Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Tigerclaw

    nagyúr

    Elég érdekes biciklis élménnyel lettem gazdagabb tegnap. A Szlovák Paradicsomban (Slovensky Raj) túráztunk pár napot és tegnap már nem volt kedvem lecaplatni a héten negyedik alkalommal ugyanazon az útvonalon. (ott a felfelé "vezető" szurdok/kanyontúrák az érdekesek...lefelé már csak muszájból megy az ember) Szóval már párszor láttam, hogy fent lehet bérelni biciklit amolyan fapados Downhill menetre. Fent kapsz biciklit, lent meg fizetsz, ha leérsz. (másik helyen ez a csapat fura rollereket ad hasonló 5 euros áron hasonló célra).

    A lényeg most jön: A terep abszolút DH-Freeride "minőségű", de a minimum valami össztelós jobb XC gép, de ők olyan bicikliket adnak, amivel még városba se lenne igazán jó. Hajdani ilyen-olyan merevvázas gépek félig, vagy teljesen átalakítva single speed-re. (van ahol elöl még fenn van a 3 fogaskoszorú, de váltó sehol). Mind ütött kopott, rozsdás, kenőanyagot jó ideje nem látott valami. Helyben kipróbáltam, és mikor a harmadikra cseréltem, jöttem, rá hogy a fura imbolygó hajtás nem egyedi hiba, hanem az összesnél ferdék a pedálok, hiszen DH-ra használják, vagyis kiállva a nyeregből, nem DH-ra szánt vázzal, hajtókarral, pedállal. A harmadikról helyben leesett a lánc. A negyediknél már nem is kerestem a hibáit, mert értelmetlen volt, így elvittem. Gyakorlatilag olyan mint egy biciklis DH roncsderbi. Mindegyiken van noname tescos első teleszkóp, persze hasonlóan a vázhoz, ütött-kopott, a fele mozgás helyett szorul, a másik fele meg ijesztően kotyogós. A karbantartás szerintem csak két dolgot érint náluk, a kerék felfújását és az első féket. (persze nem tárcsafék, de fog) Az igazán ijesztő, hogy gyerekeket is leengednek, hasonló állapotú gyerekméretű bringákkal.

    Persze nem mondják, hogy mehetsz gyorsan, meg aláíratnak egy papírt, amin gondolom önként vállalom a dolgot, meg talán lemondok a belső szerveimről, ha esetleg történne valami, de az biztos, hogy ha valaki nem a féket húzza végig, annak lesz mire emlékezni. Nekem is volt egy "na itt tuti esek egy nagyot és én hülye nem kértem sisakot" pillanatom, de valami csoda folytán megúsztam. (gyors menet után jön a kanyar, és persze a gyalogos turisták mennek a jobbik oldalon, nekem meg maradt a mély kavicságy fékezni...ahol csúsztam persze irányíthatatlanul vagy 10 métert, mire megálltam) Utólag belegondolva, talán jobb lett volna női vázas biciklit választani, aminél le tudok ugrani két talpra ha már csak az segít. Sok helyen csak azért nem fékeztem, mert abból nagyobb baj lett volna.

    Szóval aki ilyen roncsderbi DH élményekre vágyik, annak ha nem is javaslom, de azért megemlítem, és inkább kérjen sisakot és női vázas biciklit. A bickliket a Sucha Belá kanyon felső kereszteződésénél adják, a rollert meg a Klastoriskonál.

    Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

Új hozzászólás Aktív témák