Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • kalman7

    csendes tag

    válasz mdk01 #3671 üzenetére

    Köszi, Mdk! A 7végén gyalulásközeli élményem volt, had osszam meg veletek. Szokás szerint a kézi nemgépgyaluról van szó. Azért írom le, mert magam is meglepődtem, hogy mire képes a szerszám, és ha más is barátkozik a gondolattal, csak bátran próbálja ki. Szóval volt az a 700x170-es görbe fiókfrontom, gondoltam elviszem a haverom 200-as gyalujával levékonyítjuk, hogy tudjak rátenni egy 3. réteget. Mondjuk féltem volna azt a görbe anyagot bedugni a gépbe. Gondoltam nekibarmolok a kézi gyaluval, aztán ha elrontom, majd a gép kijavítja. Lesatíroztam egy ácsceruzával, jól megtámasztottam, aztán toltam neki egyiket a másik mellé. Kb a feléig toltam csak a gyalut, tehát kb 35 centi hosszan és utána megfordítottam az anyagot. Amikor lejött az összes grafit, újra besatíroztam és ilyenkor csináltam mindenféle sík és méret ellenőrzéseket. Kb 1 tized mm-t vittem le egyszerre. Az egymás melletti gyalu tolások ennek megfelelően nem voltak mélyek, de látszódtak. Az anyag domborúsága nem okozott gondot. Mikor megvolt a jó vastagság (kb 3mm-t szedtem le), csináltam a citlingnek egy jó agresszív élet és 1 perc alatt eltüntettem a gyalunyomokat. Ennél jobb felület nekem nem kell.
    Jöhet a másik oldal, itt ugye keresztben állnak a szálak és homorú az anyag. Gondolom emiatt, de a normál méretű gyaluim nem kaptak bele az anyagba. Keresztbe próbáltam, a 17 centis hosszon csak vergődtem. Ha síkba szorítom, nem tudom mindenhol gyalulni. Van az a kis marok gyalu, amit egyszer már lefényképeztem. Alacsony szögben áll a kés, és a köszörült felület van felfelé benne. Eddig nem szerettem, nem is éleztem meg sose rendesen. Most adtam neki egy próbát és nagyon bejött. Úgy vitte, mint a vajat. A szálakra merőlegesen használtam, csak úgy dőlt belőle a forgács, mintha gép lenne. Már bokáig álltam a forgácsban, alig győztem az asztalról lesöpörni. Citlinggel véglegeltem a felületet és kész. Még beirdaltam ezeket a léceket, ahogy Thyeby javasolta.
    Ugyanígy el kell vékonyítanom a szekrény ajtóit is. Ez az anyag még úgy van felszabva, hogy az egymás mellet lévő ajtók egyben vannak, egy jókora ráhagyással. A mérete így 800x300. Ez már nem is megy bele a haverom gyalugépébe, de most már határozottabban nekiállok. Ezen a lapon már komoly gyalulási hibák vannak, eredetileg elég rosszul sikerült. Grafitoztam ezen is, de úgy, hogy egy vonalzót 5 centinként rányomtam, és ahol hozzáért, csak ott húztam egy vonalat. Így egyre jobban közelítettem a síkhoz, illetve ha én tértem el a síktól, azt a következő menetben javítottam is. Citlinget neki, és frankó.
    Ennyit erről, a lényeg, hogy szép lassan, de egész komoly méretű anyagokat elfogadható pontossággal meg lehet dolgozni kézi gyaluval. Én nagyon élveztem, a hasadó fa hangjához nincs semmi fogható.

Új hozzászólás Aktív témák