Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz vond #92328 üzenetére

    "Az utolsó mondatodat nem igazán értem. Ott mire gondolsz?"

    A 25mm /1.7-nél a tesztek szerint erősen jelentkezik a szférikus aberrációból eredő focus shift. Ez azt jelenti, hogy a fókusz síkja nem ugyanoda fog esni f/1.7-en, mint mondjuk f/2.8-on vagy f/4-en (ez a hiba optikai design kérdése, egészen drága pro grade Canon, Nikon objektívekkel is megesik).

    Ugye ez az AF objektívek elmúlt 40 évben bevett általános gyakorlatában probléma, hiszen fókuszáláshoz a váz ugrasztja a rekeszt nyitott állapotba, hogy könnyebb dolga legyen. Az f/1.7-en beállított fókusz viszont nem lesz jó f/4-hez, végeredményben a kép esetleg lágyabb lesz a kelleténél. Ezért nyígták tele anno a fórumokat azzal a felhasználók, hogy ez egy szar objektív, mert front focus hibát produkál CDAF mellett is (ami hát eleve hülyeség), de sokan egyszerűen csak leírták, hogy f/4-en túl lágy.

    A Constant Preview (Pana vázakon így hívják) viszont mindig a beállított rekeszen dolgoztatja az AF-et (amíg van elég fény). Túl sok teszt nincs erről a neten, egy Youtube videót láttam pár hónapja róla, abban elég meggyőző volt a különbség.

Új hozzászólás Aktív témák