- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Milyen processzort vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topicja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Apple notebookok
- MILC felhasználók szakmai topikja
- Milyen videókártyát?
- Computex 2024: szimpatikus Montech billentyűzetek a porondon
- Computex 2024: a jövőt vázolta fel az NVIDIA
Hirdetés
-
Spyra: nagynyomású, akkus, automata vízipuska
lo Type-C port, egy töltéssel 2200 lövés, több, mint 2 kg-os súly, automata víz felszívás... Start the epic! :)
-
A kánikula elviseléséhez hardverek is kellhetnek a napernyő mellé
ph Tajpeji kiruccanásunk hetén többek között notebookok, monitorok, NAS, szimulátor-kiegészítő és kompakt hűtő igyekszik árnyékot találni.
-
Új Reno12 modellek is érkeznek
ma A Reno12 Pro mellett belépő ajánlatokkal is készül az Oppo, a Reno12 F 4G-s és 5G-s verzióban is elérhető lesz.
-
PROHARDVER!
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
FerNandor
őstag
válasz kmarci25 #3732 üzenetére
Köszi.
Ti a maradék kovászt, ami etetéskor marad, miben hasznosítjátok újra?
Palacsintát és krékert találtam, meg nokedlibe rakják.[ Szerkesztve ]
"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
FerNandor
őstag
válasz kmarci25 #3740 üzenetére
Én egyelőre még izmosítom a kovászt, még egy-két napig. Most kb 20g-os mag + 100 liszt és 80 víz. Aztán majd megy a hűtőbe. De addig most elég sok maradék keletkezik.
Ma sütök palacsintát belőle, kíváncsi leszek. Vagyis belekekeverem a palacsintatésztába.[ Szerkesztve ]
"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
bugizozi
őstag
válasz kmarci25 #3744 üzenetére
Igen, egészségügyi okokból - feleségem csak lassú felszívódású szénhidrátot ehet. Tudom hogy tömörebb meg minden, de sajna ez van Talán a tk tönköly a legelviselhetőbb, a sima tk búzának nagyon fűrészpor íze/állaga van, ez talán egy fokkal jobb (mondjuk drágább is)
Rendben, akkor megpróbálom kicsit több vízzel, köszi!VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
bugizozi
őstag
válasz kmarci25 #3744 üzenetére
Szia(sztok)!
Hétvégén megcsináltam a pizzát, hát so-so, végülis megettük 1,5x adagot csináltam, így lett 3 x 32cm pizza. (sima fehér lisztből elég a 400g is 3x32 cm pizzához, mert annyira vékonyra ki lehet nyújtani/formázni)
400g600g liszt (400g tk tönköly, 200g sima fehér)250ml400ml hideg víz (kicsit több, mint ami kellene, mert ha felszorzom akkor 375ml)8g~10g só1.5g3g élesztőElég nehéz volt összegyúrni, nagyon darabos volt először, csúnya is lett. Lehet még több vizet kellett volna hozzáadni? 375 helyett raktam 400ml-t (+6-7% és ebben a 400ml-ben benne van az a víz mennyiség is, amiben az élesztőt futtattam). Vagy lehet tovább kellett volna gyúrni?
A sütési módszer ha ez számít: sütő max hőfok (~250) rácsot legfelülre rakom, először berakom 7-8 percre a tepsit a sütő legaljára, majd után megy megint 7-8 percre legfelülre a rácsra, így 2 pizza sül egyszerre.
A végeredmény összességében nem rossz: vékonyra ki lehet nyújtani, és másnap is meg lehet enni, nem szárad úgy ki, mint a 1 órát kelesztett tészták, de van mit csiszolni rajta és ahogy menet közben kinézett azzal nem vagyok kibékülve. (egyszer volt szerencsém az Igen pizzériában enni sima, és tk lisztes pizzát is, hát őőő...igen.. az a pizzatészta, nem hiába kapta meg az AVPN minősítést)1) Péntek este 20:00, ment be a hűtőbe lezárva (kelesztőtál, van teteje)
3) Szombat reggel 9:15 (tetejét bekentem olajjal)
4) Vasárnap reggel 9 óra (itt már nem raktam vissza a hűtőbe hogy kicsit melegedjen hogy könnyebb legyen dolgozni vele)
[ Szerkesztve ]
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
krizmo_
Topikgazda
-
FerNandor
őstag
-
FerNandor
őstag
válasz kmarci25 #3774 üzenetére
Nem tudom, még nem próbáltam. De a 300-at állítólag simán eléri. Azonban most nézegettem, mert németek, amerikaiak is barkácsolnak ilyeneket rendesen és többen arra panaszkodtak, hogy arányaiban kevés a felülről érkező hő, az alulról jövővel szemben. Meglátom, lesz-e kedvem kipróbálni. Meg többen fekvő formában csinálják, mint egy fatüzelésű kemencét.
Ahol az UDS-t használom, ott van egy gáztűzhely, nem tudom az milyen melegre mehet fel, de valószínűleg abban csinálom majd a pizzát."A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
FerNandor
őstag
válasz kmarci25 #3803 üzenetére
Igen, köszi. Mi is fagyasztani szoktuk. Elvileg van még egy pici darab maradék, ami fel lett olvasztva, majd megnézem, hogy jó-e még
"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
krizmo_
Topikgazda
válasz kmarci25 #3831 üzenetére
A teljes felső testemben izomláz volt, még a hasizmokat is megmozgatta.
Másnapra remegtek a kezeim a kimerültségtől. Pedig aránylag jó kondiban vagyok.
Jó kis edzés, az biztos.#3833 kmarci25
Gondolom azért nem érti, mert még nem dolgozott kovászos vajas tésztával.[ Szerkesztve ]
-
solena
tag
válasz kmarci25 #3833 üzenetére
Hidegen, nagymennyiségben tényleg macera, de ha szobahőmérsékletű, és még fel is van darabolva apróbbra, akkor azért jobban beledolgozható, a kézmelegtől elég jól bele tud olvadni
krizmo: tényleg nem dolgoztam kovásszal, nem az én műfajom (közel sem sütök annyit, hogy megérje csinálnom)
[ Szerkesztve ]
Ba'jur, beskar'gam, Ara'nov, aliit, Mando'a bal Mand'alor, An vencuyan mhi. - Resol'nare
-
FerNandor
őstag
válasz kmarci25 #3884 üzenetére
Mitől függ még?
ez után talán még egy picit nőtt, ez 14:09-kor volt, tehát 1 órával kb a formázás előtt.
Ez amúgy elegendőnek számíthat? Hajtogatás után természetesen nem feküdt fel egyenletesen a tál oldalára mindenhol, a jelölt ponton igen. És felfelé szélesedik is a tál (4literes amúgy)"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
inf3rno
nagyúr
válasz kmarci25 #3920 üzenetére
Nem, otthagytam, hogy süsse meg, nem volt kedvem kettőig várni mire elkészül. Ja ez is felfűti. Én is erre tippelek, hogy hosszú a kelesztési idő. Hosszabbra hagytam, mint az alap programoknál van, mert nem volt jó íze annyira rövid kelesztéssel, nagyon erősen lehetett érezni benne az élesztőt. Most egyszer 25 percet, egyszer meg 75 percet kel. Az utóbbit le fogom venni 60-ra, aztán meglátjuk hogyan alakul. Még arra gondoltam, hogy esetleg azért is összeeshet, mert nem szedem ki azonnal a gépből sütés után, de erre jóval kisebb az esély.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
-
inf3rno
nagyúr
válasz kmarci25 #3953 üzenetére
Ja, de úgy gondoltam, hogyha az egyik irányból ott van a fal, akkor elkezdi nyomni a másik irányba, és nagyjából egyenletesen tágul. Lehet, hogy nem így van. Az alján pl még megérteném, mert az egész kenyér súlya arra nehezedik, de a széleit nekem ez nem magyarázza. Én azért még próbálkozom. Az eddigi kísérleteim alapján olyan 2:1 TK-BL55 arány az, ahol már kezdi teljesen lehúzni a TK, úgyhogy az 1:1 még jó kell, hogy legyen ilyen szempontból. Azért kipróbálom valamikor tisztán BL55-el is. A sütés jó, szép barna lesz ezzel az idővel. Nem szeretem, ha nagyon világos.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Essejó
veterán
válasz kmarci25 #3957 üzenetére
Anyum mindig egy negyed ek lisztet szórt az üveg aljába, miután én így láttam töle, én is így csinálom mindig. Forrás után a liszt szépen leüllepedik az üveg aljába, semmi trutyi nincs. Viszont az ubi mellé mindig rakok kis darab tormát, vagy tormma leveleket, pár gerezd fokhagymát, és színes borsot.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
inf3rno
nagyúr
válasz kmarci25 #3982 üzenetére
Érzésre az enyém 35 fok körülre. Gondolom az a gond vele, hogy az eltérő mikrobák eltérő sebességgel szaporodnak eltérő hőmérsékleten. Igy valszeg géppel nem garantálható a minőség, mert túl sok lesz az ecetes vagy tejsavas mikroba 35 fokon és túl kevés a széndioxidos. De attól még meg lehet próbálni. Esetleg még szóba jöhet a sav semlegesítése is, ha szódát adunk hozzá só helyett, és úgy a széndioxid is több lesz. Szerintem megér némi kísérletezést, hátha jutunk valamire.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz kmarci25 #3987 üzenetére
Ja én nem szoktam dühöngeni, sőt nem is igazán számítok rá, hogy jól sikerül. Élesztőssel is kísérletezek, hátha tudok valami jobbat kihozni belőle, mint az előző, aztán a fele összeesik ezzel is. Ha az lenne a szempont, hogy mindegyik tökéletes legyen, akkor benyomnám az 1-es receptet fehér kenyérliszttel, aztán kalap. Az összetételre nagyjából már világos, hogy 67-70% hidratáltság kell, most a kelesztési és dagasztási időkkel játszom, hátha jutok velük valamire. A sütési idő már maxon van, a hőfokot meg sajnos nem tudom állítani ezzel a géppel. Eléggé korlátozottak a lehetőségeim, de szerintem így is ki lehet hozni vele valami elfogadhatót.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
#73959936
törölt tag
válasz kmarci25 #3987 üzenetére
Hát akkor: itt 1 kenyérsütő leírása. (PAIN & TRESORS MAISON 11-es program)
Nem kötözködnék, de megkérdezném: mi a fenének van rajta manuális program 2x3 órás kelesztési idővel, ha nem alkalmas kovászos kenyér megsütésére ?
külön állítható a keverés, dagasztás, kelesztés sütés ideje...
nem, a kenyér héja nem lesz olyan, mint ha kemencében, vagy sütőben sütnéd a vizes módszerrel az tény
[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
válasz kmarci25 #4003 üzenetére
Nekem sikerült élesztőt szereznem, igaz frisset szárított helyett. Letoltam ugyanazt a programot, mint legutóbb, csak most 67% hidratáltsággal 80% helyett, és egész tűrhető lett.
Még összeesik egy kicsit és élesztősebb az íze, mint amikor kétszer kel, de állagra ez eddig a legjobb az összes közül, amit géppel csináltam (talán olyan 20-30 darabot eddig). A program annyi, hogy 10 perc előmelegítése, 30 perc dagasztás, 70 perc kelesztés, 80 perc sütés. 300g TK, 300g BL55, 400g víz, 25g olaj, 12g só, 10g cukor, 7g szárított vagy 25g friss élesztő. Próbálkoztam előtte kétszeri és háromszori kelesztéssel is, de valahogy ez jóval stabilabb, és állagra is inkább kenyér állagú, mint ami azokkal sikerült. A kétszerivel a gép az alap programokkal inkább kalácsot csinál, ami finom foszlós, tényleg jó, csak szerintem nincs kenyér állaga. Most az a gondom az élesztőssel, hogy vagy túlságosan élesztő íze van, vagy ha hagyom dolgozni, akkor túlkel és összeesik. Nem igazán van középút, mert pl ennél még mindig élesztő íze volt, de már egy kicsit megrogyott a teteje. Esetleg az élesztő mennyiségével tudnék még játszani, hátha az jelent valami különbséget. Ezen kívül még azon tudnék módosítani, hogy veszek BL80-at, de ritka nálunk a boltokban, mint a fehér holló.
A kovász nekem most a hűtőben van, tegnap etettem. Egyelőre még túl friss, csak 3 napos, de élesztővel és élőflórás joghurttal indítottam, úgyhogy talán használható már így is. Ma megpróbálok a felével egy kenyeret ugyanezzel a recepttel, a másik felét meg megetetem. Kíváncsi vagyok, hogy mire jutok vele. Valószínűleg nem kel majd meg eléggé, vagy savanyú lesz, de majd kiderül.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz kmarci25 #4005 üzenetére
Hát ez inkább kísérlet, mint bejáratott módszer gyors kovászos kenyérhez. Van talán 10% esélye, hogy fogyasztható lesz a végeredmény.
Gyorsan kellett valami, azért kezdtem el élesztővel, ahelyett, hogy megvártam volna, hogy ugyanaz beleszálljon a levegőből. Majd gazdagodik idővel más mikrobákkal is, de az még hetek vagy hónapok kérdése. Nem akarom gyakran etetni, azért van a hűtőben. Igy is életben marad. Elvileg. Van itthon egy jó csomó graham lisztem, amit nem szeret annyira a család, úgyhogy azzal etetem amikor kiveszek belőle kenyérhez. Lehet idővel kikerül majd a hőtőből, attól függ, hogy milyen gyakran sütök.
#4008
Igy is jobbak az esélyeid, mint nekem.[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz kmarci25 #4012 üzenetére
No az enyém 25 perc után még csak meg sem indult. Megszakítottam, és elindítottam egy két és fél órás kelesztő programot. Ránézek fél óránként, aztán meglátjuk. Ha nincs szerencsém, akkor kipusztult a kovászból a Saccharomyces. Néhány órán belül kiderül.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz kmarci25 #4014 üzenetére
Az "ipari élesztő" ugyanúgy benne van a kovászban másnál is. Elképzelhető, hogy nem adtam neki elég oxigént, és az volt a baja, mert egy kicsit alkoholos szaga volt. Most ránéztem 1 óra után, és mintha egy kicsit kezdene emelkedni. Talán elkapja a fonalat. Ha nem, akkor kénytelen leszek élesztőt belekeverni, vagy sosem lesz kenyér belőle. A kovászt szerintem kiveszem a hűtőből, és hagyom dolgozni egy kicsit szobahőfokon.
Buliban hasznos! =]
-
AssAssynn
őstag
válasz kmarci25 #4001 üzenetére
Köszönöm szépen!
Aztán már egy jóval későbbi videóban Szabi is beszélt róla, ő is a hűtős tartást javasolta. Nekem is ott él azóta.
Ma reggelre pedig elkészült életem első kovászos kenyere."Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz kmarci25 #4014 üzenetére
No végül csak megindult olyan 2-3 óra kelesztés után. A végére 4:15-öt számoltam neki, de még kellett volna ráhagynom 15 vagy 30 percet. Belekalkuláltam azt is, hogy sütésnél még fog emelkedni, aztán eléggé túlbecsültem annak a mértékét. Össze most nem esett, de nem is túl magas, ilyen lett:
Ez a 4:15 fogalmam sincs hány fokon volt, talán 30-35 fokon. Ki kell mérnem még egy jó pár alkalommal, hogy tudjam milyen tartományban reprodukálható. Gondolom nem annyira fix, mint az élesztőnél, hanem változik attól függően, hogy éppen milyen a kovász összetétele, meg hogy közvetlenül a hűtőből szedem e ki, vagy már előmelegítem, meg beetetem. Ezt most etetés nélkül raktam bele közvetlenül a hűtőből olyan 5 fokosan, azért kellett neki egy jó csomó idő, amíg magához tér. Megnéztem köben amit a hűtőben tartok, és inkább bent hagytam, mert úgy tűnt, hogy etetés után bugyogott. Persze az is lehet csak azért, mert felkevertem. A kovász több, mint 100%-os hidratáltságú, pontosan nem mértem ki, de 165g-ot raktam bele, és elég folyós volt, folyósabb, mint a palacsinta tészta. Ennek megfelelően egy picit vizesnek érzem a végeredményt (olyan 72-75%-os lehet). A képen még melegen vágtam fel, azért egy kicsit elkente a kés. Annyi azért látszik, hogy megvannak a nagyobb egyenetlen eloszlású lyukak, amit szerettem volna. Úgyhogy ez a lassú kelesztés a titka ezek szerint. Talán élesztővel is meg lehet csinálni, ha nagyon kevéssel indítom, és hosszabb ideig kelesztem. A 7g szárított túl sok, helyette 1-2g kellene gondolom. Majd egyszer megpróbálom úgy is. Most a kovásszal fogok tovább szórakozni. Izre teljesen más, nincs élesztős mellékíze, ahogy az élesztős kenyereknél sincs azoknak, amik hosszabb ideig kelnek. A joghurt is érződik benne, pedig csak pár kiskanállal tettem a kb 300g kovászba, úgyhogy elképzelhető, hogy ezt már a tejsav baktériumok adták hozzá. Állagra puha a belseje, mint a vattacukor, nem is hasonlít az előzőekre. Szerintem még egy kis finomhangolás kell a receptnek, talán még 5 sütés, aztán sikerül tökéleteset alkotnom. Utána lesz érdekes a dolog, mert ezen a gépen max 2:30 a kelesztési idő, amit be lehet állítani, úgyhogy vagy állandóan oda kell mennem állítani a gépen, vagy muszáj lesz két szakaszban keleszteni és dagasztani.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz kmarci25 #4021 üzenetére
Én már ezzel is bőven elégedett lennék. :-) Itt van egy kép a tegnapiról, most hidegen már tudtam rendesen vágni, nem kente el a kés:
Ma sütök még egyet, kevés ez súlyra, elég hamar elfogy. Elkezdem majd mérni a kovászt is, hogy mennyire hidratált, bár nagy mértékben nem befolyásolja a kenyér hidratláltságát. Max 5%-ot tesz hozzá.
Ami kiderült, hogy géppel sem kel valami gyorsan a kovásszal, hiába van felfűtve, illetve, hogy nem lesz nagyon savanyú tőle, hiába kel magasabb hőfokon. Na legalábbis az én fajta élesztő + joghurt-os kovásszal ilyen. Lehet, hogy idővel változik majd.[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
kmarci25
veterán
válasz kmarci25 #4025 üzenetére
Ide fel is töltöttem, hátha ügyesebb.
[ Szerkesztve ]
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
inf3rno
nagyúr
válasz kmarci25 #4025 üzenetére
Kis bubisat sikerült ma nekem is összehoznom. A kelesztő program mellett rányomtam a melegen tartó programot is, amiről kiderült, hogy olyan 50-60°C között üzemel. Szépen meg is főzte a mikrobákat, de előtte azért egy kicsit felfújta a tésztát. Előtte 2.30-at kelt:
Próbáltam még keleszteni miután észrevettem, de már késő volt, kénytelen voltam kisütni.Izre most már egyértelmű, hogy a tejsav bacik is életben maradtak a kovászban. Elég savanyú lett ez a kenyér, gondolom a gyorsított kelés miatt oxigén hiány alakult ki, és azért ennyire tejsavas. Valszeg a bolti teljesőrlésűvel is ez a gond, hogy túl gyorsan kelesztik, vagy szimplán túl tömör ahhoz, hogy levegő jusson bele. A hibákból tanul az ember. Ez van.
A víz szerintem most rendben volt. Nem értem, hogy ti hogyan csináljátok 80%-al, nekem az már úszna. A 67% a nyerő ezzel a géppel. Lehet, hogy a tiétek szárad akkor is, amikor kel vagy egyszerűen csak a másik liszt több vizet felvesz, passz.
Köszi, ránézek!
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz kmarci25 #4043 üzenetére
Szerintem beállítom a kovászt is 67%-ra, aztán akkor nem kell annyit számolgatni hozzá. Most olyan 70g-al több víz volt a tésztában a kelleténél így utána számolva. Nem csodálom, hogy nem sikerült. Egyedül azért csináltam a kovászt ilyen magas víztartalommal, mert sokkal könnyebb megkeverni és kiönteni. Még amit szerintem kipróbálok a víz beállításán és a cukros felfuttatáson kívül, hogy van ilyen melegen tartó program a gépben, ami 60°C körül működhet. Elég meleg a kéznek és a mikrobáknak, de nem annyira brutális, mint a sütés. Arra gondoltam, hogy ilyen előfözéssel még több gázt belenyomnának a kenyérbe mielőtt megdöglenek, és valamennyire a tészta formája is stabilizálódna tőle mielőtt teljesen kisütném. Legutóbb mikor véletlenül ez a program ment rá, akkor megtartotta sütés közben is a kialakult formáját. Szóval még mindig van egy csomó dolog, amit ki lehet próbálni. Meg gondolom a végeredmény attól is függ. hogy mennyi kovászt teszek hozzá. Én bizakodó vagyok.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
Új hozzászólás Aktív témák
- Politika
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Milyen légkondit a lakásba?
- Hardcore café
- Mozilla Firefox
- Milyen processzort vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topicja
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- Erős asztalláb (Steelcase)
- Eladó Családi Ház Nőtincsen 70 négyzetméter Lakó rész + 40 négyzetméter beépíthető rész
- Eladó-Kiadó ingatlan táblák , hogy sikeres legyen az eladás! PH tagoknak 30% kedvezménnyel!
- Motormatrica szinte minden motorra! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Skoda Scala - Szövetszőnyeg garnitúra
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen