Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • den89

    tag

    válasz HagaNRG #3600 üzenetére

    Jó nyilván egyik egy SUV másik pedig egy kis-közepes méretű autó. De úgy értettem, hogy ott legalább a márka és az ár közel azonos volt. :) Egyébként nekem is nagyon tetszenek a Mazdák, bár a 3-asért nagyon sokallom a 7,5-8 milliót. Na de elnézést az off-ért, ez nem ide való téma. :D

    Na ezért hajtogatom én napok óta, hogy az a Husq LC153S most nagyon jó árban van. Én szinte biztos, hogy azt venném. De nagyon tetszik az MTD is, amit lefényképeztél.

    [ Szerkesztve ]

  • Plebi

    senior tag

    Egyébként a husqvarna esetében ne a weboldalukon lévő árakat nézzétek, ahhoz képest a márkakereskedésben 20e Ft-al kevesebbért mennek a gépek tavaszi akcióban. (LC153 sorozat biztos) Pl. HosaGép, 153S 129.900 a 153P 109.900 Ft. Én mindenképpen a 153P-t veszem, nagy az udvar (1600 m2), de sokat kell forgolódni, így az önjáró kiesik, de kell, hogy tudjon oldalkidobni és gyűjteni is, ezt jelenleg ilyen konfigurációban 53cm-es szélességben egyik cég terméke sem tudja. Nem utolsó sorban, most 10 havi kamatmentes részlete van a husqvarnára és ez is jó.

    A Lidl-re visszatérve, ha elfogy az aksi és a töltő, csak simán hívni kell a zöld számot és bolti áron küldenek mindegyikből. Nekem itthon csak parkside eszközeim vannak, így már van 2 db 4ah-s és 5 db 2 ah-s aksim, 5 db töltőm. 3 év garis időszakon belül bármi miatt hívja az ember őket, 1 héten belül érkezik a cseredarab, vagy alkatrész és háztól házig értendő. Szóval jó a lidl, persze néha ki lehet fogni rosszabb termékeket, pl kompresszorból jobb az aldi-s, vagy csavarozó nem tudja a teljesítményt, de ilyenkor a bolt is cserél kérdés nélkül, vagy küldenek egy újat.

    Gigabyte B450 Aorus Pro; Ryzen 5 3600; 16GB DDR4 3200 HyperX Predator, Sapphire Pulse 6600, SSD-k+HDD; NZXT H510 Elite; CM Silent Pro M2 620W; NZXT X62 Kraken; Dell 2311H; XSX; PS5

  • #97520896

    törölt tag

    Egyébként a vízcsatlakozó ahogy jött, ki is ment a divatból a benzines fűnyírók esetében? Vagy igazán nem is jött divatba, 1-2 márka erőltette csak? Emlékszem én még tavaly többek között emiatt is választottam a McCulloch M53-150WRP-t. Persze emellett még sok mindenért, ár-érték arányban akkor jó volt (130-135eFt) B&S 625e motor, 53 cm vágószél, önjáró, nagy hátsó kerék, mulcsozás, nem utolsó sorban pedig a Husqvarna almárkája. De most elvétve találok ilyen fűnyírókat, amin van vízcsatlakozó. Nem rossz dolog ám, egész jól leszedi a füvet a fűnyíró aljáról.

    Amúgy 1000 m2-t nyírok. Ekkora területre kellett ilyen robosztus gép. Ha sietek 1 és 3/4 óra alatt végzek, ráérősebben és nagyobb fű esetén 2 óra. Elégedett vagyok a géppel, szerintem teljesen felesleges 130 eFt fölé menni, mert afelett egyszerűen nüanszi különbségek vannak már a gépek között. Ilyen árkategóriában már megkapsz mindent, amire egy átlagfelhasználónak szüksége van.

    Még ami tetszett tavaly, [link] ezen a gépen az Xpress indítógomb. Ezt sem látom, hogy nagyon erőltetné bármelyik márka. Csak ez már a lélektani határ felett volt árban. :)

    [ Szerkesztve ]

  • #97520896

    törölt tag

    válasz Plebi #3603 üzenetére

    Igen, jó árban vannak most a Husqvarna fűnyírók.
    Gondold még meg azt az önjáró dolgot. Nem nehezebb súlyban az önjáró LC153S, mint utánajártunk itt többen az is 29 kg. De 1-2 plusz kiló ilyen súlynál már amúgy is mindegy lenne. Az a 20eFt pedig megér annyit. Hihetetlen módon megkönnyíti a munkát. Hidd el nekem, tapasztalatból mondom, szerintem nekem minimum fél órával megrövidíti, és persze fizikailag is megkönnyíti a munkát. Egyébként rengetegszer jól jön az önjáró, ha elakadsz a nagy fűben vagy akár egy gödörben, vagy ha lejtős területet nyírsz, de a forgolódást is megkönnyíti.

    [ Szerkesztve ]

  • HagaNRG

    őstag

    válasz Plebi #3603 üzenetére

    Nem is volt ez kérdés, a 153S esetében itt kezdettől fogva mindenki a 130k-s árral számolt szerintem.

  • HagaNRG

    őstag

    válasz #97520896 #3604 üzenetére

    A slagcsatlakozó nálam sem jelent semmiféle pluszt.
    Biztos jó, meg minden, de szerintem a harmadik alkalom után örül az ember, ha kész a munkával, nem az, hogy még mosogasson. Én egyébként extrém gondos és kíméletes ember vagyok a dolgaimmal, de pl. ahány rokonnál ismerősnél van drága fűnyíró, ha látnátok, hogy néznek ki, már egy éves korukra is, a többség 10 évesnek is elmenne. (haveroknál pl. 250 ezres Honda motoros nagy Hq gépek vannak. Teljesen lepukkanva. AMíg nem ástam bele magam, meg nem mondtam volna, hogy az övék is ugyanaz a széria optikailag, amik most is kaphatóak).
    A önjáró téma viszont kiemelten fontos nálam, annyi, hogy egy ismerős most világosított fel, hogy úgy vegyem meg az alap, egyfokozatú önjárú gépet, hogy rövid idő alatt ki fogom nyírni. Mert lassúak, mint a tetű. Ő 3 fokozatú Makitát vett, 200 körül, ő mindig a max. sebességen, szinte futólépésben vágja a füvet, hetente akár 2x is és ő megőrülni a lassú, 3km/h gépekkel, tuti túltolná őket.
    Nem mondom, az Alko nálam is határetes volt a múltkor, mert tényleg hajszálnyival gyorsabban tolnám, mint ahogy ő megy, de most megint az van, hogy akkor emiatt vegyek még 50-nel drágábban valamit?
    Azért bármeddig nyújtózkodom is, komoly és eltökélt szándékom, hogy nem megyek árban olyan magasra, amiből a végén kaphattam volna egy komolyabb fűkaszát is egy alapbabb önjáró géppel együtt. A végén lehet, hogy úgyis többre fogok értékelni két jó, de különböző célra használatos szerszámot, mint egy csúcsgépet.

    110 ezerből úszok meg egy Husqvarna láncfűrészt+ belépőmodell fűkaszát
    Stihlből pedig ugyanezt 30k-val többért.
    Erős szándékom, hogy bárhol veszek is bármit, akkor veszek most már egyben mindent.
    Tehát a végén ilyen 250k körül fog megállni a komplett kertfelszerelés. (egy fél családi nyaralás ára fűnyíróra- nem túl jó biznisz)

  • stickermajom

    addikt

    válasz HagaNRG #3607 üzenetére

    Egyszer próbáltam nyírás után a csatlakozót, nem látom értelmét, mert nálam nem segített szinte semmit.
    Asszonytól behúztam egy fakanalat, azzal, illetve egy kis műanyag kefével megtisztítom minden nyírás után, így tisztán tudom elrakni.

  • f4lcon

    őstag

    válasz HagaNRG #3607 üzenetére

    érdekes, hogy a villanyos AL-KO-m önjáró funkciója nekem gyors.
    lehet, hogy ez preferencia kérdése is?

    “The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell

  • HagaNRG

    őstag

    válasz stickermajom #3608 üzenetére

    Kézzel szoktam én is lehúzni a nedves, friss füvet a gépekről. De a szülők gépén konkrétan 10cm vastag belesült, kőkemény fű volt a kés körül.

  • #97520896

    törölt tag

    válasz HagaNRG #3607 üzenetére

    Szerintem jó dolog a slagcsatlakozó, nekem tetszik. De most egyik mondatodban azt mondod alapos, gondos ember vagy, másrészről meg nincs kedved 5-10 perc alatt eltakarítani a gépet fűnyírás után? Most akkor melyik igaz rád? :D Nem akkora dolog ám ez a "mosogatás", fűnyírás után rádugom a slagot, megy 5 percig, nagy részét leszedi a fűnek, még kicsit megpiszkálgatom és már szép tisztán rakhatom is el. Jogos, 1 év után is tud úgy kinézni egy fűnyíró, mintha 5-10 éves lenne. Láttam én is néhány embernél így.

    Az önjáróval kapcsolatban szerintem gép és ember függő. Nekünk a családban egyáltalán nem ez volt a benyomás, hogy lassú lenne, sőt... Az én gépemmel (azt hiszem 3,5 km/h) apám és a feleségem is nyírt 1-2x, és mindketten szinte úgy rohantak utána és gyorsnak találták. Nekem pedig pont jó a sebesség, kicsit még talán gyors is, de legalább előbb végzek. Még szokta is mondani a feleségem, hogy úgy sietek a fűnyírással, mintha ostorral hajtanának. :)

    De most kíváncsi lettem az ismerősödnek milyen gépe van. Én általában inkább olyan véleményeket hallok, olvasok, hogy túl gyorsnak találják az emberek az önjárót.

    [ Szerkesztve ]

  • Plebi

    senior tag

    válasz #97520896 #3605 üzenetére

    Nálam nem opció az S, amennyit húzni, tolni, fordulgatni kell, nem adná ki a szükségességét. Szüleimnél tapasztaltam, hogy a sima kerekes MTD-hez képest mennyivel könnyebb dolgozni egy csapágyazottal, így a husqvarna dupla csapágyazott kerekei szabályosan siklani fognak az én régebbi normál MTD-mhez képest :), aminél már egy kicsit csálék is a kerekek.

    A tisztításra, husqvarna is azt írja, hogy Fordítsa a terméket az oldalára a hangfogóval lefelé és úgy mossa le a vágóburkolat belső felét. A B&S oldala szerint 650EXi motor esetén a gép állítva is tárolható, tehát tolókeretre döntve vagy állítva is mosható. Én az MTD-t tolókeretre döntve szoktam lemosni, a 20 éves MTD olyan mint az új, kivéve a szinte kötelező tolókeret erősítést és a csálé kerekeket, de szinte rozsdamentes a kasztni.

    Gigabyte B450 Aorus Pro; Ryzen 5 3600; 16GB DDR4 3200 HyperX Predator, Sapphire Pulse 6600, SSD-k+HDD; NZXT H510 Elite; CM Silent Pro M2 620W; NZXT X62 Kraken; Dell 2311H; XSX; PS5

  • stickermajom

    addikt

    Tudom, hogy nem jó helyen teszem fel a kérdést, de létezik valami könnyű elektromos fűnyíró a 20-30 ezres kategóriában amit érdemes megvenni? Édesanyámnak kéne ~150m2 lenyírására.

    Mondjuk egy ELM3320 ?

    [ Szerkesztve ]

  • Morris

    Topikgazda

    válasz stickermajom #3613 üzenetére

    Miért, hol máshol tennéd fel ezt a kérdést? :U

    Amúgy jó lehet, de nagyon kicsi a fűgyűjtője.
    Kicsit drágább de 4120?

    [ Szerkesztve ]

  • stickermajom

    addikt

    válasz Morris #3614 üzenetére

    Az utóbbi időkben csak úgy repkednek a 100+ ezres fűnyírók, szóval nyilván erre volt kikacsintás. :P

  • tibcsiworld

    aktív tag

    válasz stickermajom #3613 üzenetére

    Kicsit válasz, kicsit kérdés!

    Az idén 15nm-re kell fűnyíró, az is ribizli,kiwi, málna ... bokrokkal van tarkítva. Amolyan próbafűnek szántam magamnak. Jövőre, ha minden jól megy, 120nm is lehet!

    Az elektromosnál ott a vezeték, a benzinest sokallom ekkorka területre!

    Aksisakat néztem, és ez mintha verhetetlen áron lenne aksival!

    10kg, 30cm, 25l, az aksi 15-20 perc/50-80nm-t bír, tudom! Egy pót aksi drágább, mint ha töltővel venném.

    Meg tudtok erősíteni, hogy 15nm-re nincs jobb választás? Jövőre 120nm-re pótaksival?

    Ha már einhell, tervezek venni akkus csavarozót, igaz fele ekkora aksit adnak, de az is + ! :)

    [ Szerkesztve ]

  • den89

    tag

    válasz tibcsiworld #3616 üzenetére

    Igazából az Obi oldalán és az árukeresőn is látod a véleményeket. Arra jó, amit a leírtak alapján produkál. Többet nem kell tőle elvárni. 15 nm-re persze, bőven jó. 120 nm-re már lehet nem ezt venném, nekem herótom van az akku cserélgetős fűnyírástól.

    Mondjuk a következő lépcsőfok a 75-80 ezres gépek, pl:
    - AL-KO Easy Flex 34.8 LI
    - POWERWORKS P48LM35K2
    - Lidl-s Parkside PRMA 40-Li A1, ami hétfőtől lesz a boltokban (Az oldalon középtájt látod. Akkuval ugye ez is 80 eFt, bár ezen az oldalon azt írják a csomag tartalmazza a töltőt, akkor csak elvileg a két akkut kell hozzá megvenni, tehát akkor a 2 akkuval "csak" 70eFt a gép? Többiek?)

    Viszont ezek meg már közel 2x annyiba kerülnek, mint az általad kinézett gép. Kettő között árban meg nem nagyon van semmi, így ár-értékben nem tudsz jobbat venni a kis füves részedre, mint ez a kinézett gép. Ha meg tudsz barátkozni az akku cserélgetéssel, és mindenképp akkusat szeretnél, akkor olcsóbban nem tudod megúszni, az biztos.

    [ Szerkesztve ]

  • syler123

    veterán

    válasz den89 #3617 üzenetére

    Vagy a korábban említett Obi sajátmárkás. Szombaton megnézem milyen minőségűnek tűnik, vagy az vagy a lidl-ös lesz nálam a befutó.

    A lidl újság azt írja, hogy akku és töltő nélkül, tehát azt is meg kell venni hozzá.

    [ Szerkesztve ]

  • den89

    tag

    válasz syler123 #3618 üzenetére

    Igazad van, az Obis Lux is ez az árkategória. Szóval ilyen árban szinte semmi más akkus gépet nem találni (43 ezer akkuval együtt). De ez tényleg a nagyon kicsi füvesitett részre jó.

    Akkor valószínű az újság írja jól a tartozékokat.

    [ Szerkesztve ]

  • tibcsiworld

    aktív tag

    válasz den89 #3617 üzenetére

    Köszi!

    Az kimaradt, hogy árban nincs megkötés, de jelenleg csak ilyen mini fű van, amit gardenline, azt hiszem sparos fűkaszával szerettem volna megoldani! (Azt hiszem, az is einhell gyártmány. 1600nm-t toltam vele anno, és bírta, ezért a "márkahűség").
    Kétség kívüli, hogyha több lesz a fű, akkor az 5,2Ah-a akku ára (50k huf) már a többi fölé emeli árban, és ez csak egy picike cucc marad!

    A bajom, hogy sem elektoromos, sem benzines nincs 50k alatt, és a benzines nem tudom mennyire lenne jó kis területre! Mert az idén akkor az alig menne heti 10-20 percet! Hülye kérdés, de attól nem lenne baja egy benzinesnek?

  • okezsoke

    tag

    válasz okezsoke #3542 üzenetére

    Egy kis update a Makita DLM431PTX1-ről.
    Tegnap nyírtam a füvet harmadszor. Tegnap végre feltűnt, hogy van egy kis buborékgomb is ám az akksitöltöttségjelző alatt. Pont van rajta egy akku jel, ezért azt hittem csak dísz. :B
    A lényeg, hogy meg kell nyomni és akkor jelzi a töltöttséget. Pont mint az akkuk.

    Azt mondanám kb. 200 nm-t nyírtam le vele. Ezúttal 6cm -es magassággal, 6 napos fű, folyamatos esőzés után.
    Kanyarokban leállítva, illetve sokszor (5-8 alkalom) ürítve a tartályt, nehogy amiatt merüljön feleslegesen.
    A nyírás után még 2 csík volt a 4-ből mindkét akkuban.
    Ebből arra következtetek, hogy a 270-300nm-t simán bírni fogja. :C

  • den89

    tag

    válasz tibcsiworld #3620 üzenetére

    Az esetleg nem játszik, hogy megveszed a gépet akku nélkül kb. 35 eFt [link] és veszel mellé egy 18V 4Ah akkut töltővel? 2 helyen most akciós, 17eFt [link] . Bár akkor már 52 eFt-nál vagy, és egyelőre úgy is elég neked az alap 3 Ah akku, így a 42eFt elég világbajnok ár számodra. De azért a 4 Ah-val már esélyes lenne, hogy kibírja a 120 nm-t.

    Egyébként rengeteg elektromos fűnyírót találni ám 50 ezer alatt. Feljebb is írták pl. Makita ELM3320, Makita ELM4120, de akár Einhell, AL-KO, MTD is van.

  • syler123

    veterán

    válasz den89 #3622 üzenetére

    Ha már 20V-os gépet akar venni, akkor olyan is van az Obiban :D

    4ah-s akkuval 33eFt

    Mondjuk szerintem a szimpla 20V-os gépek gyengék lehetnek, nagy a difi a 20v kontra 40v között.

  • den89

    tag

    válasz syler123 #3623 üzenetére

    Az szép. Nem gondoltam, hogy a 42 ezresnél találni olcsóbbat. :D Ráadásul 20V 4Ah akku, nem is rossz. Ezt egyáltalán hogy éri meg nekik legyártani, miből van ez a gép? Más gépeknél csak maga a 18-20V-s akksi kerül 15-20 ezerbe...

    Nekünk az MTD LM 40 kb 40 percet (250-300 m2) bír egy töltéssel (40V 4Ah). Akkor ez talán kibír jó esetben 20 percet, annyi idő alatt meglehet egy 100-120 m2 nem túl nagy fű esetén.

    [ Szerkesztve ]

  • syler123

    veterán

    válasz den89 #3624 üzenetére

    Kérdés, hogy mennyivel gyengébb a 20V miatt... Amúgy tényleg baromi olcsó, zsinóros árban van.

  • HagaNRG

    őstag

    Sziasztok Urak!

    Ezúton köszönöm a több hetes fejtágítást és felvilágosítást a különböző gépekkel és tudnivalókkal kapcsolatban!
    Jelentem, a mai nappal révbe értem!

    Itthon vannak a fűnyírók :D :DD :R

    Melyikkel kezdjem?

  • HagaNRG

    őstag

    Érdekesen zárult a nap és egyáltalán nem a tervek szerint :)

    Egy óra tanakodás után a kedvenc mezgazd. boltomban emellett a sárga Lamborghini mellett állapodtam meg.

    Lényegében az utolsó utáni pillanatig tanácstalan voltam, de végül úgy tettem, mint az átlagemberek voltak, kinéztem, hogy az adott árért melyik gép adja a legnagyobb számokat és ez a Stiga maradt benn a kosárban csak, szinte egyedüliként.

    A bűvös számok pedig a következők:
    55cm és Briggs&Stratton 750EX motor, többfokozatú önjáró funkció, mulcsozó kit.
    Lényegében ezzel mindent el is mondtam. Ja, dehogy is, egy fontos dolog, amitől kezdettől fogva éreztem, hogy nekem fontos lenne: Változtatható sebességű meghajtás.
    Mindezt egy baráti 500 Euros áron.

    Ha úgy vesszük, picit fölé mentem a Husqvarnának is, ám rá kellett jönnöm, hogy a változtatható meghajtás sehol sem lenne ingyen.
    Meg persze mindig, ha valamit találtam is hasonló áron, akkor vagy Loncin motoros volt, vagy csak 46cm. Azt meg megfogadtam, hogy 46-os gépért nem fogok 400 euronál többet kiadni.

    Lényegében 96 ezer Ft-ból megállt volna ugyanez a Stiga, csak 48cm-es, 550EX B&S motorral szerelve is. Utólag picit elgondolkodtam rajta, hogy mi a francért kellett megint telhetetlenkednem és miért nem hoztam el azt, mint ár/érték arány bajnokot, hisz 550-es motorral szerelt gépet 100k alatt senki sem ad, pláne, hogy még ilyen arany középút 48-as kése lett volna.

    Végülis boldog vagyok és elégedett így is.
    Mondanom sem kell, egész délután a füvet vágtam- ami sajnos most még az esős napok ellenére sem volt akkora, hogy éreztesse magát a 750-es motor, pedig biztos, hogy van benne kratft, ekkora B&S motorról eddig még csak nem is álmodtam. (lévén a két héttel ezelőtt, 0km-esen tesztelt és amúgy minden tekintetben tökéletes ALKO SPB is 100k-ért csak 46-os, 450-es motort adott).
    A Makita lett volna 500-as 116k-ért, majd a Husqvarna 650-es, 130-ért. Ha úgy veszem, ez alig drágábban minden számban felülmúlta ezeket, annyi, hogy a márkanévtől itthon nem fog hasraesni senki.
    Pedig amúgy rohadt sportos és igényes a gép, most már bátran mondhatom, hogy én csak tudom, hisz tényleg végigfogdostam előtte már mindent (Dolmar, Makita, Husqvarna, Honda, Cub Cadet és Alko gépek). A központi magasságállító kar pl. a Makitánál és DOlmarnál első osztályú volt, hasonló az Alkohoz, fém a fémben... a Stigánál úgyszintén. A Husqvarnánál viszont átnéztem és még a 900 Euros gépeknél sem láttam azt az egykezes, nyomókaros magasságállítást, amit a Youtube-os videóknál mutogattak. Nem tűnt túl egyszerű megoldásnak, bevallom. Legszerencsétlenebb műanyag fogazott megoldása a Cub Cadetnek volt, az nagyon nem tűnt simulékonyak.

    Tudom, hogy ez elvileg mindenkinél egyszer az életben kerül beállításra, de nálam sajnos pont olyan a kert egyelőre, friss alakítás utánn, hogy itt-ott még vannak benne darabos, hepe-hupás részek, ahol kell a maximális magasság, míg máshol meg mehet közepesen alacsony fokozaton.
    Van egy kb. 50m2 kis kertem is, ott a legtömöttebb a gyep, ami érzésre és látszólag olyan, mint a golfpálya, mégis legalsó fokozaton szinte felhasal rá a fűnyíró. Szóval a legalacsonyabb fokozat valami aszfalt minőségű gyepre való csak, vagy nem tudom, hol a gond...
    A Cub Cadet, mint tradicionális amerikai márka, nagyon-nagyon vonzott és kb. hasonló áron hasonlót adott is volna, ám bevallom, a sebességállító kar, ami kezdetben a Youtube-os videókon poénnak tűnt, elriasztott tőle. Konkrétan nem éreztem, hogy jó ötlet ugyanazzal a karral gyorsítani, amivel elvileg a gépet toljuk és fordulásokkor kiemeljük (hátsó kerékre).
    Még valamit: A gépek 100%-ának műanyag kerekei vannak. A Stiga is műanyag, ám érzésre és körömmel nyomkodva is ez szinte tömör guminak tűnik a többihez képest, a Husqvarna pl. számomra szinte fröccsönytött műanyag kerekűnek tűnt... Nem hatalmas dealbreaker dolgok, meg állítom, hogy bármit hoztam volna ennyi varia után, mindegyik tökéletes lett volna, de most mit mondhatnék... valami alapján csak választanom kellett és nekem ezek tűntek fontosnak. Meg utólag bevallom, én amúgy is az a fajta vagyok, hogy ha mindenki kólát iszik, akkor én Traubit kérek.
    Talán emiatt is éreztem vonzalmat a kicsit egzotikus, kicsit noname, kicsit "mi ez amúgy?" stílusú Stiga iránt.
    Ja és nem utolsó sorban. Ez az 55cm, ez már nagyon brutális egy óriás dögöt eredményez. Félelmetes, hogy mekkora gép ez. Jól mutatja a mellette álló 32-es Parkside a méretkülönbségeket.

    Majd csináltatok egy Lamborghini logot a háza oldalára :) Tökre illene rá :)

    Szóval véget ért egy fejezet, reméljük, innentől kezdve csak olvasó vendég leszek... E
    Köszi mindenkinek mindent!

  • HagaNRG

    őstag

    Mivel a napokban több embert megmozgatott itt a Lidl Parkside akkus fűnyírója, így jelentem, ma délután a Stiga mellett egy ilyenre is szert tettem.

    Néhány szóban szeretném összefoglalni a tapasztalataim erről a gépről is:
    33cm-es, tehát nem a holnaptól akcióban lévő gépről van szó, cserébe nem is annyiba került :)
    Elmondom, kereken 59 Euro volt a kis akksis fűnyíró. Ennyiért meg egyszerűen nem tehettem meg, hogy nem hozom haza kipróbálni, annál is inkább, hogy a nagyvas mellé úgyis kell valami, amivel a keskeny, tujafás szegélyeim és az 5x5m-es kis füves kertjeim is le tudom vágni.

    Túl sok tapasztalatom nincs vele, lévőn a ma délután 90%-a a Stigával való nyírásra ment el.
    De dióhéjban elmondanám, hogy bátran vágjon bele mindenki, aki ilyesmiben gondolkodott.
    Az enyém csak egy akksis, ennek ellenére tökéletesen elboldogult még az esős napok utáni nagyobb fűben is.
    Az akksim egy másfél éves csavarozóból származik, nulláról úgy egy óra alatt tölti fel teljesen, ezután pedig kb. fél óráig tudtam használni. Ez idő alatt levágtam úgy 100m2 területet.

    Amúgy végtelenül igényes, minőségi benyomást kelt. A Bosch Rotak 32-es mellett cseppet sem kell szégyenkeznie a Parkside gépnek, sőt. Gyakorlatilag sehol, semmi kivetnivalót nem találok benne, 1:1-ben elmehetne ez is egy Boschnak. (készítettem is fotókat róluk).
    A kosár minőségi, a kerekek gyönyörűek, a központi magasságállítás is nagyon fejlett és igényes, a tolókar összerakása sem jelentett gondot, szerszámot sem igényelt. Pillanatok alatt lecsukható a kar, ha kis helyen kellene tárolni.
    Bevallom, úgy hoztam el, hogy ezt most ennyiért muszáj kipróbálnom, de nem gondoltam volna, hogy ekkora pozitív csalódás és szerelem lesz a kis gép. A fűvágás tényleg gyerekjáték vele és ha nem hagyjuk túl erősre és túl magasra nőni, amiben már az ezres kábeles gépek is fuldokolni szoktak, azaz betartjuk a heti vágást, akkor ezzel sem lesz gond. 2-3 plusz akksival bőven meg lehet oldalni vele 300m2-t, ahogy számoltam és még akkor sem kerülne többe 50k-nál.
    Számomra tehát pozitívabb nem is lehetett volna az akksis fűnyírókkal való megismerkedést.
    Ehhez képest most már komolyan kíváncsi lennék, hogy mit tud pl. egy, a Horváth András által épp a napokban tesztelt 160 ezres Bosch, mert ahogy rémlik, az sem bírta fél óránál tovább, gyengének meg nem bánom, de éppenséggel ezt sem mondom gyengének.
    Csak valahogy szegényke olyan kis kompakt, olyan könnyű és olyan halk, hogy az ember nem tudja komolyan venni és folyton gyerekjátéknak néztem még én is (főleg, hogy 2 órán át a 40kg-s Stigával nyomultam)

    Ezek után azt mondom hajrá, ne féljen senki a két akksis, nagyobbik testévérétől! Várom majd a beszámolókat arról is!

  • syler123

    veterán

    válasz HagaNRG #3628 üzenetére

    Ha csak képek alapján kellene választani szerintem a Parkside minőségibb fűnyírónak tűnik, mint az Obi sajátmárkás gépe. Szombaton azért bemegyek az Obiba, megnézem élőben.

    Köszi a beszámolót!

  • szilu7

    senior tag

    válasz HagaNRG #3627 üzenetére

    "Tudom, hogy ez elvileg mindenkinél egyszer az életben kerül beállításra..."
    Nem mindig ugyanolyan magasra kell nyírni a füvet. Lásd pl. nyári kánikulában érdemes kicsit magasabbra hagyni.

    [ Szerkesztve ]

  • tibcsiworld

    aktív tag

    válasz den89 #3622 üzenetére

    Mivel felvidéken lakom, ezért a szlovák oldalon veszem meg, ahol 99,99euro, ami 35000huf kb a 3Ah-s akkuval! :)
    De nem 42e, hanem 39e huf most az obi oldalán.

    Igen, rosszul írtam. Van elektromos 50e alatt, csak azok gyengék! Ha már veszek, akkor hosszútávra! (De a kábelhúzogatást kizárnám.)

    Akkor marad ez a kis einhell, aztán jövőre valami benzines. vagy ehhez még egy 3-as akku! Az majd a jövő zenéje!

    Köszi szépen a segítséget Neked is, és mindenkinek! :)

    syler123:
    Nekem erre a 33-ezresre azt írja, hogy nem elérhető! :( Lehet, hogy gyengék, de a szlovák oldalon azt írják, meglepően erős.

  • Rodzser Mór

    senior tag

    Sziasztok!
    Aldis, Lidlis elektromos fűnyíró nincsen kínálatban? Kb 30ezer Ft-os kategóriára áldoznék.
    Egyik aktuális újságjukban sem láttam. De lehet, hogy boltban van készleten?

  • Plebi

    senior tag

    válasz Rodzser Mór #3632 üzenetére

    Most lesz, de az akkumulátoros és drágább a 30e Ft-nál.

    05.14.-i újságban volt 19.999 Ft.-ért 05.16. szombattól, de az már szerintem nincs sehol sem, valszeg első nap elkapkodták.

    [ Szerkesztve ]

    Gigabyte B450 Aorus Pro; Ryzen 5 3600; 16GB DDR4 3200 HyperX Predator, Sapphire Pulse 6600, SSD-k+HDD; NZXT H510 Elite; CM Silent Pro M2 620W; NZXT X62 Kraken; Dell 2311H; XSX; PS5

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz inf3rno #2502 üzenetére

    Majdnem pontosan két évig bírta az MTD BC 43. A csavaroknak utána kellett húzni egy év után, mert majdnem szétesett a kezemben a nyél. A heveder, amire beakasztom is gagyi, a biztonsági leoldó elengedett egy idő után, úgy kellett visszadrótoznom, hogy ne essen le folyton nyírás közben. A fej az első évben szét is ment, utángyártottat vettem hozzá viszonylag olcsón a bulimocitól. Érdekes módon az utángyártott fej jobb, mint az eredeti. Még ami anomália volt, hogy nem triviális, hogy a fejet hogyan kell jól összerakni miután feltekertem rá a damilt, és ha nem jön össze, akkor megeszi a damilt és/vagy egybe olvadnak a szálak. Ami kb. azzal jár, hogy 10 percenként szét kell szedni. Már úgy voltam vele, hogy szétverem az egészet, de hosszú kínlódás után mégis sikerült rájönnöm a nyitjára, azóta nincs ilyen gond. Tartozékok terén még a benzin keverője, ami felejtős, mert túl kicsi. Vettem egy külön benzines kannát és egy mérőhengert az olajnak. Most a kuplungja hibásodott meg, még nem derült ki, hogy javítható e. Garancia még talán lenne rá, de már rég elvesztek a papírjai, meg a vírusos időkben amúgy is kerülöm a nagy boltokat.

    Nekem azért érte meg mégis, mert akciósan 30k volt, szemben egy 1.6LE-s márkás géphez képest (Stihl, Husquarna, stb.), ami 150k vagy több hevederrel, mindennel. Ez bírja 2 évig vagy ha nem, akkor van gari, a márkás meg mondjuk 10 évig, és akkor sokat mondtam, mert állítólag már a komolyabb gyártók is a tervezett elavulást tolják és 5 év után tönkremennek az ő gépeik is. A javítás meg horror áron van. A garancia is végig le van fedve, ha két évente kell újat venni. Meg persze nem utolsó szempont, hogy nem kell egyszerre nagy összeget kiadni. Szóval nekem anyagilag mindenképp jobban megéri egy ilyen olcsóbb gép, ha nem is bírja sokáig. Tudom ajánlani az ilyen gagyi kínai gépeket, mint Hecht, Einhell, MTD. Utángyártott alkatrész is van olcsó hozzájuk a bulimoci.hu-n, legalábbis fejet ott vettem, remélem kuplung is lesz. Azért azt hozzáteszem, hogy ezek a gépek arra jók, hogy pl évente 5-10x lekaszálom a magas füvet a telkeinken. Szerintem mielőtt meghibásodott max 20.000 négyzetméter, amit kaszálhattam vele összesen. Aki napi szinten ezzel foglalkozik, annak érdemes minimum két márkás gépet venni darabját 150-250k között, és akkor van csere gép a meghibásodásnál is, és nincs vele annyi szopás, mint az olcsó gagyival. Én még olyan alternatívában gondolkodom, hogy veszek két birkát a telekre minden tavasszal, ősszel meg újra eladom őket. Árban darabja 30-50k között lehet annak is, és kevésbé környezet szennyező.

    [ Szerkesztve ]

    Buliban hasznos! =]

  • csucsotke

    aktív tag

    válasz tibcsiworld #3616 üzenetére

    Hát az a 18 V 3ah az kevesebb mint 40V 1.5 ah. Én örültem amikor a 40V 4ah levitt gond nélkül 120 m2-t az már nem is olyan kicsi, a fűgyűjtőkosár 25l is állandóan megtelik, és ahogy telik fékezi a kést. Idén szárazság van, nem venni annyira észre, de egy hét alatt nekem 20 centisre nőtt a fű, hogy ezzel hogy birkózik meg 18V? Mindenképpen számolj kompromisszumokkal.

  • den89

    tag

    válasz HagaNRG #3628 üzenetére

    Akkor megszületett a nagy döntés. Grat mindkét géphez. Típusszámokat nem írtál. A Stiga ez volna? [link] Korrekt gépnek tűnik, annyira nem noname ám, csak kevésbé elterjedt. Egy valami érdekes, hogy 55-ös szám van a típusszám nevében, de mégis elvileg 53 cm a vágószél, több helyen is ezt írják. De a többi 55-ös típusszámú Stigánál is így látom. Nem mintha bármit is levenne a gép értékeiből. Egyébként sejtettem, hogy nem fogsz megalkudni egy 100-130 ezres géppel, érezni lehetett a szavaidból. Márpedig te is mondtad, hogy igazából elég lett volna az olcsóbb is. :D Na de jó kis gépek, jól is néznek ki (Stigának csak a kereke nem tetszik nekem, amúgy tök jól néz ki), használd őket egészséggel!

    A Parkside-on is meglepődtem, hogy egész jól néz ki. Ennyi pénzért sokkal gagyibbakat látni, sőt nekem még a sokat emlegetett akkus Makitáknál is jobban bejön (az MTD-nél azért nem). :) Az a fél óra menet idő azért kicsit soknak tűnik nekem. Azt úgy értetted, hogy a fű kiöntéssel meg mindennel együtt, nem? Tehát maga a gép menetideje lehetett mondjuk 20-25 perc? Vagy fél órát folyamatosan ment? Bocsi, csak azért is furcsállanám, mert bármilyen 18V akksis fűnyíróról olvas az ember, nem nagyon bírnak 15-20 percnél többet. Egyébként milyen akku van benne, 1 db 18V 4Ah? De azért is lenne érdekes a fél óra, mivel a legtöbb gép 36-40V 4Ah-val bír max 40-45 percet. Akkor a két akkus verziója bírna 1 órát? Nem létezik. :DPersze ha nagyon kicsi volt a fű és mivel kis méretű kést kell meghajtania, lehet, én elhiszem neked.

    Úgy látom itt fórumon, hogy mindenki szereti szépíteni, mennyit bír az akkus fűnyírója. Mert sokan azt az időt szeretik mondani rá, amennyi nekik az egész fűnyírás (fűkiöntéssel, leállítgatással, stb). Én próbáltam reálisan beszámolni, hogy az MTD LM 40 (40V 4Ah) szüleimnél olyan 35 percet megy a 240 nm-en (ez kb a tényleges munkaideje és nem állítgatjuk le a kanyarodásoknál meg ilyesmi). Ez után kb 15-20% marad az akkuban. Tehát átlagos felhasználással (7-10 napos fű, nem pázsit, de nem is túl gazos) bírhat kb 40 percet, és max 280-300 nm-t. :)

    [ Szerkesztve ]

  • HagaNRG

    őstag

    válasz den89 #3637 üzenetére

    Köszönöm szépen!

    Való igaz, nekem sem a szívem csücske a Stiga kinézete. Ez alapján a felnik, meg a szín miatt a Makita simán befutó lett volna, sőt, a Husqvarna is, mert hát na...
    De most mondjam, hogy ha meg már sárga, akkor a Cub Cadet gépek is jobban teszettek, a dögös, fekete felnis Alko-król nem is beszélve.
    Aztán az élet mégis így hozta, hogy a kinézetet a háttérbe szorította a funkció és a számadatok.
    Amúgy ez sem csúnya, de ahogy minden ember, én is telhetetlen vagyok és azt mondom, hogy ennyiért nézzen már ki rohadt jól. (cserébe mondhatom, hogy egy John Deer- ilyet is néztem ám, vagy egy gyári Honda (vagyis nem csak OEM Honda motoros) gép meg egyenesen úgy néz ki, mintha a '90-es években gyártották volna.

    Amúgy igen, 53 és 55cm között mozog valóban. A boltban, ahol vettem, ott állították, hogy 55-ös, aztán több oldalon meg mégis 53-asnak írják. Nem mintha azon a 2cm-en múlva.
    Úgy vagyok vele, hogy az ár/érték aránya így is bajnok volt szerintem, főleg, ha az itthoni 170-200 ezres árakhoz képest nézzük...

  • den89

    tag

    válasz HagaNRG #3638 üzenetére

    Így van, korrekt árban vetted. Nem sok helyen találni neten, de azokon az oldalakon 190-195 eFt körül van, de korábban még drágább volt. 500 euró meg ugye kb 170-175 eFt. Szóval durván 20 eFt-tal olcsóbban vetted a mostani árához képest. Teljesen jó.

    Nincs gond a kinézetével, szerintem jól néz ki. A kerekeit csinálhatták volna kicsit dizájnosabbra, és még pöpecebb lenne. De természetesen a lényeg, hogy fűnyírásra jó legyen, márpedig arra bőven jó lesz. :)

  • HagaNRG

    őstag

    válasz den89 #3637 üzenetére

    "A Parkside-on is meglepődtem, hogy egész jól néz ki. Ennyi pénzért sokkal gagyibbakat látni... Az a fél óra menet idő azért kicsit soknak tűnik nekem. Azt úgy értetted, hogy a fű kiöntéssel meg mindennel együtt, nem? Tehát maga a gép menetideje lehetett mondjuk 20-25 perc? ...Egyébként milyen akku van benne, 1 db 18V 4Ah? ..."

    Na, akkor akkus Parkside!
    Esküszöm, hogy valóban minőségi a gép.
    Az akksival kapcsolatban tényleg csinálok majd egy rendes tesztet, valódi, lemért m2 területtel és rendes akku üzemidővel. Sajnos egyelőre csaló lesz ez is, mert utólag jöttem rá, hogy a csavarozógépem nem 4Ah, hanem csak 2Ah-s. Ez nem tudom, hogy a motorerőben, vagy csak az üzemidőben mutatkozik meg?
    Tehát, ha úgy vesszük, ettől csak jobb lehet. (erre várnom kell hétfőig viszont)
    Nem akarok szépíteni az üzemidőt illetően, de bevallom, ezt a számot az első teszt alapján írtam nagy fellelkesülésemben.
    Korrigálni fogom mindenképp, ha lesz időm rendesen beállni és egy komolyabb területet merülésig vágni.

    Tegnap elmondanám, futottam még egy kört fűnyíró témában, ha már lúd, legyen kövér alapon... Mert reggel útra keltem, hogy hozzak még egy ilyen akkus 32cm Parkside gépet magamnak is, miután a szülőknél maradt az első gép.
    Sikerült is, még volt belőle. Nem úgy, mint a 100 Euros Parkside fűkaszából. Ezt reggel 7-kor elkapkodták. Megint a hülye Black Friday effektus a Parkside gépek körül? Vagy ez olyan egyes férfiaknál, mint a nőknél a Pepco?

    3db Sk Lidl-ben néztem szét és mindenhol elfogyott az első reggelen délelőtt 10 óráig az összes Parkside benzines fűkasza.
    Csak azt nem értem, mit tudhat ez, mert amúgy a multikban mindenféle Riwall, Güde, stb. kaszát kapni szintén 100 euroért, hasonló tudással...
    Nem tehettem mást, muszáj voltam felhajtani a legutolsó bolt legutolsó Parkside kaszáját és elhoznom.
    Majd írok egy tesztet erről is, képekkel, ha érdekel valakit.
    Szóval a lényeg, hogy tegnap hazaértem egy újabb akkus fűnyíróval, egy kaszával és még egy 20 Euros bónusz ütvefűróval is :)

  • den89

    tag

    válasz HagaNRG #3640 üzenetére

    Persze, nincs ezzel gond. Csak nincs igazi összehasonlítási alap így az akkus fűnyírók esetében a fórumon. Mert természetesen mindenki különböző magasságállításon, különböző méretű és minőségű füvet nyír, vagy pl. minden kanyarban leállítja a gépet, hogy addig se szívja az akkut. :D Jó lenne nagyjából azonos terhelés alatt letesztelni őket (pl. 1 hetes fű, 4-4,5 cm vágásmagasságon, stb). Persze ez nem egyszerű, aláírom. Meg hát nyilván nem is gondolok arra, hogy stopperral méregessük. De pl. annyi simán megoldható, hogy ránéz az órára az ember, amikor kezdi és, amikor végez. Aztán abból levon egy 5-10 percet (fűkiöntés, ivószünet, stb). Talán legalább az elkerülhető lenne, hogy valaki irreálisan rossznak vagy irreálisan jónak lásson egy-egy ilyen akkus gépet egy-egy vélemény alapján.

    U.i: jól bevásároltál. :D

    [ Szerkesztve ]

  • den89

    tag

    válasz den89 #3641 üzenetére

    Még annyit az akkus témához, hogy szüleim számára szerencsére ideális vásárlás volt. Utólag pedig örülök neki, hogy az általam kinézett gépek közül az olcsóbbat választottuk (97eFt állt szemben a 120-130 ezres Makita DLM431, DLM432 típusokkal). Teljesen megfelel nekik és már azért megérte, hogy a korábbiakkal ellentétben apám szívesen nyírja a füvet. :D

    Szóval bátran ajánlom másoknak is, hogy 300 m2-ig vegyenek akkus fűnyírót, mert egyszerűen gyerekjáték vele a nyírás az elektromossal és a benzinessel szemben. A látottak, olvasottak után pedig azt is megértem, ha valaki a Lidl-s Parkside gépet veszi meg 70-80 ezerért, mert nem hiszem, hogy sokkal rosszabb lenne a 100-120 ezres márkásabb gépeknél.

    Nyilván vannak minőségbeli, összeszerelésbeli, egyéb különbségek ár-márka tekintetében, meg ugye ki tudja, hogy melyik márka fogja még az aktuális akkut gyártani pl 6-8 év múlva... de ez utóbbi kiszámíthatatlan sajnos és sokan nem is gondolkodtak ilyen hosszútávon ezekkel a fűnyírókkal.

  • tibcsiworld

    aktív tag

    válasz csucsotke #3636 üzenetére

    Ezt szeretném nyírni! Igaz, 2hónapja csak a kaszával vágtam le egyszer, de ocsmány lett, és van gondom a vakondokkal is!
    Kb 2x5m, és nagy gép be sem fér! Talán ki lesz szedve a beton alap, és lesz még pá nm fű, de a bokrok miatt ide nem mennék nagy géppel!

    A betonra megy a medence.

    Jövőre, ha sikerül füvesítenem 200nm-t, akkor oda lehet a kis landroidot veszem, mert annyi időm nem lesz, hogy futkossak a fűnyíróval 2-3 naponta! :(

    [ Szerkesztve ]

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz HagaNRG #3640 üzenetére

    Ha cserélhető az aksi több félére, akkor egyszerűbb, ha csak azt írod, hogy hány wattot fogyaszt átlagban x négyzetméter vágására. Gondolom mindenki le tudja osztani az aksi Wh értékéből, hogy hány órás üzemidőre számíthat. Kedvet kaptam hozzá, nagyanyám villanyossal vág, azt hiszem 1kW-os a gép, nagyon könnyű. Elképzelhető, hogy neki jó lenne, és akkor nem kéne a kábellel bajlódnia.

    Buliban hasznos! =]

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz den89 #3641 üzenetére

    Nem hiszem, hogy tudunk standard tesztet csinálni. Maximum úgy lehetne összehasonlítani őket, hogy ugyanabban a táblában vágni két vagy több eltérő géppel. Mindenhol más a fű magassága, sűrűsége, vastagsága, vizessége, stb. Azt a részét nem fogod tudni irányítani. Egyáltalán nem csak a fűnyíró beállításain múlik...

    Amúgy a benzinessel összehasonlítva nem túl gyenge az akkus?

    [ Szerkesztve ]

    Buliban hasznos! =]

  • HagaNRG

    őstag

    válasz inf3rno #3645 üzenetére

    "Amúgy a benzinessel összehasonlítva nem túl gyenge az akkus?"

    Hát hogyne lenne túl gyenge, egy benzineshez képest minden tekintetben játékszernek látszik. De komolyan, mintha a 3 éveseknek gyártott mini kis játékfűnyírót tologatnám. De ez van, ha a 40kg-s, 53cm-es, 163 köbcentis nagyvas benzines után közvetlenül váltunk egy 32-es, pillekönnyű, szupercsöndes akkus gépre. (mert azért az tény, hogy ezeknek se súlyuk, se hangjuk). De aztán ahogy végigtoljuk a gyepn, végülis a fű az akkus gép alatt is ugyanúgy lemegy, mint a nagy benzinessel, szóval a célnak megfelel. (ha úgy veszem, én is máris gondolhatok azon, hogy 500 Euroból mi mást vehettem volna :) Mikor a Parkside fűkaszával és akkus nyíróval is meglennék, sőt ha úgy vesszük, a pár éves 1000W MTD-vel is megvoltam. Csak ez van, ha a sok hobbi mellé újat talál magának az ember és fűnyírókkal kompenzálja az autók és motorok iránti szeretetének egy újabb szegmensét :)

  • f4lcon

    őstag

    a friss ÖtletMozaik-ban van TÜV akkus fűnyíró teszt
    a legjobb a Stihl RMA 448 TC lett (199e plusz akku és töltő) a legjobb ár-érték arányú az Einhell GE-CM 36/47 HW Li (155e 2*4Ah akkuval és töltővel)
    levágott (mért) négyzetméterek egy töltéssel a legjobb négy esetében:
    - Stihl 424nm (36v 6Ah akku) kerékhajtással 420
    - Einhell 590nm (18v 4Ah akku kétszer) nincs kerékhajtás
    - Stiga CPI 480 Li 370nm (43,2v 4Ah akku) kerékhajtással 365nm
    - Bosch Advanced Rotak 36-950 525nm (36v, 4Ah akku) nincs kerékhajtás

    érdekes, hogy az összes tesztelt gépnél a kerékhajtás mindösszesen alig pár nm-t vesz el a teljes lenyírt mennyiségből

    “The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell

  • tibcsiworld

    aktív tag

    válasz HagaNRG #3628 üzenetére

    Hol sikerült 59euróért fűnyírót venni? A neten sehol a nyoma sincs, boltban meg nem voltam a héten! :(

    Ez amolyan "újság nélküli akció"?

  • BrandonXXV

    aktív tag

    Kérdés akkus fűnyírókkal kapcsolatban.
    A terület kb 270-275 nm, füves gazos kert, nem fullos gyep sajnos.
    Érdekes lehet ez a Parkside akkus fűnyíró, de...
    Dilemmában vagyok, mert van 3 parkside gépem, így 3 db akksi és 3 db töltő, de csak 2 Ah-ak. Azzal nem tudom menne-e egy szuszra a vágás, vagy vennem kellene mellé 2 db 4Ah-s akksit. Az úgy 70e lenne.
    Azonban van céges Makita gépem, amihez van 2 db 5Ah-s akksi, de ott a DLM432Z fűnyíró géptest 70e jelenleg a gépdepó oldalán, ingyenes szállítással.
    Tehát árban kb. ugyan ott lennék a végén. Igaz a Makitához csak 1 db szimpla töltők van.

    Melyik kombót lenne érdemes választani vajon?!

    Ez mellett meg van a nagy benzines OleoMac egy 1100nm-es területre, amivel én a kertet is le tudom nyírni, nem gond a kerülgetés, forgolódás, csak a jövőben esetleg, ha a nejem is nyírná a füvet, egy akkus, kis könnyű géppel mégis csak kellemesebb lenne neki gondolom és egyszerűbb, mint a benzinest ráncigálnia.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák