Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • sifarr

    senior tag

    válasz RR-13 #14469 üzenetére

    A bankok csakis a papír alapú számlakivonatot tudják kiadni hitelesként. Jogszabály módosításra lenne szükség hogy, amit te írtál, azt a CIB be tudja vezetni.
    Ebben eltérő ismereteink vannak. Szerinted kell jogszabály-módosítás, szerintem nem. Mivel ezek egymást kizáró ismeretek, ezért vagy neked van igazad, vagy nekem.

    Az én (!) ismereteim e kérdésben:
    A pénzintézetekre vonatkozik a számviteli törvény, 2. § (1)-(2), 3. § (1) 1. és 2.
    A számviteli törvény megengedi számviteli bizonylat elektronikus formában történő kiállítását, 167. § (5). Persze feltételekkel, amelyeket a számviteli törvényen kívül más jogszabályok is meghatározhatnak.
    A számviteli törvényben nem találtam olyan passzust, amely pénzintézetnek tiltaná az elektronikus formát.
    A hitelintézetekről szóló törvény nem foglalkozik a banki bizonylatok kiállításának kérdésével, tiltás sincs benne.
    Nem tudok más jogszabályt, amely "tiltaná" bankoknak hiteles elektronikus kivonat kicsobátását. De ha te tudsz ilyet, akkor írd meg a konkrét jogszabályi helyet.

    Azt is tudom, és ez leellenőrizhető, hogy legalább egy bank van, amely kiállít hiteles e-kivonatot. A legnagyobb bank, az OTP.
    Az OTP nagyon közérthetően tájékoztat arról is, hogy milyen feltételek esetén hiteles egy e-kivonat. Lásd a tájékoztatójukat! Még azt is leírják, hogy a kivonatuk a NAV előírásainak is megfelel.
    Ennyit tudok én a kérdésről. De nyitott vagyok felülbírálni az álláspontom annak ellentmondó, konkrét jogszabályi hivatkozások esetében!

    Amit idéztél a végén, nem tudom, hogy honnan van.
    Értelmezésem szerint ez egy olyan tájékoztatás, figyelmeztetés, amelyben egy pénzintézet a saját kivonatától mondja, hogy az tájékoztató jellegű (nem hiteles), mert nem felel meg minden hitelességi feltételnek, amit a jogszabályok előírnak.
    Tehát nem azt állítja, hogy nem lehetne hiteles e-kivonatot kiállítani, hanem azt, hogy az ő e-kivonata nem hiteles.

Új hozzászólás Aktív témák