- Videós, mozgóképes topik
- CPU léghűtés kibeszélő
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Apple notebookok
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz DarthSun #104092 üzenetére
4 megás PCI kártya az annyira nem ritka, nem? Kapásból ott vannak a Virge kártyák, nekem is van itthon.
Vagy nem tudom, annak idején legalábbis Dunát lehetett velük rekeszteni. Lehet lemaradtam, közben kidobálták mindet?
Plusz van egy Riva128-am is PCI ami 4 megás.+Az átlátszó házhoz.
Nagy dilemma nekem, hogy milyen házat építsek.
Van pár mini PC belsőm, amikből akarok retro miniket építeni - még csak rendelgetem a kiegészítőket aliról, meg konfigolok - de nem tudom, hogy fém ház, vagy 3d nyomtatott vagy plexi vagy mi legyen ...
A plexi biztos jó ötlet ezekhez a sok 10 éves alkatrészekhez? Nem jobb ezeknek sötétben, egy zárt, nem áttetsző házban?[ Szerkesztve ]
-
4 megás PCI rengeteg van, de a lényeget Te is kihagytad, Trio- ból ritka, én eddig a fentebb fotózottról tudok csak, nemtom mennyi készülhetett belőle...valószínű nem sok.
Nemtom hogy a plexinek milyen egyéb hátrányai vannak. Törést, repedést már említették, gondolom kényesebb, jobban kell óvni mint egy sima házat.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
törölt tag
-
arn
félisten
Kar, hogy ezek a bench hazak nagyon dragak, retrozasban tok jo lenne ugy osszerakosgatni mindig egy gepet. Meg hosszutavon tuti az alkatreszeknek se tenne jot. Pedig szeretem a funkcionalis alkatreszek latvanyat (ezt a bazari “gamer” karacsonyfat nem).
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
fatpingvin
addikt
bármelyik gépháznak nekieshetsz fémfűrésszel vagy veszel egy nagy acéllemezt és a megfelelő helyeken csinálsz rá furatokat és menetet vágsz bele. egy ilyen open bench nem olyan nagyon nagy kunszt, egyszerűbb mint egy gépház szvsz.
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
arn
félisten
válasz fatpingvin #104106 üzenetére
Ezzel en is tisztaban vagyok, de hol fog igy kinezni? Egy ikeas hokedlire szoktam az ideiglenes gepeket epiteni, az is ellatja a dolgat. Jah meg utana lapra szerelheted, zsenialis design.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
-
válasz DarthSun #104103 üzenetére
Ritkának ritka konkrétan a Trio64V2 csippel kombinálva. Retroban nem nagyon találkoztam még vele, de ebben a kategóriában ez nem tudom mennyire növeli az értékét.
Nekem mondjuk pont ugyanannyit érne mint bármely egyéb gagyi, kommersz 4megás pci kártya. Egy fikarcnyival sem ér többet, de mondjuk én nem vagyok kereskedő.
Egy brand vagy egy a korának kiemelkedő kártyája inkább kellene. -
-
-
-
gban
Közösségépítő
Teljesen megértem és elfogadom amit mondasz.
Próbáld meg te is elfogadni hogy valakinek a ritkaság-faktora érdekes lehet, rácsodálkozhat hogy sose látott ilyet.
Nem maga a kártya szép, nem a színei vagy a megjelenése, hanem a ritkasága érdekes.
Ugyanúgy minthogy tökmindegy lenne nekem ha látnék egy földönkívülit hogy hogy néz ki - sose láttam még
olyat, lehetne tőlem ronda, haszontalan, nem érdekelne, csak az hogy láthatom.Postázást nem vállalok.
-
arn
félisten
Mongy retrozasban neha osszekeverik, hogy vmi azert ritka, mert a maga koraban ertekes db volt, es keveset adtak el belole, vagy azert mert a kutyanak nem kellett. Mikori gyartasi datumu? Nem vmi kesoi db?
-
Az én véleményem is csak egy az ezer közül, ezt osztottam meg. Jeleztem: szerintem, részemről, stb...
Egy noname S3 Trio64 nálam - jelenleg - egy darab kő, tőlem aztán akármennyi memória is lehet rajta.
Valaki meg majd észreveszi benne az értéket, és fizet érte egy valag pénzt ... lehet én leszek az majd egyszer. Idővel, ki tudja, maga a 4mb pci mivolta már különleges lehet.Én kíváncsi lennék rá, ki mit mond rá, most mennyit ér egy ilyen.
-
gban
Közösségépítő
Az értéke megint egy másik dolog. Az nem csak attól függ ugye hogy milyen ritka (és ismétlem, mi erre csodálkoztunk rá, nem arra hogy mennyit érhet), hanem hogy keresett cucc-e valakiknél.
Sokkal több voodoo van, mégis simán érhetnek azok többet mert azt sokan keresik.
Talán senki se látott még dínó-kakit, de nem is érdekel senkit, így ha nálam lenne az egyetlen belőle, lehet akkor se érne semmit, nincs is ezzel baj.arn: chip 9837, ram 9905
Postázást nem vállalok.
-
arn
félisten
-
arn
félisten
Vki beteg volt slotket.
-
frescho
addikt
Mai dögrovás:
286-os alaplap szerint a hiba oka:
KB controller error
Igen, az is megdöglött, de a táp a ludas. Ki tudja még mit vitt magával a 6.5V, de ez javíthatatlan. A mikrokontroller amivel a billentyűzet menne megsült a benne lévő program kiolvashatatlan. RIP...
https://frescho.hu
-
Érdekes oldal, nem semmi grafikus kártya gyűjteménye van emberünknek.
Nem is tudtam hogy léteztek ilyenek.
Voodoo 5 5500 PCI verzió
S3 968 8MB PCI
S3 Trio64 VLB verzió
ISA buszos S3 2MB meg 4MB kártyák
Savage4 PCI verzió
... -
KROK640
nagyúr
Akkor ebben egyetértünk
Tbiliszi nagyon szép és olcsó hely, imádtam Mindenkinek javasoltam volna az orosz ukrán konfliktus előtt, aki unja a Horvát tengerpartot. Remek említés
Régen volt egy 412-es Moszkvicsom, még anno 2005-ben. Helyén kellett kezelni, mai napig létezik szlovákiában, de már bőven pajtalelet kategória (ha még megvan).
Majdnem lett egy Volga M24em 2007 tavaszán, mindössze 20 ezer ft-ért egy Ukrántól a nyíregyházi piacon. Olyan hangosan csámcsogott a rozsda az autó maradékán, hogy az ár egyértelmű volt, Viszont fekete volt és kombi, mai napig sajnálom, hogy végül otthagytam.És most a komoly, de OFFot félretéve, DE NEM FÉLRE ÉRTVE, akkor mi is volt a téma?
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
arn
félisten
A 968okra az akkori korra jellemzo ratuzheto modul volt, ez volt az utolso highend s3 - vgaban lassabb, mint a dramos 864/68, de vesaban gyorsabb.
A trio azert ritka, mert nagyon a vlb korszak vegen jott, van vlbs trio32 is. Tul vannak hypeolva, de a kepminoseguk vacak. A 94/95ben megjelent chipeknek altalaban van pci es vlb verzioja, hasonlo aron mentek - aztan a vlb kartyak nyakja vagy 2x akkora volt
Az s3 911/924/928 szinten highend kartyak voltak - beloluk volt draga workstation kartya. A 928at meg raktak az egyik legelso pcios kartyara is, eleg sok korabeli buszt megelt - valszeg o lehet az, amin tobb ram volt, es sokfele busszal.
[ Szerkesztve ]
-
-
arn
félisten
Az elso highend dx2-66ok meg isa meg eisa buszon jottek 92 vegen, 93ban terjedt a vlb.
Sot a pentiumok is eisa buszosak voltak 93 kozepen, a vlbs implementaciok benak voltak, a pci meg nem letezett (kb 93 decembereben jottek az elso fecskek).Szoval lehetett isa/eisa/vlb/pci buszra kartyakat gyartani - zavaros egy idoszak volt busz szempontjabol. Es egyikre se lehetett mondani, hogy nem egy tamogatott busz volt.
Ezekbol a kartyakbol nem lehet tul sok, nem hiszem hogy 500-1000 dollar korul sokan vettek ilyesmit.
Es mekkora poen lehetett hogy egy ev mulva kb semmit sem ert, mert pcios 964ek voltak a piacon, de az also kategorias cuccok is lehet gyorsabbak voltak.facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
Pikari
addikt
A 486-nak csak a legvége volt PCI, de az már az az időszak, amikor a 486 belépőszint volt a Pentiumok alatt, gyakran 586-nak marketingelve (cyrix vagy amd procival), 100 mhz körül, vagy afölött.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz Pikari #104126 üzenetére
Jaja, az simán megvan nekem is, hogy 586-osnak emlegetik a korai Pentiumokat, sőt én még akkoriban hallottam 686-ról is
És igen, gyakorlatilag a Pentium, AMD és Cyrix CPU-k között senki sem tett különbséget.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
frescho
addikt
válasz KROK640 #104128 üzenetére
Ezt képzeld el feketében. Hátul bő hellyel a koposónak, B oszloptól hátrafelé fekete csipkefüggönnyel.
Feltételeztem, hogy a CX-ből egyértelmű, hogy Citroen. Dízel AX-hoz volt szerencsém rövid időre. Nagyon nem ment, de nem is fogyasztott. mivel nem volt értelme taposni, ezért nem nyomtam, így 3-4 liter között elballagott. De annyi életkedv volt abban az autóban, mint egy triász kori fosszíliában.
-
envagyok
veterán
Kezdődik megint
[kép] -
félisten
-
válasz KROK640 #104129 üzenetére
686 prototípus
Mindig szerettem ezt a filmet. Tutira hatást gyakorolt rám tudat alatt, miért is szeretem annyira a 6x86 processzorokatMost is építem a régi gépet. Szegény már vannak kontakthibái, a cache modult nem is lehet teljesen bedugni, kicsit ki kell húzni hogy tutira érintkezzen. Procit nemtom hányszor cseréltem, mostam át, igazgattam a foglalatban hogy jó legyen (bedugós LIF foglalat)
Most éppen egy Pentium MMX van benne, tökéletes, gyors, Quake megy mint állat ...
de basszus ...
ez mégsem egy 686-os.
Feltétlenül ki kell majd szednem. Egy 6x86L de inkább egy 6x86MX-et tervezek helyette ... amelyik kibírja a 3,3 Voltot, mert csak az van.
Mondjuk ha a Pentium MMX bírja, akkor ennek is ki kell (nyilván kisebb frekin mint a gyári)A foglalat miatt a lábakat is tökéletesre kell majd kifésülnöm. Pár procit már elég csúnya állapotból is sikerült visszahoznom.
Youtubeon néztem, hogy valaki képes leforrasztani, meg új lábat berakni ... ahogy nézem a retro árakat, egyre csábítóbb a "javítsuk inkább meg" hozzáállás bármilyen állapotban is van valami+
90-es években volt nálam egy lemezen terjesztett magyar "újság", nem tudom mi volt a címe, de akkor egy új megközelítés volt, ami végül nem nagyon terjedt el. Emlékszem abban írtak 786-osról is, legalábbis megemlítették, hogy az mennyire gyors lesz majd[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
válasz KROK640 #104129 üzenetére
Jók voltak a cyrix és az amd 5x86 chipjei is (486 foglalatba). Otthoni pc-ket, és könyvtárakat is felupdateltek ilyenekre, telerakták őket rammal, vinyóval, és pöpec kis windows98 pc-k lettek belőlük webet böngészni, mpeget nézni, mp3makat hallgatni.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
KROK640
nagyúr
válasz frescho #104131 üzenetére
Én is Citroennek gondoltam, de biztos ami biztos
Amúgy remek munkás autó is lehetne ezekből, vagy műhelykocsi.AX az ilyen városi kis autónak van tervezve, egyik barátnőméknek volt a családi kocsi, találóan guruló esernyőnek hívták.
De a CX nálam lehet Corsair táp is
#104132 zotyesz66 :
Én is szeretem a Citrokat, a legérdekesebb francia autómárka. A DS-eseket mai napig csodálom, BX-et gyerek korom óta akarok, a Cactus egyediségét imádom, XM-et szintén nagyon hajtanék, de még a C3-asok is tetszenek.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz FoxiestFox #104134 üzenetére
A hidropneumatikus rugózás... Én anno egy 1972-es DS-el próbáltam ki, de aztán volt benne részem BXben is. Kicsit - nem tudom ültél-e már lowriderben - a lowriderhez tudnám hasonlítani, de azért másabb.
A legrégebbi Citroen amiben ültem, az egy Traction Avant volt.
Az bajom amúgy a DS-el, hogy amennyiért manapság mennek a szebbek, annyiért már a vágyálom amerikai autóim egy része is elérhető, úgyhogy kb az 5-6ik helyen lenen a listában.
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz Pikari #104137 üzenetére
Akkoriban mikor a Win98 menő rendszer volt engem a PC-ken csakis a játék, vagy a képszerkesztés érdekelt, és a Cyrix akkoriban nem arról volt híres, hogy bármelyikben is remekelt volna. Sőt a K6-2 K6-3 miatt az AMD is leírta magát, írtam már a topic hasábjain, hogy osztálytársam egy ilyen 450-es CPU-t még ráfizetéssel is elcserélt volna a 366-os Celeronomra, ami gyanússá tette a dolgot, majd amikor megnéztem, hogy hogy megy a gépe, akkor rájöttem, hogy miért. Utána meg a melegedés miatt volt rossz híre az AMD-nek, igazából az Athlon XP megjelenéséig kerültem az AMD-t. A Cyrix meg pláne az a kategória volt amivel nem foglalkoztam. Egyszer megnéztem egy C3-as VIA CPU-t, az 566-os Celeron alapórajelen is körebehugyozta, és az utóbbi még húzható volt 850-ig, a C3-as meg egy MHZ-et se.
#104135 vrob :
nekem a 686 kimaradt, mert akkoriban még C64-es arc voltasm, persze iskolában, itt-ott néha leültem egy-egy 2-3-486os mellé, 686-ra nem emlékszem, jobban a PC-s világgal meg Pentium 1 időkben kezdtem foglalkozni.
A 786 is érdekes lehetett, tudnak néha ilyeneket írni az újságok, egyszer a GameStar egyik számában olvastam a 2000-es évek legeslegelején, hogy akkor majd jön a Tejas meg a Nehalem, előbbi 5-10GHZ utóbbi 10+ GHZ-en, meg hogy 2005-re 10GHZ-es lesz egy átlag otthoni PC. Hát még most sem tartunk ott (Pedig az elektrotech tanárom 2002-ben kijelentette az egyik órán, hogy egy átlag otthoni PC 10GHZ-es )Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
válasz Hosssszu #104136 üzenetére
lemaradt a link.
Az a baj, hogy az évre sem emlékszem, de nyilván a Pentium megjelenése körül kellett lennie amikor még a név nem volt biztos.#104140 KROK640
Megvannak még a papír alapú újságaim az egész 90-es évekre.
Néha találomra kihúzok egyet a pakkból. Azokban is akkora mondások vannak, jó ezeket elővenni[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
-
KROK640
nagyúr
-
-
frescho
addikt
válasz FoxiestFox #104134 üzenetére
Ma már biztos, de akkor mélyponton volt az áruk. Furcsa jószágok, az emlékeim szerint leginkább egy tankerhajó kecsességét társították egy repülőszőnyeggel. (Vicces, de most is egy ilyen dreagnought-om van, csak sokkal kevesebb egyediséggel.) Az úthibákat nagyon jól kisimította, de a kormányon, féken nem igazán volt visszajelzés az útról. Ja igen, a fék egy szelep a nagynyomású körben, ennek köszönhetően nem érezni a fék nyomáspontját, kb. mintha egy szivacslabda lenne a fék. Belül is extravagáns volt, egy küllős kormány, és szinte mindent a bajuszkapcsolókról lehetett irányítani. Az rémlik, hogy ahogy nyomtad, húztad, tekerted a baloldalit dudált, villogott és felkapcsolta a lámpát.
Akkor még tényleg volt minden márkának, autónak arculata, hangulata és jellegzetessége. Ma a számítógépek nagyjából egyforma ázottszappan formát hoznak ki mindegyikre és patikamérlegen mérik, hogy mit rakjanak be. Az Alfa is csicsaFiat lett, a PSA fefalta az Opelt...
arn: Ahh terrornews... A 6x86-ot hogy lehúzták
KROK640: Egy XM. Igen, nézegettem, már gondolkoztam, hogy veszek valami elmegy darabot 2 év vizsgával, vagy egy nyárra 2-300k-ért. Ha megáll a bontós pénzt levonom és ennyi. Bukta, de egy dolgot lehúzhatok a listáról
Pikari: AMD 5x86-ok voltak a kor Celeronjai. Mindig volt ilyen. Amikor mentek a 486-ok eleje, akkor a 386DX40 és DLC40-ek voltak a még megfelelő belépő szint. Aztán a Cyrix 6x86. Az AMD + Cyrix jól tolta, hiányoznak a piacról. A redhilles ajánlók 90%-val egyetértek, az 5x86-ot ők is szerették, ha jól emlékszek.
[ Szerkesztve ]
-
frescho
addikt
válasz frescho #104146 üzenetére
Meg is kerestem a redhill releváns oldalát.
In some ways, the 5x86-133 reminds us of the greatest AMD chip of all time, the 386DX-40, because the 5x86-133 was the last and the best of all the 486s, just as the DX-40 was the last and greatest of the 386s. As with the 386DX-40, the technology was mature and 133s were incredibly reliable. We kept on selling them new long after most dealers had moved on to faster, more expensive and less bulletproof parts.
-
KROK640
nagyúr
válasz frescho #104146 üzenetére
Azt néztem, hogy az XM-eknek nincs durva ára, a kínálat teteje is fele, a klasszikus DS-nél a nemindul, nincs motor/váltó, nincs papír, rozsdaboglya (ezek tetszőleges kombinációja) kategóriának.
Ami szép, az sajnos annyiba van, amennyiből már sokkal vágyottabb amerikaiakból is válogathatok. De ha lenne mondjuk 50 Millám csak kocsira, akkor egy klasszikus (faceliftes) DS is reppenneInkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest