Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz tomci #51399 üzenetére

    Egy japán fűrésszel tűpontosan el tudod vágni. Könnyen is megy, gyors is, és abszolút kézi módszer.

    Több fa van, mint asztalos!

  • pacman_123

    tag

    válasz tomci #51399 üzenetére

    MIvel gérvágót is emlegettél, gondolom nem hosszában hanem keresztben akarod elvágni. Hány vágás lenne? Egy és csak egy esélyed van? EPMD módszere talán a legbiztosabb, bár a körbevágásra ügyelni kell, az tényleg mindenfelé derékszög legyen (amúgy a gerenda az? minden oldala minden oldalával derékszögben van?) És itána ami középen a kézi átvágás megmarad, kézi gyaluval vagy csiszolással eltünteted. Ez tán a legbniztosab bés leggyorsabb módszer - ha megvan már a kézi körfűrész .

    De ha nem 100 vágásod van, hanem csak egy ... én is inkább egy sima kézi fűrészes megoldásrea szavaznék, ha csak ezért vennéd meg a kézi körfűrészt .. utána ki fogod használni?

    Nem olyan bonyolult azt elvágni, ha pontosan körberajzolod és JÓL vágod. Nem lapjánál kezded hanem a sarkoknál, 145 fokban elkezdve a vágást. A vonalat követve, mind a 4 sarkot így megkezded és bevágod lapközépig. A maradékot meg már lapjáról indítod, és az addigi vágások megvezetik a fűrészlapot. Én így csinálnám, de a profik majd kijavítanak ha van jobb módszer.

    Ami nekem kézi fűrészben nagyon bejött, harapja az anyagot igen hatékonyan és még szépen is, az ez a Stanley FatMAX fűrész. Egyszer egy nagyobb (kb 23 cm átmérőjű) vörösfenyő rönkből kellett egy korong valakinek, láncfűrész nyesta, nagy szalagfűrész nyesta ... hát ezzel vágtam le.

    Tibivel most csak azért nem értek egyet japánfűrész ügyben, mert azzal azért igen, lehet szépen haladni .. csak éppen előtte meg kell tanulni vele vágni. Kezdők igen gyakran törik, én még csak azért nem, mert tán szerencsém volt. Nem biztos hogy egy 14 centi vastag gerendán gyakorlatoznék (van gyakorlóanyagod? akkor igen ...) Azzal viszont egyetértek, egy JÓ japánfűrész nagyon jól tud szolgálni.

    Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

  • tomci

    csendes tag

    válasz pacman_123 #51402 üzenetére

    Köszi és a többieknek is, látom már az alagút végét, nem is olyan egymegoldásos akkor. Van japánfűrész és van gyakorló anyag is, majd beszámolok, mi vált be. Kézikörfűrész meg évente kell(ene) 2x, szóval lehet az is lesz.

  • T J

    tag

    válasz tomci #51403 üzenetére

    Van valakinek (jó) tapasztalata UV-ra keményedő lakkal?

    [ Szerkesztve ]

  • Pj1980

    újonc

    Sziasztok
    tök új vagyok.
    szeretnék 18-as butorlapbol falra egy 150 cm magas es 90 cm szeles szekrenyt. Inkabb polcot. Ajtoja es hatlapja sem lesz. Harom polc lesz benne. 38-as porotherm teglafal van mögötte. Milyen fuggesztest javasoltok? Mekkora csavart mekkora tiplikkel?
    elore is koszonom a segitséget.

  • T J

    tag

    válasz Pj1980 #51405 üzenetére

    Ilyen vasalatot, legalább 4 db-ot, felülre és közép-magasságba 2-2 db az oldalakba. Be kell süllyeszteni a bútorlapba, egyik oldalon ki fog látszani az éle.
    Bútorlapba előfúrással, 4x50-es csavarokkal rögzíteni. Falba 5x100-as csavar + 8x100 tipli. Ha körbeköszörülöd a csavar fejét, akkor a 6x100-as is belemegy, annak inkább 10x100-as tipli való. A nagy csavarok fejének szükséges lehet egy második lépcső süllyesztése is a bútorlap élébe, ami nem ér ki a lap oldaláig. Falba viszonylag pontosan kell fúrni, 1mm eltérést azért még ellensúlyozni tud a falba hajtott csavarok rugalmassága.

    Szerk: létezik 11mm széles is, ami elvileg teljesen rejtetten is beépíthető, de nagyon vékony csavarok férnek bele. A furatokat és a csavarfejeknek való süllyesztést kibővítve lehet hogy abba is betuszkolhatóak értelmes méretű csavarok.

    [ Szerkesztve ]

  • válasz Pj1980 #51405 üzenetére

    A mélysége még egy fontos paraméter lesz.

    Valamilyen jól elrejthető módszert keresel? Néhány hozzászólással fentebb vannak jó tiplik, és egyéb üregkitöltős ragasztós javaslatok, amit üreges témához nagy teherre vannak.

    Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

  • pacman_123

    tag

    válasz kapu2006 #51409 üzenetére

    Király, videót nem volt időm erre keresgélni, de ez így tiszta. Köszi!
    Akkor nagy hülyeséget nem írtam. Nem pont Hauch Tamástól, de valahol láttam már így fűrészelni a jelölést.

    [ Szerkesztve ]

    Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

  • Sziasztok!

    Végre bedobhatok én is valami kész munkát ide.
    Megrögzött csináld magad ember vagyok (még ha kicsit(!) idő/minőség/pénz kárára is), de a bútorkészítés kimerült eddig egy-egy apróbb polc, vagy asztalbővítmény készítéssel. A nappalinkba viszont addig tervezgettem, méregettem mit hova kéne, hogy a számokból rajzok lettek, a rajzokból modellek, a modellekből meg egyszercsak egy olyan részletes összeállítás, amiről úgy gondoltam, már gyártható.

    A kevésbé népszerű bútorlapot választottam, azt is lapszabászatból élzárással, de azért még maradt így is bőven diy, ami közben sokat tanultam (szerencsére), és még tudom, hogy a tanultakat betartva a következő projektben (készül egy irodasarok hamarosan) is lesz mit tanulnom.

    Gépészmérnökként(mechatronikus) a következőket tanultam (ezekkel voltak leginkább problémáim összerakás közben, ezeket a tapasztalt szakik biztosan tudják, inkább érdekességként sorolom fel, hogy ezek voltak amiket amatőrként elhibáztam)
    - Hiába a tűpontos mérések, beépített bútornál nem szabad kicentizni a helyet, mert biztos lesz egy kömörc a betonon, vagy egy tenyérnyi púp a falon pont abban a magasságban, ahol nem kéne, és eltol mindent, aminek a vége, hogy valahol kézi körfűrésszel bele kell rondítanom a szabászat szép éleibe.
    - Száliránymintás anyagnál az élzáráskor mindig a szálirányt tekintik hosszú oldalnak, akkor is, ha az méretben nem az a hosszabb. (Tesa spray kontakt ragasztó, és némi pluszba rendelt élzáró anyag megoldotta a félreértést).
    - Az élzárást nem csak a látszó élekre érdemes kérni, hanem mindenhová, ahol nem zavar kifejezetten (pl hosszirányú toldásoknál). Sokkal egyszerűbb dolgozni vele (pl. csapot fúrni), kevésbé sérülékeny, és nem ér meglepetés, ahogy az előző pontban történt.
    - Ki kell vernem a fejemből a csereszabatosságot. A CAD modellen látszik, hogy annyira rögösen ragaszkodtam az azonos méretű elemekhez, hogy imitt amott buta toldásokat, közdarabokat iktattam be. Valahogy meg kell értenem, hogy ez nem tömeggyártás, meg gépipar, ahol sokat számít, ha X Y Z 3 különböző alkatrész helyett 3X+Z 2 különböző alkatrészt kell készíteni. Itt a szabásznénibácsinak mindegy, hogy háromszor ugyanazt vág le, vagy három különbözőt, cserébe én könnyebben azonosítom, hogy mit-hova, és nem szívatom magam toldogatással.
    - A legcsúnyább hiba (amire nem mentség, hogy más szakterületről jövök, sőt!) hogy ha 4 oldalon 4mm vastag élzárást rakatok, akkor bizony 8mm-el illik kisebbíteni a méreteket, mert különben marhatok bele a gyönyörű szabászati ABS-be, ami bizony rettentő szemetes munka.

    A "szerszámarzenál", amit használtam itthon:
    - CMI kézi csavarbehajtó
    - Reikel 12V akkus fúró
    - Reikel dekopírfűrész
    - Parkside 20V akkus ütvecsavarozó
    - Parkside ütvefúró
    - Parkside kézi körfűrész
    - Parkside felsőmaró
    - Powerfix csapfúró sablon
    - Powerfix fenékfúró
    - Bosch körkivágó készlet
    - Bosch fúrókészlet (konfirmátor csavar előfúróval)

    A környezet egy olyan szoba fala, ahol egy valaha megszüntetett ajtó, és egy néhai cserépkályha nyomán két ígéretes bemélyedés maradt, beépítésért kiáltva.
    A TV alatti részt egy médiafalnak képzeltem az ápol és eltakar jegyében (kütyümániám ellenére minden vezetéktől herótom van, ami szem előtt marad). Ott a szekrény mögött maradt egy ökölnyi üreg, amit a középső fehér ajtón keresztül lehet elérni. Itt mindenféle kábelrendezést meg lehet ejteni a TV-től a legalsó polcig.
    A baloldali polcoknál a szembe fordított kávák mögé LED megvilágítás lesz beépítve.
    A tv jobbján rögtön lent egy kidobó mechanikás asztallap van alatta két fiókkal, jelenleg innen írok már.
    Az ajtókon szándékosan nincs fogantyú, egyszerűen csak túllógnak 1-1 irányban és ott meg lehet őket fogni.
    A fal előtt futó részt egy középvonal alá betolt csavaros bútorlábbal felemelt káva tartja. Ennek köszönhetően kicsit megmaradt a lebegő polc érzés, ugyanakkor van olyan masszív, hogy a 100kg-os súlyommal fel tudok rá állni (innen szedtem le a karácsonyi dekort) és még csak nem is nyekken.

    Az elkészítés idejét nettóban nem tudom megmondani. November végétől mostanáig készült, de ebben benne van, hogy csak hétvégén volt időm rá, és olyankor sem mindig, karácsonytól szilveszterig tilos volt rumlit csinálnom, de még azon kívül is néha zajkorlát alá voltam vonva (6 hónapos kisfiam a főnök).

    És akkor képek:







    Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

  • thyeby

    őstag

    válasz razorbenke92 #51411 üzenetére

    Nagy élvezettel olvastam ezt az emberszagú alkotásodat, ami az első alkotásodat festi érzékletesen.
    Ahhoz képest, hogy most kezdtél, és hogy a szerszámokat a fűszerboltban tetted a kosaradba, az eredmény ütős. Átjött, hogy rendszerben gondolkozol (és nem is rosszul). Átjött, hogy amit az ember magának csinál, az teljesen más, mint amit csináltat, vagy készen vesz.
    Amikor elkezdtem olvasni, azt gondoltam, biztosan fogok látni valami Tarzan DIY megoldáshalmazt - ehelyett kellemes meglepetés volt komplett, és igényes stílussal találkozni, ahol minden mindennel összefügg, mégpedig igényesen. Egyedi, kellemes, jól lakható a végeredmény.
    (Tudd, hogy ha ezt mással csináltatod, könnyen felszalad másfél millióra a csiliárdot kérő árbevétele.)

    Nem mondhatom, hogy pályát tévesztettél. Nem azért, mert ez a munka kivetnivalót hagyna maga mögött, és nem is azokért a hibákért, amibe kezdőként beleszaladtál. Ehelyett csak ennyit mondok:
    - Lám, lám, mi mindenre jó az AutoCad. (Ha nem lettél volna rest az élfóliákat is kirajzolni úgy, ahogy az majd ténylegesen lesz, megspóroltad volna a vesződést vele, és hamarabb kész lett volna, mint a korrekciók.) Emlékezz, mennyit vesződtél a CAD-el még a suliban. Mostanra beérett, rentábilis okosodás lett belőle - nem kellett zsebszámoló, nem kellett fejvakarás, elég volt kigyűjteni a szabási méreteket.

    Érezd jól magad köztünk, és zsebeld be az elismerésemet dagadó májjal - nem baj, ha 101 kilóra hízol tőle!

    Kíváncsian várom az irodasarok kreációt, milyen fosszíliát hagysz általa az utókorra. Jöhet még zigóta korában is, részletenként, akár félkész CAD bitállomány korában egy ultrahangos fotó is akár - bár így, ahogyan most, egyben egy kerek egésszel kényeztettél minket, ez igazán élményt jelent. Megjárja.

    Több fa van, mint asztalos!

  • válasz thyeby #51413 üzenetére

    Köszönöm az elismerést, nagyon igyekeztem elkerülni a "Tarzan DIY"-t már csak a(z egyébként nagy) család néhány kritikus tagja miatt is. De egybe bele fogok menni, még ha ideiglenesen is: Amíg négykézlábas a gyerek, az alsó éleket körbepuhjtom polifoam csőhéjszigeteléssel, mert neki is tetszik a szekrény, meg ami rajta van :D

    Az élfóliák CAD-be foglalása valahogy teljesen elkerülte a figyelmem, pedig nagyon jó ötlet, ezt megfogadom.

    A költségvetést jó hogy említetted, mert nem szándékoztam kihagyni:
    - Natúr tölgy lapok: 95 800 HUF
    - Fényes alpesi fehér ajtók: 30 410 HUF
    - Bútorhátfalak: 18 710 HUF
    - Szerelékek-kötőelemek: 23 184 HUF

    illetve ha még használom később is, a szerszámlistából az utolsó négy tételt csak a bútor miatt vettem.

    Az irodasarok koncepciós fázisban van (egy 3 fallal határolt "előszobavég", a 3 falból azonban kettőn ablak, egyen pedig egy gázóra, jól ki kell ötölnöm, hogy hol helyezem el a monitorokat) ha vannak alternatíváim, mindenképpen be szerettem volna dobni ide ötletelésre.


    Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

  • Doki42

    őstag

    válasz thyeby #51413 üzenetére

    +1 :DD

    Iphone 13- samsung galaxy tab s6 lite - Vétkezni emberi dolog, de isteni érzés

  • Ajándékok

    aktív tag

    válasz razorbenke92 #51414 üzenetére

    Gyerek védelemre van jobb is.

    Nagy raktár kis helyen! Anyagáron eladó ~200m hosszú rakódófelületű gördülő polc rendszer. A helyigénye csak 3.6m*1.4m. Akár egy lakáscserét is megspórolhat vele!

  • mephi666

    nagyúr

    válasz Ajándékok #51416 üzenetére

    ez az én tákolásom :D ...mostanra már úgy tűnik, hogy a magasságát 5-10 centivel alálőttem, mert kezdi felpakolni rá a gyerek a lábát és át akarja mászni :DDD

    ...felbosszantott, hogy 10ezrekért adják az univerzális megoldásokat, obiban meg ledaraboltattam 24x48-as lécből, panel erkélyén csiszoltam-lazúroztam 2-3 soron és összefúrtam olyan méretben, ami épp ide kellett... (párezer forint meg 1-2 melósabb nap volt az ára)

    ui: az a nappalibútor meg brutálisan szép :R és nagyon durva, hogy 170k az anyagköltség, asztalos meg képes lenne érte milliós összeget elkérni... amit korábban csináltam bútorlapból az a gyerek pelenkázója volt... anyagköltség kb 25ezer, lett vagy 60kg összerakva... akkora, hogy én 177cm/70kg-val a csukható részébe simán elférek :DDD ...ikea-ban láttam hasonlót, amit módosítottam a mi igényeink szerint... ha már nem használjuk, lesznek terveim, hogy mire lehetne átépíteni

    [ Szerkesztve ]

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • kavalkád

    aktív tag

    válasz mephi666 #51417 üzenetére

    > nagyon durva, hogy 170k az anyagköltség, asztalos meg képes lenne érte milliós összeget elkérni

    igen, az asztalosok már csak ilyenek, pénzért dolgoznak.

  • mephi666

    nagyúr

    válasz kavalkád #51418 üzenetére

    ...nem akartam, hogy ilyen negatív hangvételben jöjjön le, csak arra céloztam, mennyire megéri, ha talpraesett az ember és megcsinál magának mindent, amire képes :K 1 hónapja azon seggeltem le, hogy szüleimnél az egyik szobát (kb 4x4 méter, 1 ajtó, 1 ablak, semmi extra) 40ezer+anyagért festette le az a gyerek, akire anyukám kb 16-18éve hónapokon keresztül szívességből vigyázott... :Y oké, mindenki kérjen annyit a munkájáért, amennyit kifizetnek, de ezen leakadtam, mert kb fél óra alatt körberagasztottam volna maszkolószalaggal, másik 1-2 óra alatt meg kényelmesen körbekentem volna hengerrel... (már ha nem utólag tudom meg, hogy festést terveznek)

    ui: a milliós összegből ha 170k lejön anyagköltségbe, ott van még 830k, ami leadózva is félmillió fölött van... ez a jelenlegi átlagkereset duplája... és valószínű nem ezen az 1 melón dolgozik egy jobb asztalos 2 hónapig, hanem 2 nap alatt kényelmesen letudja a beépítést...

    [ Szerkesztve ]

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • thyeby

    őstag

    válasz mephi666 #51419 üzenetére

    Ez már nem igazán topiktéma, de nem tudom megállni szó nélkül:

    Nem negatív a hangvételed, hanem inkább dilettáns. Kiforratlan.

    Az asztalos bére:
    Általános, hogy anyagköltség + munkadíj az anyagköltség 150 %-a.
    Tehát ha razorbenke92 nem felejtett ki semmit az anyagköltségből, akkor ez konkrétan cca 250 ezer munkadíjjal nő, tehát a vége valahol 420 ezernél áll meg, ha átveszed az asztalos műhelyében, és hazaviszed.
    Ha szállítani is kell, meg helyszínen szerelni, meg falra fúrni, akkor az nyilvánvalóan plusz költség.
    Az asztalosnak fizetnie kell egy kisteherautó minden költségét, amit nem szeretne saját zsebből állni. Nem kevés pénz az se. A vállalkozás költségeit ha levonjuk a bruttó árbevételből, és csak a tényleges tiszta nyereséget nézzük, hát lehet, hogy te, aki ezt olvasod, többet keresel annál. Ha alkalmazott is besegít, annak a költségeit nem okos kifelejteni. Amelyik vállalkozás 20% tiszta eredménnyel prosperál, az már nem kezdő, és tudja, hogy mit szabad, mit nem.

    Laikus úgy szokta ezt megközelíteni, hogy hóbazmeg, félmillát egy ilyen ezérazér nem túlzás mán?

    A képeken nem látszott, hogy melyik bútorlap, milyen szerelőanyagok. Csak ránézésre saccoltam. Túlsaccoltam jócskán. Abból indultam ki, hogy jómagam most jelenleg egy ennél kisebb tálalószekrény tünetegyüttesen dolgozok. A lapszabászatban hagytam úgy 180 ezret, a Sevroland (Blum tandem-ek, felnyílók) nem teltek ki százezerből. A fogantyú profilokért is a Nati Bázisban felejtettem egy tízest. Benzint nem számoltam, csavarok voltak itthon, szerszámaim vannak mindenhez. Mindent én csinálok, magamnak, az étkezőbe. Ha ezt másnak csinálnám, s nem magamnak, akkor közelebb lenne az ára egymillához, mint félmisihez. És nem tudnék én mercsót, meg bömöst venni abból a rengeteg sok pénzből, ami maradna nekem rajta. Dolgozni viszont elég sokat kell vele.

    Ugyanezt a lapszabászatot megkérdeztem, hogy egy kb 1800 x 2000-es, 400 mély gardróbszekrényt mennyiért vállalna nekem két tolóajtóval, félmillió felett állt meg a tintaceruza úgy, hogy sajnos ők felső futású sínt nem tudnak használni hozzá, ez alsó futású lesz (kajlulós, görbülős, összekoszolódós pormacskacsapda). Ugyanakkor a Kikában vettem az egyik szobába minőségi gardróbszekrényt 3 felsőfutású tolóajtóval 3 x 2,4 x 0,8 méterest potom negyedmillióért.

    Tudni kell okosan dönteni, jól választani. Ha szakembert hívok, semmit nem várok szívességből. Azzal nincs semmi bajom, ha egy szakember akar nálam keresni fajlagosan 200-300 ezret havonta tisztán. Azzal inkább van bajom, amikor a munkája szakmaiatlan, lelkiismeretlen.

    Festés:
    Nagyon le van egyszerűsítve ez a két és fél óra alatt kifestés. Egy falat glettelni kell, aztán csiszolni, aztán mélyalapozni. Az a munka, nem az, hogy gurigálom a tedihengert. Amikor egy festő kinyithatja a diszperzites vödröt végre, akkor azt érzi, hogy ez már elkészült végre. Pedig még a hengert be sem mártotta. Az a munka, hogy szobát kipakolni, amikor kész minden, akkor feltakarítani, visszapakolni. Nem ritka, hogy csak az egyik irányba pakolást nem sikerül abszolválni 2-3 óra alatt. Ugye úgy, hogy se a fal, se az ajtó, se a bútor ne sérüljön. Kenni általában kétszer szoktunk. Ha nem jól fed a festék, akkor mégtöbbször. A kenések közt kell egy nap száradás jó időben, bő szellőztetéssel. A glett után is, és az alapozóra se rohanhatsz azonnal a festékkel.
    Létezik olyan, hogy tisztasági festés. Egymás után max háromszor lehet megtenni, de azt is csak akkor, ha az előző festés nem régebbi két esztendősnél, és nemdohányzó helyiség volt, nem zsíros, és sehol se repedt, semmi javítást nem igénylő vakolattal. Tudom, hogy nagyon ritka az a magyar család, ahol két évnél sűrűbben festenek egy helyiséget. Az általános az több, mint öt év, de a tíz+ sem ritka.

    Egy laikus csak annyit lát, hogy kimaszkolom, bekenem, kész. Kérlek, még véletlenül se vedd sértésnek, mert nem annak szánom:
    Ha ez tényleg két és fél órába belefért volna, akkor miért nem csináltad meg a mamádnak magad? Ingyen. Téged kicsivel tovább dajkált az az asszony, mint az ismerősödet. És szintén ingyen voltál dajkálva. Szívvel, szeretettel. Az ismerősöd legalább megcsinálta, ha negyvenezerért is.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • Ispy

    veterán

    válasz mephi666 #51419 üzenetére

    Nekem az asztalos 490-ért csinált egy 3.6x2.2-as szekrényt [kép] , házhoz hozta, össze szerelte, számlát adott róla. Egyáltalán nem érzem lehúzásnak.

    Szerintem magadnak csinálni mindig drágább, persze hobbiként megéri, de spórolni nem ezen fogsz.

    "Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

  • Ispy

    veterán

    válasz thyeby #51420 üzenetére

    Arról nem beszélve, hogy mindenki azt szeretné, hogy többet keressen, megfizessék a munkáját, bezzeg a rohadék festő elkéri a 40k-t a munkáért, pfejjj.

    "Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

  • thyeby

    őstag

    válasz Ispy #51422 üzenetére

    Ne bántsd! :N
    Elég, ha rányitod a szemét, hol hibázik. Elegánsabb is, célravezetőbb is.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Soká

    senior tag

    válasz razorbenke92 #51411 üzenetére

    Én is gratulálok! Tudom, hogy milyen jó érzés, amikor az ember magának képes összehozni valami hasonlót. Mondjuk gépészként kicsit könnyebb dolga van az embernek rendszerben gondolkodni. De leginkább a felismeréseid tetszenek azzal kapcsolatban, hogy az elmélet és a gyakorlat miként is vannak köszönőviszonyban egymással.

    Nem vagyok nagy bútorlap kedvelő, de jelen esetben teljesen logikus döntés volt, másképpen nem is lett volna esélyed megvalósítani az elképzeléseidet.

    De azért elmondom azt is, amit én talán másképpen készítettem volna magamnak. Majd a gyakorlat számodra is igazolja, hogy a terveid mennyire voltak helytállóak.

    Az évek múlásával az én legfőbb barátom a kétméteres ölesléc lett. Azzal már nagyjából elég jól lehet ellenőrizni, hogy mi sík, mi egyenes, mi vízszintes és mi függőleges. És nagyjából kiderül, hogy semmi sem szokott az lenni. Ha tehát ránézek a kész fotókra, akkor látom, hogy az ajtó helye, a kályha helye is csak nagyjából van rendben, amit a mellé kerülő szekrény pontos geometriája kíméletlenül ki is rajzol. Ilyenkor az embernek két választása van: vagy rendbe rakja előbb a falak vonalait egy kis gletteléssel és alumínium élprofillal vagy úgy készíti az ember a bútort, hogy az rátakarjon az egyenetlenségekre. Alapvetés, hogy két különálló dolog találkozása mindig hordozza a pontatlanság megmutatkozásának veszélyét.

    Én nem feltétlenül érzem a szükségességét annak, hogy a tv olyan magasra került. Persze, tudom, így sikerült megoldani azt, hogy maga a bútor csak a tv aljáig érjen. Ezzel együtt én szerencsésebbnek éreztem volna, ha a tv lejjebb kerül és felé függesztesz egy fali szekrénykét, amennyiben a tv mellett már nem fért volna el a két függőleges oldalfal. Nekem mondjuk az ilyen magasra épített tv-kről mindig katonaélmények vagy valamilyen közösségi tér élmény jut eszembe... (az nagyon jó ötlet, hogy került egy szerelőcsatorna a kábeleknek a tv alá, én talán ennek a színét meghagytam volna a korpusz színében, hogy kevésbé legyen hangsúlyos)
    A világos ajtók elhelyezésének szimmetriája nekem kicsit túl mérnökire sikeredett, de az is lehet, hogy több játékosság jobban megnehezítette volna a konstrukciót. És végülis jó, hogy az alapvető asszimetriát oldja a hangsúlyos egyforma frontok rendje. Tudom, akadékoskodásnak hat, és az is lehet, hogy a fotón rosszul érzékelem, de nekem úgy tűnik, hogy ezek az ajtók (vagy csak a jobb oldaliak?) kicsit bizonytalan arányúak. Én általában azt szoktam javasolni, hogy egy téglalap legyen "markáns" oldalarányú. Vagyis vagy legyen négyzet vagy valamilyen kitüntetett oldalarányú (aranymetszés szerinti, 1:2 vagy 1:3 vagy 2:3) A legsutább megoldás az szokott lenni, amikor valami majdnem az ami, de látszik, hogy mégsem.
    Az, hogy nem raktál az ajtókra fogantyút, választás kérdése. Most ez divat, én olyan nagyon nem vagyok híve ennek. Leginkább csak praktikus okokból. (De főleg a konyhában.) A fotókon nagyon jól mutat, de a gyakorlati életben a fogdosás helye szépen kirajzolja, hogy honnan is spórolták le a "kilincset". Persze, ahol gondosan takarítanak nap mint nap, ott ez kevésbé jelent gondot. A fogantyú ráadásul egy dizájnelem is lehet, ha jól van megválasztva, vagyis javítja az összképet. De ez tényleg választás kérdése.

    Látszik, hogy elsőgyermekes vagy! :) A másodiknál már lazábban veszed majd a védelmet. A gyerek megtanulja gyorsan, hogy mire kell vigyáznia. És jobb ha megtanulja mintha túlzóan kibélelik az életét.

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #51424 üzenetére

    De jó volt ezt végigolvasni.
    Én is köszönöm!

    Sajnos nincs most időm reflektálni rá, pedig ébresztett néhány gondolatot.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Soká

    senior tag

    válasz mephi666 #51419 üzenetére

    Ez itt az asztalos topik és nyilván kényes téma méltatlankodni az árképzésüket illetően.
    Mégha jogos is netán. Az a jó, hogy piacgazdaság van és mindenki attól és úgy rendel, akivel és ahogyan megegyezett.
    Én sem vagyok asztalos, de tudom, hogy a dolgok náluk sem mennek olyan pikk-pakk módon, ahogyan Te kiszámoltad, hogy mi hány óra. Ez az elv, ami egy autógyárban vagy bútorgyárban többé-kevésbé teljesíthető (bár még ott is akadnak logisztikai gondok) de a gyakorlatban mindig akad olyan dolog, ami megnehezíti, megduplázza az időráfordítást. Az anyagár és a végtermék ára pedig csak akkor értelmezhető igazán ha a minőségfaktort is mérni tudjuk valahogy.

  • Zerdal

    tag

    Üdvözlet.

    Adott egy probléma. Megoldás körvonalazódott de kellene megerősítés.

    Akkor: Egy ilyen fogantyúprofillal szerelt szekrényt kellene csinálni.

    Ennek a katalógus szerint nyíló ajtóra speciális pánt kellene.
    Jól emlékszem, hogy valaki már keresett ilyen pántot?
    Illetve a megoldás szerintem: a katalógus szerint a Blum 125 fokos pántja lehet jó lenne hozzá. (71B7550D) Vagy van más ötlet a Blum háza tájáról?

    Előre is köszönöm.

    "Bízz Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" Oliver Cromwell || PSN ID: Zer0DMG83

  • mephi666

    nagyúr

    válasz Soká #51426 üzenetére

    értem én és nem is akartam ilyen indulatokat generálni, csak el tudok képedni néha az árazáson... a minőség meg tényleg más kérdés: pl rokonságban jártak úgy pár hónapja vízvezetékszerelővel, hogy drága is volt, mellette meg több kárt okozott, mint hasznot... épp ezért inkább próbálok majdnem mindent magam csinálni: lehet hogy profik szemében nem tökéletes a végeredmény, viszon pár "szakember" szintjét bőven megüti...

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • wargabe

    csendes tag

    Valaki tud ajanlani olyan szakirodalmat ami kifejezetten a laminalt forgacslapos butorokkal foglalkozik? Tervezes, technikak, statikai szabalyok.

  • válasz Soká #51424 üzenetére

    Nagyon köszönöm, hogy ilyen részletesen kifejtetted a gondolataidat!

    A fal-bútor találkozásokhoz számoltam takaróelemekkel a kályha nyílásához (a modellen látszik is). Ezeket végül nem raktam fel, úgy gondoltam, ha sokan említik majd, akkor megejtem a korrekciót, de már közben kitaláltam, hogy nem az eltervezett bútorlappal takarok, hanem polisztirol sarokprofilokkal javítom a falat (a praktiban a stukkók között árulják). A lényeg, hogy szép, egyenes sarokprofil, felragasztom a bútorokkal megvezetve/hézagolva, garantálva a párhuzamosságot, majd a falsíkból kiálló részeket levágom, glettelek és festek a meghagyott javításokra eltárolt festékkel a szekrényt jól kitakarva.

    A TV még a szekrény előtt felkerült a helyére fali konzolra. Igazából lehet, hogy a kép csal, mert a legtöbb képen úgy látszik, mintha már-már a plafonig fel lenne küldve. De egyébként szeretjük ott: a szoba szemben lévő végében lévő kanapén fekve így pont nem kell becsípni a tokánk, illetve álló embernek pont szemmagasságban van. A kábelrendező ajtajának a színén én is sokat vacilláltam, végül az a gondolat döntött, hogy minden ami mozdítható, legyen fehérrel.

    kicsit bizonytalan arányúak Na ez volt az, amit néztem a végeredményen, és nem értettem, miért furcsa. A jobb felső polcok ajtói valóban nem azt az arányt kapták, mint a többiek. Itt ugyanis felfelé nyúlik túl az ajtó oldalirány helyett a fogantyútlanságot megoldandó. Ezt a markáns arányosság dolgot jól megjegyzem.

    A fogantyútlanság hátrányát az idő majd kihozza, az is lehet, hogy egyszer majd lecserélem az ajtófrontokat, és akkor már fogantyúval lesznek ellátva. Egy konyhában én sem használnék fogantyú nélküli ajtókat, be is hány-... sírnék, ha az asszonynak fasírtgyúrós kézzel eszébe jutna, hogy kell még egy tál, és a húsosmatyak kötne ki az ajtólapon.

    A többi kommentre pedig:
    Szándékosan kerültem mindennemű összehasonlítást egy megrendelt munkával, a már említett dolgokon kívül a következők miatt:
    - Ha a képek nem is adják át, néhol látni, hogy nem profi munka, ez az amit meg érdemes fizetni, ha az ember nem tud vele élni.
    - November végétől január végéig, azaz kb. két hónapig a nappaliban kerülgettük az egyre fogyó bútorlap kupacot. Ez megint olyan dolog, amit nem mindenki tolerál, vagy egyáltalán tehet meg, ezt is megfizeted, hogy valaki főállásban halad(!) a bútoroddal.
    - A fűszerboltban vásárolt szerszámaimmal, és a tapasztalatlanságommal egyébként is minden legalább dupla ideig tartott, a "kétszer mérj, egyszer vágj/fúrj" jegyében.
    - A tervezéstől a kivitelezésig eltöltött időmennyiséget (bár nem vezettem pontosan) az órabéremmel számolva (úgymond, ha magamnak nem ingyen dolgozom) biztosan többet kerestem volna, mint amennyit spóroltam. Ezért is jegyeztem meg első körben, hogy az alkotás öröme, és a holtig tanulás jegyében csinálom elsősorban magamnak.
    - Az egyik legfontosabb pont, hogy ha az egész hóbelevanc 1-2 hét múlva elvetemedik, felpuffad, csudatudja, akkor mehetek az Istenhez panaszra, vagy legalább is ide segítséget kérni, hogy mit ronthattam el, míg egy megrendelt kifizetett munka garanciás, amivel egy vállalkozónak bele kell kalkulálni az esetleg szükséges javítást vagy utómunkát.

    Szóval inkább úgy fogalmaznék, hogy ha az ember átlátja a kompromisszumokat valamint az esetleges kockázatokat, és hajlandó velük élni, akkor lehet spórolni anyagilag szakemberen.

    Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

  • kavalkád

    aktív tag

    válasz mephi666 #51428 üzenetére

    > rokonságban jártak úgy pár hónapja vízvezetékszerelővel, hogy drága is volt, mellette meg több kárt okozott, mint hasznot...

    én meg egy egész országot ismerek ami egy gázszerelővel járt így ...

  • Doki42

    őstag

    válasz kavalkád #51431 üzenetére

    :R

    Iphone 13- samsung galaxy tab s6 lite - Vétkezni emberi dolog, de isteni érzés

  • Ispy

    veterán

    válasz kavalkád #51431 üzenetére

    Hát olyan órabérrel kevesen dolgoznak. ;]

    "Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

  • civicfan

    tag

    Helló! Meg tudná valaki tippelni hogy milyen fából van ez?
    Natúr ez vagy pácolt?

    [ Szerkesztve ]

  • BlackBird

    újonc

    Sziasztok!

    Eltelt egy év az első bejelentkezésem óta, az akkor feltett kérdések javát már meg tudom válaszolni. Remélem, nem fogtok rám neheztelni, de arra gondoltam, meg is válaszolom őket, hátha lesz olyan forgácslapos kolléga, aki hasznát veheti. Van több szakmai kérdésem is, örülnék, ha meg tudnátok válaszolni őket:

    1. Milyen jól dolgozó, szépen élzáró lapszabászatokat tudnátok ajánlani?
    Nálam ez valószínűleg a Dósafa lesz, tizenéve bár, de sokat vásároltam tőlük, valószínűleg nagyobb árkedvezményem lesz, mintha valahova beesnék az utcáról.
    2. Festett és fóliázott MDF frontok beszállítóira volna javaslatotok?
    A régről ismert Forest és Nettfront mellett a HB Eurofront és az AT-X is ígéretesnek tűnik. A szekrénygyártó kollégáknak fontos információ lehet, hogy az AT-X a Black Red White-tal viszonteladói kapcsolatban van, vélhetően az árak is kedvezőek a nagy szériás gyártás miatt.
    3. Régebben az Ezermesterrel dolgoztattam dekorlemezből, manapság kik jöhetnek szóba?
    EM_Provoca Kft. lett a választottam, lefutó és ívesen hajlított lábbal, egyedi méretben is gyártanak munka- és asztallapokat.
    4. A Blumot nagyon szerettem, van azóta más, aki hasonlóan jó kivetőpántok, fióksínek, felnyílók tekintetében?
    A Blum azóta tovább fejlődött, le a kalappal. :R Két másik céget is a figyelmetekbe ajánlok: Hettich és Häfele. Mindkettő tud olyan dolgokat is, amit a Blum nem, persze egyik sem olcsó. Kedvcsinálóként érdemes megnézni a Häfele videóját. Időközben nagyon nagyot fejlődött a Samet, is, de úgy tűnik, idehaza senki nem foglalkozik a termékeikkel komolyabban. :( A logisztikai nehézkesség miatt valószínűleg ki is esnek, hiába jobbak az áraik. De majd a konkrétumok birtokában meglátjuk!
    5. Modern foganytúk, ledek, alu keretlécek, magas fényű frontok, radiátor burkolatok, dekorlemezek tekintetében kiket ajánlanátok?
    Itt alapvetően a régi, általam ismert beszállítókra támaszkodnék: Forest, Pannonkant.
    5 + 1. Felsőmaróm, elszívóm, oszlopfúróm, tiplizőm és lamellózóm már nincs, ezekre is jó lenne egy-két jó tipp (értelemszerűen ipari).
    A felsőmaró eléggé letisztult: az 1400 Wattos Triton lesz, két fő ok miatt: 8 000 - 21 000 tartományban változtatható a fordulatszáma és az asztallapon keresztül lehet a magasságát állítani. Nem is értem, miért nem általános ez ma már, elég sokan használnak felsőmarót asztallapba építve. Az amcsik dicsérik, nálunk alig ismert.
    Párostiplizőből tettem egy többeket is valószínűleg érdeklő felfedezést: a Mafell kihozta az új párostiplizőjét, a DDF40-et. Nézzétek meg a videóit, még jobb, mint az egyébként is nagyon jó elődmodell volt. Egy korpuszgyártó számára álom, nem kell méregetni, állítgatni, fogod, felpattintod a szükséges méretű ütközőt és nyomod. Maximálisan támogatja a 32-es rasztert, akinek van esze, az úgyis abban dolgozik. Telitalálat a gép, de tényleg!
    Lamellózóból a Makita PJ7000J-re gondoltam, ez most (csak) 80 ezerbe kerül. Tudtok mást helyette ajánlani? Régebben nagyon bevált a Maki, megbízhatóak voltak a gépeik, ezért szavaznék neki bizalmat.
    6. Milyen sablonokat tudnátok ajánlani?
    Ezt a kérdést a fent említett DDF40 a korpuszok furatolását illetően azóta megoldotta. A pántokhoz valószínűleg Blum Ecodrill lesz majd, de lehet, hogy van rá jobb megoldásotok. Azt szeretném, hogy a 32-es raszterben elhelyezett furatokhoz igazodjon a pántedény és ne kelljen mérni, elég legyen az ajtó aljához és tetejéhez ütköztetni a sablont, de ha lehet, lássa el az Ecodrill funkcióját, azaz ne csak előjelöljön, hanem fúrjon is.
    7. Mivel érdemes manapság fotorealisztikus látványterveket készíteni?
    Valószínűleg maradok a thyeby kolléga által ajánlott Blendernél. Meg tudnátok mondani, a Blenderhez képest mik a Sketchup előnyei és hátrányai? A bútorok szerkezeti rajzaihoz valószínűleg a Blum Dynalogot használnánk, nagyon jól támogatja a gyártást. Csakhogy míg a Sketchup felé van a Dynalogból átjárás, a Blender felé nincs (csak a Sketchupon keresztül).
    8. Kinek van manapság a bútorlapokéval megegyező színű vákuumfóliája? Esetleg olyan, ami asztallapra is alkalmas?
    A vákuumfóliás megoldást időközben elvetettem, mert a mai designtrendekre találtam jobb és strapabíróbb megoldásokat. A Domotercnél (is) lehet venni a korpusz laminált forgácslapjával színazonos dekor- és kompaktlemezeket, köztük olyat is, amelynek a maganyaga színazonos a felületével, így elkerülhető a ronda illesztési csík és sokkal minőségibb hatású lesz a végeredmény.
    Még egy érdekesség zárásként: érdemes megnézni a Rehau Rauvisio Crystalt. Nagyon drága, a 19-es lap táblás(!) ára durván 100 euro/négyzetméter. Viszont az alkalmazhatósága és a színvonala túlmutat az akryl lapokén.

  • pacman_123

    tag

    válasz civicfan #51437 üzenetére

    Jobb klikk, képkeresés, találat, további képkeresés, Pavlik féle yacht-belsőépítészet, egy cikk ..

    https://www.boatinternational.com/yacht-market-intelligence/brokerage-sales-news/richmond-motor-yacht-status-quo-sold--21305

    "A custom Pavlik Design Team interior features book-matched mahogany joinery with sapele and pomele inlays throughout."

    A fafajtára ott a válasz. Hogy ez mivel van felületkezelve .. hát lehet hogy valaki a kép alapján is megmondja, ha egyáltalán meg lehet .... Lakkozva? Lakkozva + pácolva?

    [ Szerkesztve ]

    Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

  • mephi666

    nagyúr

    válasz kavalkád #51431 üzenetére

    ja hát az a gázos gázos...

    viccen kívül fél éve gázszerelőt kerestem tűzhely bekötésére (meg a csapot lecserélni szabvány gázhoz valóra, mert vízcsapot rakott fel valamelyik előző szaki): telefonálgattam pár helyre (pl szerelvényboltokba), senki nem tudott ajánlani senkit... gugliztam, megtaláltam a szerelők jegyzékét pdf-ben, kb 1000 oldal, nekiálltam kecskemétnél és egészen a k-betűig sorban végigtelefonáltam mindenkit, mire valaki pár napon belül el tudta vállalni :U jókora munkaerőhiány van, ami miatt az igazi mesterek rengeteget elkérhetnek és hónapokra előre be vannak táblázva munkával, viszont bele lehet futni szép számmal kontárokba is, akik ugyanúgy kapnak munkát (maximum 2-szer nem hívják ugyanoda, de akad úgyis más...)

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • BlackBird

    újonc

    válasz mephi666 #51440 üzenetére

    Memphi666, nem bántó, vagy kioktató szándékkal mondom, csak amolyan jótanácsként, egy sokat tapasztalt 50 éves pasastól: érdemes lenne kevesebbet foglalkoznod azzal, mennyit keres a másik. Magyarországon sokáig az volt a probléma, hogy rengetegen erősen lenézték a szakmunkásokat. Emiatt aztán sok, a felsőoktatásba a képességei alapján egyáltalán nem való ember ment mégis főiskolára, egyetemre, mert nem akart "lúzer szakmunkás" lenni, hiszen sokkal "menőbb" a diplomás lét. Mára viszont szerencsére eljött az a kor, hogy egy jól menő "maszek" asztalos képes nem egyszer az ilyen diplomások bérének többszörösét is megkeresni (Budapesten és környékén) és ki kell váltania az asszony részére is a katás vállalkozóit, mert simán kinőtte az éves 12 milliós keretét.

    Igazad van, sok szakmunkás keres az átlaghoz képest nagyon jól. De ehhez keményen oda kell tenniük magukat (nincs fizetett betegállomány, sem szabi), és az általuk amortizált eszközöket is meg kell fizettetniük a megrendelőkkel. Akinek ez a felállás nem tetszik, csinálja utánuk!

    [ Szerkesztve ]

  • mephi666

    nagyúr

    válasz BlackBird #51441 üzenetére

    ...értem, kicsit amúgy valahol bánom is, hogy nem asztalosnak tanultam anno :DDD hasonlóan látom a helyzetet, mint te: túl sok lett a diplomás az országban, szakmunkások meg alig vannak és javarészt ők mennek külföldre is, így munkaerőhiány van... 20 éve, amikor továbbtanultam, nagyon gondolkoztam, hogy gimnázium után valami okj-s cuccot végzek, de családon belül rábeszéltek, hogy főiskola legyen... (eldöntöttük mostanra, hogy a fiunkkal máshogy fogjuk csinálni: ha autószerelő, vagy asztalos akar lenni, akkor ebben támogatjuk... lényeg, hogy olyat csináljon, amit igazán szeret...) ...nem elégedetlenkedek, mert igazából nincs mire, de néha úgy érzem, hogy jobb lenne asztaloskodni :) (...mondjuk alternatívának ott van, hogy ha idővel gebasz lenne itt a munkahelyen, akkor melyik irányba mozduljak tovább)

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • pali923

    tag

    válasz mephi666 #51442 üzenetére

    Lehet, hogy tényleg nem itt kéne ezt megbeszélni, de divatos lett a túl sok diplomásról beszélni ebben az országban, főleg politikusok részéről, a számok azonban nem ezt mutatják. Inkább azzal van a baj, hogy diplomás mérnök kevés ment el az országból, diplomás tanár még kevesebb, de asztalos, burkoló és más szakemberek meg sok százezres nagyságrendben. Ők hiányoznak.

    Az meg elég egyértelmű számomra, hogy nem a pofánk nagy, hanem a zsemle kicsi. Ugyanezeket az árakat, amiket itt nagyon sokan sokallnak kifizetni a jó szakemberek jó munkájáért is, tőlünk nyugatra röhögve kifizetik. Nem a bútor ára sok, hanem a fizetés kicsi, bármennyire is jobban teljesítünk. Bár a statisztikákban sokkal jobban teljesítünk, mint a valóságban, de ezt úgyis mindenki érzi (kivéve a gyevi bírót és a gázszerelőket). ;]

    A helyzet reménytelen, de nem komoly.

  • liszi70

    nagyúr

    válasz thyeby #51420 üzenetére

    "Az asztalos bére:
    Általános, hogy anyagköltség + munkadíj az anyagköltség 150 %-a."

    Én nem tudom, ez hol általános. Időnként ezzel a képlettel is jól jöhet ki az árajánlat, de az általánostól azért messze van. Hol irreálisan magas, hol irreálisan alacsony árat eredményez. A bútorlapok árai között is nagyságrendi különbségek vannak, 3-4x annyiba is kerülhet egy divatosabb szín, mint egy sztenderd, holott a munka ugyanannyi vele. Rengeteg összetevőtől függ a végleges ár, minden munka más, minden anyagár más, nehézségi fokok is különbözőek, ívek kialakítása más kategória, fa és bútorlap is teljesen más, a helyszíni körülményektől is függ, és a többi, és a többi.....

    Ezt nem neked írom egyébként, tudom, hogy te ezzel tisztában vagy, inkább azokhoz a laikusokhoz szólok, akik esetleg komolyan veszik az első blikkre is gigantikus túlzás 1,5M forintos tippedet. :D Bár ez lenne a valóság, én örülnék legjobban, de sajnos a realitás jóval kevesebb a tippedtől. De egyrészt korrigáltál, másrészt okoztál ezzel néhány percnyi kacagást ezen a fáradt reggelen számomra, úgyhogy nincs ezzel semmi baj, csak nehogy valaki komolyan vegye, és az terjedjen el az asztalosokról "általában", hogy ilyen szinten vágják át a megrendelőket. :)

    [ Szerkesztve ]

  • BlackBird

    újonc

    válasz mephi666 #51442 üzenetére

    "..értem, kicsit amúgy valahol bánom is, hogy nem asztalosnak tanultam anno :DDD"

    Soha nem késő elkezdeni. :D Tisztességes megélhetést nyújtó, jó szakma, sok szépséggel.

    (#51443) pali923

    "divatos lett a túl sok diplomásról beszélni ebben az országban"

    Nagyon felborultak az arányok, ez a baj. Nagyon sok, a diplomáját hasznosítani képtelen ember van a munkaerőpiacon, ugyanakkor az elvárásaik magasak, hiszen ők diplomások. Sok olyan egyetemi szak van, ami valósággal ontja magából azokat a friss diplomásokat, akiknek garantáltan nem lesz lehetőségük a végzettségük szerinti munkára.

    Van köztetek olyan, aki kipróbáltam már a Häfele SC8/60-at és meg tudja mondani, mennyire tart az általánosan elterjedt kötőelemekhez (Reisser, konfirmátor, lamelló, tipli) képest?

  • mephi666

    nagyúr

    válasz BlackBird #51445 üzenetére

    próbálom addig is gyűjteni a tudást, amit hasznosítani tudnék, ha úgy alakul :) ...hobbiszinten meg magamra szedni a rutint

    nem gondoltam egyébként, hogy ilyen indulatokat kelt a megjegyzésem :) ...nem ez volt a terv

    jópofa ez a kötőelem: én eddig csak excenter ház+csavar kombóval dolgoztam, de otthoni körülmények közt nem sikerült mindenhol tökéletesen precízre az illesztés... ez egyszerűbbnek tűnik jóval :K

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • T J

    tag

    válasz Zerdal #51427 üzenetére

    Jól emlékszel, a 125°-os (blum katalógus/113 oldal) elvileg 37mm ajtóvastagságot tolerál normális (5mm) ajtólap szélétől tartott edény-távolsággal. Mivel nincs a kezemben ilyen pánt biztosra nem tudom mondani, de előfordulhat, hogy a fogantyú sarkát le kell kerekítsd, hogy ne akadjon bele a mellette levőbe és/vagy kinyíljon a megadott szögig. Ezért szokták az ilyen profilok végét lemarni, hogy semmilyen pánttal ne legyen ilyen gond. Ha valami hasonló bemarást / szögbevágást (>45°) csinálsz a végeire, akkor olcsóbb pánt is jó lesz.

    Szerk: nálam valamiért a firefox nem nyitja meg, csak a chrome.

    Szerk2: valahogy orvosolnod kéne a profil, ajtó mögé benyúló részét, hogy a korpusz és ajtó között ne legyen emiatt hézag. Pl vízszintes korpuszt hátrébb rakni, függőleges előtti hosszt meg levágni a profil beforduló felületéből.

    [ Szerkesztve ]

  • T J

    tag

    válasz civicfan #51437 üzenetére

    Első két képen valószínűleg nincs pácolás, mivel intarziák vannak, és azt nem szokták lepácolni (mivel az intarzia egyik célja a színek változatossága, amit a pác eltüntetne/csökkentene). A fafajokat nem ismerem fel, de a betétek szélén valamilyen gyökérfurnér van. Hasonlókat találsz a Jafholz furnérkatalógusaiban: standard, egzóta. A harmadik képen talán mahagóni van, és az lehet hogy pácolva is van.

    [ Szerkesztve ]

  • BlackBird

    újonc

    válasz mephi666 #51446 üzenetére

    (#51446) mephi666

    Ha komolyabban érdekel a téma, érdemes alkalmi munkaerőként beállni egy asztalosmester mellé segédnek. Nagyon sokat tanulhatsz és nem csak elméletben. :)

    "jópofa ez a kötőelem"

    Ez a szokásos kötőelemes megoldásokhoz képest drága. Engem is csak azért érdekel, mert egy alternatív, minimál költségvetésű üzleti modellen is gondolkodom. Eszerint egy embert foglalkoztatnék, aki a Mafell új párostiplizőjével kifuratolja a korpuszokat, bemarja a nútokat és szekrényenként, lapraszerelve egy-egy kartondobozba teszi őket, úgy, ahogy az áruházak szokták. A beszerelést pedig egy az egyben kiadnám alvállalkozásba. De ez csak egy lehetséges megoldás a sok közül.

    [ Szerkesztve ]

  • T J

    tag

    válasz BlackBird #51438 üzenetére

    Hettich-et kerestem, de nem találtam hazai forgalmazónál.

    A mafellről, és a párostiplizőjéről (legalábbis az előzőről) szerintem sokan hallottak, néhányan talán álmodoztunk is már, de a 400 ezres ár elég kijózanító. Ám ha ez téged nem tántorít el, akkor a lamellózójukra is ránézhetsz. Vagy kicsit olcsóbban a milwaukee-é majdnem ugyan ez, de ez utóbbit a kontaktlencsések nem fogják annyira szeretni, mert felfelé fújja a hűtőventilátor a levegőt.

Új hozzászólás Aktív témák