- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- OLED TV topic
- Milyen TV-t vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Lenovo Legion 5i 15 notebook: légiós fegyverzetben
- Milyen monitort vegyek?
- Apple notebookok
- Dell notebook topic
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pista0001
addikt
válasz KROK640 #106192 üzenetére
Az A7N8X-E-ben végigpróbáltam a ramjaimat. Az 1 gigás Corsair value-kkal, az 1 gigás Samsung chipessel, az 512 Vdata és Nanya modulokkal nem indult több próbálkozásra sem. A többivel (512 Kingston és Samsung illetve 1 giga Kingston párok) 2-3. indításra indultak 1 modullal 100 MHz fsb-vel, utána egyből 166-on es 2 modullal is, és a Memtest is hiba nélkül (2 kört ment mindegyik). Mindegy, marad a 2 256-os modul a Terminatorban, megbízhatóan megy velük a gép, és elég annyi ram szerintem is.
-
-
válasz KROK640 #106200 üzenetére
Általános használatra a turbo/DOCP tiltása +mérsékelt órajel/fesz a legjobb sztem. Pontgyűjtésre pedig egy fixen célzott állandó órajel, szintén turbo nélkül. A turbo kerülendő sztem, mert csak lövi az értelmetlen feszt, aztán csodálkozás hogy kimúlt a proci, mikor nem is szokott általában meghibásodni.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
Fücsök007
őstag
válasz jokeph #106186 üzenetére
Már nem lehet mert bezárták a kiskaput, sőt már win10-nél sem mindegy melyik verzió, a későbbi változatokhoz szintén aktívnak kell lennie. Az mindegy hogy IGP vagy videókártya van a gépben, nem változtat semmin ha a minimum követelmény megvan. Egyébként már néhány késői S775 lap is kapott uefi bios-t, szóval azokra már lehetséges nem mókolt win 10 22H2-et telepíteni tisztán, nem kell átrakni a háttértárat újabb gépről.
[ Szerkesztve ]
-
válasz Pista0001 #106201 üzenetére
A7N8X-E jó lap, de válogatós RAMban. Nálam a DOS EMM lapkeret hiánya miatt kicsit lenézett, de a saját fejlesztésű hamis lapkeret megoldja. Persze ez is egyéni aberráció, nálam egy ilyen szintű lapnál is alapkövetelmény a DOS kifogástalan működése, meg persze Ryzen esetén is.
A fent említett kazán Barton van benne, de 2.3GHz- en már csak tűrhetően forró, használható végülis.A 3 test probléma nem megoldható.
-
nagyúr
válasz Fücsök007 #106205 üzenetére
W11-nél tényleg nem, tegnap kipróbáltam lap+cpu cserénél.
W10: 1909-es a kedvenc buildem, az megy bármire/bárhogyan.
Újabbal nem néztem.
s775-nél még UEFI nem volt, csak az előd EFI (Asus-nál láttam).
Intel IGP: követelménytől függetlenül, csak UEFI-ben enged telepíteni ha nincs dVGA (W10-nél is), ez egy hardveres korlátozás.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
válasz Fücsök007 #106205 üzenetére
Nemsokára, asszem kb 1év, amúgyis át kell állni Win11- re, már aki frissen akarja tartani. A 3 Win11 képes gépemre felköszörültem, néha frissítgetem. 3 Win7 Pro refubhished PC for Win7 COA- mal nyomultam, elfogadta a fiókom.
Egyelőre még a 24/7 gépen a Win10 fut, várom hogy a 2 alapvető hibát mikor javítják - Systray összevonás kikapcsolása + tálcamagasság állítás hiánya.A 3 test probléma nem megoldható.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz DarthSun #106195 üzenetére
Igen, az UT2004 az annak idején meglepően nagy gépigénnyel érkezett. Ahogy írod is, maxon már az Athlon XP kevés hozzá. A maga idejében kipróbáltam, de nem nagyon játszogattam vele, mert a '99-es UT sokkal jobban tetszett. De arra emlékszem, hogy az 512MB RAM erősen kellett neki, és a 128MB-os GeF3-at is bőven betekerte.
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
Akkor még az UT2003, de már ahhoz is édeskevés volt az 512M RAM(még Win98 alatt is...teszteltem). És nyilván sokaknak még 2004- ben is megvolt a S462 konfigjuk, csak jóval később engedhették meg pld az átlagjövedelműek a cserét, mondjuk Core2- re. A vállalkozói, mérnöki, avagy újgazdag szint tudott naptárira frissíteni, de ők a kissebség voltak, akkoriban is.
A mai lehetőségekkel végre ki lehet maxolni a korszakot modern gépen. Ezért is szoktam mondani hogy a naptárazást elfogadom, de a mai retró lehetőségekhez kimondottan felejthető, csak önxopatás...sztem.A 3 test probléma nem megoldható.
-
KROK640
nagyúr
"2003ban, ez az xps korszak vege" - XP-s korszak vége? talán csak a sima XP, de volt SP 1-2-3 is.
A Windows Vista 2007 elején jelent meg, a Windows 7 meg 2009 októberében. (bár open betat, már 2009 nyarán kipórbáltam)2003-ban lett az egyik 128-as modulom kicserélésével 256MB-ból 640MB-om. Az eléggé sokáig elég volt, 2006-ban álltam át 1GB-ra, aztán jött az 1,5GB, és 2009-ben a 2GB, az Athlon XP mellé.
-
arn
félisten
válasz DarthSun #106212 üzenetére
Annyit raksz bele, amennyi tetszik, de azert az kicsit ellentmondasos hogy vkinek anno csucsmennyisegu ramra volt penze, procira meg nem.
Nalam 512m van a 2003as konfigban, de egyszer sem ereztem kevesnek. Nyilvan nem tartana semeddig ketszer annyit belerakni. Winxp sp1 van a gepen.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
-
válasz KROK640 #106211 üzenetére
UT99 prímán megy combos P4- en is, ez is egyéni fétis, alatta előfordulhatnak remegések, amit anno jónak is láttunk, ma meg már szálka a szememben. UT2004 már nemkicsit más, sokkal összetettebb grafika, textura, világítás. Aztán jött az UT3(2007), ez már feladta a leckét a XP oprendszernek is. Nemrég hasonlítottam a W11 alatti futáshoz, ott jól észrevehetően simább, mint XP alatt - teszt R3800X- el. A SSamHD(2009) szintén hasonló. Ezekkel teszteltem, mert a középretró/félretró címeket kedvelem.
-
Fücsök007
őstag
Ma már nem úgy esik mivel nem netezel vele, ergó csak játékhoz kell ram, továbbá nincs multitasking sem. Késői Athlon XP-hez jobb azért 1Gb ram két modullal, ahogy NW P4 mellé szintén, 2GB már gyakorlatilag hasztalan a gyenge proci miatt mindkét esetben.
S939 már elég 2GB-hoz, Core 2 Duo 4GB/Quad pedig DDR3 2X4GB-hoz. A későbbi rendszerekhez amik ma már nem elegek AAA címekhez pedig 16GB ajánlott, új rendszerekhez pedig 32GB kell. -
-
-
-
válasz Fücsök007 #106218 üzenetére
Ide is sok +1.
A felsorolt lépcsők pedig kiválthatók modern madnessel, ami XT sebességtől a maiig mindent visz.
Sok retró gépem van, de lényegében ha most kezdeném, a mai tudással, nem kéne egy retró gép sem, mivel a Zen2 madness tud mindent 84-2024- ig.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Hopp, kifelejtettem.
Winxp sp1 : az még használhatatlan verzió, hogyan tudtad felinstallálni?, nálam csontra fagyott. SP2/3 már ok, de azokból is csak a moddolt verziók, a gyári alap semmit nem ér, felmegy ugyan, de annyira natúr, hogy még 1 hétig kell finomítgatni, bár akkor sem lesz kifogástalan. A moddolt verziók kulcsrakészek, csak a kifejezetten user-specifikus cuccokkal kell kiegészíteni.A 3 test probléma nem megoldható.
-
frescho
addikt
válasz DarthSun #106212 üzenetére
Gyerek és lakáshitel mellett nem tudott...
Kis társadalomkritika: Ahogy a többször külföldi nyaralgatás, síelés és telefoncsere, fesztiválozgatás sem ment, mert kellett a lakáshoz a beugró. Nem csodálom, hogy a fiatal kollégák nem tudnak összerakni pénzt a mai trendek mellett még mamahotel mellett sem. Nem csak az árak, de az igények is elszálltak a holdba.
Ezért maradt a 3000+, majd annak X2-re cseréje C2D helyett. Amikor meg Q6600 majd Phenom lett, akkor már az sem számított modernnek.
https://frescho.hu
-
arn
félisten
-
-
S462 TBird 1400, a telepítő rebootot kér, reboot - bejött a desktop, de már az egér sem mozgott. Nem nagyon foglalkoztatott, próba volt, mondom ez brutál fail, de nem gond, ott volt a gépen a jól bevált Win98.
Később váltottam tisztességes telepítőre, Blade/SP2- re, de azt már S939 A64 X2 rendszerrel, majd megjelent a FreeDom/SP3, a tökéletes, a mai madness gépekhez pedig az Integral edition, rugalmas szerkesztővel. Az XP éppen az az oprendszer, ahol az MS alaptelepítők simán kukázhatóak. A sok profi modder sokkal jobb telepítőket írt.
[ Szerkesztve ]
-
frescho
addikt
válasz DarthSun #106228 üzenetére
Nem ment könnyen. Gyerek hamarabb jött, mint terveztük. Nem tudtuk, de az esküvőn már velünk volt Bevállaltuk nagyon a hitelt, ezért az esküvő (saját szervezésben a cég kantinjában) és a nászút (Pécsig jutottunk el) is low profile volt. Ahogy a következő pár év is, főként amikor belecsaptunk a 2007-2008-as visszaesésbe. De megoldottuk valahogy és haladtunk előre ahogy lehetett. Persze volt benne elég sok lemondás, túlóra, bevállalt extra munka. Amikor ma panaszkodnak értem őket, mert nekünk sem volt könnyebb. Miközben nem értem őket, hogy miért nem adják lejjebb az igényeiket, ha lakást akarnak venni, vagy családot alapítani.
Ebben lehet benne van, hogy láttam, hogy hogyan lett gépünk. ZX81 darabokból, Specci 16-ról 48k-ra otthon bővítve, C64 becsempészve... Akkor is le voltunk maradva, de legalább az oprendszerre nem volt gond. OS-ről jut eszembe, hogy érdekel bárkit a Unix háborúról egy összefoglaló?
-
válasz frescho #106230 üzenetére
Nem tudtuk, de az esküvőn már velünk volt : hűha, ez megszegi az egyik parancsolatot, de gondolom, mindketten meggyóntátok. és feloldozást kaptatok
haladtunk előre ahogy lehetett : mi is az épített házat már a fiam nevére írattuk.
hogy miért nem adják lejjebb az igényeiket : lejjebb...a minimális építési/lakhatási árak is a Holdon, ahogy mondtad, átlagjövedelemmel rendelkező fiataloknak semmi esélyük a családalapításra.
Unix háborúról egy összefoglaló? : érdekel, linkeld be, bár a rokon Linuxal is hadilábon állok, de kíváncsi vagyok.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Pikari
addikt
válasz frescho #106230 üzenetére
Engem érdekel, de csak ha tényszerű: min futott, mire használták, mekkora méretű, hogy épült fel, milyen protokollokat támogatott, milyen binárisokat támogatott, hogy használták, kik használták, mekora piaci részesedése volt, stb.
De ha kizárólag anekdotális leírásra gondoltál, hogy "ez volt a jövőbe vezető út, de összevesztek" típusú, akkor nem (persze a fejlődéshez hozzátartozik ez is, viszont az ilyen cikkekben csak ez a fajta bullshit szokott lenni a lényegi dolgok helyett).[ Szerkesztve ]
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
válasz Pikari #106232 üzenetére
Célratörő hsz, engem is inkább ezek érdekelnének.
Hasonló pld x86 alatt bármi...teszt, leírás, vélemény - a leközlőnek a saját próbapadján történjen(fotó róla nem árt), hiteles dátumbélyegzős képmentések, hozzá pedig konvergáló komment/hozzászólások.PS : ha bármelyik hiányzik, akkor vagy elhiszem, vagy nem, ez pusztán a saját jóindulatomon múlik.
[ Szerkesztve ]
-
KROK640
nagyúr
válasz frescho #106225 üzenetére
Kis társadalomkritika :
a mai fiataloknál igen jelentős, hogy a reál bére (ha egy új házhoz vagy új autóhoz viszonyítom), ma jelentősen alacsonyabb mint a 30-40 évvel ezelőtti embereknek, miközben azt sokkal több mindenre kell elköltse (mobiltelefon (telefon + ahhoz kapcsolódó költségek), internet előfizetés, számítógép, esetleg Netflix, Spotify stb. ) amik egy része nélkül ma már nem is igazán lehet meglenni.Ezenfelül egyre több minden versenyzik a pénzükért, amit felpörget az, hogy miket látnak a neten meg az influenszereknél. Ma már a telefon cserélgetés is komoly összeg, egy-egy jobb telefon simán eléri egy asztali PC árát, és 2-3-4 évente cserélni kell ha lépést akar tartani a fejlődéssel. A fesztiválozgatás is ilyen téma, 10 éve még 2-3 jelentősebb fesztivál volt az oszágban, ma pedig se szeri se száma, ráadásul külföldiek is sokkal elérhetőbbek lettek (saját tapasztalat). Ezt megfejeljük az elmúlt évek brutális infláival, gyenge ft-al, magas banki kamatokkal stb, egyre inkább világos lehet a mai fiataloknak, hogy hacsak nem a felső középosztály tagjai, akkor kb akkor lesz saját ingatlanjuk mikor örökölnek. Amúgy full carrot on the stick, miközben elhúz mellettük az élet.
Nekem sem viccből volt 2009-ig Athlon XP-m. Egyrészt szerencsére a tuningnak köszönhetően rendesen kitoltam az élettartamát, másrészt 2007-2009 között anyagi alapon szóba se jöhetett a gép cseréje, 2009-ben is több szerencsés dolog együtt állása kellett ahhoz, hogy legalább a Phenom 9500 meglegyen, ami aztán kényszer helyzet okán, rögtön 5 évig itt is ragadt, holott még csak féléves volt mikor már láttam, hogy ez bizony kevés lesz ... Aztán a 4th gen I3 is egy szerencsés fordulatnak köszönhetően lett, és csak utána a mostani I5 volt az első, ahol már "önerőből" vettem az egész gépet.
Akkor azt mondtam magamnak, a kövi procim jó eséllyel egy I7 lesz majd. De ahogy jelenleg látom a CPU-k hőtermelésének alakulását, éás azt, hogy a 14th gennél már egy I5-höz is ajánlott a vízhűtés, lehet h a kövi procim megint egy I3 leszInkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
Pikari
addikt
válasz KROK640 #106234 üzenetére
Úgy gondolom, hogy a mobiltelefonok ára mindig is a PC-k árával volt egy szinten. Tehát egy középkategóriás okostelefon már 2005-ben is 50ezer ft körül volt, annyi, mint egy középkategóriás konfig ára. Ez ma sem változott jelentősen.
Egy frissen a munkaerőpiacra beszabadult fiatalnak általában azért nem az az első gondolata, hogy milyen házat vesz. Főleg annak, akinek rendes ruhái sincsenek. Hanem egy-két évet arra szán, hogy emberi civilizációban élni alkalmas állapoba kerüljön.
Neked lehet, hogy ez azért tűnik pazarlásnak, mert 2004-ben valami nettó 55 ezer volt a minimálbér, ma meg valami 150. Arányaiban szerintem ugyanannyit költenek kacatokra, mint az Y-gen.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
frescho
addikt
válasz Pikari #106232 üzenetére
Ez nem ennyire egyszerű, inkább történelem, mint mi milyen vason futott.
Ugye az elején VAX, PDP és hasonló vason futottak a különböző verziók. Ugye nem várjátok, el, hogy legyen itt a fiókban egy ilyen gép Aztán jött a nagy törés a BSD köré tömörülő idealisták/egyetemi fejlesztők stb és az ebből pénzt kivenni akaró AT&T féle (System III, majd még inkább system V) banda között. De ez még bonyább, mert pl ott volt a kezdetben BSD alapon fejlesztő, majd a SVR4 fejlesztésbe átálló SUN. Vagy a BSD alapú NeXT amiből -> Darwin -> OSX -> macOS is lett. Amúgy az eleje az érdekes, mert később megmerevedtek a frontok. De mondjuk az IBM PC támogatás is érdekes móka, mert az MS-nek is volt egy inkább kevésbé, mint többé saját Unix verziója.
DarthSun: Allah nem lát sötétben be az ablakon.
A 90-es vagy 2000-es években egyszerűbb volt? A 90-es évek elején az OTP hitelek hirtelen kamatváltása volt a nagy sokk. Aztán 99-ben a lakások ára már vágtatott és ki is tartott úgy 5 évig a lendület. Hatott a négy kerék szöveg, 5 év alatt duplázódtak az árak. Ahogy a piacra borított babás támogatás is berúgta most az inflációt. Mi tutin kiválasztottuk a legrosszabb pillanatot 2004 elején a korrigált reálár/m2 540k volt amit csak 2019 után haladt meg. A mostani kis korrekció után (a csúcs 730k körül volt) 640k/m2, tehát 20%-kal nehezebb ma egy fiatalnak, mint nekünk volt. De nem ennyivel érzik nehezebbnek, hanem lehetetlent mondanak. További 20-30%-kal többet költenek, tippre legalább ennyi megy el az előfizetésekre, telóra, extra bulikákra. Értem a problémájukat, de nem csak az árak szálltak el, az kb. a fele a problémának. komolyan azt gondolom, hogy ezt elb*tuk. Mármint a nevelést és a gazdasági irányt is. Ez biza a mi és az idősebb generáció hibája. (olyan X-szel és kicsit Y-nal bezárólag)
KROK640: "reál bére (ha egy új házhoz vagy új autóhoz viszonyítom), ma jelentősen alacsonyabb" Nézz meg kimutatásokat és nem jelentősen alacsonyabb. Az tuti, hogy amióta eszem tudm legalább 2x volt már rosszabb.
"azt sokkal több mindenre kell elköltse" Kell? Jól bizonyítod, hogy b*tuk el a nevelés oldalon. Nem tanulták meg, hogy van ok-okozat, következmény, kötelesség és az sem, hogy sok dolog nem jár, hanem valamit tenni kell érte. Mert telefon, bulika stb. nem kell, hanem jó ha van. A kell az a zsíroskenyér-savanyúkáposzta kombó vízzel. Az iskolából történő kiesési arány is enyhén magasabb ma, mint10 éve. Mert már nem KELL csak 16 éves korig iskolába járni. Közben a visegrádi országokban ez erősen csökkenő tendenciát mutatott. Ha jól emlékszem ebben még megverjük a románokat. Mindezt úgy, hogy az oktatott anyag és az elvárás a szakoktatásban, legalábbis amire rálátok, egyértelműen csökkent. Mondjuk lassan nem lesz aki oktasson, az utolsó pillanatokban vagyunk már az MNB szerint is.
A gépekről jutott eszembe: Win 11 ki fogja kényszeríteni az upgradet. A Gene VIII-hoz nincs TPM. Pedig egy nagyon jó lap volt 9 évvel ezelőtt. Ki fogja húzni a 10 évet, de aztán kell valami újabb.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
válasz frescho #106236 üzenetére
Lehetséges, hogy az emberek le fognak mondani a windowsuk napra készen tartásáról, a tartalomfogyasztást is egyre inkább más jellegű eszközökre költöztetik a PC-ről. A PC pedig egy munkagéppé vállik, amin az esetek nagy részében mindegy, hogy windows 7, debian linux, vagy épp win11 van -e, inkább az egyéni ízlés kérdése, és a futtatni kívánt programkörnyezet szabja meg, semmint az, hogy a microsoft milyen élettartamot szán a termékeknek. Egyáltalán nem úgy, és nem olyan irányba fejlődnek a felhasználói szokások, mint ahogy azt a gyártók szeretnék. Éppen ezért jönnek az olyan ködös pótcselekvések és kamu featurek, mint például a tpm, vagy a secure boot erőltetése, mivel VALÓDI szolgáltatások tekintetében egy 5 éves oprendszer és hardver semmivel sem tud többet, mint egy mostani. De azt is ki lehet jelenteni, hogy az XP és a Windows 7 kinyírása is mesterségesen erőltetett folyamat volt, ami azóta a windowssal történt, attól igazából csak rosszabb lett ez a rendszer, át is vette azóta a vezető szerepet az android az informatikai rendszerek nagy részén.
-
KROK640
nagyúr
válasz Pikari #106235 üzenetére
Nem tudom... azért 2001-2002 körül hála a Tualatin platformnak és a GeF2-3-4-nek, 60-70 ezerből lehetett gamer gépet építeni. Egy akkor - egy kutya - telefonnak valamivel kevesebb volt az ára, és nem is nagyon érte meg ráfizetni, mert nem volt annyi extra extra.
"Frissen a munkaerőpiacra beszabadult fiatalnak" - attól függ, hogy hová születtél. Nekem, meg neked kellett. De pl a haverjaimnak addigra megvolt a jogsi, sokszor a kocsi is (A levitézlett Ladától, az Opel Astrán át, a levitézlett BMWig, W123-as Merciig minden akadt a haveri társaságban), meg nyaralás is. Ez nekem különösen szerencsétlen időszak volt, hiszen a diák mekis fizetésem (2001 nyara) sem arra ment el amire akartam, a sokat álmodozotott Inteles Abit lap és 566@850 Celeron helyett családi kassza lett a vége
Sajnos sok olyan estém volt, ahonnan már 9-kor leléptem, mikor a haverok szerint csak kezdődött a buli, én meg mentem mert másnap is meló / nincs pénz. Míg nekik kocsi, nyaralás, C2D lett (2006-2007), addig nekem meló és a húzott Athlon XP maradt.
Ez különösen szerencsétlen volt akkor mikor beomlott a nagyker áron áfa nélkül szerzős lehetőségem, miközben pont oda jutottam, hogy csereérett lett a gépem, és igazán kellett volna a lehetőség és a lóvé.
Ma aki onnan kezdi amit leírtál (biztos, hogy sokan vannak) meg pláne rossz helyzetből indul.Erősen kétlem, hogy annyit költöttünk volna akkoriban mint az Y/Z gen, lévén mobilnet akkoriban nem volt se spotify, se semmi. Akkor maga a sima percdíjjas internet vitte el a pálmát, ami persze messze nem volt olyan kötelező alap dolog, mint ma, cserébe rohadt drága volt.
Jó, másik oldalról ma nem kell 2 évente a komplett PC-t kicserélni a gyors fejlődés miatt.2005 szeptember 1-el kezdtem el itthon dolgozni (előtte már Szlovákiában dolgoztam egy internet szolgáltatónál, meg Máltán is dolgoztam), szóval még ugyan odatettem magam kezdésnek. Nem is volt jó pont a szüleim szemében, akik attól féltek, hogy lelépek külföldre végleg, és inkább azt akarták, hogy mindenáron itthon
szopja...izé ... boldoguljak, persze kapcsolatok/protekció nélkül. És a fizetésem jelentős részét hazaadva. Míg a haverok a mama hotelben 100%-ot megtartottak, addig nekem alig maradt valami, így sok év kellett még a gép bővítésre is. Sokszor irigykedve néztem miket engedhettek meg maguknak a haverok*. Sajátként Athlon X2, C2D, C2Q, kora I szériák, FX-ek mind kimaradtak, csak a munkahelyen vagy ügyfeleknél, esteleg tuning versenyeken találkoztam velük, szerencsére ott eléggé megismertem őket.* Már az, hogy 2006 szeptemberében átálltam a 1466@2166-ról 1466@2669-re már az egy reagálás volt a haveri környezetre, míg ők új gépeket vehettek, addig én csak egy masszívabb OC-val próbáltam tartani a lépést (még jó, hogy bírta a CPU).
[ Szerkesztve ]
-
KROK640
nagyúr
"Nézz meg kimutatásokat és nem jelentősen alacsonyabb." - nem tudom. A lakások ára nagyon jelentősen emelkedett az utóbbi időkben. Plusz a szüleink külföldi meló nélkül is 2-3-4 év alatt össze grindoltak akár egy kertest is, ma ez nyilván csak álom.
De egy új autó is arányaiban sokkal drágább mint anno egy Wartburg, Trabant, Lada (ok, azokra meg várni kellett, meg igen, a mai autók fejletebbek)."Kell? Jól bizonyítod, hogy b*tuk el a nevelés oldalon." - Egyrészt. Másrészt a "kifehérítés" és a szoftveres elavultatás. Nekem pl mai napig a Lumia 630-asom lenne, ha nem lett volna elavultatva szoftveresen.
A másik, hogy ahol most dolgozok, ott sok fiatal is van, és szerintük már konkrétan gáz torrentezni, mikor előfizetsz netflix/anyámtyúkja meg itunes/Spotify és mennyivel jobb az. Az, hogy ez a hozzávaló mobilnettel havi nagyon sok ezer, az nem érdekli, el sem tudja képzelni, hogy lehet(ne) másképp is. 2-3 ilyen előfizetés meg a korlátlan/sok GB-os net érezhető havi extra kiadás, és ezekre mondjuk még a 2000-es években sem volt szükség : volt a szerencséseknek Endless/Skyline (Ncore) vagy Bithumen accjuk, meg egy telefonjuk 3000ft feltöltéssel havonta, és ennyi."a zsíroskenyér-savanyúkáposzta kombó" - nyami. Na igen, ez is ismeretlen. Erre még konkrétan barátnőm is kiakadt, pedig ő '89-es, tehát még benne lenne még ebbe az időszakba.
"lassan nem lesz aki oktasson" - ez egy másik tragédia, de messzire vezetne, erre ezért most csak ennyit reagálok.
ne is mondd, a Win10 most hotzott valami folyamatos online frissítést. Nekem meg ugy olyan netem, van, hogy disconnect-reconnect-disconnect-reconnect-disconnect-reconnect-disconnect-reconnect-disconnect-reconnect-disconnect-reconnect-disconnect-reconnect-disconnect-reconnect-disconnect-reconnect-disconnect-reconnect és mindezt percenként. Ettől a Windowsnál állandóan egy kék képernyőt bámulok "kis türelmet" üzenettel állandóan.
Megérkezett az a rémálom (a napi gépemre Win10 mellé - I5 10400F, 32GB RAM, RTX 3060 12GB, 1TB M2 Samsung 980Pro, 6TB HDD) , amivel anno a Longhorn (Win XP) fenyegetett, hogyha nincs neted, akkor a gépet korlátozottan lesz használható. Nos a helyzet az, hogy azt látom, hogy más kb sehogy."nagyon jó lap volt 9 évvel ezelőtt" - Igen, 9 éve. Ez is rekord a 1997-2005 szakaszhoz képest, hogy ma még egy 9 éves lap úgy ahogy, használható.
-
arn
félisten
válasz DarthSun #106229 üzenetére
Mi az hogy tisztesseges telepito? A korabeli installokat a korabeli hweken teszteltek, igy meglepo lenne, ha nem mukodne - szvsz siman a winworldrol huztam le egy sp1es telepitot.
Regen nem volt netem otthon, csak 2006tol, frissiteseket meg patcheket sose telepitettem, csak a service packokat. Sose volt gond semmivel, minden rendesen futott, epp mint a retro gepeken. A winxp mar a legelejen is baromi jo rendszer volt, 2001ben az ment fel, asszem thunderbirdom volt akkor.Ha vmi kulonleges igenyed van, vmi hacky way biztos jobb, de egy korhu gepen mindennek mennie kell rendesen. A 2003as gepen sp1 van, a 2006oson sp2, ennel ujabb retro gepem jelenleg nincs, bar gondolkodtam egy win7es masinan - kb eddig erdekeltek a pck.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
arn
félisten
Ezert nem vallalnak gyereket, csak elnek a vakvilagba, mert az kenyelmesebb. A gyerekvallalas mindig a rogosebb, de a szebb utja az eletnek. Szar dolog lesz, ha idosen nem lesz csaladjuk, mert elszorakoztak a fiatalsaguk, es rajonnek, hogy az eletuknek semmi ertelme sem volt, teljesen feleslegesen jottek a vilagra, semmit se tettek hozza. Persze ezt megmagyarazni nem tudod nekik, mert kirohognek, hogy ez az o dontesuk, es hogy hulye vagy.
[ Szerkesztve ]
-
Fücsök007
őstag
Szerintem praktikusabb több esetben a win2000prof. mint az XP ha gyengébb géped van, kevésbé terheli a procit és az SP4 se kér annyi ramot mint az SP1-es XP! Továbbá van több 2000-2001-es játék ami XP alatt nem megy vagy bugos de még 2000 alatt működik, továbbá win2000-et még úgyanúgy telepítheted FAT32 is akár mint win98-at, sőt mellé win alól tudsz merevlemezt 2TB-ig FAT32/NTFS-ben formázni! Win7 helyett Vista 64-bit SP2 jobb kompatibilitásban, a plafon pedig GTX 1080-as kártya DX11 mellett ami bőven elég 16GB ram mellett, de 980TI mellett sem piskóta.
-
frescho
addikt
válasz KROK640 #106239 üzenetére
Ott volt a hozzászólásban a link. Ha nem tudod, akkor nézd meg, mert te egy szűk tapasztalati körből vonsz le következtetést.
"Plusz a szüleink külföldi meló nélkül is 2-3-4 év alatt össze grindoltak akár egy kertest is"
Ami megint legendárium, mert a kalákban építkezést, családi, céges és egyéb segítséget nem mondják el és azt a lemondást sem amit ezért hoztak. Számszakilag ez a nadrágszíj meghúzásos módszer létezik ma is: Mondjuk ma egy pár hazavisz 800k-t. 3 évig otthon laknak a szülőkkel, hazaadnak 200-at, másik 200-ból meg valahogy kihúzzák. Ez 4.8/év megtakarítást jelent. 3 év után van (ha kamatoztatták, mert van minimális sütnivalójuk) legalább 15 milla a kezükben. Ezt jól meghitelezve vehetnek egy 1.5-es panelt, vagy egy szoba konyhát. Ha a szülők is segítenek, akkor valamivel jobb is kijöhet. Csak spórolni kéne húsba vágó módon.EZ a mindenhez internet dolog kell nem normális. Az "AI" mániáról is megvan a nem túl kedves véleményem.
-
arn
félisten
válasz Fücsök007 #106243 üzenetére
Ezert van egy 2000es win98 konfig A 2003as winxp konfig csak a 2001-2003 idoszakot fedi le. A win2k alatt sem megy tobb win98as jatek.
Jelenlegi fobb konfigjaim win lefedesere:
233mmx + v1 95-97 win95 osr2.5
p3 ghz + gf2 ultra 98-00 win98se
xp3200 + 9800pro 01-03 winxp sp1
qx6700 + 8800gtx 04-06 sp2Ha vmivel gond van, lassu, nem megy, stb ott van az eggyel ujabb vagy regebbi. Meg ugy altalaban retrozasban a gyenge gep nem letezo fogalom
-
Fücsök007
őstag
Ez így rendben is van, viszont a P3 konfigra nyugodtan rakhatsz win2000-et is dual boot mellett, nálam Celó 300A + win95 és P4 van win98/XP dual boot van retróhoz. P4-es NW konfigoknak előnye, hogy win2000 mellett USB2-vel menni fog akár XP akár win2000 SD kártyáról USB-SD kártya átalakítóval ami a legkisebb késleltetést adja. Win98SE nem mindig megy, inkább CF-kártyával működik. Nyilván Sata SSD is jó XP-hez, de 1TB-hoz inkább SP3 kell, úgy meg már egyszerűbb 3770K-s rendszerre rakni ahol még gyári XP támogatás van USB3.0 mellett, és mehet mellé Vista 64-bit dual boot is.
-
arn
félisten
Ez egy tok jo oldal volt, most meg kb kovethetetlen, ki volt ez a zseni… [link]
-
arn
félisten
válasz Vladi #106249 üzenetére
700e az realis…
A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 357 900 forintot ért el, 16,7%-kal felülmúlva az előző év azonos időszakit.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Asszociációs játék. :)
- LEGO klub
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Automata kávégépek
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Ukrajnai háború
- PlayerUnknown’s Battlegrounds
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest