Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kukipapa_rr

    tag

    válasz Kobe #10405 üzenetére

    Ugyan másik topicban írtad ezt, de inkább itt válaszolok, mert ide való.

    "Ott hibadzik a logikad, hogy feltetelezed nem lesz valsag. (...) 2008ban voltak ingatlanok pesten is ami ertekuk 60%at elvesztettek"

    Hozzászólásaid alapján az a koherens vélemény látszik kirajzolódni, hogy te teljesen irreálisnak tartod a jelenlegi ingatlan árszintet, és azt várod, hogy a következő válságnál majd - ami nyilván előbb-utóbb eljön, nincs vita - visszatérnek a "normál" szintre, és akkor érdemes lesz vásárolni. Kérlek, javíts, ha rosszul értelmezem. Azt is tisztázhatnánk, hogy mit tekintesz normális árszintnek, pl. melyik évben értük azt el.

    Szerintem ez kimeríti a wishfull thinking fogalmát. Gondolatébresztőnek szánom az alábbi véleményemet, az elmúlt 1x év alapján illetve tényleg érdekel, hogy mik a várakozásaid.

    1. Amikor eljön a hőn áhított válság, akkor - ha nem áll készenlétben az erre szánt forrásokkal -, az ember kisebb problémája is nagyobb lesz, minthogy éppen ingatlant vásároljon olcsón, inkább próbál majd túlélni, újra úgy érzi majd, hogy bérléssel jobban jár, esetleg külföldi munkavállalásban gondolkodik. Sokan a mai gazdasági helyzetet is teljes katasztrófának élik meg, gondold el, mi lenne egy válság közepén. Akkor pont, hogy megint senki nem akar majd ingatlant venni, hiszen egy lecsúszó gazdasági helyzet erre egyáltalán nem ösztönöz, nem tudhatod, jövőre nem kapod meg ugyanazt még olcsóbban, lesz-e munkád, hogy fizesd a hitelt. Azt gondolod, hogy de igen, te majd akkor fogsz vásárolni?

    2. Tegyük fel, hogy te pont erre a forgatókönyvre készülsz. Mégis, mit vársz, mennyire fognak "normalizálódni" az árak? Hoztad példának a 60%-os értékvesztést, nyilván ilyen is volt. De jól kiválasztott helyen vásárolt ingatlan az elmúlt válság alatt csak reálértéken vesztett az értékéből, nominálisan nem, sőt úgy kis mértékben növekedést is tapasztalhattál (én pl. igen). Úgyhogy szerintem vagy jó helyen vásárolsz majd ingatlant, és akkor hiába várod majd a "normális" árszintet vagy rosszabb helyen, ahol valóban nyílhat lehetőség sokkal olcsóbb vételre, viszont kérdés, hogy ott akarsz-e majd.

Új hozzászólás Aktív témák