- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Telekom TV SmartBox: szolgáltatói set-top box alacsony korlátokkal
- Apple notebookok
- NVIDIA GeForce RTX 3050 / 3050 Ti (GA107)
- Házimozi belépő szinten
- Melyik tápegységet vegyem?
- ASUS ROG Ally
Új hozzászólás Aktív témák
-
aszamóca
aktív tag
válasz thyeby #30800 üzenetére
A 46 az valóban az, de a 35-ös rotor tengelyvége ferde fogazású fogaskerék ahogy nézem, ami a 11-es szintén ferde fogazású fogaskeréken keresztül hajtja meg a 10 tengelyt, amin a fűrésztárcsa van.
Igazából nekem nem ipari alkalmazásra kellene, csak idehaza barkácsolok magamnak hobbiból. Tehát nem egy IFA mennyiséget fog felvágni.
Tudom hogy az asszinkronos jobb, és az kellene, csak nehéz és drága nekem kivitelezni vele egy gépet. Egy Orosz segédfázisú géppel van tapasztalatom. Az lassul, szenved, megáll. Ha frekiváltózom, akkor az plusz 60rugó egy 2,2kW-os motorral számolva, mivel nincs három fázisom.
A Makinak olyan rossz a szervize, hogy inkább a Bosch ajánlottad?
Egyébként a linkelt Bosch-nak is lemez a talprésze. Az alus Bosch GKS 85 G az húzósabb kissé.Nem, nem hangfalnak hívják, gyűjtőnéven hangsugárzónak. A hangfal egy valamekkora tetszőleges geometriájú lapba épített hangszóró.
-
Soká
senior tag
válasz aszamóca #30801 üzenetére
Annak a kék Bosch kézinek az áráért már kapsz komplett asztali gépet is. Ez nagyjából olyan, mint thyeby Güdéje.
-
aszamóca
aktív tag
Így van, sőt nem is az ár ami miatt gondban vagyok. Nézegettem az MLT 100-ast is, de lityeg lötyög. Az LB 200-asnál pl. a marokcsavarok olyan gyenge minőségűek, hogyha meghúzod őket kicsit erőteljesen, leválnak a fémről a műa. részek. Nem párhuzamos a párhuzamvezető, az asztal nincs síkba marva, a szerelőcsavarok egyszer használatosak. a vezetőnútban lötyög a léc.
Ebben a pléhasztalban sincs nagy bizodalmam. Ahol a merevséget a 0,xmm-es lemez hajlított élei adják, az nem egy masszív szerkezetre utal, inkább anyagspórolásra. Persze nem is azt a milliós kategóriát várom, ami öntöttvasra épül, de a gyártók azt hiszik manapság, hogy a barkács kategória, egyenes vonzata a szar minőség.Nem, nem hangfalnak hívják, gyűjtőnéven hangsugárzónak. A hangfal egy valamekkora tetszőleges geometriájú lapba épített hangszóró.
-
Soká
senior tag
válasz aszamóca #30803 üzenetére
A szalagfűrészt lehet, hogy védelmébe veszi majd thyeby
Nem láttam még élőben azt az ácsfűrészt, amit linkeltem, de én el tudnám képzelni, hogy a 110ezerbe még belekalkulálnék egy utólag gyártott merev asztallapot és úgy akár nagyon jó is lehetne. Azt nem tudom, hogy a gép felfüggesztése mennyire stabil? mert ha csak a motor ér belőle valamit, akkor persze drága mulatság ez is.
-
spacer
aktív tag
válasz aszamóca #30803 üzenetére
MLT 100 ugyben fel ev hasznalat utan annyit mondanek, hogy egesz jol osszeszoktam vele, pedig az elso napokban a fejemet verzem a falba, hogy miert vettem meg ezt az ipari hulladekot.
Az teny, lotyog mindene, de kisebb atalakitasok utan, szinte tokeletesen pontosan tudok vele vagni.>>>>>>>macbook air<<<<<<
-
_ntamas
csendes tag
Sziasztok!
Olyan asztalba bemarandó alumínium U profilt/sínt, amilyet a youtube-os videokban ill. a barkácsolós magazinokban használnak körfűrész tolóasztal készítéshez, hol lehet beszerezni vajon? Ill. a pontosan illeszkedő ellendarabja (szögletes alu oszlop), ami a sínbe kerül, is érdekes lehet. Általánosságban hol lehet sok alu profil közül válogatni Budapesten?
Volt olyan cég, amelyiktől interneten kértem ajánlatot a nekem tetsző profilra. Két szál 6 m-es profilt kértem, megküldték. 20xxx + ÁFA, csak szálban lehet venni. Eddig oké. De ott volt az ajánlaton az is, hogy van vásárlási limit is, 55xxx HUF. puff, erről ennyit. Erre másnap felhív egy nő, hogy hogy tetszett az ajánlatuk...
üdv..
-
harry warden
újonc
válasz _ntamas #30807 üzenetére
Ilyesmit már én is keresgettem k*rva sokat, de nem sok eredményt értem el itthoni, magyar honlapokon, szóval feladtam, a legközelebbi, amit itthon találtam, azok a lineáris rendszerekkel foglalkozó honlapok, amik rohadt drágák, meg nem is erre való. Szóval ha ilyesmit keresek, akkor már csak külföldi oldalak
Az USA-ban pl. nagy divatja van az ilyen build-it rendszereknek, van is jónéhány gyártó, ami ehhez gyárt complete kit-eket meg mindenféle tartozékokat, és nem is annyira vészes áron - szerintem még vámmal együtt is 55 E Ft-nál olcsóbban kihozhatod.
Hirtelen két ilyet tudok, az egyik a Kreg:
[link]
A másik meg az Incra:
[link]és még jónéhány hasonló márkát/gyártót találni, ha az ember körülnéz jobban.
De még Aliexpress-en is lehet ilyesmit találni Kínából, akkor meg tényleg nagyon olcsón megúszod
[link]
Van itt minden, szorítók, csúszkák, sínek, stb. -
aszamóca
aktív tag
válasz harry warden #30809 üzenetére
U alu profil néven a gugli dobja boltokat. Pl. Praktiker
Nem, nem hangfalnak hívják, gyűjtőnéven hangsugárzónak. A hangfal egy valamekkora tetszőleges geometriájú lapba épített hangszóró.
-
pali923
aktív tag
válasz harry warden #30809 üzenetére
Ez a téma is előkerült itt rendszeresen. Alig 1-2 hónapja is volt szó róla, valaki talált ilyesmiket egy pesti cégnél, van aki függönysínnel próbálkozik, de az gyenge.
Ezekkel a kiváló amcsi cuccokhoz mérhető legkönnybben beszerezhető c-profil még mindig az uni-maxnál van. Ez olcsóbb, mint Amerikából, a szállítás is, és jól működik. Én is vettem már pár métert, csak a szállítás miatt sajnálom, hogy nem kétszer ennyit. A színe meg mindenért kárpótol Ehhez aztán lehet venni csavarokat, meg lehet gyártani fillérekből kapupánt csavarból.A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
-
harry warden
újonc
válasz aszamóca #30810 üzenetére
Azt vágom, de ez még csak egy sín, nincs beleillő csúszó elem. Ráadásul a fal vastagsága miatt a belső vastagság pont mindig úgy jön ki, hogy 8 meg 7 mm meg ilyen szélességek, akkor már probléma a bele való laposrúd, ami általában 5 meg 10 meg 15 meg stb. mm szélességű szokott lenni. De ha találsz, akkor még mindig ott van az a probléma, hogy nincs megoldva a csúszás irányára merőleges rögzítettség, simán kiesik belőle felfelé, amit beleraksz, és a lock-olás se triviális.
Ha mindent végiggondolsz, akkor szerintem oda jutsz - legalábbis én oda jutottam - hogy jobb, ha C(vagy van, aki T-nek nevezi)-sínt veszel, és abba való csúszkát, és akkor elkezded guglizni, hogy C sín, vagy T sín, akkor megint ott vagy, hogy mi legyen a belevaló csúszka, mi legyen a rögzítő-mechanizmus, stb., és akkor már a legegyszerűbb, ha direkt erre a célra való építőelemekből csinálod meg. -
thomgrande
tag
válasz harry warden #30813 üzenetére
Nem tudom mit kell ennyit variálni ezzel a sínes dologgal. Belevaló nem bele való. C sint hatalmas méretválasztékban lehet kapni. Gyalulok marok csiszolok egy belevaló tölgy pálcát és kész. Ha rögzíteni akarom furat bele a furat két oldala felhasítva a pálca hosszával párhuzamosan. A süllyesztett fejű csavar meg belefeszíti a C sínbe és kész. Tized annyiba kerül mint az ilyen flancos megoldások.
"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
-
vazzz
őstag
válasz thomgrande #30814 üzenetére
+1
Itt is van aránylag olcsón, bár mikor régebben linkeltem, többféle volt.. -
thomgrande
tag
A C helyett inkább U profilt kellet volna írnom. Tehát felül nyitott.
"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
-
harry warden
újonc
Igen, de tizedannyit is ér. Biztos nem csak parasztvakításból készítik a profi cuccokat acélból, vagy nagy szilárdságú alumínium-ötvözetből, néhány századmilliméteres pontossággal. Ha ugyanazt az eredményt tudná egy átfúrt fadarab is produkálni, akkor nem érné meg nekik ez..
-
epmd
tag
Ha valaki gérvágót keresne.[link]
-
thomgrande
tag
válasz harry warden #30817 üzenetére
Hát azért a tized annyit éréssel vitatkoznék egy kicsit. Mondjuk egy fésü rögzítéséhez miért kell század pontosság azt nem tudom. Egy szögvezető tolásakor sem hiszem hogy százados illesztés csak az elfogadott.
Persze mindenki arra költi a pénzét amire gondolja."Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
-
harry warden
újonc
válasz thomgrande #30819 üzenetére
Hát igazából pont a szögvezető az, aminél már egy nagyon kis kotyogás is épp elég eltérést okoz a szögben ahhoz, hogy mondjuk teszemfel egy képkerethez le akarsz szabni 4 db 45 fokba vágott lécet, akkor már egy fél milliméteres kotyogás is elcseszheti annyira, hogy nem fog pontosan illeszkedni, és szarul néz majd ki.
Persze lehet utólag csiszolgatni még, de ha már viszonylag olcsón meg lehet csinálni egy tökéletesen pontos szögvezetőt, akkor szerintem nem éri meg filléreskedni.. nyilván 200 ezret nem költenék e, de itt azért mondjuk 3-4000 Ft vs 20-25 ezer Ft a különbség, én úgy gondolom, hogy annyit megér.
Legalábbis nekem De nem akarom persze ráerőltetni senkire -
bim
veterán
Ha valakit érdekel....
Erősen leválogattam hogy kevesebb legyen. -
bim
veterán
-
pali923
aktív tag
-
bim
veterán
-
thomgrande
tag
válasz harry warden #30820 üzenetére
Ráerőltetni én sem akarom senkire. Csak nem értem hogy mitől jobb egy nagy szilárdságú alu ötvözet vezető egy ilyen feladathoz. A vágás pontossága sokkal inkább fog függeni az asztalban levő körfűrésztől és a rajta levő laptól. Egy alu U profilba simán lehet készíteni olyan tömör fa pálcát aminek hajszálnyi lötyögése sincs. Magának a a fűrészgépnek sokkal nagyobb része van a pontosságban. A szögvezető ha kotyog is toláskor egyik irányba be lehet feszíteni hogy jó legyen. Ha a fűrészgép állításkor elmászik. Megszűnik a párhuzamosság a fűrészlap és a C vagy U sin között akkor azt nem tudod korrigálni. A nagyobb pénzt inkább ebbe kel belerakni. Bár mindenki a saját kárán tanul. Próbálok mást ettől megóvni. Részemről ennyi.
-
aszamóca
aktív tag
válasz spacer #30806 üzenetére
Nos, vègül is úgy döntöttem, megoldom egy alacsony profilú asszinkron motorral, és frekvenciaváltòval. Ma kértem árajánlatot rá. A vázszerkezetet már meghegesztettem, az asztallap, ès a vezetõk méretre szabva ma megjöttek. Gondolati szinten, és skicc formájában már összeállt a terv.
Nem, nem hangfalnak hívják, gyűjtőnéven hangsugárzónak. A hangfal egy valamekkora tetszőleges geometriájú lapba épített hangszóró.
-
(Bundás)
addikt
Sziasztok!
Lehet nem teljesen passzol ide, bár... : erősebb fordulatszám szabályzós 125-ös sarokcsiszoló alkalmas lehet akár polírozásra is?
Elektromos excenter csiszoló vásárlásból indultam, de ahogy olvasom "kisflex" +tépőzáras koronggal kiválthatnám pl. tető gerendák, kerítésdeszkák csiszolásakor. Bár az excenter oldalára billen a porelszívás... -
bim
veterán
Köszönjük.
Ketten készítettük a festést leszámítva. -
bim
veterán
válasz martong #30830 üzenetére
Fejből nem is tudom hány köb fa volt. Olyan 30 köb.
1100 munkaóra kettőnknek összesen. Mivel cégnél dolgozunk ezért megközelítőleg tudom csak a bekerülési költséget. 12 misi körül és az unió által biztosított 23,5 misi (78000 euro) fel lett véve rá. A különbözet valahol felélődött.... -
bim
veterán
-
darkipista
csendes tag
"20.-án délután elköszöntek tőlünk " ??? Ez durva ,de divat egy jól sikerült dolog után jutalomból ,útilapu.Túl sokat tud a dolgozó,meg lehet rá mutogatni ha valamit kispórolt a projekmenedzser meg bármirevállalkozó.Amúgy meg nagyon király lett a kilátó.Jól meg lett hajtva az új marógéped gondolom volt mit harapnia .Terv legalább volt normális vagy oldjátok meg valahogy volt a jelszó?
-
bim
veterán
válasz darkipista #30836 üzenetére
Szeretnék egy összegzést írni.
Az alapkoncepció amit a rajz megkövetelt az EZ. Ez a kilátó Naszályon van. A tervrajzon a szinteket és a lépcsőket/lépcsőfokokat vasak tartják amit mi nem tartottunk elfogadhatónak (szakmai önérzet féleség ) ezért beszéltünk a tervezővel (Hartman Tihamér) aki az esőbeállókat is tervezte anno és Áldását adta rá hogy kiválthatjuk a vasalatokat hagyományos fakötésekkel (vesszőparipánk) . Lábjegyzet hogy csak a mi kilátónknál vállalta a műszaki felügyeletet. Ezzel saját dolgunkat nehezítettük úgy hogy tudtuk totális anyagi buktába futunk bele.
Amit pluszba belenyomtunk.
Korlátokba 120db kisebb csapok.
Lépcső bemarása 126db.
Szintek gerendáinak és könyökfáinak csaplyukak 200+80db a keményfacsap fogadó nyílás.
Cirka 500 lyukat mart ki a gép 50mm mélységben. 2 kés volt váltásban mert a vörösfenyő felzabálta az élét.
Tetőn is volt pár csap és fészkes horgolás. Csak a szokásos amivel mi dolgozunk.
Teljesség igénye nélkül pár összehasonlító kép.
Náluk a vasalat Nálunk a vasalat
Náluk a lépcső Nálunk a lépcső
Náluk a gerendatoldás Nálunk ugyanez
Náluk a tetőszerkezet Nálunk a tetőszerkezet
Ők így rögzítették a tetőt Mi így oldottuk meg
Náluk sziloplaszt minden mennyiségben, mi inkább megpróbálunk pontosan dolgozni. Vannak hibák nálunk is de nem ilyen tömegben. Ez nem egy fikázó hsz. csak arra szerettem volna rávilágítani mennyivel többet dolgoztunk hogy igazán szép legyen és sokáig használhassák az emberek. -
matta2003
tag
Sziasztok!
Ilyen fióksínnel szeretnék fiókot csinálni konyhabútorba.
Milyen távolságra kell rakni az aljától ezt a vasalatot?
erre
Többféle méretű fiók lenne. Van erre valami szabály/hagyomány stb?Milyen csavarral kell ezt a sínt rögzíteni a fiókbetét oldalához?
A válaszokat előre is köszönöm.
a linket szerkesztettem
[ Szerkesztve ]
nem 21 éves vagyok...
-
Soká
senior tag
Gratulálok ehhez a nagy munkához. Engem mindig lenyűgöz, hogy amíg én öklömnyi tárgyakkal bíbelődöm sok-sok órát, mások "hegyeket" építenek.
Hogy tiszta legyen számomra a dolog: előzör volt ez a naszályi kilátó, ez tetszett meg nektek (mármint a megrendelőnek) megkerestétek a tervezőt, engedélyt kértetek a lemásolására a módosításaitokkal?
Aztán arra is kíváncsi lennék, hogy például a lépcsőlapok rögzítésénél szerinetd az általatok alkalmazott fakötés tartósabb, biztonságosabb megoldást ad-e mint a naszályi vagy "csupán" nem akartatok idegen anyagot alkalmazni? Majd elmondom, miért kérdezem.
Nem nagyon értettem ezt a sziloplaszt kontra pontosan dolgozunk összehasonlítást.
-
MrRL19
senior tag
Helló
esetleg vki tudja hol lehet kapni öntapadós fóliát (bútorra) fényes fekete,fehér kellene , ha lehet Budapesten és , ha olcsón szeretném megúszni
köszönöm előre
Na, viselkedj rendesen, kaszáld a dohányt, tudd, hol a helyed és ki tudja? Talán egy nap majd kinyitják a könyvet és beírják a neved. Befogadnak a családba. Beavatott leszel. Na gyere, emeld a poharad! ///M P O W E R
-
bim
veterán
Köszönöm.
Párhuzamosan épült több. Az unió ad 78000 eurót ha van egy megfelelő méretű erdőd hogy legyen kilátód. Pályázol és ha elég pénzt osztasz vissza akkor nyersz. Esetleg nagyon jó kapcsolataid vannak. A lényeg az hogy a kilátószint 11 méternél magasabban legyen. Ezt 11,5méter. A magassághoz adják a támogatást.
A tervező készített egy típustervet ami jelen esetben nem egyszerű négyzet hanem háromszög. Mivel ismertük a tervezőt az esőbeállók óta és ő amolyan "próbáljunk meg fából szép dolgokat építeni" ember ezért meglehetősen egymásra találtunk. Ehhez hozzá tartozik az hogy nem az ívesre ragasztott fák híve mint pl. a Makovecz stúdió hanem inkább a hagyományokra épít. Azokat a dolgokat amiket tervez inkább olyanok mintha a középkorból érkeztek volna. Mi is inkább ezen a vonalon mozognánk mert az íves tartókat leragasztják és kis túlzással mint egy legót összerakod.
Szóval a tervező eljött és felajánlotta hogy lehet ilyet készíteni. Ő 13 helyre adta el ezt a tervet. Elvileg találkozhatsz ilyen kinézetűvel mint a naszályi vagy mint a miénk. Van olyan ahol az összes anyagot leragasztották. Ezt egy másik ács ismerősünk készíti. Az övé Tatabányán lesz. Majd elmegyünk oda is fotózni és belinkelem az milyen lett.
Decemberben 17 kilátót építhettünk volna 3 féle kivitelben. Ezt szerettük volna mert a többi a vaslemezes toldásos sima négyzet kilátó.
Lépcsőfokokat szögvas megoldással kellett volna rögzíteni mert a statikusnak figyelembe kell venni égéskor hogy ha nincs elvéve a fa átmérőjéből akkor tovább marad egyben. A berovás stabilabb és több időt vesz igénybe kialakítani mint odafogni egy szögvasat és megcsavarozni. Ha ég a torony megnézem hogy az ő megoldásuk tart e tovább vagy a miénk. Ami lépcsőfokaink is meg vannak rögzítve 200-as csavarral.
HA fa a fának fekszik az ha szárad is egyszerre töpped és az attól még teherhordó marad. Ha sziloplaszttal kitöltöd a rést az már most sem teherhordó csak elfed egy ujjnyi pontatlanságot. Igazából az zavar az egészben hogy esetleg ugyanannyi pénzért ő 10perc alatt kivág egy sima lapolást láncfűrésszel míg én veszek direkt egy szalagfűrészt egy ferde fogas lapolás párt kivágjak 3 óra alatt.
Ő ha nincs berajzolva semmi a fedélszéknek mert nem tudja a tervező mit is kellene rajzolni akkor megcsinálja üresre ami nem jó! Azért tanulta elvileg a szakmát hogy kitöltse azokat a hézagokat amiket a tervező nem tud megoldani.
Remélem sikerült minden kérdést megválaszolnom. -
öregjakab
újonc
Gratulálok a szép és igényes munkához.
Én "vasas" vagyok, de mindig csodálkoztam a szép faipari, asztalos munkákra.
Mindig dohogok, ha azt látom, hogy a szép fából készült szerkezeteket indokoltnál több acél lemezzel fogatják össze. Például a Hévízi megállókat, esőbeállókat ha valaki látta az elborzad. Közösségi pénzből silány munkát átvenni?!Remélem, az általatok befektetett többlet energia mielőbb megtérül.
Ehhez az kell, hogy a megrendelők igényesek legyenek és ha pályázatból vagy közösségi pénzből valósítanak meg valamit, akkor nem az dönti el, hogy az elszámolható összeg bekerülési költségét hogyan lehet lefaragni a minőségi és esztétika rovására. Ehhez az kell, hogy a korrupció ne szerepeljen a megvalósításban.Üdv.
Öregjakab -
bim
veterán
válasz öregjakab #30843 üzenetére
Sajnos átvesznek mindent. Ki van írva a tölgy és a barnára festett luc is elmegy. Nyilván a két anyag időtállósága között óriási a diferencia. Árban sem egy kategóriában vannak.
Sok vasat azért tervezik bele mert úgy gondolják statikailag jobb megoldás mint egy fakapcsolat. Valahol megértem őket de azért ne essünk át a ló túloldalára.
Amit mi beépítettünk az 1 misi volt vasban és 300+ rugó a rögzítő csavarok. Lemezek szigorúan tüzihorganyozva. -
öregjakab
újonc
Több évszázados fából készült épületek még most is stabilan állnak a világban, pedig vasat nem, vagy csak mutatóban láttak. Hol van a mérnöki hagyomány tisztelete? A faipari egyetemen is oktatnak statikát, vagy mégsem? Mégsem, ha ragaszkodnak a csúnya öszvér kivitelezéshez. A véleményem, ha saját magára adó, büszke és igényes a tervező, akkor a fát az acéllal csak kis mértékben keveri.
Csak feltételezésem, hogy az egyetem is hibás, hisz a mérnöki irányultságot abban az 5-12 évben verik bele a fiatalokban. Ezek szerint ez nem szempont.
Makovecz épületeit ki-ki saját ízlése szerint dicséri, vagy elveti. De legalább a fa szépségét mutatja.
Ott is van acél rögzítő elem, de azokat nagyobb részt elrejtik.Persze beszélhetünk a fa szépségéről, az ácsok, asztalosok szakismeretéről, önérzetükről, ha a pályázat 30-40%-át általánosságban lenyúlják. Ha a lenyúlt összeget a pályázat tárgyára fordítanák, sokkal de sokkal szebb, állítom időt álló és esztétikailag tanító, okító remekműveket lehetne létrehozni.
Mi (én) megcsodálom az ezeréves vagy több százéves remekműveket. Elgondoltat, hogy hogyan készítették el az akkori lehetőségek, körülmények között.
Biztos látta valaki a Lengyelországi magyar fatemplomot. Ha most kellene elkészíteni pályázati pénzből vajon milyen lenne?!
Gyalázat, hogy a törvényre emelt bűncselekmény a korrupció mindent megöl.
Öregjakab -
zonusz
aktív tag
Biztos volt már sz róla, de nem találom, vörösfenyő kültéren mit kíván. Elég az olajozás a magas gyanta tartalom miatt, vagy valamilyen lazúr+olaj, illetve valami más.
Köszi -
martong
tag
válasz matta2003 #30839 üzenetére
Szia,
Nem vagyok asztalos, csak barkácsolgatok.
Szerintem a sínt oda - olyan magasságba - tedd, ahol az erőhatás éri. Ha húzója lesz, akkor kb. annak magasságába. Ha PO, akkor ahol becsülöd, hogy nyomkodni fogják.A sínhez általában adnak csavart, de arra figyel, hogy ne érjen bele belül a fiókba. Pl ha 10-es rétegelt a fiók oldal, akkor a hozzáadott túl hosszú.
Okos embernek a nagyapja ültet diófát.
-
Soká
senior tag
Köszönöm a válaszaidat. Néhány dolgot persze még nem értek.
"Van olyan ahol az összes anyagot leragasztották."
Igazából nem értem, hogy mit jelent a "leragasztás"...
Azt hiszem, arra a kérdésre nem válaszoltál, hogy szerinted melyik lépcsőelem rögzítés a tartósabb? Erre nyilván az idő válaszol majd, de engem érdekelne, mert én magam nem nagyon tudom megmondani.
Ezzel a fémhasználatos kérdéskörrel mindig találkozom és mindig belefutok abba a szemléletbe, hogy akkor szabad, nem szabad, illik, nem illik. És bevallom, én nem nagyon értek egyet ezzel a fémet kerülni elvvel. Mindig a régmúltra hivatkoznak, és hogy nézzük meg, hogy eleink miféle fakötéseket alkalmaztak. De arról nem szól a fáma, hogy ezeket a fakötéseket nem azért alkalmazták eleink mert ez volt a legjobb megoldás, hanem egyszerűen azért mert a fém rohadt drága volt, nem lehetett kapni és kénytelenek voltak anélkül megoldani a feladatot. Kényszer szülte tehát ezeket a megoldásokat, nem volt más eszközük a feladat megoldására. Ezzel természetesen nem akarom én lenézni ezt, hiszen a fakötéseket tényleg mesteri fokra lehet emelni. Tehát egy tradicionális japán famunka előtt megemelem a kalapomat.
Aki tehát ezt tartja szem előtt, az legyen következetes és mindent oldjon meg fával.Nekem személy szerint a tervezés átgondoltsága, a kivitelezés pontossága, korrektsége az ami a fő szempont. Semmi kifogásom a szögvas lépcsőfoktartók ellen, mert statikailag valószínűleg rendben van, a lapra merőleges, jól megválasztott csavarkötés is oké. Okébb mint a bütű felől behajtott csavar a ti verziótokban. A csapolásoknak mindig van egy kritikus pontjuk és ez az anyag keresztmetszetének változása. Valamit nyer és valamit veszít az ember...
A lépcsőlapok esetén kíváncsi vagyok arra, hogy ha a megrendelő megkér benneteket, hogy valamilyen okból cseréljétek ki az egyik lépcsőlapot, akkor azt hogyan tudjátok megtenni? Mert a vasas megoldásnál értem, az ácsoltnál viszont mindent bontani kell.És még annyit a fém védelmében: hogy általában minden tárgyra igaz, hogy ha nem eleve monolitikus darab, mint egy kőből faragott szobor, akkor a megfelelő anyagváltás az csak emeli a dolog szépségét. Aki tárgyakat tervez, az eleve számol az anyagváltásokkal, mert attól szebb, igényesebb lesz az összkép. Persze, ehhez az kell, hogy ne csak úgy tekintsen az ember egy fém alkatrészre mint egy felesleges rosszra, amit ahogy esik úgy puffan alapon alkalmaznak, hanem legyen kitalálva a dolog. A tyúkólra feltehetjük a legolcsóbb, legszarabb zsanért, de egy igényes ajtóra mégis olyat választunk, ami önmagáért beszél. És senki nem mondja azt, hogy faházra csak faajtót fazsanérral szabad tenni.
Egy igényesen megválasztott fém alkatrész semmivel nem spórolósabb mint egy fakötés kialakítása.de remélem bim, hogy nem érted félre amit írok, nem a másik torony építőit akarom védeni. Csak azokkal vitatkozom kicsit, akik a fémet nem tekintik egyenrangú anyagválasztásnak.
A sziloplaszthoz nem tudok mit szólni, én nem arra gondoltam, hogy ezzel fednék el a hibákat (mert arra tényleg hülyeség) arra gondoltam, hogy esetleg az anyagok találkozásánál a hézagok kitöltésével megakadályozzák a víz bejutását és a rohadást lassítják vele. Ha lassítják...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemlámpa, zseblámpa
- Eredeti játékok OFF topik
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Egyszerű kávé topik
- RC modell földön, vízen, levegőben
- Autós topik
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Call of Duty: Black Ops 6
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest