- Itt vannak az Apacer Intel és AMD profilokkal konfigurált DDR5 tuningmemóriái
- 14 az 1-ben USB4 dokkoló jött a Razer fémjelzésével
- Asztali használathoz tervezett, masszív kapacitású külső SSD a Team Grouptól
- Egyelőre nem tervez Lunar Lake-hez hasonló dizájnt az AMD
- Két MSI alaplapban is leégett az AMD új Ryzenje
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kentucky
őstag
Jól számoltam ugye, hogy ha 30-án eladom a 2027/I papírjaimat, és 2029/I-be transzferálom, akkor már 2029/I első kamatfizetésekor cirka 0,6% pluszban vagyok, és utána egy hónapig a 11,75%-os kamaton kamatozik a pénzem? Hátránya, hogy plusz két évig nem válthatom vissza büntimentesen a papírokat. Van még bármi előnye a 2029/I-nek 0,6%-os kezdeti előnyön, és az egy hónap emelt kamaton kívül? Ha nem akkor lehet nem szórakozok az átváltással.
[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
"én a 2051/G-t havonta veszem kis adagokban"
mennyire kis adagokban és min. / max. mennyit tervezel belöle a "végére" ?
csak érdeklödés
pl. portfoliod 0.1%-0.2%-nyi lepesek, a vegen 4-6%-nyi legyen/lehet
en eddig 2szer vettem csak, a mostani alacsony arfolyama tovabb "ingerel", veteleim 0.02-0.03%-nyiak, es nagyon max 1.5%-nyi portfoliot tennék bele (ha folyton olcsobb es ingerli a tovabbi veteleket evvel)
-
-
Ra3
őstag
válasz forumpista #79854 üzenetére
Az a deviza tartalékos dolog engem is érdekelne, pár hete max egy hónapja még azt hallottam valamelyik gazdasági podcastban vagy interjúban hogy egy évre szűkösen de elég az MNB tartaléka.
''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''
-
üzenabakusz
tag
A nyugdíjpénztárakról régen volt szó:
https://www.azenpenzem.hu/cikkek/retteghetnek-a-penztarak-nemfizeto-tagjai/8894/ -
Sisco2
tag
válasz forumpista #79854 üzenetére
Nem valós.
Tegnapi:
"Komoly védőhálója van a jegybanknak
Az MNB devizatartalék-megfelelése stabil, a 36,5 milliárd eurós tartalék érdemben magasabb a leggyakrabban említett rövid külső adósság állományánál - hangsúlyozza Virág Barnabás. Ezen felül nagyon sűrű swap- és repohálózattal rendelkezik az MNB, ennek nagyságrendje több mint 10 milliárd euró, ami további komoly erő. "[ Szerkesztve ]
-
richson
csendes újonc
Ugyan nem nekem szól a kérdés, de én 5-10% közé tervezem a pozíciót, 1% körüli lépésekben.
Szerintem kisebb mérettel nem éri meg szórakozni, mert nincs érdemi hatása a portfoliora.
Ha a várakozásaimat behelyettesítem a "Kelly criterion"-ba, akkor akár nagyobb méret is beleférhetne, de jobban szeretném az optimálist inkább alul, mint felül lőni. -
ngaba
aktív tag
válasz Sisco2 #79863 üzenetére
Érdekes ez a tegnapi kamatdöntés egyébként. Mindenki arról beszél, hogy hú, vége a kamatemelésnek, micsoda lazaság, pedig tényszerűen annyi történt, hogy a vártnál jóval nagyobbat szigorítottak, ezt a szintet a várakozások szerint csak talán 1 hónap múlva értük volna el. A sajtótájékoztató előtt kimondottan pánikszerű lépésnek tűnt. A sajtótájékoztató pedig tulajdonképpen csak duma, továbbra is bármi lehet innentől.
[ Szerkesztve ]
-
Attis7
tag
válasz pictigjis #79867 üzenetére
Gyakorlatilag abban reménykednek, hogy a vételi árfolyam pár éven belül megugrik 46,55%-ról vhova 100% környékére, mivel a piacon az éves 4%-os kamat is majd jónak fog számítani és aki ott kiszáll az pár évben belül 100% körüli hozamot is realizálhat.
(Én is gondolkoztam már rajta, de arra várok, hogy vhol 40% környékén lesz az eladási árfolyam és ha szerencsém van pár év alatt a 4 millióból csinálhatok 10-et még a lejárat előtt és addig is az évi 400e kamat befolyik!)
[ Szerkesztve ]
-
ngaba
aktív tag
válasz pictigjis #79867 üzenetére
De 4%-ot fizet. Csakhogy a névérték 4%-át, de az árfolyam most 50% körül van, azaz 500.000 ft-ért vehetsz egy 1.000.000 ft névértékű papírt, ami onnantól 40.000 ft-ot fizet évente (a berakott 500.000 ft 8%-át).
Árfolyamok itt: [link], vagy a webkincstárban.[ Szerkesztve ]
-
-
avl
senior tag
válasz richson #79865 üzenetére
köszi
viszont: "Szerintem kisebb mérettel nem éri meg szórakozni, mert nincs érdemi hatása a portfoliora"
ezt maskepp is meg tudom fogalmazni es inkabb igy is gondolkodok:
csak akkora méret a jó, ami nincs érdemi hatással a portfólióra (diverzifika, ne legyek 1-1 eszköznek nagyon kiszolgáltatva, ha az igen gyengus lenne)
-
Sisco2
tag
Annyi történt hogy módosult a kamatpálya kicsit alacsonyabbra került a csúcsa mint ahogy bevolt árazva ezért gyengült kicsit a forint a hírre, utána meg visszaerősödött a likviditás kiszorító eszközök, és az okt1 -től kapható külföldiek által is vásárolható papírok emlegetésének hatására.
Ezt még nem lehet pontosan beárazni hogy milyen lesz a kereslet, de az MNB reményei szerint sokan fogják venni és nagy lesz a (likvidítás kiszorító) forint erősítő hatása okt1 -től hónapokon keresztül.Ezután szétlőtték (robbantották) a nord stream 1-2 -t, ez felnyomta ujra a gázárakat ettől begyengült megint a forint.
[ Szerkesztve ]
-
ngaba
aktív tag
válasz pictigjis #79871 üzenetére
Akkor ne vegyél ilyet. :) Akkor lesz 100% az árfolyama ennek a papírnak, ha a befektetők örömmel vesznek olyan papírt hosszú távra, ami évi 4%-ot kamatozik (és ennyit azért elvárnak). Azaz amikor megint beköszönt az alig látható állampapírhozamok kora (ne felejtsd el, hogy pár éve még a MÁP+ is milyen jó papírnak tűnt, pedig az lakossági papír).
[ Szerkesztve ]
-
bbsofficial
aktív tag
válasz Hi!King #79855 üzenetére
Én a határ mellett lakom, emiatt mindig néztem az osztrák akciós újságokat. Régen jobban megérte, most már csak sörért járok át.
Persze hús, pékáru tényleg jobb minőségű (annak is csak egy része), viszont jóval drágábbak, csak ezért nem érdemes 20-30km-t autóznom.
Ha van extra akció tartós élelmiszerre az tényleg megéri, szoktam hozatni, aki arra jár. -
Hi!King
őstag
válasz Attis7 #79880 üzenetére
Ott alacsonyabb az áfa az élelmiszereken, nem szivatják különadókkal az élelmiszer kiskereskedelmet, plusz a magyar élelmiszeripar szar. És nem is lesz jobb, amíg nem haveri alapon működik majdnem az egész, illetve amíg a magyar fogyasztó a bevált magyar márkaneveket akkor is előnyben részesíti, ha egyébként drágán árulnak a diszkont láncok nyugaton alsó kategóriásnak számító termékeihez képest alacsonyabb minőségű termékeket.
-
richson
csendes újonc
Én arra gondoltam, hogy a pozíciónak van egy optimális mérete a hozam várható értéke szempontból. Ezt Kelly criterion adja meg. Feltételezésekkel kell élni, de aztán kiszámolható, hogy mi az a méret ami a hosszú távú hozam várható értékét maximalizálja adott feltételezések mentén. Alatta kisebb lesz a hozam (de cserébe a volatilitás is), felette meg könnyű csődbe menni. Szóval mivel az optimálist jobban fáj felül lőni, mint alul, ezért inkább konzervatívnak érdemes lenni, de nagyságrendekkel alul sem érdemes, mert az meg a hosszú távú hozamot csapja agyon.
-
Hi!King
őstag
válasz bbsofficial #79882 üzenetére
Mostanában a sajt, a sonka és a műzli amiben hatalmas az árbeli különbség, tömbsajt úgy 20%-al olcsóbb nálunk, szeletelt kb. fele, sonkák majdnem fele, műzli a különadó előtt is kicsivel olcsóbb volt, most kb. fele. Gyümölcs változó, alapból kb. ugyanott van, de az ottani akciók nagyobbak és mindig van akciós termék. Pár éve még egy termék volt, ami mindig feltűnt, hogy ott drágább, a tej, most már a hatósági árast leszámítva, ami itthon általában hiánycikk, az itthon drágább.
Sörben pont azt látom, hogy csökkent az árkülönbség, már az osztrák import sörök nem olyan sokkal drágábbak itthon, mint náluk, viszont van amit nem lehet kapni Magyarországon.
-
micsiri
tag
A kamatváltozás mindig a fordulokor van? Szóval a 2029/I-nek Február 21-én van kamatfizetés.
Az már utána az idei inflációval+prémium fog kamatozni? -
Hi!King
őstag
válasz pictigjis #79885 üzenetére
Tökmindegy miből következik, befektetőként a hozamot ahhoz viszonyítom, amennyiért vettem, nem a névértékhez viszonyított kamatozás érdekel. Nyilván mehet még lejjebb, de jós nem vagyok.
Annyiban jó papír egyébként, hogy jó diverzifikációnak, hiszen igyekszek minél több pénzt külföldi befektetésekbe tenni, azaz biztosítva vagyok, ha a magyar állam a földbe hullik, a másik oldalon meg ha mégsem, akkor ezen tudok keresni a mélypont után.
-
pictigjis
senior tag
válasz Hi!King #79888 üzenetére
én viszont névértékben gondolkodok, hát ez egy különbség
de őszintén nem látom és teljesen megtippelhetetlennek tartom, mikor kerülhet ez a papír 100 százalékos árfolyam közelébe. ha nem is esik tovább, az is lehet, hogy egyenes vonalban "vegetál" majd hosszú évekig
igazi kaszinópapír, tényleg nem értem a tömeges érdeklődést iránta. meghagyom nektek, az a lényeg
-
Hi!King
őstag
válasz pictigjis #79889 üzenetére
"én viszont névértékben gondolkodok, hát ez egy különbség"
Aminek semmi értelme, hiszen nem ennyiért veszed meg, hanem amennyiért meg tudod venni.
"de őszintén nem látom és teljesen megtippelhetetlennek tartom, mikor kerülhet ez a papír 100 százalékos árfolyam közelébe. "
Akkor mégsem névértékben gondolkodsz?
Egyébként nem kell névérték közelébe visszamennie, ha 80%-ra visszamegy pár év múlva, akkor már bőven megérte.
-
ngaba
aktív tag
válasz pictigjis #79889 üzenetére
Igen, ez már hasonlít egy részvényhez: Kis kockázat - kis profit, nagy kockázat - nagy profit(lehetőség). Habitusfüggő, hogy az ember bevállalja-e.
Én is úgy vagyok vele, hogy ilyen távra inkább részvényspekuláció, mint kötvényspekuláció, de a fix 8% kamat azért elgondolkodtató. :)
-
pictigjis
senior tag
válasz Hi!King #79890 üzenetére
szerintem azért túl sokat lovagolunk ezen. nyilván én is rögzítem, mennyiért veszek meg egy konkrét papírt, de attól még a 2051/G akkor is 4 százalék kamatozású. hasogatjuk a szőrszálakat erősen. ha 2-3 év múlva is ilyen környéken lesz az árfolyama, talán elgondolkodok rajta újra, de a közeljövőben semmi olyan körülményt nem látok, amitől elindulhatna felfelé
-
axioma
veterán
Szabad eurom van a mak-ban (csak ezres korul), de elgondolkoztam, hogy erdemes egyaltalan ebbol most pemap-ot venni? Olyan kicsi a kamat, hogy ha 4-5 honapon belul jon belole jobb valtozat (ki tudja, josolhatatlan), a visszavaltassal minuszban lennek, nem lehet hogy erdemesebb lehet jobbra varni egyenlegen tartva?
(Ha jol ertem hogy a mostaninak marad jovo augusztusig ez a 3% alatti kamata.) -
nort_on
senior tag
Tényleg nem értem ezt a forintos ÁP fétist, közben a dollár már a 430-at is ütötte.
Megy ez még. Mi lesz a mai csúcs? 440?
[ Szerkesztve ]
-
-
arpi6k
addikt
Sziasztok!
Azt esetleg lehet tudni hogy a fél éves DKJ mikortól vásárolható? Én úgy tudtam mától.
Előre is köszi
Intel & ATI
-
Dorien
veterán
válasz szabi__memo #79845 üzenetére
"Most hogy a dollár 427 felett és felfelé tart, vajon mivel szándékoznak ez ellen tenni??"
Úgy érted 431 felett? Szerintem Matolcsy kezdheti a ráolvasást...
[ Szerkesztve ]
Wherever you go - go with all your heart.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gitáros topic
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Okos Otthon / Smart Home
- SSD kibeszélő
- Call of Duty: Black Ops 6
- Milyen TV-t vegyek?
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Az USA is versenyellenesség miatt készül vizsgálni a Microsoft felhőjét
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Beszámítás! Asus TUF FX506HCB - 15,6" IPS 144Hz - i5-11400H - 16GB - 512GB SSD - RTX 3050 - Garancia
- PUSKILL Veneno DDR3L Laptop memória 8GB 1.35V 1333MHz
- Huawei Mate 50 pro, TELJES Google-val, 1 év garanciával, 100%-os aksival, dobozával, gyári töltővel
- Kingston NV2 1TB 30 hónap gari
- Viltrox EF-M2 II speedbooster 0.71x
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest