Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Darth_Revan

    veterán

    Nem sokára indul a vonatom, így tényleg egy nagyon rövid teszt az ASUS GL703GS-ról.

    Az előzőt, ami tele volt pixelhibával visszavittem és elhoztam egy újat, amit picit alaposabban leteszteltem,

    A gép háza összességében nekem nagyon tetszik, vékony, masszív és "prémium" érzésú annak ellenére, hogy nagy része műanyag.

    BIOS terén jól tippeltem és jobb, mint a Helios 500. A ROG Gaming Centerben "overboost" módra lehet kapcsolni, ahol a 35W TDP-t felemeli az Intel gyári 45W-jára, így már tudja tartani a 3.9 Ghz-es boost órajelet. A helios 500 meg 3.4 Ghz-en üzemel (így csalnak a hőmérséklettel) és ez a Fire Strike cpu ponton is meglátszódik.

    Fire Strike teszt eredmény cpu órajellel és hőmérsékletekkel:

    Na igen, itt előjön a vékony ház hátránya és meg is kapta a "Rezsó Rezső" becenevet. Következő lépés alulfeszelés és újrapasztázás, ezekkel korrigálható.

    Hibák:
    1) a szokásos ASUS hiba (mostanában GL laptopoknál tapasztalom, de régen G7xx szériánál is sok helyen előfordult): recsegő hangszóró (most a bal oldali :DD )

    2) NINCS hibátlanul működő VGA driver hozzá. Próbáltam az összeset az ASUS oldaláról és többet az NV oldaláról is és nincs.

    A hiba ugyanaz ami előfordul minden 120 Hz-es 20 ms AUO panellel szerelt ASUS gépeknél (G752VSK, GL702VS, GL702VI, G701VIK):
    Azaz DX12 alatt a driver monitorvezérlésénél valami bug jön elő és mozgásnál (akkor iss ha előre leprogramozott) fekete szellemkép/blur effektus jelenik meg.

    Videó a jelenségről (Végén összehasonlító screenshotok): [link]

    376.06-os driver képes csak javítani ezt a hibát a fenti gépeknél.

    Viszont ebben az ASUS GL703GS-ben újabb AUO panel van aminek 144 hz a frissitése és 3 ms a válaszideje.
    GL503VS-ben és G703VI-ban144 hz 7 ms panel van és abban már nem tapasztaltam a fent említett hibát, így bátran vágtam bele ebbe a gépbe gondolva, hogy "csak nem lesz rossz az újabb"...hát tévedtem.

    Nem csak hogy jelen van a fenti szellemképes hiba, de a fentiekekkel ellentétben nem csak DX12 alatt, hanem majdnem mindenhol!
    Windows asztalon dolgozva és netezve nincs gond, 3 ms válaszidő meg is látszódik, mert amikor mozgatom gyorsan a megnyitott ablakot, akkor semmi szellemkép.

    Na de ha megnyitok egy 3DMark-ot (vagy ne adj Isten, egy játékot), akkor már borul a bili. El sem kell indulnia a 3DMark tesztnek, elég ha csak mozgok a menüben. Amikor menupontot váltok, akkor a gombok oldalra történő mozgásának animációjánál is már látni, hogy húzzák maguk után a fekete csíkot, illetve szemmel láthatóan a mozgás alatt a kép élessége is megnő.
    Megnyitom RoTTR-t és ugyanaz mint a fenti videóban: mozgás közben túlélesedik a kép és szellemképet hagynak a tárgyak maguk után.
    Minden drivert próbáltam az ASUS oldaláról és többet is az NVidia oldaláról (sőt moddolt INF fájllal még a 376.06-ot is feltettem), de SEMMI nem orvosolta.
    Windows újratelepítés ÉS G-Sync kikapcsolása sem segített.

    Egyszerűen hibás (szerintem) a driver monitor vezérlése.

    G703GI Chimera-ban is ugyanez a panel van, szóval 99%-ot mondok, hogy az is rossz.

    A korábban használt 120 hz és 144 hz-es panelekhez képest nem csak hardverben, de EDID firmware-ben is nagyobb módosítást csinált most az AUO. Korábbi paneleknél volt időzítés 60 Hz és 120/144 hz-es is, azaz lehetett váltani frissítések között. ennél az új panelnél viszont az EDID már csak 144 hz-et enged. Csak sötétben tapogatózok, de lehet ez a változás okoz valami gubancot, mivel az NVidia-nak "el felejtettek" rója szólni.

    tl;dr: Jelen állás szerint az új ASUS gépek (GL703GS és G703GI) "béta" verziók és csak az vegyen belőlük, akit nem zavar, hogy a kijelző (ami mellesleg nagyon szép színmegjelenítéssel bír) Windows asztalon ránézésre 3 ms, játék alatt gyakorlatban ránézésre viszont 60-80 ms !

    Nem egyszer előrdult hiba a fenti és az ASUS SOHA NEM JAVÍTOTTA, mindössze azért van "fix", mert "véletlenül" a GL702VS-hez kiadott driverben "bennefelejtették" (de ehez már az se jó).

    Nem értem egyszerűen, hogy a millós fizetésért dolgozó ASUS mérnök hogy a rossebbe nem veszi ezt észre én meg viszont percek alatt tudom reprodukálni?

    Vagy tudtak róla csak bíztak benne (pénz spórolás céljából), hogy a hülye user "úgyse veszi észre"?

    u.i: Alaplapból is a legújabb revízió van benne, mert BIOS-ból is a legújabb 304 van fent.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák