásba szeretnék klímát, volt is kint egy szerelő, úgy egyeztünk meg, hogy a pirossal jelölt helyre kerülne a beltéri, a lilával jelölt ablak alá a pedig kültéri. Az illető szoba hossza 5,5 méter, így összesen 8-9 méter csövezés kellene, és a szobán végig futna egy jó vastag kábelcsatorna.
Meg is rendeltem ezt a szerelést, de még nem is érkezett meg a gép, így még nem tették fel. Közben eszembe jutott, hogy talán van jobb megoldás a kültéri elhelyezésére, elvégre nem kötelező az adott szoba ablakába tenni Így felmerült bennem az ábrán zölddel jelölt hely a kültérinek, és a kék nyomvonal. Láthatóan sokkal rövidebb, és jobbal elrejthető (a beltéritől max 40-50 cm csatorna a sarokig, oda teszek valami sarok polcot vagy virágtartót, a másik oldalon meg az ablak melletti függöny teljesen eltakarná, max az ablak párkány alatt látszana valamennyi)
Kérdés, szerintetek is jobb-e ez az újabb nyomvonal? A probléma ezzel, hogy így még egy belső válaszfalat is át kell fúrni, ráadásul a panel sarkában, és amennyire én ismerem, ott elég komoly vasalás szokott lenni a betonban, nem is derékszögűek ezek a sarkok, épp a vasalás miatt. Szóval én centi vastag betonvasra számítanék ott, ti találkoztatok már ilyennel? Elviszi az ilyet a klímások fúrója, vagy felejtsem el, és maradjon az eredeti nyomvonal? Esetleg statikai problémát okozhat, ha elfúrják a panelek kapcsolódó vasalását?
Alaprajz és képek: [link]
A beltéri a barna színű szobában az óra felett lenne, a másik, zöld színűnek az ablakában lenne az új nyomvonal szerint.
köszi,
PetyaFontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!
-
_Petya_
őstag
Nem, igazából fel sem merült egyikünkben sem, nem is voltunk abban a szobában, és a legtöbb hasonló elosztású lakásban nem ott van az ablak, hanem a kamra melletti rövid falon. Ezért kérdezem, hogy menniyre gáz ez az áttörés, mert ha nagyon, akkor marad az eredeti terv.
Fontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!
-
TeeJay
félisten
-
_Petya_
őstag
athomi: Pontosan ahogy mondod. És ugyanezért nem jó TeeJay ötlete sem, akkor pont a kanapéval szembe fújna.
koxx & Male: kicsit béna az alapjajz, nem teljesen arányos, a netről loptam, az a fal szakasz ott 60 cm, nem fér oda a beltéri.
A klímás sráccal eléggé átbeszéltük a lehetőségeket, a szobán belül ez a legjobb hely a beltérinek. Csak ez a sarokban faláttörés nem merült fel, mert a környék házainak 90%-ában a másik szobában nem ott van az ablak, ezért fel sem merült ez a faláttöréses dolog, így át sem menünk abba a szobába. Lehet ha átmegyünk és kiszúrja az ablakot, akkor javasolta volna ezt a megoldást..
Igazából csak azért kérdezek itt, hogy mennyire életképes ez az ötlet, mert ha lehetséges, akkor kihívom őket újra, és kérek új kalkulációt.
Petya
Fontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!
-
fecus
őstag
Megint kérdezem a Szegedieket, kaptak-e ajánlatot?
Én kaptam egy cégtől:Daikin
Ftx 25j3. átadási ára: 180 eFt bruttó
Ftx 25kv. átadási ára: 270 eFt bruttó
Ftxs 25k. átadási ára: 325 eFt bruttó
Ftxm25m. átadási ára: 336 eFt bruttóErre egy extra kis állvánnyal (kb. 12e) ~80eFt Br. lenne a szerelés. (5m körül lehet a csőhossz)
Nekem elég az első, kis utánaolvasás után.
Vélemény?
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
eszakas
senior tag
Sziasztok.
Egyszer csak elkezdett zörögni a kültéri egységem. Egy bizonyos fordulaton el kezd erősen zörögni. Hűtésnél és fűtésnél is. A gond az hogy ha leszabályoz pont azon a fordulaton üzemel huzamosan amin zörög.
Garanciális a gép, hibának számít ez a jelenség vagy nem?[ Szerkesztve ]
Asus rog strix x570‑e gaming alaplap ,AMD Ryzen 7 3800X ,SAPPHIRE NITRO+ AMD Radeon RX 7900 XT Vapor-X 20G,G.SKILL Ripjaws V 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz, Corsair HX1200i Köszönöm szépen. Üdv. eszakas :)
-
DeFranco
nagyúr
a véleményetekre vagyok kíváncsi:
fel lesz szerelve egy beltéri egység a szobába, de mivel a plafontól 15-18 centiméterre van egy díszcsík (stukkó?) így felmerült hogy az alá kerülne a beltéri. a beltéri magassága kb. 29 cm.
a befúvási magasság így egy átlagos 270-es belmagassággal számolva kb. 220-230 cm körül lenne, ha alacsonyabb a belmagasság ('69-es tégla-beton társasház, nem mértem le) akkor valamivel alacsonyabban
ez így szerintetek elég magasan van? jó lesz így?
ha nem muszáj ezért nem vágnám ki a stukkóból azt a darabot ahova a beltéri kerülne ha magasabbra raknánk.
-
MODERÁTOR
-
DeFranco
nagyúr
ugy gondolom en is hogy jo es ami fontosabb, hogy aki jott felmerni is ezt mondta, csak gondoltam megfuttatom itt is a kerdest kivancsisagbol.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy Tab S6 Lite 10.4 - az, ami
- Projektor topic
- Call of Duty: Black Ops 6
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Milyen notebookot vegyek?
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Lenovo 3000 és IdeaPad notebookok
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest