Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • bkercso

    nagyúr

    válasz Tin #59794 üzenetére

    Nem teljesen. Itt 3 dologról van most szó. Az egyik, amit az idézeted említ: 1) ha nagy a kábel átmeneti ellenállása (≠ hullámimpedancia!), akkor az áramok számottevő feszültséget ejtenek a GND-vezetéken. Ez is zaj, de ez szerintem nem tipikus. Ráadásul ebből csak tápfesz-zaj lehet, mivel a kommunikáció szimmetrikusan vezetékelt, így a közös módusú zaj kiesik.
    2) Ha a DAC órájára zaj jut. Ez ugye a GND-felől vagy a táp felől jöhet, utóbbi a tipikus (az előbbi hibás tervezés eredménye). Namost az óra tápja egy rendkívül zajérzékeny pont, akár -10dB-vel is megjelenhet ez a zaj a kimeneten, ráadásul ez ugye össze is fonódik a zenével, hiszen az óra a zenét mintázza! Vagyis ez is jitter.
    3) Fáziszaj (jitter) az USB felől. Erről azt szokás gondolni, hogy úgyis kiejti a DAC-ban lévő újraórázás, azonban csak elnyomja, de nem ejti ki. Az említett PCM2902-ben a PLL ugyanis erre szinkronizál. Az jó kérdés, hogy az aszinkron USB-vevőkön hogyan jut keresztül a jitter, ehhez sajna még nem nagyon értek. :B Itt ugye a beérkező adatok sebességét az USB-vevő mondja meg a host-nak. Elvileg itt nem kellene számítson a kábel, de mégis más a tapasztalat, így marad a kérdés számomra is. Biztos erre is van magyarázat...

    Ezen kívül, negyedkként a kábel összeszedhet EMI-t is, ha nem megfelelően árnyákolt.

    Ejtsünk még szót arról, hogyan keletkezhet (nagy GND-ellenállást és EMI-t elfelejtve) jitter a kábelen! A kulcsszó a jelintegritás (signal integrity). Minden hullám közegben terjed, a közeg tulajdonságai (hullámimpedanciája) meghatározza a hullám terjedési sebességét. Ha közeghatárhoz ér a hullám, akkor hirtelen kell változtatnia a sebességén, és ennek eredménye részleges visszaverődés szokott lenni. Na most a PC USB-kimeneti áramköre, a kimeneti csatlakozó az alaplapon, a kábel csatlakozója, maga a kábel, a másik csatlakozó a kábelen, majd a DAC--on, végül a DAC USB-vevője mind mind (kicsit vagy jobban) eltérő hullámimpedanciával rendelkezik.

    Dave™ #59798: ugyanazok a csomagok mennek át
    Ennyire nem szeretsz, hogy nem olvasod el, amit írok? :O

    [ Szerkesztve ]

    Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

Új hozzászólás Aktív témák