Hirdetés

Hirdetés

Aktív témák

  • dezz

    nagyúr

    válasz Dany007 #4582 üzenetére

    Az 50 ezres és az 500 ezres között van még néhány lépcsőfok... 150k-ért is van már elég jó monitor. 170-ért meg kaphatsz 10/12 bites H-IPS-est. (Lásd pl. itt -- a bitekről is olvashatsz, ha nem mondanának semmit.) 24"-esekről beszélünk. Na persze nem is olyan rég még milliós tétel volt egy ilyen kvalitású monitor... Sőt kisebbek.

    Mint szó volt róla az előzőekben, ez erősen fizetések kérdése, mi a drága... Persze nem több ezer dollárosokra gondolok (pl. Eizo kimondottan grafikus monitorai), azok kint sem számítanak éppen olcsónak.

    Nos, hogy én miért nem vennék sosem TN-t?

    1. Az egy dolog, hogy kisebbek a szögei, és mind színben, mind fényességben változik, de (ebben a tekintetben) az idegesít a legjobban, hogy függőlegesen a legkisebb mozdulatra is ezt teszi, hiszen közvetlen egyenes arány van a kontraszt és a nézőpont magassága között. (Nincs legalább egy kis "holt tér", ahol ne változna a mozgásra.) Ebből következően mellesleg a kép teteje és alja is más.

    Az IPS-eknél megvan ez a "holt tér", és utána is csak fokozatosan kezd változni a kontraszt, a szín meg ott sem. Pl. most egy 24"-es H-IPS-es NEC előtt ülök, és kb. fél méterre a paneltól elvihetem a fejem a jobb-bal-alsó-felső szélekig anélkül, hogy észrevehetően változna a kép. Mintha egy CRT lenne.

    2. 3x6 bit + FRC-s a legtöbb TN. Az még egy dolog, hogy így kicsit egybefolynak a színek világossági fokozatai, no de kiveri a szemem az FRC villogása-bizsergése, illetve a látszólagos oldal irányú mozgása. (Sokan ezt közvetlenül nem látják, csak érzékelik, hogy nem olyan "nyugodt" a kép. Szóval öntudatlanul is fárasztja a szemet, agyat.)

    3. A világos részek jóval vakítóbbak TN-en, mint más panelokon. Ezzel is fárasztja a szemet. (Éppen azért kisebbek a szögei, mert kevésbé szórt fényt ad, mivel a háttérvilágítás nagy részét egyenesen előre engedi.)

    4. Mesterkéltebbek a színei. IPS-en sokkal inkább olyanok a képek, mintha egy valódi fényképet néznék (már ha maga a kép amúgy jó).

    5. A TN-es monitorok (az Eizo gyártmányok kivételével) kizárólag 3x8 bites belső feldolgozással rendelkeznek. (Lásd a fenti cikket, hogy ez mivel jár.)

    Most így hirtelen ennyi. Szóval, a TN tele van kompromisszumokkal, amit az ára "feledtet". Ha nem lenne akkora árkülönbözet, mint most, és többször láthatnák az emberek szépen egymás mellett a különféle paneltípusokat az üzletekben, szerintem jóval kevesebben választanák ezt. (Persze biztos lennének, akik akkor is ezt vennék, ha 10k-val drágábban már egy más panelost vehetnének.)

    ps. az, de az utóbbi 2-3 évben kb. 2x jártam arra.

    [ Szerkesztve ]

Aktív témák