Új hozzászólás Aktív témák
-
detroitrw
addikt
válasz matrix2012 #1850 üzenetére
magonkénti hőmérséklet mit mutat?
sajnos ilyen kevés információkból semmit se lehet kideríteni
[ Szerkesztve ]
-
Devidian
csendes újonc
válasz detroitrw #1847 üzenetére
A venti úgy van belerakva hogy a ház hátulja felé fújja a hőt,és az egy ssd majd átrakom a vinyót akkor lejebb.Amit még megfigyeltem hogy ha terhelés alatt van 99%-100% akkor fogom és kiveszem a venillátort kb semmi nem változik.A gépet fektetve használom mert így valamiért jobban szellőzik.
-
detroitrw
addikt
válasz Devidian #1852 üzenetére
jó lenne tudni hogy teljes terhelés mellett a rendszer milyen hőfokot produkál
azaz ki-kit fűtha ssd akkor a fölött/alatt lehet hdd (nálad úgyis el van szeparálva), de a két hdd ne legyen egymás nyakán
A pc szellőzését úgy kell kialakítani mintha egy épület lenne!
Gondolj bele hogy most hogyan is működik Nálad, ha egy épületre vetítjük a pc-det akkor úgy nézne ki hogy van x szoba amikbe vannak fűtőtestek (vga, hdd, cpu ...) és mindegyik ablak ajtó zárva kivéve egyet (cpu) ahol mondjuk 2 ablak is nyitva van s a túlnyomás miatt csak kifele áramlik a levegő. (azaz a gépbe lévő összes meleg levegőt áthúzod a cpu-n)
Egy ilyen épületbe hogy viselnéd a kánikulát?A trükk a pc-nél is, hogy egy távolabbi melyen befelé is kell engedni levegőt, azaz a házon belül felgyorsítani a levegő áramlását.
A két felső közül a frontpanelhez közelebbit tenném át (úgy hogy az a házba szívja be a levegőt) az oldalfalra, vagy pedig előre (ki kell tapasztalni, hogy hol hatékonyabb), ha javul a helyzet akkor a másikat is átpakolhatod előre vagy oldalra hátha az is segít (ez már kevésbé biztos)[ Szerkesztve ]
-
Devidian
csendes újonc
-
detroitrw
addikt
válasz Devidian #1854 üzenetére
Attol hogy nincs bekotve az egyik hdd attol meg blokkolja a masik elol a levego aramlast
S mit ersz azzal ha ventillatorral megfujatod, mert szvsz semmit (fals eredmenyt fog produkalni)
Cpu-hoz coretemp
Gpu-hoz gpu-z
Ezek a progik megjegyzik a maximalis homersekletet, mivel ha a terhelest leveszed a geprol akkor mire kilepsz az alkalmazasbol kisebb hofokot fog mutatni.
A pasztat kicserelheted, de eleg nagy valoszinuseggel nem lesz elegendo csak ahhoz hozzanyulni.[ Szerkesztve ]
-
laychi
veterán
-
detroitrw
addikt
-
laychi
veterán
válasz detroitrw #1860 üzenetére
A nem témával kapcsolatos dolgokat offba szokták tenni,én offba is raktam veled ellentétben.
Valóban a házszellőzés is szerepet játszik az alkatrészek hőmérsékleténél,de ő processzorral kapcsolatos kérdéssel jött ide,te meg a 2 vinyó közelségén aggódsz.Nem a 2 vinyó miatt melegszik túl a procija,hanem a helytelen pasztázásból kifolyólag/esetleg rossz minőségű a paszta is vagy a hűtő helytelen felszerelése miatt.
De akkor segíts neki,kattogj a másodlagos harmadlagos dolgokon,a probléma meg nem lesz megoldva.
Nem offolok tovább.[ Szerkesztve ]
-
detroitrw
addikt
válasz Devidian #1863 üzenetére
nem kell 6 órán át terhelni a gépet 10perc bőven elég ahhoz hogy kiderüljön mennyire jó a rendszer szintű hűtés ahhoz viszont tényleg terhelni kell a gépet, a képed alapján a vga nem dolgozott
a cpu-t és a gpu-t is terheld le amennyire csak tudod
szedd le a furmark-ot és 2x indisd el az egyiken fusson a cpu burn a másikon meg gpu stress testelég max 10 percig futtatni
valami más progit kellene használni cpu hőmérséletéhez mert a coretemp-be nem látszik a magonkénti hőfok
nézd meg a hwinfo-tA filmnézegetős progit meg indisd el s nézd meg milyen terhelést produkál
oda elég a feledatkezelő/teljesítmény fül[ Szerkesztve ]
-
laychi
veterán
válasz Devidian #1863 üzenetére
Az is lehet,hogy valami spyware van a gépeden.
Egy online film nézegetős oldal nehogymár 100%-ra terhelje 8 szálon a procit.
Az meg még,hogy el is melegszik szemben egy stressteszttel szinte röhej.Roguekillert futtass, illetve egyéb víruskeresőt.
Vegyél mx2 pasztát,pasztázd újra a procid.
A hűtő megfelelően legyen felszerelve,érintkezzen rendesen a talp a proci kupakjával,megfelelő mennyiségű paszta legyen rajta,ne túl sok,ne túl kevés.
A ventillátor legyen biosból szabályozva(mind a proci,mind a házventik.AMD topikban is érdemes lenne érdeklődnöd.
A gép ne legyen zárt szekrényben egyéb helyen....
-
detroitrw
addikt
válasz Devidian #1869 üzenetére
Pár hsz-el lejjebb említettem hogy ne használd a coretemp-et mert csak az egyik mag hőfokát írja ki
helyette meg kéne nézni a hwinfo-tpersze nem volt hiábavaló a teszt/kép mert ezen látszik hogy a gpu simán bele tud futni a 80-ba, annak ellenére hogy a ventillátora csak 40%-on van
ki kellene alakítani egy gpu ventillátor control profilt azaz hogy ennél erősebben vezérelje a coolert, mert a vga által termelt hőt áthúzod a cpu-n, tehát ha nem is lenne gond önmagába a cpu hűtéssel ezzel tönkreteszed.
Afterburner-el létre kellene hozni egy fan control profilt kb. hasonlóképpen felépítve: minta
az előző képeidből ítélve a vga idle állapotba nem éri el a 40 fokot ezért így építettem fel a szinteket:
1. 40° - 40%
2. 45° - 50%
3. 55° - 70%
4. 60° - 100%ezzel a profil beállítással kellene futtatni az általam javasolt furmark tesztet (max 5perc), mert abba látszana, hogy melyik az a hűtési szint ami mellett a gpu hűtése letudja kezelni a termelt hőt, s ez alapján lehetne véglegesíteni a fan control profilt (hogy ne legyen olyan hangos!)
mivel még mindig nem láttuk a cpu magok hőfokai terhelés alatt így a cpu hűtésről még mindig nem lehet semmit se megtudni, de addig is a vga cooler módosítást elvégezhetnéd.
és ne benchmarkal -al terszteld a rendszert hanem az általam említett 2x elindított furmark-ot (cpu burn, gpu stress) -
kovik1989
csendes tag
Sziasztok!
Valakinek van infója esetleg arról, hogy a Be quiet! Dark Rock Advanced C1 hűtőhöz lehet-e használni Thermal Grizzly Conductonaut folyékony fém hűtőpasztát? Ilyenem van itthon, de nem merem használni hozzá.
-
kovik1989
csendes tag
A gyári oldalon ez van a felhasznált anyagokkal kapcsolatban:
Fin material: Aluminium
Base material: Copper
Surface treatment: Nickel platedIgazából ez alapján nem nagyon jutottam semmire, mert nem vagyok 100%-ig biztos benne, hogy pont az alján ahol érintkezne a folyékony fémmel, ott tutira réz. Meg erről a nikkeles felületkezelésről sem tudok semmit...
-
kovik1989
csendes tag
De a nikkelezett réznek nem probléma a folyékoyn fém? Mármint nem marja szét vagy valami? Az nem zavar hogy óvatosan kell kezelni, használtam már, nem volt gond. Csak nem lenne most sem.
Egyébként alapvetően azért akarom ezt használni, mert így nem kell évente cserélni a pasztát. Na nem mintha katasztrófa lenne cserélni, de na. Laptophoz vettem anno, ott fontos vont hogy ne kelljen szétszedni teljesen. Ott hőfokban is sokat javult a helyzet, ezért gondoltam az asztali gépnél is ezt használni. -
laychi
veterán
válasz kovik1989 #1875 üzenetére
Laptopnál is közvetlenül a DIE-ra teszed, mint egy delidet procinál, ezért hoz akár 10-20 fok javulást terhelés alatt. IHS-en nem hoz annyit.
Nikkelezett rezet nem marja meg, a proci kupakja is az...de arra erősen rá tud száradni és nehéz eltávolítani.Legalábbis clu-nál az volt a helyzet, de a tgc szerkezetileg nagyjából ugyan az,tehát itt sem kizárt.
Eldolgozás szempontjából a liquid ultra jobb volt szerintem, mint a conductonaut. Utóbbival sokkal többet kell pepecselni. -
default.
őstag
Sziasztok!
Arctic Cooling MX-2 kb. mennyi ideig áll el a gyári tubusában, ha fiókban (fénytől védve) tartom, normálisan lezárt kupakkal? 1 hónap, 1 év, 10 év?
Köszönöm szépen előre is,
Üdv! -
kovik1989
csendes tag
Köszi az infót!
És ha rászárad akkor veszít a hőleadásából, vagy csak simán összeszárad és kész? Csak mert ha ugyan úgy leadja a hőt akkor végülis ez nem igazán probléma szerintem. Max mikor szét akarod szedni.
Másik ilyet még nem próbáltam, de eldolgozni ezt tényleg elég gáz.. -
tag
Hali!
CLU-t használhatok Ryzen 7 1700 + bequiet! Silent Loop 240-es kombó közé?
Üdv.
Dávid12 éves tagság, 1435 pozitív, 0 semleges, 0 negatív értékelés.
-
detroitrw
addikt
válasz kovik1989 #1881 üzenetére
Ez egy jo kerdes, mivel azert kell hogy a futo es a hoto felulett kozott minel nagyobb feluleten tortenjen meg a hoatadas (a feluleti egyenlotlenseget hidalja at)...
Ha abbol indulunk ki hogy a folyekonybol szaraz halmazalapotba keruleskor anyagvesztes jon letre igy biztosan romlik a holeadas, tehat a kezdeti idealis felfekves megszunik es valszeg legres/zarvany keletkezikHa van clu-d akkor szvsz e miatt nem dobnam ki max idokozonkent figyelni kell a fokokat.
Ha nincs akkor inkabb a macit valasztanam (arrol nem hallani ilyen szaradasos dolgot)(#1882) dav<3
Persze hasznalhatod hozza, de az interneten lehet talalni olyan kepeket ahol a felkent clu hasznalat kozbe kiszarad, ami hutesi hatekonysag csokkeneshez vezethet, de ha idokozonkent tudod csekkolni a hofokokat akkor biztos hogy problema nelkul hasznalhato[ Szerkesztve ]
-
kovik1989
csendes tag
válasz detroitrw #1884 üzenetére
Na úgy gondolom, hogy mindent összevetve használom az asztali gépben is, meglátjuk mi lesz. Hőfokot tudom figyelni ezen is és a laptopon is. Ha meg nagyon melegszik akkor kicserélem. Pár évet szerintem elmegy akár mi is lesz
Egyébként úgy gondolom, hogy kiszáradva is lehet jobb ez mint egy sima hűtőpaszta, mert végülis ténylegesen fém lesz a fémek közt nem valami dúsított dolog ami a száradás miatt nehezebben vezeti a hőt. Persze könnyen lehet, hogy tévedek -
detroitrw
addikt
Van egy par video a jutubon
Nem talaltam meg azt a videot ahol torles kozbe egyszer csak kitorik belole egy darab, de sok olyan van ahol beleszarad/belesul (es itt nem a hufok miatt, hanem az agressziv mivolta miatt) a "rez" csatlakozo feluletbe.
Es ezek <1 eves hasznalat utan jelentkeztek.
Erdekes hogy amiket lattam ott vagy nem derult ki melyik folyekony fem vagy ha kiderult akkor clu volt[ Szerkesztve ]
-
Raggie
őstag
válasz detroitrw #1889 üzenetére
Mondjuk igaz én kupak alá használom csak és ott nem száradt ki 5+ év alatt sem személyes tapasztalat alapján, de én meg pont olyanokat olvasok net szerte, hogy a 10+ év sem probléma kiszáradás nélkül, ha jó a kontakt és megfelelő erejű a leszorítás.
Kupak alatt ugye nincs közvetlen nyers réz felület ezért ott nincs reakció. Az, hogy réz hűtőknél kialakulhat valami ilyesmi reakció el tudom képzelni, de a normál paszták élettartamát úgy is biztosan eléri.A kolléga kupak alatti kiszáradását nem tudom hova tenni.
[ Szerkesztve ]
Clint Eastwood FTW
-
Devidian
csendes újonc
-
detroitrw
addikt
válasz Devidian #1893 üzenetére
ha megnyomod a hwinfo-ba a fogaskereket akkor ott general/show values
és itt csak a temperature legyen bepiálva és akkor nem veszel el bennea furmark gpu stress rajzol egy diagramot ... az látszódjon már hogy lehessen finomítani a cooler szabályzást
a képen a cpunál az látszik hogy
idle: 24,5
load 87,6az a 63 fok különbség nagyon sok
[ Szerkesztve ]
-
laychi
veterán
válasz Devidian #1898 üzenetére
Vegyél arctic mx2 pasztát és cseréld/cseréltesd ki.
Mint már korábban írtam nem a házszellőzés vagy a vga melgedése az elsődleges gond a procinál,hanem a rossz minőségű vagy kiszáradt paszta.Esetleg túl kevés paszta van és nem megfelelő a hőátadás,vagy túl sok és a hő elvezetése helyett szigetel.
Valamint a hűtő nem megfelelő illeszkedése okozhatja még a problémát.Illetve a processzort se lenne hátrány finomhangolni.
AMD topikban biztos segítenének a többiek az adott órajelhez a megfelelő vcore feszültséget beállítani.Tanácsot adni,hogy mivel érdemes a stabilitást kitesztelni.
Új hozzászólás Aktív témák
- RAM topik
- Itt a HyperOS 2, gyorsan érkezik a régi modellekre
- PlayStation 5
- Projektor topic
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Tudományos Pandémia Klub
- Derült égből villámcsapásként itt a Galaxy S24 FE
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen mosógépet vegyek?
- További aktív témák...