Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Soká

    senior tag

    válasz MrThompsoN #50761 üzenetére

    Le a kalappal a munkád előtt!!
    Én átlátni sem tudom hirtelen, hogy mi, hogyan de a csavarok és furatok száma önmagában nagyon bizalomgerjesztő!!! :)

    A 0,1-es "ütéssel" kapcsolatban meg én azt javasolnám neked, hogy felejtsd el a dolgot. Én látatlanban aláírnék ekkora "hibát" bármilyen faipari körfűrészben.
    Szerintem azért nem érdemes ezzel foglalkozni mert:
    1. a munkádra gyakorlatilag semmilyen hatással nem lesz, a vágáskép alapján nem fogod tudni megmondani, hogy most volt-e korongban "nyolcas" vagy nem volt.
    2. a gyakorlatban soha nem fogod tudni tartani ezeket a laborkörülményeket, ha sikerül is valamit beállítani egyszer 0 közelire, az nem fog ott maradni, éppen csak nem jut majd eszedbe "szarozni" vele :)
    3. ahány fűrészlapot ahányszor felteszel, az annyi eredményt fog mutatni.

    Thyebyvel ellentétben, én nagy eséllyel szavazok arra, hogy a fűrészlapban van 0,1mm ütés. Főleg egy háromszázas lapban. Azt meg valaki kiszámolhatná helyettem, mert olyan süsü vagyok hozzá, hogy a tengelyben/csapágyazásban mekkora holtjáték/hiba kellhet ahhoz, hogy 150mm-re a tengelytől létrejöjjön 0,1 tizednyi pontatlanság.

    Egyébiránt, szerintem ezt a 11mikronos eltérést te nem azért írtad le, mert az eltüntetése lenne a cél, hanem, hogy jelezd, milyen tűréssel is dolgoztál. :) Szóval, én csak gratulálni tudok.

    Ha meg tényleg számítana ez a kis anomália, akkor jön az, hogy a lehető legjobb minőségű precíziós csapágyazást kell megvenni, másrészt pedig egy 120mm-esnél nagyobb fűrészlapban gondolkodni sem érdemes. Minél nagyobb a fűrészlapod, annál nagyobbak lesznek a pontatlanságaid. 300-as fűrészlappal az ember ne precisaw kategóriában gondolkodjon. (gondolom, ismered...)

    A fúrészlap már attól dob egy hátast, hogy milyen hőmérsékleten dolgozik. Én, amikor bénáztam a magam maróasztalával (az fémes projekt volt, szürkeöntvényből készült) a 8mm-es acél betétlap már attól vetemedett pár tizedet, hogy belefúrtak egy 18mm-es lyukat. És nem csak a fémed kényes, hanem a rétegelt lemezből készült alap is mozog ennyit, akár rugalmasan, akár maradandóan, páratartalom függően.
    Szóval, csak használd egészséggel!

Új hozzászólás Aktív témák