Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • KISDUCK

    addikt

    válasz Miklós315 #148611 üzenetére

    és w.miki: (inkább írom egybe az egészet, mert így nem kell duplikálnom részeket)

    Ez nem ilyen pikk-pakk hipp-hopp megtörtént dolog, ehhez több ezer év kellett. Ugye ahogy az elődeink a vadászatról és gyűjtögetésről áttértek a gazdálkodásra már kevésbé volt nehéz a túlélés és a test nem hülye, amire nincs szüksége attól megszabadul ilyen az erősebb csontozat, izomzat és agy. Ezt a folyamatot azért felgyorsíthatja a rohamos technikai fejlődés, mert már nem csak a legrátermedtebbek élnek túl, hanem olyanok is akik már gyerekként meghaltak volna, elvitte volna egy megfázás, bement volna a medvebarlangba bújócskázni vagy nem tudott elejteni egy vadat a gyenge teste miatt vagy buta volt hogy megtanulja melyik gyom ehető melyik nem. Aztán ahogy a természetes szelekció mértékét lecsökkentettük a fejlődésünk által, elkezdtünk bizonyos mértékben visszafejlődni.

    Nyílván nem voltak a középkorban agysebészek, de ezt nem úgy kell elképzelni hogy okosabbak voltak. Aminek az őseink a híjján voltak az a tudás, de amiben előrébb voltak az a nagyobb agytérfogat. (Tudom Einstein agya kicsi volt, de nem az extrém példákat kell nézni, hanem az átlagot.) Most ha jól emlékszem néhány %-ról van szó talán 5%, a cikkre pontosan nem emlékszek, hogy részletezte-e hogy mi volt nagyobb vagy csak konkrétan össztérfogatot írtak, de most lehet arra is gondolni, hogy pl.: nagyobbak voltak az érszékszervkhez kapcsolodó területek mint pl.: a látás, szaglás mert régen a túlélés miatt jobban kellett hagyatkozni rá vagy nagyobb volt a fluid iq-juk ami jobb logikai probléma megoldást eredményez pl.: ki tudták találni hogy 3-an mezítláb egy tökfödővel jéghidegben 2 bottal hogy a fenébe terítsenek le egy több tonnás mamutot, lehet hogy ehhez mi ma hülyék lennénk keményen és mamutot nem fognánk, de 2 meghalna egyből 1 pedig megúszná, de éhenveszne.
    Azt is érdemes tudni hogy hogy az "őslakos" európaiak akikkel a migráns afrikai öreganyánk keveredett, gondolok itt a neandervölgyire, nagyobb agytérfogattal rendelkezett mint a génjeink nagyrészét adó afrikai homo sapiens sapiens. A tudósok szerint mivel kicsit nyúlánkabb volt a koponyája a neandervölgyinek ezért nagyobb volt a látásért felelős agyi területe és jobban látott, erre az örökségre utal bennünk a koponyánk hátulján az a pici dudor. Még az is lehet hogy az alkalmazkodási folyamat mellett a genetikai okokból is csökken az agytérfogatunk, mert ha jól emlékszek összesen kb. 30% neandervölgyi génállomány maradt fent az Afrikán kívül élő emberekben, de átlagosan valahol 1-3% között tartalmaz egy ilyen ember neandervölgyi génállományt, az is lehet hogy szaporodás útján veszítjük el azt ami miatt az elődeinknek (akik már elkeveredtek a neandervölgyivel és vadászú gyűjtögetőként hivatkoznak rájuk) nagyobb volt az agytérfogata.
    Lényeg a lényeg, folyamatosan sorvadunk és butulunk, ez van. Erre az egyik legviccesebb példa, hogy pár ezer éve az egyiptomiak valahogy összerakták a piramisokat egy tökfödöben botokkal a mai fejlett társadalomban pedig vannak olyan iskolázott egyedek akik szerint az UFÓk építtték őket, vagy elég megnézni egy lapos földes fészbúk csoportot.

Új hozzászólás Aktív témák