- Itt vannak az Apacer Intel és AMD profilokkal konfigurált DDR5 tuningmemóriái
- 14 az 1-ben USB4 dokkoló jött a Razer fémjelzésével
- Asztali használathoz tervezett, masszív kapacitású külső SSD a Team Grouptól
- Egyelőre nem tervez Lunar Lake-hez hasonló dizájnt az AMD
- Két MSI alaplapban is leégett az AMD új Ryzenje
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
SzGee
aktív tag
egyszerűen nem tud annyit esni a tőzsde, hogy forintban veszteségünk legyen
If you leave me, can I come, too?
-
Sub-S
senior tag
válasz PredatorZoli #79427 üzenetére
El is értünk a júniusi aljhoz.
Azon élcelődtem csak hogy mindig pár nappal a nincs itt semmi látivalós megjegyzésed után jött a nagy zakó.
De ne aggódj te csak majdnem a csúcson, Cramer az ha jól rémlik pont a csúcson mondta hogy most már csak felfelé vezet az út.[ Szerkesztve ]
-
Kobe
veterán
Azert ez sem segitett a forintnak
De ha a csuti hivja oket, az mas mintha a cuculistak[ Szerkesztve ]
-
bugizozi
őstag
válasz Yellow73_a #79438 üzenetére
Köszönöm, látom már (megírtam a hsz-t, csak később nyomtam a küldés gombra )
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
nort_on
senior tag
válasz PredatorZoli #79457 üzenetére
Nálam olyan 422 a csati teteje. Persze az nem jelent semmit, simán átviheti.
@Kobe szerbektől hazafelé menet megálltak nálunk egy kávéra.
[ Szerkesztve ]
-
Kobe
veterán
válasz julius666 #79460 üzenetére
Nyilvan nem, de valahol en mar tragikomikusnak erzem, hogy a forinttal kapcsolatban es magyar koltsegvetes / monetaris - fiskalis politikarol csak szar hireket latni.
Bad luck briant sem huzta annyi fele az ag, amennyi fele a forintot.
Btw, ma is alulteljesito, az EUR/USD kereszten latottnal jobban gyengult a HUF[ Szerkesztve ]
-
ngaba
aktív tag
válasz julius666 #79460 üzenetére
Engem személy szerint (viccen kívül) az "zavar" legjobban, hogy kinyitom a kormányközeli médiát, és ömlik az orosz propaganda, plusz már megint az orosz szankciók vétózásán dolgozunk, miközben a miniszterelnök hadseregfejlesztésről beszél (persze csak védekezésből). Ha neadjisten ez a fegyveres konfliktus túlnő Ukrajnán, akkor megint a vesztes oldalon találjuk magunkat hirtelen, és romba dől az ország. Ha ez a látványos oroszpártiság nem lenne, nem könnyen hagytam volna meggyőzni magam arról, hogy ne legyen minden pénzünk a Kincstárnál [*], így vagy úgy, IMF-fel vagy anélkül, túlleszünk ezen a válságon is, ahogy eddig. Most is nagyon kis esélyt adok bármilyen fent vázolt gebasznak, de várható értékben már figyelembe veendő szvsz.
[*] Bár mivel a menyasszonyom fizetése is benne van (meg ettől függetlenül is), mindenképpen kompromisszumra jutunk a végén.
[ Szerkesztve ]
-
bandus
veterán
+1. nekem nem is az anyagiak, hanem ez volt a fo motivacio, hogy lelepjunk az orszagbol. ha valami oknal fogva eszkalalodik a haboru, tuti megint szopoagon leszunk. ezeknek a kreteneknek nem volt eleg, hogy sikerulr megszabadulni a ruszkiktol, elkezdtek hianyozni. koszonom, mi ebbol nem kerunk.
es bar a valoszinusege igen kicsi, a hatasa olyan oriasi, hogy avarhato erteke szerintem is mar tenyezo…
[ Szerkesztve ]
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
bandus
veterán
válasz szőröscica #79466 üzenetére
nem kifejezetten
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
Ringman
nagyúr
az itthoni állandó "bizonytalanságban tartás" amit egyre nehezebben lehet tolerálni.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Ringman #79470 üzenetére
Akkor még sokat kell tanulnod.
Bizonytalanság volt, van és lesz. Többnyire nem kicsi, hanem nagy. Mindig van valami amin lehet aggodalmaskodni és a rendszerek többsége ezen alapul eleve.
Aki nem tudja ezt megtanulni kezelni, az véleményem szerint se jó befektető nem lesz, se nyugodt/felszabadult élete nem lesz. -
Ringman
nagyúr
válasz PredatorZoli #79471 üzenetére
mindig lesz, de a mérték koránt sem mindegy.
hát jellemzően azért a környező eu-s országokban sokkal kisebb a bizonytalanság hogy mi lesz, van egy jellemző irány, hová is akar eljutni az ország/társadalom, nem kacsintgatnak ki az eu-ból, meg nem orosz propaganda van mindenhol. de írhatnám a vállalkozási részét is, ahol több alkalommal sikerült komplett szektort nehéz helyzetbe hozni (vagy egyenesen lenullázni) gyak. minden előjel nélkül.
meg nem az van, hogy várhatod, hogy péntek reggel, vagy valami rendkívüli kormányinfón/eseményen szintén a derült égből villámcsapásként valami oltári nagy baromságot/nettó szemétkedést/ellehetetlenítést jelentenek be. szerintem ennyire nincsenek nagy kilengések szlovákiában/romániában (!), horvátoknál, cseheknél.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
_NCT
addikt
-
favagoJoska
tag
válasz Ringman #79472 üzenetére
Az eféle politikai bizonytalanságot nem szereti a tőke hosszú távon. Pont.
Az hogy ez egyénileg, vagy szervezetileg kinél hogy csapódik le döntések formájában az részletkérdés. Nem is értem miért kell ezért beleállni emberekbe és fellengzősen kioktatni. Nem topikgazdához méltó. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz favagoJoska #79474 üzenetére
Egészen egyszerűen véleményem szerint amit itt toltok ebben a témában, az nem racionális. Messzemenően többet foglalkoztok ezzel, mint amekkora jelentősége van befektetések szempontjából. Márpedig ez egy befektetésekkel foglalkozó topic, vagyis az, hogy a vállalkozása vagy a rezsije miatt ki mit érez/mit hisztizik össze, az egészen egyszerűen nem ide tartozik.
Amikor véleményt formál valaki, teljesen mindegy hogy milyen rangja van, mindenki egyenlő.
Azon kívül semmiféle kioktatás nem volt a hozzászólásomban. Aki hangulati alapon közelíti meg a befektetéseit, az nem az optimális döntéseket fogja meghozni. Ha te ezt a kijelentést fellengzősnek vagy kioktatónak gondolod, akkor egyrészt gondold át újra, másrészt szíved joga azt gondolni amit akarsz. -
Kobe
veterán
válasz PredatorZoli #79475 üzenetére
furcsa ezt olvasni egy olyan topikban, ahol befektetésként felmerült már visszatérő elemként a tanulásba, önképzésbe való befektetés és az abból származó bérnövekedés is számolva volt mint %-os return. (A másik abszurd véglet / szintén megtűrt téma meg a Curve meghívók osztogatásából származó alamizsna gyüjtögetés, mint megtakarításképzés volt).
Szerintem egy ilyen széles palettán ha már az önképzésből is return / risket kalkulál itt nem 1 ember, simán lehet a lábbal szavazás is megtűrt, elvégre abból is kis képzelőerővel forintosítható (eurosítható?) return származtatható.
-
favagoJoska
tag
válasz PredatorZoli #79475 üzenetére
Akkor konkrétan. Ha ezt írod le hogy:
Bizonytalanság volt, van és lesz. Többnyire nem kicsi, hanem nagy. Mindig van valami amin lehet aggodalmaskodni és a rendszerek többsége ezen alapul eleve.
Ezt megfogalmazni oké, de ez csak egy vélemény mert semmi mást nem írtál erről. De ha odateszel ilyen odaszúrkálgatásokat, meg minősítgetéseket mint pl:
Akkor még sokat kell tanulnod.
Aki nem tudja ezt megtanulni kezelni, az véleményem szerint se jó befektető nem lesz, se nyugodt/felszabadult élete nem lesz.
Akkor az már fellengzős, kioktató stílus. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz favagoJoska #79477 üzenetére
Szerintem általános alapigazságot írtam. Valamelyik állításnak a tartalmát/lényegét is vitatod vagy csak megsértődtél? Szívesen fogadom ha valamiről ellenvéleményed van, de légyszi ne menjünk bele ebbe a személyeskedésbe.
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
válasz PredatorZoli #79478 üzenetére
Ha úgy nézzük, akkor te is leváltál az országról, csak nem érzelmileg, lakhelyileg, hanem pénzügyi kitettségben.
Egyik ismerősöm azért ment el családostól, mert "már a fákat is elkezdték piszkálni".
Nem hinném, hogy Ringman az aktuálpolitikát írja (ő annál tájékozottabb), hanem a rendszerszintű átalakulást.
Az nem az 1-2 éves politikai kockázat, hanem az évtizedes. Nehéz visszafordítani és vannak példák a történelemben, hogy gazdasági, politikai töréspontra jutnak.
Persze igazad van, be kell árazni ezt is.[ Szerkesztve ]
-
julius666
addikt
Van igazság abban amit írsz, de szerintem sem lenne szerencsés ezt a témát erőltetni itt. A külföldre költözés összetett kérdés, ahol jellemzően az anyagi vonzat csak egy tényező a sokból (talán nem is a legfontosabb). Megjegyzem van is jobb hely kibeszélni, mint ebben a topicban.
Viszont olyan indulatokkal övezett, olyan stílust/embereket vonzanak be az ilyen diskurzusok, ami a topic fő témáját biztosan nem mozdítaná előre.
Egyébként meg szerintem senki se hülye, kb. mindenki tisztában van az anyagi lehetőségek közti különbséggel (legalábbis aki ide betéved). Sokat hozzátenni úgyse lehetne.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz attiati #79479 üzenetére
Soha senki nem javasolta, hogy minden pénzt forintban, magyar állampapírban és magyar részvényekben illetve magyar ingatlanban kell tartani.
Magyarként egy optimális portfolio kialakításához eleve nemzetközi befektetővé kell válnod és ennek nem feltétlenül kitettségi okai vannak, hanem sehol se lenne racionális a helyi pár dologba betenni mindent, hisz tudjuk hogy a globál diverzifikációval érhető el a legjobb hozam. Hogy ezzel még esetleg valaki jobban is alszik, az már egy másik kérdés. Én nem kimondottan vagyok aggódó típus. -
favagoJoska
tag
válasz PredatorZoli #79478 üzenetére
Ott irtam mit vitatok. Semmit nem irtam rolad, nem is minositgettelek, még csak oda sem szurtam hogy mit kellene csinalnod. Csak a kommentedet véleményeztem, mert szerintem ez nem topikgazdahoz méltó. Ha ez neked személyeskedés akkor nem tudok mit mondani.
-
customer114
őstag
válasz favagoJoska #79483 üzenetére
Egyet értek. Szimplán csak törölnie kellett volna, mint ahogy ezt is. (még nem késő)
[ Szerkesztve ]
-
Bugarov
aktív tag
Van ez a Csányi nevű figura, hiába élt már meg ezt-azt, a minap panaszkodott a jogrend kiszámíthatatlanságára... látszik, hogy neki is sokat kell még tanulnia.
Örüljünk hogy van TBSZ meg adóparadicsomban élhetünk.
Bizonytalanság - kockázat - erkölcs témában van itt egy jó írás, linkelem, hátha elgondolkoztat valakit.
[link] -
Ixion77
addikt
válasz PredatorZoli #79481 üzenetére
"sehol se lenne racionális a helyi pár dologba betenni mindent, hisz tudjuk hogy a globál diverzifikációval érhető el a legjobb hozam"
Az amerikaiak többségét ez a legkevésbé sem érdekli, vidáman fektetnek kizárólag US részvényekbe. Ráadásul ezzel évtizedek óta vidáman verik a globál diverzifikált portfoliókat. Pedig pénzügyileg sokkal jobban képzettek mint mi.
Azt állítani szerintem is elég övön aluli, hogy "lehetett volna számolni országkockázattal". Azt juttatja eszembe, mikor azt mondják hogy "miért nem számoltál a vállalkozásodban arra, hogy emelkedhetnek az alapanyagárak". Azért, mert azzal lehet racionálisan számolni, hogy 10%-kel emelkednek, de azzal nem hogy fél éven belül a háromszorosára. Ez konkrétan kivédhetetlen és kigazdálkodhatatlan sokk.
Mo.n is lehetett azzal számolni hogy nem lesz 2020-ra bevezetve az Euro, és Ausztriát sem fogjuk utolérni, de azzal nem hogy 12 év fosztogatás után még mindig elmúltnyolcévezés fog folyni, a környező országok mindegyikét sikerül masszívan alulmúlni, a forint lesz a környék leggyengébb fizetőeszköze, és itt lesz a legmagasabb az infláció. A veszteségeket lehet valamelyest csillapítani, de a felháborodás jogos. Különösen azokat sajnálom, akiknek most kell nekikezdeni az életnek, és bár nem akarják itt hagyni minden szerettüket és ismerősüket, de nem maradt más lehetőségük, mert sikerült úgy tönkre tenni a gazdaságot a sok populista ökörséggel.ps.: Amerikába vándorolt magyar ismerőseim döbbenten kérdezik hogy hogyan sikerült ezt az országot annyira elszúrni az elmúlt évtizedben, hogy már ott tartunk, hogy a többség az oroszok ölelésébe vágyik vissza...
[ Szerkesztve ]
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
vnorbi
aktív tag
Az MNB készített egy mobil appot az értékpapír-egyenlegek lekérdezéséhez. Erről írt minden szolgáltató a legutóbbi számlakivonatán (legalábbis azok, akiknél nekem van számlám, és a havi jelszó mellé raktak QR kódot is). Engem a mobilon nézegetés annyira nem érdekel, de a mobil app egyszerűsíti a webes belépést is, így most már nem kell azonosítókat és jelszavakat keresgetni és másolgatni, elég csak QR kódokat beolvasni a belépéshez miután a mobil appban regisztráljuk az adott számlát.
Ez egy hasznos fejlesztésnek tűnik, és már 100-nál is többen letöltötték Google Play-ről
-
necas
csendes tag
Kezdenek érdekesek lenni az rövid lejáratú USA treasury ETF-ek, ti mit gondoltok erről?
Rövidtávú (1-3 év) befektetésnek ("készpénz helyettesítőnek"), nyilván nem nyugdíjra.
USD alapon 3% feletti kockázatmentes hozamról beszélünk, kérdés 1-2 éves távon ez a jobb választás, vagy pedig DKJ, PEMÁP és társai. Nyilván ezt senki nem látja előre merre megy a HUF/EUR, EUR/USD
A 3 hónapos T-Bill most 3.2%, viszont ennyit még sajnos nem hoz perpill egyik ETF sem, mert ezek folyamatosan forgatják a papírokat, meg kell várni míg a régiek lejárnak. 3 hónapja még csak 1.6% volt a kamat.
A legjobb UCITS EFT amit találtam erre az talán a SPDR Bloomberg 1-3 Month T-Bill. Az elmúlt 1 hónapban ez már 2.5% (éves) hozammal dolgozik, de ez egyre jobb lesz, tkp. egy ez változó kamatozású állampapírnak fogható fel szerintem (ha megpróbáljuk levetíteni a MÁK-nál vásárolható papírokra).
Sajnos itt költségekkel is kell számolni (MÁK-hoz képest), bróker jutalék, adózás (rövidtáv, így TBSZ értelme kérdéses), stb.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Bugarov #79490 üzenetére
Korábban már beszélgettünk erről hogy rövid US T-bill, és akkor azt hiszem hogy nem pont ezt de egy másik ehez nagyon hasonlót itt valaki megpróbált felvetetni az RC-vel, de visszadobták.
Érdemes lehet az Ersténél is megpróbálni, mert eddigi tapasztalataim szerint ők több dolgot fel tudnak venni mint az RC tudott.[ Szerkesztve ]
-
Bugarov
aktív tag
válasz PredatorZoli #79492 üzenetére
Kicsit nehezemre esik elhinni, hogy én vagyok az első, akinek az US Treasury Bill (ill ilyen tartalmú ETF) vásárlás megfordult a fejében. Ez ekkora különlegesség, hogy külön fel kell vetetni?
Más, nézem az erste webinárium videóját a rendszerükről (végre elérhető). Mi az, hogy devizára váltás három napos? Meg láttátok azokat a valós idejű árfolyam díjakat? WTF? Insta agyfaszt kaptam. Azt hittem előre megyünk, nem hátra, 1990-be. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Bugarov #79493 üzenetére
Ha értékpapírvétellel együtt adod ki a devizaváltást, akkor azonnali, ha külön, akkor három napos. Ha beadsz egy olyan megbízást hogy az ne teljesüljön, a devizát egyből átváltja, a megbízást visszavonod, akkor így egyből tudtál váltani úgy is hogy nem kellett be is fektetni.
De a spread jelentős, szóval én mindenkinek külsős váltást javaslok.
B&H-hoz nem igazán kell az a valós idejű, a kereskedéshez meg amúgy se célszerű Erstét és úgy általában magyar brokit választani.[ Szerkesztve ]
-
necas
csendes tag
válasz Bugarov #79490 üzenetére
KBC-nél van ez a konkrét ETF amit linkeltem, Erste/RC-nél még sajnos nincs, tegnap írtam nekik emailt, meglátjuk, hátha.
Eddig (0%-os) kamatok világában nem volt értelme T-Bill ETF-eket vásárolgatni (ha beleszámolod a költségeket is), jobban jártál sima USD-vel.
Kb pár hete / hónapja kezd értelme lenni ennek, szerintem ezért se elérhető náluk, nem kérte senki még ...
[ Szerkesztve ]
-
balpeter04
tag
válasz Bugarov #79493 üzenetére
Én vásárolgatok ilyeneket (rövid lejáratú T-BILL, de nem ETF) nyár közepe óta, Interactive Brokers-en néhány kattintás - tudom, hogy nem TBSZ, van fix 5 USD fee is, de hoz némi aprót és nem csak "áll" a pénz.
Nekem a 2-3 éves táv túl hosszúnak tűnik "kp helyettesítésnek", rövid lejáratú T-BILL ETF helyett egyelőre én magamnak veszek max 3 hónap lejárattal IB-n ilyeneket, így magam tudom eldönteni, hogy emelkedő kamatkörnyezetben mikor szállok be egy kötvénybe.
[ Szerkesztve ]
-
Bugarov
aktív tag
válasz balpeter04 #79496 üzenetére
Köszönöm! (En is csak 2-3 hónapra vennék kb ugy mint a DKJ-t.)
-
Bugarov
aktív tag
válasz PredatorZoli #79494 üzenetére
Kösz ezek hasznos tippek voltak. RC-s váltással elvoltam eddig... nem szeretnék most egy helyet 2-3-al kivaltani.
-
Nerd
aktív tag
-
pr3d1
csendes tag
válasz PredatorZoli #79494 üzenetére
Mi mostanaban a legkulturaltabb valtasi modszer..? 350k-ig gondolom Revo. Efelett? Wise a jo kis tranzakcios sarccal?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest