Új hozzászólás Aktív témák

• istvan170

aktív tag

Megígértem, hogy írok pár sort az X-E1-ről. Mint laikus, Nikonról váltva. Ezzel is szeretném segíteni azokat, akik gépvásárláson gondolkodnak. Ne csak mindig kérdezni járjak ide. Eléggé lement az ára, jó választás lehet. Szerettem a Nikont... az elején, aztán már nem vittem sehova. Kicsi gép kellett, DSLR nekem már nagy volt sétálgatni, motorozni. D5100 volt előtte, 15e expo ment bele, nagyrésze minimálisan utómunkázva. Hobbi szinten fotózok, saját szórakoztatásomra. Kereső kellett. MFT kiesett, a szenzorból (képminőségből) nem akartam engedni, ráadásul OMD szérián a kereső szerintem rossz helyen van. Opcionális keresős gépek ugyanez. Szóval X-E1 méret nekem tökéletes, nem is értem miért nem mindenki a sarokba teszi a keresőt. Megvettem hozzá egyből a 27-es pancake-t, teljesen elégedett vagyok vele. Nikkor 35 1.8 után élesség nagyon rendben van, rekesz is ok, kb. a Nikont is le kellett rekeszelni ennyire. Ráadásul sokkal kissebb méretű, a látószöge pedig nekem jobban fekszik. Kint is, bent is használhatóbbnak ítélem. EVF minden várakozást felül múlt, sokkal jobban tetszik, mint az OVF. Sötétben szaggat kicsit, viszont látni vele. A gép minősége nem hagy kívánnivalót maga után, jó kis váznak tűnik. (Nikonnal se volt bajom ilyen szempontból) Fuji ISO-ban brutál, képminőség sokkal jobb, mint a D5100-é. ISO 6400 is kellemes. JPEG hihetetlen, nem is tervezek a továbbiakban mással foglalkozni. A gép kezelését még szokom, de teljesen normális. Máshova kell nyúlni, gombok, tárcsák jók. Nikonon is az volt. X-E1 kijelző papíron kisebb, rosszabb, nem kihajtható. A valóságban ebből semmit nem venni észre, kivéve, hogy tényleg nem kihajtható. Most pedig jöjjön, aminek jönnie kell. AF -et szokni kell. Alkalmanként nem talál fókuszt, de messze nem annyira rossz a helyzet, mint amilyennek esetenként leírják. Ha nincs fókusz, pici mozdítás, van fókusz. Gyorsan mozgó témánál persze baj, de kárpótlásul nincs félrefókuszálás. Nagyjából ennyi, mindenki bátran vegye meg, aki kevés buzizással, jó képeket szeretne. Sokunknak nem való a DSLR, de szinte mindenkinek az van, aki elhatározza, hogy akkor ő most fotózni fog. A 90%-nak felesleges. Nem használja ki, meg se tanul fényképezni. (Magamat is több szempontból ide sorolom.) Aki pedig akar, ezzel is meg tud csinálni mindent. Ráadásul többször fogja vinni a gépet, sok szép pillanatról nem fog lemaradni, és nem kell telefonnal bohóckodni. Köszönöm a fórumtagok segítségét a választásban! Bocs a hosszért!

Új hozzászólás Aktív témák