- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- AMD FX
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Pendrive irás-olvasás sebesség
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen széket vegyek?
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Paxker315
addikt
Amúgy tényleg. Spreadnel mi a fájdalomkuszob? Mert néhány faktor etf azért viszonylag kis állománnyal bír, vagy a korábban fejtegetett vwce vs fwra illetve xdev vs wval esetén is van azért diffi.
Szokott valaki a spreadnel határt húzni? Eddig és ne tovább
-
Paxker315
addikt
válasz PredatorZoli #116853 üzenetére
& #116854 Kepe2020: Koszonet. Mondjuk 10-15 éven belül nem hiszem, hogy aktuális lesz : )
#116856 kovaax
Nézem az indexet, amit követni próbál. Kár, hogy 3 országot említenek, mert így pl. a nekem rokonszenves Románia-Szlovákia illetve Balti-államok kimaradnak. Persze swap-based-nél nem vesznek fizikai részvényt, de mégis csak az indexet próbálják reprodukálni, s szerintem "jobbat menne" ez az index, ha RO, SK, LT, LV, EST is benne lenne -
Kepe2020
újonc
Igen ezt én is néztem. Nem értem…. A fennmaradó részt a vásárlás eladás spreadbe fogják érvényesíteni?
És ha 25 évig tartom? -
Kepe2020
újonc
válasz PredatorZoli #116855 üzenetére
TER: Total Expense Ratio.
Én ezt nézem. Persze még nézhetném a vásárlás eladás és a tartás költségét is.
És az adóügyi vonzatát is. Az is fontos. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Kepe2020 #116859 üzenetére
Nem érted. Egy ETF-nek a teljes költségének csak egy (kis) része a TER, a nevével ellentétben ez nem a teljes költség (ezt a többség akár csak te, nem tudja...). Ehhez még hozzá kell adni az ETF-en belüli tranzakciós költségeket (ami annak a költsége hogy az alapban cserélődnek cégek) valamint az osztalékszivárgási veszteséget. Egy olyan ETF, aminek a TER-je 0,2%, a teljes költsége jellemzően 0,5-1,5% körül van!! A VWCE teljes költsége például 0,5% míg a terje csak 0,22%. A JPGL TER-je 0,2%, a teljes költsége 1,1%.
Ezek az alapok éves jelentéseiből fejthetőek vissza.
És csak ezen felül van a te személyes vételi költséged és az esetleges tartás költsége, ettől most tekintsünk el év vegyük nagyon alacsonynak. -
Paxker315
addikt
válasz Kepe2020 #116859 üzenetére
Ezt nézd meg szerintem ETF costs (több munkalapos)
-
-=MrLF=-
senior tag
Az normális hogy aránylag magas jövedelmet kell beállítani, meg teszteken kell átmenni a regisztrációnál? pl. ez: [link] azt írja átmentem.
"Gratulálunk! Az Ön számlája jogosult a Welcome Shares programban való részvételre."protonmail.com Secure Email Based in Switzerland . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . startpage.com The world's most private search engine from Netherland
-
srs24
csendes tag
válasz PredatorZoli #116860 üzenetére
Ez a magyarázata annak is, hogy itt a topikban a VWCE-t szoktátok ajánlani World ETF-nek az IWDA helyett? Hiába jóval nagyobb az iShares alapjának mérete és ugyanúgy Accumulating?
-
Paxker315
addikt
válasz srs24 #116865 üzenetére
Viszont a VWCE iShares-es párja valójában: SSAC/ISAC iShares MSCI ACWI UCITS ETF USD (Acc)
Az MSCI indexek közül az ACWI az, ami teljes világpiac Így a VWCE-t elsősorban ezzel érdemes összevetned.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz Paxker315 #116867 üzenetére
En amugy IWDA helyett ezt veszem:
SPDR MSCI WorldIWDA-bol mar 90 euro egy darab, tul sok penz maradna parlagon a vetelek utan, ebbol csak 33 euro egy db.
Kisebb a TER-je is, IE-ben van szoval jo az adozasa, kb ugyanannyi ceggel samplingel mint az IWDA.https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
srs24
csendes tag
válasz Oppenheimer #116866 üzenetére
Köszi, ez elkerülte a figyelmem.
Paxker neked is
Még egy kezdő kérdésem lenne : Az IS3S pontosan mi alapján fektet be? Azt látom, hogy ez is leginkább a fejlett világba fektet, de ott mi alapján vannak kiválasztva a cégek és a súlyozásuk? Ezt VWCE-vel érdemes lehet kombinálni? -
Oppenheimer
nagyúr
válasz srs24 #116869 üzenetére
Google 1. Találat:
The iShares Edge MSCI World Value Factor UCITS ETF seeks to track the MSCI World Enhanced Value index. The MSCI World Enhanced Value index tracks the value stocks from developed countries worldwide. The stock selection is based on the value factor of three variables: price-to-book value, price-to-forward earnings and enterprise value-to-cash flow from operations. The weight of each sector in this index is equated with the weight of that sector in the MSCI World.
Ilyenekre rá tudsz keresni magadnak is.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
Paxker315
addikt
válasz srs24 #116869 üzenetére
Nem túl teljeskörű válasz, de sokszor segít: Ticker & "facts" keresés G-n, esetleg az adott alapkezelő oldalát nézni. Itt általában minden elérhető, amire szükséged lehet (kiemelt befektetői dokumentáció, "factsheet"...).
Másik:
"Ezt VWCE-vel érdemes lehet kombinálni?"
--> Olvass, tájékozódj. Alapvetően 3 fajta megközelítése van a faktor-ETF portfolionak:
1) Nem hisz a faktorok extra hozamában (A five-factor asset pricing model), így nem is tart "faktor"-ETF-t, a portfolioja 0%-a van benne.
2) Meggyőzték, hogy észszerű és hosszú távon nagyon jó döntés a faktor ETF-ekbe történő befektetés (small cap value, momentum pl). DE nem meggyőződéses faktor-invesztor, így pl. a portfoliójának egy része all-world indexet követő alapban van, más része "gyomor szerint" faktorokban.
3) Aki 100% meggyőzött, hogy a faktor-inveszt a kulcs, és így 100% faktor portfoliot épít.Jó "elosztáshoz" nagyon hasznos, ha az egyes faktor ETF-ek "factor loading"-jait ismered (ezeket "közösségi oldalon" statisztikai regresszióból&modellezésből vezetik le) és annak megfelelően döntöd el, mit szeretnél pontosan. Nemrég én is erről kérdeztem , illetve még nagyon sokáig szkeptikus voltam a "momentum"-al (nem része a FF5 faktoros modellnek).
Topikgazda rövid-tömör megerősítése pedig: Nagyon is van létjogosultsága.
Ez a táblázat is értékes lehet Számodra, különböző faktor-ETF-ek korrelációját mutatja. Miért jó, ha egymással nem korreláló elemeid vannak? Volatilitást tudod csökkenteni, és kisebb eséllyel lesznek nagyon alulteljesítő időszakok. Választásokhoz jó ötlet a TELJES költségét is nézni egy-egy alapnak (TER nem egyenlő a "Total cost of ownershippel"-TCO), erről nemrég találtam egy több munkalapos spreadsheetet.
Ha pedig tényleg érdekel a faktor-inveszt, érdemes ezt a dokumentumot is böngészned, téma szerint van hivatkozva egy-egy "releváns" RR komment. Szvl egyelőre szerintem tájékozódj, olvass és dönts, mennyire szeretnéd ezt, vagy sem.
@#116868 Oppenheimer
Oh, SPDR? Amúgy teljesen legit szerintem, meg amiatt is, hogy DCA-zni jobbnak tűnik az IWDA-nál. Ez lehet szempont pl. az FWRA vs. VWCE közti választásnál is.[ Szerkesztve ]
-
srs24
csendes tag
válasz Oppenheimer #116870 üzenetére
Igen, ezt láttam tehát P/E-re alapulnak ezek az ETF-ek. Viszont az nem derül ki belőle számomra, hogy miért pont 395 cég részvénye van jelenleg az IS3S-ben (van esetleg max P/E ami szerepelhet?) illetve hogy amik bekerülnek azok milyen súlyozás szerint szerepelnek.
-
srs24
csendes tag
válasz Paxker315 #116871 üzenetére
Köszönöm a segítőkészséged és a részletes válaszod
Ezek alapján mivel a Lightyear kínálata is limitál [LY ACC € ETF-ek], kezdőként szerintem a következő marad a terv :
- LY számla és TBSZ nyitás
- VWCE vétel
Tanulás és ha megvan a konkrét portfólió terv pár év múlva IB számlanyitás után a felgyűlt VWCE-k mellé más ETF-ek vásárlása.
Még remélem időben vagyok, bár lassan közeledek a harmadik X-hez -
Oppenheimer
nagyúr
válasz srs24 #116872 üzenetére
Keress ra mogottes indexre es nezd meg annak a metodikajat. Elso talalat a tajekoztato PDF amiben leirnak mindent az indexrol. A PDF-ben van 1 link ahol meg tobb infot talalsz.
Keress onalloan mielott kerdezel, mert egy csomo dologra konnyu valaszt talalni!https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
Paxker315
addikt
válasz srs24 #116873 üzenetére
Ha megnyugtat, én már bőven tulleptem a 3x-en, önálló keresetem is csak pár éve van (summa cum laude orvosi diplomával éveken át nem tudtam elhelyezkedni sehol, és nem is fogok tudni vlszg soha, mert az autizmus olyan dolog ami életed végéig a tiéd ) de nem érzem hogy elkestem bármivel. Kicsit agresszívabb vagyok a pénzzel és kb ennyi a hozadéka, hogy későn érő vagyok.
Kár hogy az álmom megvalósítása sajnos nem kivitelezhető (álom = megszunni, eltunni, kilepni a földi életből, bár soha ne kellett volna megszuletnem. De a hozzám közel állokat sokkolni nem akarom, még...) na de zárom.
-
Mercutio_
félisten
válasz Dare2Live #116800 üzenetére
Nők40 többletköltsége: 467Milliárd/év és folyamatosan nő
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
MC Pite
veterán
Sziasztok,
Relatív rég jártam erre. Relatív likvid, (kb) tőkegarantált befektetést keresnék, mivel szokás szerint több forgatókönyv és nyitott szemmel járkálás van. Idáig állampapíroztam, a következőket viszont inkább másfelé helyezném. Sajna az 5-10-20 éves távlatok nem játszanak.
Tudtok irányt mutatni merre keresgéljek?Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
Dare2Live
félisten
válasz Mercutio_ #116876 üzenetére
Nem is az anyagi része, hanem hogy erősen diszkriminatív és inkorrekt hogy vkit születési adottsága miatt jutalmazunk +0-7év nyugdíjjal miközben átlagosan +8évet fog nyugdíjba tölteni.
Ennek vagy nem vagy fordítva kellene lennie.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
Mielött vmi meglepetés ér IBKRnél van Wizz (Wizz Air)
Most nézegetek TBSZ vonalon Lightyearral indítottam de ott nincs.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
MC Pite
veterán
válasz aujjobba #116878 üzenetére
Egy adag prémium papírban van már, vagy fixmápot vennék következőleg, vagy jelenleg körbenéznék alternatívák végett. Most még ez 7%, de ez se sokáig (tudom, a likviditásnak és tőkegaranciának is ára van).
B terv, hogy a likviditáson lazítok (ha ingatlancsere lesz, akkor hitelbe kicsit később is beborítható esetleg). Ingatlancsere meg kellene, csak akkora az anyagi gap, hogy esélytelennek tűnik.[ Szerkesztve ]
Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
Paxker315
addikt
válasz Oppenheimer #116868 üzenetére
Tényleg, ha publikus. Nem emlékszem volt - e már kérdés, de emerging market kitettseged van egyébként?
-
axioma
veterán
válasz Dare2Live #116879 üzenetére
Elorebocsatom, 7 ev egyetem miatt nekem kb. 1 honap kulonbseg ha van a 65 vs nok40 kozott, de sztem ez inkabb az 55/60 megszunesenek ellensulyozasa, plusz a munkakepesseg megitelese, nem a jutalmazas a celja. Amugy nem ertek vele egyet, csak az interpretacioddal sem.
Ja meg akkor ne hagyjuk ki, h a tarsadalom jelentos resze 'jutalmazza' oket -20% berszinttel is [ez se erint].
[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
válasz Oppenheimer #116887 üzenetére
-
aujjobba
addikt
válasz MC Pite #116882 üzenetére
Ugy ertem az allampapir likvid is, adomentes is, tokevedett is, ezert nem ertem miert kell alternativa.
Tokevedett befalapok tulnyomoreszt megintcsak allampapirba fektetnek, de legalabb adokotelesek is, es folyo koltseguk is van.
Bankbetetek alig kamatoznak, de ha megis akkor ujfent minuszkamatado minuszszocho.Innen tovabbi eszkozok vagy nem tokegarantaltak, vagy nem likvidek, vagy egyik se.
-
Oppenheimer
nagyúr
USA tokepiaca a vilagbol mindenhonnan elszivja a toket. Minden innovacio onnan jon, es ennek a trendnek egyelore nincs jele hogy veget erne. En a penzemmel fogadok ra hogy a 21. szazadban felul fognak teljesiteni, ezert tartok csak MSCI World-ot es Nasdaq-ot.
Minek tartsak cseh meg vietnami reszvenyeket?
Egyedul india compelling, de india egyreszt draga, masreszt az MSCI World es Nasdaq cegeim ugyanugy ott vannak az orszagban mint a hely cegek.https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
avl
senior tag
válasz Oppenheimer #116890 üzenetére
szerintem is erösen szivta/ja el a töket es a szellemi töket (okosakat sokfelöl)
hogy ez meddig lesz igy, azt nem tudom, ez is USA [link] es az is, hogy micsoda elnökjelöltjeik vannak, a tarsadalom polarizalodasa ott sem csökken; hova fog kifutni, az ismeretlen
en olyanok miatt nem teszek mindent arrafelé - diverzifikalok, azaz tutti lesz, ami nem lesz jo (lehet az epp minden exUSA is), de a vola, a bukta eselye es merteke is kisebb
cseh az elözö hsz-om egyik linkjeböl:
van is lengyeles es görögös bef.alapom is (persze lehetne ETF is, de azert nincs sok bennük, akkor még olcson = IB-n nem is volt TBSZ elerhetö mikor veszegettem öket)
siman lehet USA a következö X1, X2, X3, X4 távon is a legjobb, es lehet, hogy nem az lesz
-
Dare2Live
félisten
válasz somegi #116881 üzenetére
Ha be vagy jelentkezve is kidobja Wizzt?
@axioma Jutalmazás? wtf. Mindegy minek nevezed. Ez így ebben a formában egy TV ami diszkriminatív és több szempontból is inkorrekt.
[ Szerkesztve ]
-
Paxker315
addikt
válasz Oppenheimer #116887 üzenetére
#116887 Oppenheimer & #116890 Oppenheimer
#116888 avl & #116891 avl
Koszonet a visszajelzesekert. Amit az US "tőke-elszívó" hatását többen szokták említeni, és érthető, ennek ellenére szerintem kis részt megéri szánni az EM-nek, már csak a potenciál miatt is & hogy nem 100% a korreláció a fejlett piacokkal.Persze a volatilitás más téma, vagy az éveken át lefelé tartó trendek. Meg, a nagyobb várható haszon NEM feltétlenül korrelál a kimenetellel sem. Csak érdekeltek a vélemények, ki hogy látja ezt, na! : ) Koszonet
#116889 aujjobba
Szerintem az egész "mibe legyen állampapír helyett?" kérdés főleg amiatt: mostanában már nem vonzó lehetőség, mint ~22 végén volt akár az akkori PMAP vagy 6-12 hónapos DKJ-k hozama. Erre tippelek.[ Szerkesztve ]
-
eldoble
aktív tag
Sziasztok!
A gyerekem gyűjtött össze 1M forintot, van neki értékpapírszámlája az államkincstárnál, 4-6 évre milyen állampapírba tegye?
Esetleg, ha van más, jobb befektetési forma, akkor az is jöhet, mert legalább tanulja kicsit a pénzügyeket.[ Szerkesztve ]
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz eldoble #116899 üzenetére
Lehetne neki nyitni Erstenel vagy akar Interactive Brokersnel (utobbi korulmenyesebb) szamlat es a felet berakhatna TBSZ-re, MSCI World indexet koveto ETF-be.
Masik felet meg fixmapba vagy tetszoleges allampapirba rakhatna az allamkincstarnal.
Igy lenne egy kis likvid tartaleka (allampapir) amit barmikor eladhat, meg lenne egy hosszutavu megtakaritasa is, amibol rengeteget tanulhatna.https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Külpolitika
- alza vélemények - tapasztalatok
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- AMD FX
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Autós topik
- Pendrive irás-olvasás sebesség