Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • M_AND_Ms

    addikt

    válasz Flashget #24573 üzenetére

    Hát ez az!
    Önmagában az 5V nem utal a fogyasztásra.

    (#24568) tfec80:Villamosságtanban a a Watt a pillanatnyi teljesítmény mértékegysége (jele: P), A fogyasztón áthaladó pillanatnyi áram mennyisége (A) és a fogyasztón mérhető pillanatnyi potenciálkülönbség, feszültség (V) szorzata. Ez a fogyasztó pillanatnyi teljesítményfelvétele De ez még nem fogyasztás.

    A fogyasztást, mindig az egységnyi idő alatt felhasznált (felvett) teljesítmény. A "pillanatnyi fogyasztás" egy "kreálmány" Inkább pillanatnyi teljesítményfelvételről beszélünk, hiszen (pont te írod) nem tudhatják előre, hogy mennyi időn keresztül fogod azt a teljesítményt felvenni.
    Amit mint fogyasztásként nevezünk az mindig átlag. Tehát egységnyi idő alatti átlag teljesítményfelvétel.

    Tehát 1kWh fogyasztása lehet annak az eszköznek is, ami csak 5 percig van bekapcsolva, de értelemszerűen az 5 perc alatt nem fog 1kW-ot elhasználni, hanem annak csak 1/12-ed részét. (De, ha egy órán át van bekapcsolva, akkor pont 1kW-ot használ el, fogyasztása 1kWh)
    Ha ez az eszköz egy vasaló, ami folyamatosan ki-be kapcsol (tegyük fel, hogy egy percig bekapcsol, majd 1 percig kikapcsol), akkor ennek az eszköznek a a bekapcsoláskor a pillanatnyi teljesítményfelvétele 1kW, kikapcsoláskor meg 0. Fogyasztása 0,5kWh. Ha 1 percig van bekapcsolva és utána 2 percig ki, akkor a fogyasztása 1/3kWh. Mindegyik esetben a bekapcsoláskori pillanatnyi teljesítményfelvétel 1kW.

    Az átlagfogyasztást ki lehet számolni, ha jól ismerjük a fogyasztó működési jellemzőt (mint, az iménti sarkított példámban), de legtöbb esetben mérni szokták (lásd egy átlagos háztartást fogyasztása villanyóra segítségével)

    (Ezt keverik sokan pl. a plazmatévéknél is. Megnézik a hátlapot, ahova 250 W van írva és azt hiszik ez a fogyasztása a készüléknek, pedig a mértékegységéből adódóan nem lehet az. Történetesen ott a szabványban megkövetelt maximális teljesítményfelvétel van feltüntetve. )

    [ Szerkesztve ]

    Aki tejszínhabot szeretne, az inkább verje ki a fejéből!

Új hozzászólás Aktív témák