Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • s3toraph

    senior tag

    Sziasztok!

    Adott az aláírásomban lévő konfig. Home szervert csinálnék, de ezt a gépet nem szeretném 24/7-ben járatni, fölöslegesen sok üzemórát beletolni az alkatrészekbe. Gondolkodom egy olcsó, kis fogyasztású gép beszerzésén a célra. A gépen kívül ami megy itthon egyszerre, az még max. 3 laptop. Egyszerre max. 2-3 laptop fog a szerverhez kapcsolódni. Tényleg, ez megoldható win xp-vel vagy win7-el? Vagy win-ből valami szerver verziót kellene feltennem? Vagy maradjak az egyszerre 1 gép tud bejelentkezni felállásban?

    Tehát amit tudnia kellene minimum:
    - a kialakított belső hálón keresztül aki felcsatlakozik (elsősorban wifin), az tudjon hozzáférni a megosztott tartalomhoz (zene, képek, dokumentumok, filmek, sorozatok)
    - a filmeket wi-fi keresztül is lehessen nézni (BDRip minőségek), tehát fizikailag nem átmásolva, csak "streamelve" (ez ment TP-link N-es 150Mbit/s routerrel, most egy t-home digitális elosztó üzemel, ami egy wi-fi router, ezen még nem néztem mit bír). A net 10 Mbit/s sebességű ADSL.
    - vezetékes kapcsolaton másolási sebességben (filmek) legalább 8-10MB/s-et tudjon
    - nyomtatót meg tudjam osztani (epson dx 4450), laptopról wi-fin keresztül lehessen nyomtatni
    - mindezt minél kisebb fizikai méretű gépezet oldja meg, némán vagy iszonyat halkan, kis fogyasztással
    - bármelyik belső hálós gépről lehessen menedzselni (pl. távoli asztali kapcsolat, vagy jobb/kényelmesebb szoftver, ha van, kérdés: teamviewer jó erre a célra?)
    - ha lehet olyat hogy laptopon letöltött torrent fájlt elindítani és megadni hogy a szerverre jöjjön le és ott is seedelje, akkor ez is jó volna

    Extra képességek:
    - 720p vagy nagyobb felbontású filmeket is lehessen nézni wi-fi-n "streamelve"
    - vezetékesen tudjon másolni minimum 25-30MB/s-el (ehhez gondolom már gigabites hálókártya kellene)
    - kívülről is elérhető legyen, bárhonnan

    Mekkora konfig kellene ehhez? Elég egy VIA epia 800MHz-es integrált lap, 256/512MB rammal? Vagy inkább gondolkodjak P4 1700-2000-2400-3000Hz-ben? Ram elég vagy kell inkább 1-2 GB? P4-es procik mennyire zabálnak sokat?
    Megfelel full integrált mini-ITX lap is, de jó ATX/m-ATX méret is. Utóbbinál integrált videóvezérlő elég, de ha van bővítésre PCI-E az nem hátrány. Kivenném a terrás vinyót és átraknám abba, ezért sata csati kell legyen rajta.
    Ház fekvő vagy ITX legyen, fekvőből előny ha több HDD fér bele. Mindkét esetben minél kisebb legyen, de kiváló szellőzéssel. Lehet gyári brand gép is, mindegy milyen márka. Elsősorban használtban gondolkodom, max. 10e-ft is, vinyót (esetleg még ramot) leszámítva ebbe férjen bele minden.
    HP compaq 7100-as jelöltem van eddig, vagy hasonló kialakítással IBM szintén fekvőházas gyári konfig.
    Ezek még megfelelnek méretben, nagyobb ne legyen. Ja és azért lehessen viszonylag könnyen szerelni.

    Szóval, az elvárásaimnak szerintetek milyen konfig felelne meg? Mit szóltok a HP-hoz és az IBM-hez? Ötletek, javaslatok?

    Megj.1.: Ha picit hangos a ház venti az belefér, de proci és táp halk legyen.
    Megj.2.: Egyáltalán van-e értelme ezen agyalnom, vagy a mostani gépet fogjam be a célra? Nem lesz gáz ha 24/7 megy pl. SSD és HDD élettartama szempontjából? Fogyasztani gondolom nem fogyaszt sokat az APU miatt.

    Előre is köszönöm! :R

    Üdv

    [ Szerkesztve ]

    Régi rendszerben: 59 + / 0 - | A legújabb rendszerben (2020.02.28-ig összegyűlt): 162 + / 0 -

Új hozzászólás Aktív témák