Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • tabu3x

    tag

    Kicsit fejleszteném a rendszerem, Sony NEX-ről vmilyen DSLR-re nyergelnék át.
    A kérdések félkövéren, így könnyű megtalálni őket a sok saláta között:-)
    Az előzmények, ill. a váltás oka röviden:
    A NEX jó volt addig a pontig, amíg megelegédtem a családi események/utazások/kirándulások jó minőségben történő fotózására, de közben kedvet kaptam a komolyabb fotózáshoz.
    A NEX korlátaiba már a családi képek készítésekor is belefutottam: közepesen világos helyeken mire megvan a fókusz, addigra a téma nincs meg, vagy ha a téma megvárja, akkor sokszor jön a "nagy zöld négyzet", azaz a fókusz vhol máshol van... Egy egyszerű gyakorlatias példánál maradva, normál szobai megvilágítás mellett rohagáló gyereket lekapni szinte lehetetlen. A man. fókusz gyakorlatilag csak statikus témáknál használható, és ha a téma a kép szélén van, hát odaléptetni a nézetet miközben félig lenyomva kell tartani az exp. gombot szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnik...
    Tehát, az első problémám a fókusszal van, a másik pedig az objektív kínálattal. Eleve kevés, néhány obi van csak, és tudásukhoz mérten drágák, szerintem. Van vmi új nagy fényerejű, de az meg tán túl sok/drága is egy relatíve olcsó NEX-hez.
    Három dolog foglalkoztat most engem, az egyik a SONY 580, a másik a Nikon 7000, a harmadik pedig Pentax K-5.
    Mindhárom (állítólag) elég jól teljesít LV módban, és ez fontos nekem, mivel megszoktam és szeretem a Live View-ban való fotózást. Valóban elég gyors az AF LV módban ezeken a gépeken? Van-e vkinek tapasztalata ezekkel a gépekkel?
    Mindháromban ua. a szenzor van, és ahogy elnéztem a tesztképeket, bizonyos ISO szintig (3200) JPEG-ben teljesen egyformák, RAW-ban pedig e szint fölött sincs nagy difi.
    A Nikont (18-105) és Pentaxot (18-135) kitobival választanám (első körben), a Sonyt pedig vagy Sigma 18-250, vagy Sigma 18-125 (erre egyébként az írják, h Sony gépeken nem ha működik az OS. <-Viszont, ez most nagyon nem világos nekem, mert a Sony vázban van a stabi, akkor nem mindegy, h az obi OS-e működik vagy nem? ) obival. Esetleg a Tamron 18-270 PZD verziója, de ettől kicsit félek (minőség, sebesség tekintetében).
    Tehát, első körben egy mindenre nagyjából jó, és nagy hiányosságokkal nem rendelkező, viszonylag gyors obit szeretnék. A kérdésem obi ügyben: ezeket Sigmákat, ill. a Tamront lehet-e egy lapon említeni a Nikon ill. a Pentax említett obijaival?
    A Sonyval kapcsolatban: valóban alig kapni hozzá olyan obit, amiben van AF (és OS)?
    Árban egyébként nagyjából egy szinten van mondhárom gép-obi kombó, mindnek van előnye is, hátránya is:
    A K5 videó monó hangja elég érthetetlen, de ezt a békát tán lenyelném. Más "baja", akár működési, akár funkcionális hiányossága van-e?
    A Nikon D7000 állítólag világos helyeken túlexponált képeket készít(?)
    A Sony auto ISO módja P módban 100-1600 között működik. Ez most valóban akkora nagy hátrány, vagy egyszerűen elég a másik kettőhöz hasonló exp. beállítások eléréshez, ha zársebesség prior módba kapcsolva beállítom a zársebességet, és ehhez állítja a gép az ISO-t, stb.-t?
    Bizonytalan vagyok még a Sony-val kapcsolatban, hogy vajon a valós fényképek készítesekor is tud olyan képminőséget, mint a Nikon D7000 és Pentax K-5, vagy ezt csak a stúdióban készült tesztképeknél tudja...?
    Későbbi, az obiparkot érintő fejlesztés terén melyik gép a jobb a választás?

    Ha vki, bármelyik géppel kapcsolatban személyes impresszummal tud szolgálni, azt is nagy örömmel és köszönettel veszem:-)

Új hozzászólás Aktív témák