Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Hi!King

    őstag

    válasz bencze #55823 üzenetére

    Egy ilyen távon már aludniuk is kellett valamennyit, és azt is vedd figyelembe, hogy szintemelkedés is volt, illetve gondolom a terep sem biztos hogy végig egyszerű volt. Szóval az a 15 perc/km a pihenések miatt már olyasmi, mint ha 10-12 perc/km lenne átlagosan, ami kb. a síkvidéki 7-8 perc/km-nek felel meg, ami már kocogásnak tekinthető.

    Egyszer neveztem Tájfutó 24 óráson 12 órás egyéni kategóriába, 10 pályát teljesítettem, amik légvonalban kb. 5-5.5 km-esek voltak átlagosan. Ami azt jelentené, hogy 50-55 km-t futottam, jó persze eltérve a légvonaltól mondjuk 70-75, mondhatnád arra is, hogy mint egy teljesítménytúra gyalogolva. Ja, csak azokat az 5-5.5 km, 300 m szintemelkedéses pályákat ha csak egyet kell, ugyanazon a terepen (futottam már OB-n is, kupaversenyen is ugyanott), akkor mondjuk 45-50 perc alatt futom le (ha nem tévedek el), így meg 60-65 perc, plusz pályák között ettem. És az a 45-50 perc simán lefáraszt annyira, mint ha 42-43 percen belül futok egy sík 10k-t. És a 12 óráson is csak akkor sétáltam bele, amikor olyan volt az emelkedő, vagy mikor a nem akart meglenni az ellenőrzőpont.

    A terepfutás persze gyorsabb műfaj, mint a tájfutás, de mégiscsak jóval lassabb, mint a síkfutás, egészen más iramok jönnek ki akkor is, ha nem sétálnak bele, vagy csak a legdurvább emelkedőkön. Ultra távokon meg szvsz teljesen normális, hogy belesétálnak emelkedőn, mert ezek megfutásával nem tartható közben a regeneráció, és mellesleg ezek az emelkedők nem egy kategóriába sorolhatóak egy országuti vagy városi emelkedővel, sok olyan emelkedő van, ahol ha csak lassan sétálsz felfelé, ott van a pulzusod, mint 4 perc / km-nél a Margit szigeten.

    Szerk.:
    Ja, és a futóverseny meg a teljesítménytúra között lényegében egyetlen különbség van: az előbbinél az a cél, hogy minél gyorsabban végigérj, utóbbinál viszont egy időlimitet kell teljesíteni, ami elvileg gyalog teljesíthető. Ha a gyalogló versenyeket nem vesszük ide, amikkel kapcsolatban egyébként szkeptikus vagyok (szerintem az egy speciális szabályok szerinti futás, nem gyaloglás), akkor nem is lehet a gyaloglást máshogy értékelni, mint hogy időlimitbe férj bele, nincs értelme a versenynek, ha úgyis az nyerné, aki többet fut bele. Fordítva nézve, egyetlen futóversenyen sem zárnak ki, ha belesétálsz, de az a te idődből fog menni. (Létezik tájékozódási teljesítménytúra is, ott is időlimit van, plusz feladatok (jellemzően tévesztő bóják közül kell kiválasztanod a helyest), amiket pontoznak.)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák