Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz Teasüti #30207 üzenetére

    Nem a GDPR, hanem az adatvédelmi törvény és a polgári törvénykönyv szabályozza. Az egyik szerint adatot csak az érintett(ek) hozzájárulásával lehet kezelni, másik szerint pedig az arcmás is személyes adatnak minősül. Ebben a formában nem csak a publikálás, de még a fotó elkészítése is hozzájáruláshoz kötött.

    Ha a fotó alanya nem felismerhető, akkor azzal nincs mit tenni, legális (hajrá, most kell kihasználni, hogy mindenki maszkban mászkál).

    Másik kivétel még a "tömegjelenet", de ez nincs definiálva, hogy honnantól tömeg a tömeg. Lefotózol egy épületet és előtte kolbászol egy csomó ember, az például már a bírói gyakorlatban annak minősül. Illetve a sajtótörvény is megenged kivételeket, ha a kép elkészültéhez közérdek fűződik.

    Hozzáteszem van egy pár évnyi utcai fotós tapasztalatom (függetlenül a törvényektől) és idejét sem tudom mikor futottam bele utoljára olyanba, hogy valaki letolt volna a fotózásért, egy pár tanács:

    1. Légy bizalomgerjesztő: Tudom a mackónadrág, kapucnis pulcsi kényelmes viselet, de sokszor látom, hogy fotósok felcsapott kapucnival, napszemüveggel, kvázi "rejtőzködve" fotóznak, ez kapásból unszimpátiát kelt a fotó alanyában.

    2. A lehető legkisebb, legkevésbé komolynak tűnő géppel fotózz: Egy nagy DSLR-től félnek az emberek, egy kisebb MILC vagy Fuji X100 meg alig tűnik fel.

    3. Ne titkold, hogy fotózol: Ha látják rajtad, hogy feszengve, kabát alól kilógatott géppel, sunyiban, bokor mögül kattintgatsz, nem leszel bizalomgerjesztő.

    4. Titkold, hogy mit fotózol: Az előző ponthoz képest csak annyi a különbség, hogy hitesd el a fotó alanyával, hogy csak az épületet, tájat, villamost fotózod, vagy csak a gépet babrálod (billenthető LCD és csípőből tüzelés nagy előny). Hacsak nem az a célod, hogy belenézzen a kamerába, így legalább kevésbé foglalkozik veled, csinálja a maga dolgát tovább.

    5. Tiszteletet mindenkinek: Még ha le is esik az embereknek, hogy rajta lesznek egy fotón, kevésbé érdekli őket, ha nem éppen a legrosszabb pillanatukban kapod el (orrot túr, földön fekszik, láthatóan nincs jó hangulatban, stb).

    6. A turistás városrészek kifizetődők: Bár a járvány alatt nincsenek turisták, de normál időszakban le se tojnak, csak egy vagy a szemükben a sok turista közül. Ugyanitt vissza a pici MILC-es dologhoz, minél kevésbé nézel ki komoly fotósnak, annál kevésbé érdekelsz bárkit is.

    7. Nem baj ha van jó beszélőkéd: Néha bele lehet futni olyanba, hogy az emberek megszólítanak, de velem sokkal-sokkal ritkábban ellenségesek, mint inkább csak érdeklődők, hogy mit csinálok. Ha el tudod jól magyarázni, esetleg neki is megmutatni a róla készült fotót, amin nem tiszteletlenül ábrázolod, akkor nagy baj nem lehet. De volt már aki kérte a fotó letörlését és le is töröltem, úgy gondolom neki több joga van a saját arcához, mint nekem a fotózáshoz és ez szerintem tökre rendben is van.

    Az utolsó ponthoz annyit, hogy engem utoljára nyáron állítottak meg. A Lánchídnál fotóztam a szabadtéri bároknál, ahol odajött hozzám egy csajszi, azt hitte partyfotós vagyok, de elmondtam, hogy nem, ezzel szemben mit fotózok. Majd számot cseréltünk, mert akart magáról pár előnyös portrét külön is, mikor éppen nincs benne három rozéfröccs. :) Azóta is szoktunk néha találkozni, már nem csak fotózás miatt. Ilyen is van. :)

Új hozzászólás Aktív témák