Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • niof

    addikt

    válasz samu2062 #21171 üzenetére

    Kellene tudni az összes benne lévő hangszóró típusát, majd azok alapján, ha mérésre nincs lehetőség, akkor a gyári Thiele/Small paraméterek alapján méretezni kell bele egy váltót. Ha különböző impedanciájúak a hangszórók, az csak bonyolítja a dolgot. Nem mintha egyszerű lenne...
    A légterekben a csillapítóanyag mennyiségével is érdemes "játszani". Ha a mélyközép/magas kamrája zárt, akkor az üveggyapot is jó, de jobb a szivacs, vagy a vatelin (műszálas), vagy a természetes szálas gyapjú is. De ugyanezt el lehet követni a mély "dobozában" is. (Ha reflex, akkor óvatosan az üveggyapottal, mert könnyen csúnya vakarózás lehet a vége ;) )
    Hangváltót meg lehet venni készen is, de akkor abból főzöl, amit kapsz (illetve át lehet alakítani, jobb alkatrészekkel, de akkor már tervezz inkább sajátot), és lehet építeni is. Lehet hallás után is menni, de inkább mérni kellene, az a biztos. Én építettem régebben hallás után hangváltót (pusztán az elméletekre alapozva), és csak az első pár napban tetszett, aztán szétszed-újrapróbál volt vagy 20*. Igaz, a végén nem lett rossz, de addigra messze jutottunk az eredeti verziótól.

    Amúgy egyébként nem minden esetben kell bizonyos hangszórók elé váltó, de a te esetedben, csak mert külön kamrában vannak ezek, ez még nem jelenti azt, hogy ne kellene eléjük! A közép és a magassugárzókat úgy tervezik, hogy a frekvenciatartománynak csak egy bizonyos részét sugározzák le hatékonyan, tehát ha (nincs) nem megfelelő váltó van előttük, akkor kisebb (értsd alig hallható) hangerőnél működni fognak, feljebb torzítani, még nagyobb bejuttatott teljesítménynél pedig a hangszórómenyországba költöznek. :)

    Mivel nagyon alap kérdéseket tettél fel, gondolom nem igazán foglalkoztál még eddig ilyesmivel. Kiindulási alapnak javasolnék egy könyvtárat, ahol kérdezz rá a "Klinger - Hangdobozépítés" című könyvre. Ebből a szükséges alapismereteket könnyen el tudod sajátítani.

    Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.

Új hozzászólás Aktív témák