Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    Sziasztok, bár ez Bitcoin topic, sajnos arany topic nincs, lenne pár kérdésem. Teszem off-ba, de megköszönném, ha azok, akik már "láttak" aranyat közelebbről, segítenének. És előre elnézést, ha totál dilettáns kérdések egy tapasztalt róka számára. :R

    Szóval kacérkodok azzal, hogy diverzifikálok, nem nagy pénz, de legalább valami "normálisban" álljon. Bitcoin adott, és akkor most van az, hogy vennék aranyat is. (Lehet ezüstöt is).

    Kérdések:

    1. hol érdemes ezt megtennem földi halandóként ? Aranyattessek.com ?

    2. hülye kérdés, de az aranyat úgy gondolom, nem kapom meg fizikai formában, hanem megtörténik a tranzakció, és elhiszem az illető kereskedőnek, hogy le van tárolva valami agyonbiztosított ultradurva széfben a tényleges, tranzakciómat fedező arany mennyiségem, egy svájci hegy gyomrában 10 méter vasbetonfal és többmillió tonna szikla alatt. Aztán később vagy beszívom, vagy nem.

    3. Tegyük fel, jön egy világháború. Vonatkoztassunk el attól, hogy nincs ilyen vízióm amúgy, de ha mondjuk a II. Vh-ra gondolok, és nem ismerem a kimenetelét, a legbiztonságosabb hely az arany számára, ha feldugom egy óvszerbe csomagolva a fenekembe. (Képletesen). Szóval ami érdekelne, hogy MI garantálja, ha online aranyat veszek a bankkártyámmal, azt, hogy az az arany holnapután is ott lesz majd, abban a vagyonkezelőben, széfben, bunkerben, akármiben, és el tudom majd adni azt másnak ? Auditálják ezeket a helyeket és kereskedőket ? És ha igen, kik ?

    4. Mi különbség aközött, hogy veszek egy "normális" helyen 100g aranyat, vagy a nagyi ékszereit beolvasztom és lesz egy 100g-os "DIY" arany fánkom, amit meg tudok fogni ? A karát rendszerről sincs fogalmam, az mit mér ? Tisztaságot ? Gondolom, ehhez kapcsolódik ez a kérdés vagy témakör, hogy törtarany, vs. "tiszta" arany. Szóval mi garantálta, hogy pl. a II. Vh után megtalált náci aranynak értéke volt/van, hacsak nem olvasztották újra ? A rányomott plecsni, ami utalt arra, hogy ki készítette az aranytömböt, arról meg az egész világ tudta, hogy nem a nagyi törtaranya, hanem magas tisztaságú, tisztességes öntöde ? (Bár most bocs, hogy felhozom és érzékeny téma, de szerintem volt azokban az aranyrudakban elég törtarany is, ha csak a fogakból kiszedett tömésekre gondolok) ..

    5. Vissza az aranyhoz: ha holnap veszek XY.com-on aranyat, és az egy háború során, amit én amúgy tök szépen túlélek valami szigeten, tegyük fel.. szóval ha ez az oldal, kereskedő, hely, akármi, megszűnik, buktam az aranyam. Ergo, ha most veszek valahol aranyat, van rá mód, hogy fizikailag is megkapjam azt, vagy eleve így megy ez ma mindenhol, hogy megveszem, majd "postázzák" valami agyonbiztosított módon ?

    6. Ezüst, többi, dettó. Ha most azt mondom, én hiszek a világégésben, és abban, hogy egy földalatti Skynet-biztos bunkerben túlélem azt, és szeretném, ha el tudnám adni azt, amit veszek a nagy zakó előtt később is, akkor annak a cuccnak nálam kell lennie, akárhogy is nézem. Mi van, ha kávét veszek ? Kakaót. Bármi egyebet. Ki fogja ezt elhinni-elfogadni nekem egy nagy zakó után, hogy nekem amúgy van egy valós vagy digitális papírfenci alapján X tonna kávém ? Mondjuk az árutőzsdén bevásárolok ebből, közben holnapra már Nasdaq sincs, meg semmi sincs. Akkor hova lesz a kávém ? :U

    Bitcoin nem kérdés, ha csak egy marék bányász is túlél - feltételezem - addig a rendszer fennmarad, igaz ? Tehát bármikor beállhatnak újabb bányászok ismét, és ha egy világégés után kiépül az Internet II. , akkor lényegében indul a buli megint a kripto-kkal, bekötődnek tőzsdék, elfogadóhelyek, stb stb stb.

    Köszi a konstruktív válaszokat. :R

    [ Szerkesztve ]

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

Új hozzászólás Aktív témák