Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • scarabaeus

    őstag

    válasz kbence97 #14243 üzenetére

    "szükséges-e egyáltalán adapter"

    Szükséges-e egyáltalán UV szűrő... Filmes korszakban szükséges volt, a film érzékeny rá. A digitális korszakban nincs szükség rá, a szenzorok nem érzékenyek az UV spektrumra. Amiket látsz boltok, webboltok termékajánlóiban, összevetéseket, azokat filmes gépek fényképeivel szokták összehozni, hogy bezzeg UV szűrővel ilyen. Ma már kb. ugyanolyan félrevezetés ez is, mint a másik, az "Autofókuszos fényképezőkre cirkuláris polár kell". Filmes korszakban csak egyféle autofókusz volt, azt megvezethette a lineáris polár, digitális korszakban már nem egyértelmű, kontrasztalapú AF-nek mindegy (attól függetlenül, hogy minőségi polárokat szinte már csak cirkulárist gyártanak).

    UV szűrőt max. védelemre használnak digitális gépeken, ahol dolgok repkednek a frontlencse felé, de azért tudatában vannak, hogy plusz üveg, ami ront a képminőségen. Minőségtől függ, mekkorát, de ront.

    Szűrő, aminek digitális gépeken maradt még értelme, a fent említett polár és a semleges szürke, ND szűrők. Na, jó, átmenetes szürkék még, esetleg, ha nincs épp sok függőleges dolog, amire nem kéne hatniuk.

    Szerk.: Rákerestem az UV szűrő témára, itt egy találat, hogy ne csak az én véleményem legyen. DPReview

    [ Szerkesztve ]

    Quoth the Raven "Nevermore."

Új hozzászólás Aktív témák