Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • SaltyDave

    csendes tag

    Sziasztok,

    Segítséget szeretnék kérni pár telefon összehasonlításában. Elöljáróban annyi hogy a mobilarena és tech2 reivew-kon többször is átrágtam magam, de mivel a cikk vagy videó készültekor releváns konkurencia vagy általános megjegyzések mint pl. "jó" eléggé megnehezíti a dolgom egy szélesebb árkategória áttekintésében, és a készülékek összehasonlításában.

    Árkategória
    Most először vagyok hajlandó a kb. 60-80k között mozgó budet kategóriából mondjuk egy 100-120k, maximum 130k HUF kategóriáig elmenni, azonban nem vagyok benne biztos hogy érdemes. Az alábbi készülékeket néztem, de ha esetleg az igényeket látva volna más javaslat, szívesen fogadom! Előre is köszi a segítséget.

    Jelenlegi készülékem: ASUS Zenfone 2 Laser ZE550KL.
    Csere oka: rendkívül döcögőssé vált a rendszer az évek során sok-sok frissítésen átesett appok miatt, pl. egy FB Messenger buborékkal közel használhatatlan szintre silányul. Meguntam a gyári reset-ről újraépítését ami pár hétig jelent csak megoldást.

    Felhasználás, igények:
    * Munka miatt sokat kell fényképeznem (ipari környezet, szóval nem levelek ereit háttérelmosódással a cél) így a minimum jó kamera elengedhetetlen - bár a jelenlegi készülékemmel e téren maradéktalanul elégedett vagyok, gyanítom a mai darabok így is úgy is rávernek.
    * Ritkán játszom rajta (kb. Heartstone), de igény volna rá hogy ne érezzem magamat kizártnak ha netán kipróbálnék valami komolyabb címet mint az aktuális Asphalt, az erős hardware eléggé szempont. Sajnos mobil hardware-es ismereteim eléggé szegényesek ugyanakkor.
    * Ritkán sorozatok, filmek, és rengeteg YouTube (éjszaka).
    * Borzasztóan zavar ha azonnal "elhagyottnak" érzem magam a gyártó által, szóval szoftveres támogatás, új android főverziók érkezése fontos szempont (mondjuk ha 10-ig lefedettnek érezném magam, jó lenne, de ugye nem látunk a jövőbe) ami miatt az android one program szimpatikus, ugyanakkor kicsit tartok tőle hogy olyan alapvető dolgok hiányoznának belőle amire nem számítok. Launcher-ekről átfogó képet YouTube-on sajna nehéz találni, főoldalon random elhuzogatnak jobbra-balra, e téren igazából nincs preferencia (bár a ZenUI-t szerettem, Nova-val keverve). Mondani sem kell Apple termékek nem érdekelnek.
    * Notch kizáró ok. A nagyon-nagyon minimális belefér (OnePlus 6T, illetve van egy ASUS aminek felül oldalt egy waterdrop jellegű van, ezek még csak-csak beleférnek, más kérdés hogy árkategóriában ezek már kívül esnek a kereten).
    * Nem vagyok nagy híve a lekerekített kijelzőnek, de manapság nem nagyon van más, ezt inkább csak úgy megemlítem.
    * Akkumulátor terén a 3000mAh-t mostanság kevésnek találom, a jelenlegi készülékem reggel 100%-ról indul, bekapcsolt adatforgalommal és futó messengerrel alig bírja ki munkaidő végéig, úgy hogy kb. egy negyed órás autóúton volt használatban zenehallgatásra (spotify offline, bluetooth-ról FM transzmiterre és úgy autórádióra), hazaérve már az utolsó 20%-ba kapaszkodok.
    * 5,99"-6" fölé nem szeretnék menni kijelzőméretben.
    * Jó ár / érték arány, bár ez nyilvánvaló. Inkább azért írom mert nem szándékozok +20/30%-okat ráfizetni mert valamire rá van sütve hogy SAMSUNG.

    Ami nem szempont:
    * USB Type-C megléte.
    * NFC
    * infrared
    * jack 3.5 (örülnék ha maradna a micro-USB-vel egyetemben, de nem kizáró ok ha nincsenek).
    * ujjlenyomat érzékelő, arcfelismerő (dupla kopp és mintázat zárat preferálom).
    * tárhely. Gyakorlatilag csak spotify offline használatra kell, Heartstone / Honfoglaló és mondjuk még legyen mellette hely 1 komolyabb játékra, és nagy ritkán 6-8Gb hely sorozatra vagy filmekre. Szerintem egy 32Gb erre több mint elég kell legyen, 64Gb még inkább, egyáltalán nem érzem szükségét e fölé menni és komolyan ráfizetni.
    * microSD bővíthetőség.

    Készülékek amik a radaromon vannak:

    Low budet:
    Xiaomi Mi A2:
    Android One ami a P és feltételezem legalább a majdani 10 érkezését is garantálja ami nagyon vonzónak hangzik. Merem remélni hogy ez együtt jár egy alacsonyabb akksi fogyasztással is, bár a 3000mAh a 5,99" kijelzővel (ugyanekkora akksi van 5,5"-hoz a jelenlegi ASUS-omon) nem kifejezetten biztató. tech2 alapján teljesítményben hagy kívánni valót maga után játékok terén. Az árkategória amiben itthon megtalálható viszont a fentiek és egy Redmi Note 5 Global mellett eléggé elbizonytalanít.

    Xiaomi Redmi Note 5 Global
    Ez egy érdekes darab. Chipset és GPU ha nem tévedek ugyanaz mint a lenti ASUS-nál, még is míg az problémásnak, ez "gyakorlatilag minden mai játékot könnyedén megemészt" a nagyon blőd megfogalmazású írásos tesztek alapján. Nincs rálátásom, tapasztalatom ugyanakkor a MIUI verziók és az android főverziók kapcsán, nem tudom hogy gyakorlatilag megvásárlás pillanatában le lennék-e maradva egy főverzióval. Legfőbb kérdéses pont ennél a telefonnál, hogy hogyan viszonyul a mi A2-höz teljesítmény szempontjából, mert az árkülönbség a Note 5 javára szól, ami igazából elhanyagolható ha figyelembe vesszük hogy hajlandó lennék most 120k körül is vásárolni, de nem akarok fölöslegesen pénzt elszórni, 20k árkülönbség pedig nem igazán tiszta hogy miben nyilvánul meg hardware-esen az A2-ben, amennyivel többe kerül.

    ASUS Zenfone Max Pro M1
    Indiai megjelenésekor azonnal le akartam csapni rá, mostanra elért végre hozzánk is, viszont az itteni teszteredmények borúsabb képet festenek. Indiai release-kor ha nem tévedek az ASUS beígért legalább 2 android főverziót (9-10) ami vonzó (ugyanakkor jól esne egy megerősítés hogy ez nem csak az indiai régióra érvényes hanem globálisan), az 5000mAh akksi szintén. A kijelző minősége, színkalibráció terén ugyanakkor mindenhol lehúzzák, a "közepes" kamera nekem igazából elég, hw teljesítmény játék szempontjából ugyanakkor nem tűnik kifejezetten jónak (ism. szerény ismereteim szerint) akár olcsóbb Redmi alternatívával szemben tesztek alapján, hasonló vagy megegyező hardware-el. Tetszik hogy microUSB és 3.5 jack van mellé, a "semmilyen" külső még eh, elmegy, de a sok bizonytalanság és vegyes vélemény erősen elbizonytalanított. Ilyen bizonytalanság mondjuk hogy egyes oldalak szerint Android One készülék (notebook.hu), mások szerint nem (mobilarena.hu).

    budet flafon:

    Xiaomi Mi Mix 2 vagy 2S
    Talán a legvonzóbb darab, hatalmas pluszpont a külső, az alsó kávába épített kamera notch helyett rendkívül szimpatikus, az árkategória igaz hogy nálam a plafont verdesi, de azt mondom egyszer az életben ha kipróbálom hogy a kelleténél 2x annyit fizetek egy telefonért, akkor a 2S nagy esélyes erre most hogy 120-130k körül is kapni már így Black Friday környékén. De. Itt szeretnék egy atombiztos információt a téren hogy legalább android P érkezik majd rá (vegyes információkat találtam e téren hogy a 2-re nem, 2S-re igen, vagy hogy a 2S-re sem), és itt vagyok bajban a téren, hogy a tesztek hardware-es tudás szempontjából nem hasonlítják össze a korábban említett, jóval olcsóbb árkategória képviselőivel. Ugyanis ha mondjuk van 3 fps, vagy pontozós benchmark-okon 10%, vagy akárhogy mért nagyon nagyon minimális különbség, akkor nem érzem a dupla árat egy okos pénzkiadásnak csak a külső miatt. Igazából a 2S-ről kellene egy olyan meggyőző visszajelzés ami igazolja számomra az árkülönbség jogosságát a fentiekkel szemben. Illetve, ha már kifizetek ennyit, felmerül a kérdés esetleg van-e olyan alternatíva a fenti igények figyelembe vételével ebben az árkategóriában amivel nem számolok.

    Vásárlás:
    Nincs tapasztalatom eustock-al vagy gearbest-el, alza-val, de lehetőleg elkerülném a "mobilpiac 576-ja" boltokat mint az edigital, mert hiába lenne ideális győriként, indokolatlanul drágák, szóval ha van tapasztalat szállítás, megbízhatóság terén a fentiekkel, szívesen fogadom. Általánosságban elég negatív tapasztalataim vannak szállítás terén (amazon, aliexpress, magyar posta in general...) az elkevert csomagok, "technikai nehézségek" miatt késő, követhetetlen csomagok terén.

    Előre is köszönöm a segítséget mindenkinek aki rászánta az időt hogy elolvassa és válaszoljon!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák