Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • DeFranco

    nagyúr

    Sziasztok! Váratlan problémával szembesültem tegnap. Részletesen írom le, mert nem tudom, hol a hiba:

    Vettem tegnap egy Samsung M2 320 GB-os külső merevlemezt (még USB2-es típus). Az operációs rendszerem Win7 32 bit.

    Elkezdtem rá másolni az adatokat, majd a másolást abbahagytam, és a gépet a csatlakoztatott külső merevlemezzel magára hagytam kb. fél-egy órára.

    Ezek után visszatértem a géphez, létrehoztam egy könyvtárat, és elindítottam egy másolást (viszonylag nagyobb adathalmaz, 1039 kép, kb 10 GB) ugyan úgy Total Commanderen keresztül, mint eddig. A másolást el sem kezdte, csak a párbeszédpanel ugrott fel, majd a TC lefagyott "nem válaszol" üzenettel.

    A TC-t kilőttem, a gép maradt továbbra is extrém lassú. A HDD-t próbáltam eltávolítani a tálca ikonnal, kattintani tudtam, de nem írta ki, hogy biztonságosan eltávolítható. A biztonságos eltávolítás ikon maradt az óra mellett, de az eszköz helyén csak "..." szerepelt.

    A felette levő hardvereszközök menüpontot választva megjelentek a nyomtatók, meghajtók, etc., köztük a külső HDD is, ikonján kis sárga felkiáltójellel.

    Ez szintén megfagyott, kényszerített bezárásra a tálca is eltűnt.

    Ctrl-Alt-Del után kijelentkezést választottam, ez szintén molyolt vagy 3 percet, ez után reset gombbal indítottam újra a gépet.

    A post képernyőn lefagyott, de ennek lehet az az oka, hogy az USB boot a HDD boot előtt van a BIOS-ban, ellenben nem írt ki semmilyen "missing operating system" vagy "disk error" üzenetet, csak a perifériák felsorolása után megállt.

    A gépet ekkor gombbal kikapcsoltam, és a kikapcsolás ellenére a külső HDD egészen addig pörgött, amíg a gépből ki nem húztam.

    ---

    Epilógus:

    Ezt újraindítás követte lehúzott HDD-vel, a rendszer felállt, és azóta nincs probléma a külső HDD-vel sem. Altatásból visszajön, de azt még nem tudtam kipróbálni, hogy ha csak a külső HDD megy aludni, nem az egész gép, onnan visszajön-e. Altatáskor leállt ez is, nem pörgött tovább.

    ---

    Lehet-e ezek alapján azonosítani a hibát? Lehet-e valamilyen tesztet elvégezni a HDD-re ami megválaszolná hogy egyszeri hiba volt-e vagy sem. A HDD Sentinel nem jelez semmilyen hibát.

Új hozzászólás Aktív témák