- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz Pikari #93700 üzenetére
Elhiszem, pld aki ragaszkodik az időrendhez, de amúgy semmi előnyük nincsen. A Gef4 is ugyanolyan kompatibilis, és sokkal jobb-gyorsabb. Szépségem ebből a korszakból, a dobozos GeF4, gyűjtői darab, a GeF ill a GeF2 nagyobb, drágább, ritkább darabjai sehol nincsenek, persze aki naptárazós, annak értékesebbek, de hát mint fentebb is említettem, nekem a használhatóság a lényeg.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
Pikari
addikt
válasz DarthSun #93701 üzenetére
Rám is a ti4200 tette a legjobb hatást a korai 2000-res évek geforce vonalában, csak nem bírom őket életben tartani. Vagy eleve halottan kerül hozzám, vagy állásában megdöglik a fiókban.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Czo
őstag
Ha mar doglott GeForce -ok. Nem tud valaki pl RAM tesztet Gef4Ti-hez? Illetve, itt a GPU BGA szokik megdogleni, vagy a RAMok? Meg kene probalni megjavitani a felhulla kartyamat.
-
Pikari
addikt
Valószínűleg a gpu forrasztja ki magát. Ezt az alapján gondolom, hogy először általában csak fagyogatni kezdenek, aztán rá pár hónapra csíkozni.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Czo
őstag
-
Pikari
addikt
amúgy már néztem korábban, az nvidia mods/mats cucca nem fut ti4200on. házilagos módszerrel nem tudom, hogy meg lehetne -e oldani a tesztelést, esetleg vesa frame buffer olvasással/írással.
-
envagyok
veterán
Azt hittem itt nincs személyeskedés.
Sajnos én 90%-ban külföldről szerzem be a jó cuccokat, mert itthon nincs,vagy ami van, azt hulladéktelepekről vadásszák össze.
És az az igazság, hogy inkább adok többet egy tényleg szép állapotú tényleg áttesztelt cuccért, mint itt veszekedjek az eladóval a nem tökéletesen működő bontószökevény miatt.
Nekem megéri a felárat, neked nem.
Különbözünk.
BTW ez a túlárazás oka.
15-30 €/usd posta, eu-n kívül vám.
Ja meg nézd meg itthon vaterát.
TESZTELETLEN!!! Voodoo2 35k
Inkább adok egy gyönyörű tiptop darabért 100€-t ebayen vádárlói garanciával.
Minőségnek ára van, nem Tescós zsemle.
Mellesleg ha látom mi mennyiért kel el más eladónál, miért adjam olcsóbban, főleg hogy abból a gyűjteményem még jobbá tételére megy a bevétel.[ Szerkesztve ]
-
Czo
őstag
válasz envagyok #93708 üzenetére
Plussz, az meg a sajat tapasztalatom, hogy ebayrol vett untested barmi, az inkabb mukodo dolog volt, mint nem mukodo (tok mind1, hogy H0 mozdony, alaplap, videokartya, joystick, floppy drive, stb) volt, mig amit vateran vettem teszteletlen cucc, abbol sosem sikerult olyat vennem, ami mukodott. Pl. ertem en, hogy a C64-es joystick teszteletlen, dehat ugy lotyog a stick, hogy a "vak is latja", hogy az nem lehet jo.
-
Francia91
veterán
válasz envagyok #93708 üzenetére
Jah, szoktam Vaterán találkozni teszteletlen AGP kártyákkal, amikor kerestem a Barton gépembe egy erős darabot (HD2600 Pro és HD3650), ami épp fent volt, teszteletlen volt. Ha 2 ezerért árulja, sem adnék érte annyit. Inkább vettem 15 ezerért egy biztosan tesztelt és jó HD3650 GDDR3-ast.
Ismerős fürdött be így egy AGP-s HD4650-essel, teszteletlenül vette 12-ért, persze hogy ahogy kipróbáltuk, csíkozott a gép, terhelésre meg újraindult... Mindkét Barton konfigomba betettük, hátha a gépével van a baj, de mindkét hibátlan Barton konfigomban ugyanaz volt a jelenség. Így kidobott 12 ezret, és mondta, hogy többre ment volna, ha 22-ért megvesz egy másik ugyanilyet, de teszteltet, képek mellékelve róla teszt közben, stbHD3650 DDR2 AGP is volt fent pár hete Vaterán, teszteletlen 15 ezerért... Persze, mikor annyiért vettem a hibátlan GDDR3-as példányomat
[ Szerkesztve ]
"Nincsenek példaképeim. A munkát, az elkötelezettséget és a versengést csodálom." /Ayrton Senna/
-
Pikari
addikt
Hát nem egymás után vannak bemappelve, hanem valószínűleg 4x32 biten, tehát integerenként 1-1 blokk. Ami szemetel már boot screenen is, az biztos, hogy már a frame bufferben tetten érhető. Ha a hiba olyan pineken van, hogy csak mondjuk 16 vagy hasonló mbyte után jön elő, oda már opengl fog kelleni. Viszont ott meg nincs direkt hozzáférésed a video ramhoz, nem tudod kontrollálni, hogy mi hova kerül.
-
Pikari
addikt
Én annyira nem másztam bele a VBE-be, csak frame buffer gyanánt szoktam felinicializálni. De el tudom képzelni, hogy 8 vagy 16 megára lesz korlátozva egyes modern kártyák VBE-je. GeForce2-től felfele már erősen fosedli szinten van.
-
Czo
őstag
Most a hetveget Z80-nal tervezem elutni. Egyebkent meg retro ide, retro oda. Osszeraktam megamnak egy Z80-as gephez floppy kontrollert es memoriabovitest, nyilvan akkor fizettem ki mindent, amikor 420-430-as arfolyamon fizettem ki a legtobb mindent. Mivel mindenbol jo sokat kellett rendelni, igy all benne vagy 350-400ezer forint 1-et osszeraktam magamnak, 1-et eladtam. A tobbi itt all a szekreny tetejen. A hobbi draga, tok mind1, hogy milyen hobbi.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
Én a magam részéről csak olyan hobbikkal foglalkozom, amik közvetve, vagy közvetlenül több pénzt hoznak, mint amennyit visznek. Pl láncfűrész. Megvettem 30-ért, ráköltöttem kb 15ezret. Annyi rossz fát összevágtam vele, hogy 200-300k-t spóroltunk vele a fűtésen. Én a hardverekkel is így vagyok, az elsődleges, fő számítógépemre szoktam csak költeni, de akkor is csak ilyen 20-30 ezreket erre-arra, hogy némileg kövessem a technológiát, de így is állandóan 10+ év lemaradásban vagyok a modern hardverekhez képest.
-
frescho
addikt
válasz envagyok #93721 üzenetére
Úgy érzem nem vetted az iróniát. Ha valami biztosan működik és nem kell vele foglalkozni, vagy végre szembejön 2 év keresés után arra nem sajnálom a pénzt. A tavaly megpusztult HT-nak pl. nem volt nagy baja, de alkatrészben egy 10k tuti belement, pedig csak egy trafó ment el, diódát és kondit cseréltem, meg egy stabilizátort.
A PCJr-t, nem itthon vettem ahogy az ABC-hez a monitort sem. Mondjuk egy PET pont itthon jött szembe, nem keveset kellett rajta túlórázni mire képet adott. Nem tudom hol tárolták, de ekkora kontakhiba kupaccal nem találkoztam még. De az eladó nagyon korrektül megírta, hogy nem OK és az ár is tükrözte ezt.
https://frescho.hu
-
sidi
tag
Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek a 486 memória rekord eredményeket :) [link]
64 MB ... Nekem AMD K6/2 fénykorában volt ennyi, annó 32 MB memóriával vettem használtan.
128 MB ... már igazán meglepett, de köszönöm :) Nekem AMD Athlon Thunderbird mellett volt eleinte ennyi, később +512 MB-al lett 640 ami valóban mindenre elég volt :)Eszembe jutott ezekről a korábbi gépek memóriája:
386-nál úgy tudom 32 MB volt a fizikai korlát, tekintve, hogy 8 db 4 MB-os SIMM memória fért bele :) próbáltam valóban látja a 4 MB-os modult, 4x4 + 4x1 vagyis 20 MB-ig tudtam kipróbálni, mert nem volt több 4 MB-os modulom, de felesleges, mert 4 - 8 MB elég volt Win 3.1-hez és DrótPostaGalamb 1.4-hez.
286 már érdekes, nekem több alaplapom is volt és alapvetően 3 típus ismertem meg:
1. csak DRAM-okkal mint az XT-ben, de 1 MB RAM
2. csak 4 SIMM memória foglalattal
3. DRAM és SIMM foglalat is, ez esetben tudtam elérni összesen 2 MB-ot,
ugyanis az összes nálam járt példány csak 256 KB -nak ismerte fel a SIMM modulokat.
Egy bontóban találtam 16 bites ISA memória bővítő kártyát amin pár IC és 10 SIMM foglalat van, de ez is csak 256 KB-os modulokat kezel, így csak + 2560 KB, de ez is valami :)
Próbáltam ezt a kártyát 386-os gépben is: ugyanez a helyzet, leszámítva, hogy azt még lassítja is, szóval ezek szerint 286-os memória bővítésre szánták. Végül olyan 286-os alaplapot haszáltam amibe csak 1 MB DRAM RAM van, így jól jön + 2.5 MB a kiterjesztett memória :)[ Szerkesztve ]
"Csak a Puffin ad Neked erőt, és mindent lebíró akaratot." Bud Spencer, 1981
-
386 : létezik a 9bites SIMM- ből 16MB- os is, bár ritkaság, és van olyan 386- os lap, mely kezeli. 4 modullal tehát 64MB.
286 : az 1MB- osokat biztosan kezeli, legalábbis az én lapom, a POST képernyőn látszik is. 4MB- osokkal nem próbáltam.A 3 test probléma nem megoldható.
-
envagyok
veterán
Még mindig a 486-os rendszeren agonizálok.
Érdemes/lehet egy olyan hang szettet összedobni, hogy sb pro2 adlib/sbpro sztereó kompatibilitásra/ sb16 digi hangra, és Gavis classic demóra, szórakozni/midi vezérlő?Javítana a digi hang minőségén az SB16?
A késői (1992 után kb) Dosra meg AWE32 8mb rammal/Gravis pnp 8mb rammal/yamaha sw60 vagy DB50XG a GM és XG miatt?
Meg még egy kérdésem lenne:
A creative music systemet támogató játékok mind tudnak sb pro sztereót vagy midit is, vagy van olyan ami nem, és csak CMS alatt sztereók?[ Szerkesztve ]
-
Czo
őstag
válasz envagyok #93728 üzenetére
A Pro meg a CMS kozott van vagy 5 ev, mire a Pro jott, mar senki sem emlekezett a CMS-re szerintem.
Az SB az csak a 0x220 vagy 0x240-es cimen lehet, ez a port irhato es olvashato, tehat nem tudsz belole 2-nel tobbet belerakni a gepbe. Az Adlibok 0x388 cime irasra van csak hasznalva, abbol tobbet is berakhatsz, mindegyik szolni fog egyszerre.
Viszont soha nem nezegettem az OPL2/OPL3 eltero programozasat. Ez egyforma? Tehat 2xOPL2 az mindenesetben ugyonaz, mint az 1x OPL3? Google nelkul, hirtelen, azt sem tudom, hogy ha 388-on van az elso OPL2, akkor a masodik OPL2 az milyen cimen van?
-
arn
félisten
Nem ugyanaz, jatekokban is mindig kulon szerepelt az sbpro1 es a 2. Szvsz nem sok helyen tudod hasznalni a dupla opl2ot, valszeg nem veletlenul dobtak hamar az otletet. Ugy tippelnem masik porton van.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
arn
félisten
válasz envagyok #93728 üzenetére
A jatekok nagy resze eleve ilyen par khzes 8bites hanggal jott, semmi ertelme ennek a felallasnak, valassz egy blastert.
En a socket2be tettem sbprot, meg atrakom ide a midivezerlot, mt32 ugyis kb eddig volt hasznalva.
Socket3ban mar van gus es sb16
Socket5ben gus + awe32
Socket7 guspnp + awe64gold
Slot1 guspnp + live[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
Pikari
addikt
Én a sima első gen sound blastert programoztam, azt nem tudom, hogy melyik opl, de az újabbak visszafele kompatibilisek. Viszont az újabbak egymással már nem kompatibilisek. Szóval mások a parancsok, amiket interruptokkal beadsz, és más a hang formátuma is, amit a kártyának bemásolsz.A sima tud 8 bitet, papíron max 16 khz-et (de 22,05 hz-re is be lehet azt hiszem inicializálni a jobb klónokat), és mono. Viszont az újabbak tudnak mondjuk sztereót, 16 bitet, stb, viszont teljesen máshogy működnek egymáshoz képest is (pl valamelyiken azt hiszem, hogy a 2 hangcsatornát külön kell betölteni, a másikon meg fésű szerűen következnek a dwordok, stb) szóval elég nagy szopás. Én úgy voltam vele, hogy jó a sima első gen sb command szetje, mert az működik mindenhol, aztán azon túl nem is merészkedtem soha.
-
Pikari
addikt
valószínűleg masszívan összekeverem a fogalmakat és a kártyák típusát, de a lényeg, hogy dont do it
-
KROK640
nagyúr
válasz envagyok #93642 üzenetére
Hm... Akkor itt is lemaradásban lehetek, ugyanis errefelé és ismerősi körben az SB Live 5.1 2001-2003-ban ment nagyot. Emlékszem, hogy 2001-2002-ben a Tualatin alap Cerkák (és később a Wilamette igényesebb Ceelron kiépítések) mellett volt az SB Live nélkülözhetetlen kiegészítő. Leginkább ezt változatot ismerem
Manapság csak azért nem szerezek be egy ilyet a fő gépembe, mert az alaplapi 7.1 CH HD Audio (Realtek ALC897 Audio Codec), Nahimic Audio már lényegesen többet tud, a DOS meg nem szempont. Viszont, lehet, hogy az Athlon XP-ben jól mutatna/hangzana.
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz envagyok #93644 üzenetére
Nálam már most szerintem egy sincs (Vagy lehet h valahol van még egy), de a fő gépben nem éri meg használni, mert az integrált komolyabb (lásd előző postom).
Szerintem hamarosan a GTX750/950/960 is erre a sorsra jut. Hiába volt jó kártya a maga idejében, olyan rohadt sok van belőle forgalomban, hogy semmi értéke nincs.
Kicsit olyan mint mondjuk az 1957-es Ford Fairlane, hogy annyira sok volt belőle, hogy 800-1000 usd-kért dobálták még a 2000-es évek elején is, mára meg ritka veterán lett. Pont azért, mert semmit nem ért, rengeteg volt belőle, ezért mindenki kidobta, és ettől lett ritka)Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz Pikari #93645 üzenetére
Ki az a croc??
A nevemnek leginkább semmi köze sincs a "chips"hez.
A KROK amellett, hogy egy Transformer volt és rendelkezem belőle egy példánnyal amúgy a szláv nyelvekben (előre)LÉPÉST jelent. Egy ideig Szlovákiában éltem, sőt, volt két Lengyel barátnőm is, innen némi szláv nyelvismeret, és a név választása. Szóval a nevemnek van eredet története, és legkevesebb köze van a chipshez (ami nem is chips, hanem fűszerezett extrudált búzadara tulajdonképpen). Kéretik nem összetéveszteniDe igen, a hangkártyák S3 Virge-e vagy méginkább TNT1-ese, hiszen abból volt még indokolatlanul horribilis mennyiségű. De mondhatnánk GeForce 2-est is (ott tipusváltozatokból is, főleg ha hozzáveszem a GeF4 MX-eket is).
Azért GeF2MX alapokon széles volt az olló, a GeF2 MX 16MB-tól, a GeF2 MX400 64MB-on keresztül, a GeF4 MX460 128MB-ig szépen le lett skálázva az architechtúra.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
Audigy/Aureal alig alig volt a környezetemben, nálam is legfeljebb 1-2 ha megfordult ezekből az idők során. Ezek már valahogy nem voltak olyan kommersz/elterjedt kártyák.
Persze emlékszem egy időben a nagy gépekbe Audigy volt, de én valahogy nem éreztem azt a pluszt ahhoz képest amit akkor egy SB Live tudott sokkal kedvezőbb áron.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
Ha tényleg jó, és működik és mindene megvan akkor 5-6 ezer ft. Ha teszeteletlen, csak a kártya maga, akkor kb a harmadát.
(a főgéped egész jó hasonló az enyémhez, ugyanannyi maggal, fele szállal, ugyanolyan VGAval, fele RAMmal, de szerintem ma 16GB is elég a játékokhoz, ellenben magasabb a base frq-d meg a turbo-d)
C2D mit takar? Mert sokminden lehet, E2140-től E8600-igInkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
"ez ugy volt erdekes, hogy potom penzert kiprobalhattal rengeteg dolgot."
Amúgy ez jó meglátás. Ma potom pénzért kipróbálhatok olyat amiből saját nem volt (Tualatin, C2D, nagyon nagy Prescott, A64 stb.), és anno vágyott volt. Az más dolog h számtech boltos lévén ezekhez is fűződik tapasztalat, méghozzá a maguk idejében (extra XP!), csak épp nem sajátként. Bár sokszor nem játszva, vagy csak lopba játszva, mert frissen összerakott ügyfélgép volt amit "tesztelés" címén hajtottam meg 1-1 címmel 10-15 percig. Ami ugye teljesen más mint amikor hazamész, hátradőlsz a szobád csendességében, és 3 óráig tekered az adott címet kiMAXolva.Sok pénzért modern HWvel szórakozást meg mostanság élem, amikor több modern VGA is volt itthon, just for fun : RX570 8GB, RX6700XT 12GB, RTX3060 12GB, RTX3080, RTX4070, GTX960, GTX950 ... (HD6850 1GB)
-
KROK640
nagyúr
válasz Pikari #93673 üzenetére
"azt hiszem, fogtam egy széklábat, és szétvertem vele." - azt hiszed vagy így volt?
Ettől egyébként a legritkább esetben javulnak meg a hardverek.Volt egy hangkártyám kb ugyanígy kussolt el, (a 366-osban) 2000 májusában. Nme örültem, "süketen" töltöttem az egész nyári szünetet és az őszt, majd 2001 január elején mikor feltettem a Win ME-t akkor csodásan lejátszotta a start hangot, és utána mindent. Tökre örültem, hogy nem vertem szét
-
KROK640
nagyúr
válasz envagyok #93682 üzenetére
A Ladák sem értek mindig sokat. Volt itt egy Imi nevű srác vett egy kockaladát, 10 ezer ft-ért meg egy felesért a kocsmában autót. (akkoriban sok ilyen vétel volt errefelé). Persze szét rallyzta (akkoriban csak ezt látták ezekben, kör és kockalámpás Ladákban, rallyzni volt jó), végül az autó az a faluszéli árok méllyén az oldalán fekve kötött ki pár hetesen, és 2 évig ott is maradt, mivel még kipecázni és elvinni sem érte meg anyagilag.
Vagy Józsika, aki 3 feles után Vin Dieselnek érezte magát, és épp velem szemben kapott telibe egy fát, az autó az első ajtóig rommá tört, majd rádőlt a fa, kivégezve azt (végig összeomlott az egész utastér). Józsika csodálatos módon megúszta pár hét kórházzal és pár törött csonttal. Hallgattuk, hogy majd helyre lesz ez hozva ( a totálkáros autó), de 4 évig állt a kertjükben a tökig érő gazban, télen az anyós és a hátsó ülésen is állt a hó, amikor is eltűnt az autó (roncstelep).
#93691 MasterDeeJay
Emlékszem még, amikor 2ft volt egy gombóc, meg arra is mikor 5ft. Akkor engedtem el, mikor 200+ ft lett. Azóta nem fagyizok[ Szerkesztve ]
-
KROK640
nagyúr
válasz Pikari #93698 üzenetére
Mindeképp RTX3000/4000-es szériát ültess!
Ha belegondolok, és hamarabb szólsz, akkor 2020 november és 2023 január között szétkereshettem volna magam egy RTX3000-es fával, a tetejéről RTX3090-el, lentebb RTX3080-al, majd RTX3060-al, és az aljáról eladtam volna az RTX3050-et. (írtam, hogy vettem én RTX3050-et is, 190 ezer ft-ért, 2022 március legelején?)Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
arn
félisten
Szeretem, amikor egy puzzle db a helyere kerul a 93as dx2ot mar regota csiszolgatom a dx4 vlb karara. Ez utobbiba is nem keves idot feccoltem, de vhol megis konnyebb volt, mert dx4 konfigbol sok volt a vegen. Dx2ot is konnyu osszerakni mire budgette valt, de amikor draga volt, es akkori alkatreszekbol, baj az mar bajosabb, nekem meg ez a celom.
Vlbs vezerlom van jo par, de 93bol egy sem volt, amikor meg egy csatorna volt rajta, kulon orultem neki, hogy a dtk sis461 lap melle dtkt sikerult szerezni, promise chippel. A 94 eleji cache vezerlot dobtam, ez a megoldas gyorsabb is (a cachelest leszamolva), es nincs vele annyi macera sem.
-
Bile Demon
őstag
A drivert fel szoktad tenni hozzá DOS-hoz / Win 3.1-hez?
Milyen HDD-t hajtasz róla?Más:
Nemrég hozzájutottam egy Quantum Prodrive 425 AT meghajtóhoz. 1992-es alkatrészekkel van tele, de ha minden igaz 1990-ben jelent meg 1700USD induló áron.
1500KB/s átviteli sebesség. 14ms, 3600rpm. Épp azon gondolkodtam, hogy ilyet akkoriban kik használtak? Milyen gépbe lehetne jó?Bruhe
-
arn
félisten
válasz Bile Demon #93749 üzenetére
wint nem hasznalok, de majd kiprobalom, dos ala nem szoktam semmit. ebben a gepben wdc 2420 van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Elemlámpa, zseblámpa
- Diablo IV
- Telekom mobilszolgáltatások
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik