Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • szaszlaci

    addikt

    Egy MSN beszélgetés, avagy hol tart a mai magyar oktatás.

    Egy rég nem látott barátommal beszélgettem, mikor szóba kerültek a hangfalak. Mert hogy ő ezt tanulja és érdekli is. Ha minden jól megy, fél éven belül villamosmérnök lesz belőle.

    Az általuk tanultak szerint egyetlen egy fontos mutatója van egy hangsugárzónak, mégpedig a tranziens átvitel*. Érdekes megközelítés, menjünk bele!
    Egy ámerikái kísérlet szerint zenészekkel meghallgattattak különböző hangszereket, és ha jól értettem, levették róla a tranzienst (mi van??). Így nem voltak képesek felismerni az adott hangszert. Ez a magyarázat.

    A tanok szerint a frekvencia átvitel totál lényegtelen. Mivel az ember úgysem hall 20-20.000 Hz-ig, elég, ha nagyjából lineáris, nem kell vele foglalkozni.
    Harmonikus torzítás (THD) szintén lényegtelen.
    T-S paraméterek? Úgy vettem ki, az nem része a tanmenetnek. Doboz hangolás, tervezés szintén ismeretlen fogalom.
    Olyan "részletekbe" nem láttam értelmét belemenni, mint fázisviszonyok, impedancia, megfelelő váltás, Baffle S.

    Ami a leginkább elszomorító pedig, mikor mutattam a barátomnak egy LSP Lab-ból származó mérést, nem hitte el, hogy az valódi mérés. Ugyanis az a program egy szimulátor, az is csak egy szimuláció. (Hmm, ilyen jól sikerült ezek szerint az egyik dobozom! :) )
    Hát igen, elkeserítő a helyzet.

    *tranziens átvitel: lényegében a hirtelen fel- és lefutások pontossága. A valóságban egy (nagy frekvenciás) négyszögjel felfutása nem lesz függőleges, valamint túllövés is minden bizonnyal létrejön. -> TIM (tranziens intermodulációs torzitás)

    [ Szerkesztve ]

    ■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

Új hozzászólás Aktív témák