Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #37391872

    törölt tag

    Üdvözlök Mindenkit!

    Nem rég szert tettem a következő párosra: iFi Zen One Signature DAC és iFi Zen Can Signature HFM fejhallgató erősítő. Még bejáratósak, de azért így is megítélhető a hangkarakterük. Megígértem ezt az írást. Elsősorban fejhallgatót használok, és csak kiegészítőként szólnak a hangfalak, ezért az együttesről -DAC+erősítő – tudok véleményt mondani.

    Az első kis DAC-ok után (iBasso DC01, 02, 03, 04) vettem egy iFi Zen DAC V1-et. Vissza olvasva láttam, hogy nem mindenkinek tetszett. Elégedett voltam vele egy ideig, de érezhető volt egy idő után, hogy nem az igazi. Még előtte egy rövid ideig volt egy Questyle CMA Twelve, természetes, hogy az után lett hiányérzet a hangzásban. A Zen után szert tettem egy Topping D70S MQA+A90 párosra, amit nem régen adtam el. Volt E30-as DAC-om is. Vettem utánuk egy Zen DAC V2-t. Eleinte ez is tetszett, de megint csak lett hiányérzet, főleg magasban és térben. Meg kell említenem, hogy ha valaki Zen DAC V2-ben gondolkodik, az ára miatt, vegye meg nyugodtan, mert lényegesen jobb, mint az elődje. Ez főként a beépített jobb minőségű alkatelemeknek köszönhető. Ár/érték arányát tekintve szerintem igen jó. Az Xbass-ból Truebass lett, finomodott is egy kicsit, de az én fülesemhez a legtöbb esetben sok volt.

    A DAC hangjáról külön nem tudok írni, mert a két készüléket együtt használom. A korábbi DAC ki lett egészítve Bluetoot valamint optikai bemenettel, és SPDIF be- és kimenettel, így eléggé széles körben használható készülék lett. Bluetoothból a legújabbat kapta. Szabályozható kimenet nincs rajta, tehát mint előerősítő nem használható. Teljes hardveres MQA kibontást tud, ami kedvemre való.

    Azért lett ez a kombó, mert Hifiman fülesem van, és minden erénye mellett számtól függően egy nagyon picike basszust még el bírt volna, és ez az erősítő ezekhez a fülesekhez lett belőve. A Signature kitétel az igazán minőségi alkatrészeket és elrendezést takarja. Kimondottan jól néz ki a kettő egymáson.

    Az erősítése nagyon megfelelő. Négy fokozatot lehet beállítani (0, +6, +12, +18 dB), én a nulláson használom, ekkor 12 órában áll a hangerőszabályzó. Van elég erő a nehezen hajtható fülesekhez is. Természetesen, ha a HFM gomb nincs használva akkor normál erősítőként működik, mindenféle beavatkozás nélkül, mindenféle fülessel együtt. Nagyon szép, tiszta hangja van. A Toppingokhoz képest melegebb, zeneibb hangja van. Én ezt a fajta megszólalást hiányoltam a kínai párosból. Egy picit unalmas volt egy idő után.

    Sor került a füleshez igazításra is. Nos, nagyon el lett találva. Semmiben nem hasonlít az elődökhöz (V1, V2), nem emeli meg a közép basszust, nem telepszik rá a középtartományra. 90 Hz-től lefelé kezd emelni enyhén, majd 50 Hz-től lefelé emeli meg igazán a mélyeket. Nagyon finom, de jól hallható emelés, ami nem nyúl bele a karakterisztika többi részébe. Sok esetben már azért nem hallgattam Mike Oldfieldet, pedig szeretem, mert ványadt volt az egész. Most kapott egy kis testet. Hozzá kell tennem az igazság kedvéért, hogy vannak olyan fülesek, amik nem szorulnak ilyen segédeszközre. Ilyen például a Meze Empyrean. Ott alapból meg van a kellő basszus. Hallottam, volt nálam, de nem az én világom. Nagyon nem.

    Van még egy trükk az erősítőn. Van egy térkiemelő is rajta. Használható a két kiemelés együtt és külön is. Rá kellett jönnöm, hogy bizony az is nagyon bejön nekem. Hoz a hangjába egy leheletnyi magas emelést, de csak annyit, hogy szebb, nyitottabb lesz az egész hangzás tőle. Ma már mindkét kiemelőt rajta hagyom. Nagyon diszkréten teszik a dolgukat. Az amúgy is jó füles így egy, de lehet, hogy két „ortoval” fentebb lépett.

    Összegezve: nem bántam meg ezt a vételt sem a Questyle, sem a Toppingok után. Nekem szebben, zeneibben szól, hosszabban tudom hallgatni, mint anno a kínai párost. Lehet, hogy azok számszerűen és meghallgatásra is egy picit audiofilebbek, deén ezen nagyon szeretek zenét hallgatni. Nem ez a vége, már sajnos felderengett a végzetem ezek után – iFi Pro iCan Signature – de ez még csak álom. Tudom, hogy nem egyforma a fülünk, sem pedig az ízlésünk ami a hangzást illeti, ezért ez szigorúan az én véleményem. A készülék árába sikerült a Pentaconn összekötő kábelt bele alkudni (25 ezer!), így az biztosan nem ront a hangján.

    És végül még annyit, hogy van, aki csak a Zen One Signature-ra kíváncsi. Mint mondtam, arról nincs külön véleményem, erősítővel néhány órát ment. Mivel azonban kettőt vettem belőle, ezért egy alapos tesztelésre az egyiket szívesen felajánlom, ha valaki hajlandó a tesztelést elvégezni, és megírni a fórumon az eredményét. A posta kb. 2500.-Ft, még azt is bevállalom, de azért szeretném vissza kapni épségben! Jártam már pórul, sajnos.

    Kicsit terjengősre sikeredett.

Új hozzászólás Aktív témák