Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Rusher4587

    tag

    válasz trialboj #35160 üzenetére

    Régebben ismertebb volt az az aranyszabály, és itt is sokszor láttam emlegetve, hogy vázban sosem töltünk akksit!!!
    Pont, hogy az a rossz, ahogy a kamerád tölti az akksikat, ugyanis az akkumulátorok halála, ha túl gyorsan töltjük őket, ez a tervezett elavulás része! Az csilliárd wattal töltött telefonjaink is kibírják, persze, csak a garancia idő végén viheted akksi cserére.
    Arról már nem is beszélek, hogy max. csak 90%-ig kéne őket tölteni, kisebb feszültséggel, pár tized Volt is több, mint ötszörözné az élettartamukat. Ma mindenhol az akkuk túlhajtását láthatjuk a készülékeinkben, a nagyobb feszültséggel (tipikusan 4,4 Volttal 4,2 helyett) töltés nagyobb ráírható mAh értéket eredményez, parasztvakításnak kíválóak az egyre nagyobb kapacitást hazudó számok, a felvett töltés függ a töltő áram feszültségétől, hasonlóan ahhoz, ahogy nagyobb nyomással több gázt tudsz egy palackba préselni, csak ez olyan, mintha állandóan padlógázzal vezetnél, az autód krva jónak tűnik, csak a motor nem hálálja meg.
    Ráadásul pont az ilyen durva töltéstől szoktak túlmelegedni, megpuffadni az akksik, az utángyártott nagyobb valószínűséggel, de már gyáriról is láttam ilyen képet, és ha ez a vázban történik, az "mókás" lesz! Sok fotót találhatsz vázakba beszorult akksikról, de olyat is, ahol szétnyílt a váz miatta, ami még a szerencsésebb eset, mert ha nincs helye kitágulni, jön a belső rövidzárlat, és a kigyulladás!
    A lassabb, kíméletesebb töltés nagyságrendekkel növeli az akku élettartamát, több idő van a kémiai folyamatok alaposabb, tökéletesebb végbemenéséhez.
    Sajnos a feszültséget nem tudjuk szabályozni ezeken (okostöltőt használni a bekötés miatt meg túl macerás lenne), én legalábbis ilyen kamera akksi töltőt még nem láttam, de az a minimum, hogy minden normális vezérlővel rendelkező töltő kis árammal, 1 Amperrel, vagy az alatt (és nem érdekli, hogy milyen erős adaptert használsz hozzá, csak a minimum betáp meglegyen) tölti ezeket az akksikat, az én NiteCore-om is.
    Hidd el, ha az akksid valami új, nagyobb töltést elviselő technológiával rendelkezne, a marketing osztály tenne róla, hogy tudj erről.
    Szóval engedd el a gyors töltést, használd a Patonát a váz helyett, kivéve, ha a gyorsaság megéri neked, hogy sűrűbben cserélgesd az akkumulátoraidat, illetve hogy pár év elteltével egyre kevesebb expot bírjanak! ;)

    [ Szerkesztve ]

    Si vis pacem, para bellum!

Új hozzászólás Aktív témák