- Azonnali informatikai kérdések órája
- Apple notebookok
- Steam Deck
- Projektor topic
- Mostantól biztosan nem kaphat modernebb AI lapkákat Kína a TSMC-től
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- OLED TV topic
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Gaming notebook topik
- Videós, mozgóképes topik
-
PROHARDVER!
AMD FX processzorok topikja
- AM3+ tokozás
- Nyolc, hat, vagy négy mag
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes modellek
Új hozzászólás Aktív témák
-
mrrr74
aktív tag
válasz antihero0112 #66151 üzenetére
Köszi, akkor megpróbálom. Az igaz, hogy azért állítgattam feljebb, mert néha újraindult, de végülis a RAM időzítések orvosolták a problémát, nem ezzel volt a baj.
https://weddmegonline.hu, https://nekedveszem.hu
-
Omli85
őstag
Hát nem tudom egy próbát megér csökkenteni a feszt de nekem ez a 1.280 környéki fesz 4.1GHz mellé elég kevésnek tűnik vagy valami iszonyat jó kockának kell lennie ha annyin megy .
(#66150) mrrr74 : Elég barátiak ezek a hőmérsékletek. Azt mondjuk rá kell kalkulálni, hogy huzamosabb ideig terhelt vga és cpu mellet felkúszhatnak a hőfokok mert olyankor a vga is elkezdi fűteni a gépházat ami többnyire kicsit fűt a processzoron is. Erre mondjuk egyszerű indítani egy Heaven-t és hagyni kicsit had fusson 15-20 percig és akkor csekkolni a hőfokokat.
[ Szerkesztve ]
ASUS TUF GAMING X570-PLUS, AMD Ryzen 7 5700X , RX Vega 56@64, CRUCIAL 16GB Ballistix Sport LT DDR4 3200MHz CL16, Seasonic PRIME 1200W
-
mrrr74
aktív tag
válasz Omli85 #66153 üzenetére
Lefuttattam IBT-t very high-on és nem ment feljebb, de megnézem a Heavent is.
Játszani nem játszom (na jó, most rákaptam az Anno-ra), heti szinten kb. 1-2 órát terhelem maxon a procit, amikor kiexportálom a RAW képeimet, de besegít a GPU is. Az egyik venti a ház alján szív kintről és fúj a VGA felé, talán ezzel is csökkenteni tudom a hőmérsékletet. Ez a hűtő a gyárihoz képest több, mint 10 fokkal csinál hűvösebbet, így jó vétel volt (főleg, hogy félre is volt árazva, mint utólag kiderült).https://weddmegonline.hu, https://nekedveszem.hu
-
antihero0112
tag
FX 8320E-m annyin megy, illetve egy FX4300 is ezen a feszen megy.Ennél a kettőnél, jól megy, IBT stabil.
Illetve most hoztak szervizelni FX4170-el szerelt gépet, ami alapjáraton 1,412 Volton ment és droppolt rendesen, azt is belőttem 1,256-ra és tökéletes.[ Szerkesztve ]
-
lee56
őstag
válasz antihero0112 #66155 üzenetére
Aztán majd hozzák vissza pár hét mulva hogy random befagy a kedvenc böngészős játékuk vagy akármi.
No Comment
-
antihero0112
tag
Kérdésem lenne feléd, láttam hogy elég szépen levizezted a rendszert. Most nagyon agyalok rajta hogy a procira én is építsek valamit. Mennyibe fájt neked a rendszered, ha meg szabad kérdeznem, illetve milyen hőfokokat produkál 4,8-on? Ami fontos, hogy VGÁ-t is vizezném, majd ha lesz cserélve valami újra, de most egyenlőre csak a procit.
-
Omli85
őstag
Hát nem tudom akkor én vagyok ilyen szerencsétlen procik terén ezek szerint mert ami nálam megfordult 8320E az sem ment 1.3v alatt IBT stabilan 4+GHz-n . Szóval számomra ezek az 1.2xx v-s értékek felfoghatatlanok . Természetesen ettől még nem azt mondom, hogy nem lehetséges csak nekem nem volt még hozzá szerencsém
ASUS TUF GAMING X570-PLUS, AMD Ryzen 7 5700X , RX Vega 56@64, CRUCIAL 16GB Ballistix Sport LT DDR4 3200MHz CL16, Seasonic PRIME 1200W
-
Omli85
őstag
Sry dupla de kicsúsztam a szerkesztésből
Hát nem szívesen számolom össze mennyi volt a víz
Igazából a CPU és a VGA blokkon kívül kb mindent apróról vettem de így is olyan 100K+ környékét kóstálja az egész pontosan nem számoltam utána .
Hőmérsékletek: (jelenleg 4.5GHz 1.488+)
CPU 60-65 fokot IBT alatt vagy 40-50 perc videó kódolás után látok játékok alatt általában 50-55.
GPU max 60 de már ez is extrém esetben ha "elfűtöm" a szobát.
Ezek most így a jó időben tapasztalt értékek (tetőtér nyár egyebek :])
Igaz nálam cirka 4.5L folyadék kering a rendszerben így elég sokáig tartana elmelegednie az egésznek a reserator meg a 2db 480-as radi meg fog rajta annyit, hogy nem igazán tudja elfűteni magát a rendszer, sőt ha úgy van elmegy passzívban is ventik nélkül.[ Szerkesztve ]
-
hobizoli
nagyúr
az letezhet, hogy a CPU sapka es a mag kozott van vmi erintkezesi hiba, ami miatt nem jo a hoatadas?
egy 651K lenne az alany
olyanokat valtozik a CPU homerseklet, hogy szamomra hihetetlen
a CPU venti meg forog, mint a qrvaelet, szo szerint uvegen, 6000rpm-n jar
a FX8320 gyari rezhutoje van rajta
de ha berakom a regi 631-s CPU-t, akkor azzal meg teljesen jol mukodikminden alapon, nuku tuning
több drón kell ;P
-
mrrr74
aktív tag
Lehet láma kérdés lesz, de tesztek alatt CPU-Z-t nézve azt látom, hogy eléri az 1,41V-ot. A proci/lap úgy működik, hogy ha nem is kell neki, de kihasználja a maximális feszt? Ha lejjebb viszem oda amit írtál (persze kicsit magasabbról próbálom), akkor nem is fogja kérni a magasabb feszültséget?
-
ViZion
félisten
válasz hobizoli #66161 üzenetére
Gyári hűtő felejtős, a rézmagos is. 800-1200 g az, amit hűtőnek lehet nevezni.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
hobizoli
nagyúr
válasz ViZion #66164 üzenetére
de itt alap orajelekrol van szo egy csak 4core CPU-nal egy 8core hutojevel
a 631 2.6GHz
651K 3.0GHzes a ketto kozott olyan diffi van vmiert, hogy a 631-n 2000rpm alatt jar a venti a 651-n meg 3000-4500, ha tobb ablak van nyitva akkor mar 4000+
de miert, amikor a CPU load meg 20-30% koruli maxsokaig a gyari alu hutojevel ment a 631 melegedesi hiba nelkul, csak megtort a venti kabele, ahogy mozgattam elindult-leallt
ezert vettem ra akkor mar egy kajakabb, 8core-s FX8320-s rezhutot
CPU csere 651-re es sokkal magasabb rpm-n jarvisszraktam a 631-s CPU-t es hibbbatlanul megy azzal, ahogy elotte is
ekkora hodisszipacio diffi tuti nincs a ketto kozott, ami ezt melegedest megindokolna
nincs tuning sem, minden gyarinezert gondoltam, hogy vmiert a hoatadas nem lehet jo a sapkanal es azert nem huti elegge le
több drón kell ;P
-
ViZion
félisten
válasz hobizoli #66165 üzenetére
"Minden gyárin"
a hiba oka... alapbeállítás túlfeszeli nagyon. Összefoglalót olvasd el.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
mrrr74
aktív tag
válasz antihero0112 #66163 üzenetére
ok, az ok-okozatot nem ismertem, így világos. köszi
-
Omli85
őstag
válasz hobizoli #66165 üzenetére
Körülbelül ugyanazt a rézmagos hőcsöves hűtőt adták az FX 8xxx szériához amiket előtte a Phenom szériához is adtak csodát nem kell tőle várni.
Az általad írt két proci között azért van némi eltérés konkrétan +400MHz továbbá a gyári 100W-s TDP mellet illetve a gyárilag megadott feszültségértékek alapján ami 0.91 - 1.41V elég egyértelmű miért is melegszik el.A plusz 400MHz azért adott esetben tud fűteni pláne gyári hűtő esetén. Ahogy ViZion-is írja valószínű kicsit túlfeszeli a procit a lap meg kell próbálni csökkentei a feszültséget amíg még stabil így azért nyerhetsz néhány fokot adott esetben.
(#66169) Knobber : Csodát azért nem kell várni ettől a hűtőtől sem. Amúgy csak a hűtő miatt én special biztos nem venném ezt az "új" szériát. Egy értelmesebb custom hűtő még mindig jobb és csendesebb megoldás . Illetve nem tudom mennyi a difi de a Wraith verzió tuti drágább és ha azt nézzük az alap FX 6350 is 36-37K környékére van árazva a Wraith szerintem jó 10K-val tuti drágább annyiért meg veszel már egy normális torony hűtőt és mint írtam 37K környékén van már 8320E is.
[ Szerkesztve ]
-
Krogoth
senior tag
AMD Overdrive Utility progit próbálta már valaki? Ér valamit, vagy maradjak a biosban való álligatásnál?
-
ViZion
félisten
válasz Krogoth #66171 üzenetére
bios +1
mondjuk próbálgatásra használhatod, ha találtál valami kb. megfelelőt, akkor azt állítsd be inkább biosban azért. Bios az stabil, nem függ OS-től, nem barmolja el driver telepítés vagy ilyesmi.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Krogoth
senior tag
Köszi, maradok a biosnál, ez is csak azért merült fel bennem, mert valahol láttam/olvastam, hogy van ilyen
-
Omli85
őstag
válasz Knobber #66175 üzenetére
És ez biztos Wraith hűtős ? Mert a kép alapján nem és a nevében sem jelezték nem minden FX-6350 Wraith hűtős azt nem árt tudni .
Amennyiben elég az FX-6xxx széria akkor egy 6300 a javasolt a többi modell feláras és kb semmivel nem tudnak többet.
Hárombetűs boltban 28-29K a 6300 erre veszel egy normális coolert 10-12K környékén és húzhatod 4.5GHz-ig kb nyugodtan sőt kb feszt sem kell emelned 4GHz-ig szerintem.
Vagy veszel egy FX-8320E-t ami 37K környékén már van és erre veszel valami értelmes hűtést és ezt szintén meg tudod piszkálni 4.5GHz környékére.
Összességében ha azt nézed cirka 6-7K difi van hűtéssel együtt a két CPU között, teljesítményben meg azért kicsit erősebb egy húzott 8320E mint egy 6300 szóval személyes véleményem szerint nem éri meg spórolni azt a pár ezrest egy gyengébb procival. Alaplapon nagyon spórolni nem tudsz és nagyon nem is ajánlott kb ugyanaz a kategória ajánlott mindkét proci alá.
Másik verzió, hogy körbenézel aprón és esetleg vadászol valami jó áras de még garis 6300-at vagy 8320-at meg deszkát alá, igazából ezzel tudod a legtöbbet spórolni .ASUS TUF GAMING X570-PLUS, AMD Ryzen 7 5700X , RX Vega 56@64, CRUCIAL 16GB Ballistix Sport LT DDR4 3200MHz CL16, Seasonic PRIME 1200W
-
Knobber
aktív tag
válasz Omli85 #66177 üzenetére
FD6350FRHKHBX - Wraith hűtős
FD6350FRHKBOX - Sima hűtősIgazából 880K vagy egy alap FX-6xxx szérián gondolkozom. Előbbi azért csábító, mert tudok hozzá olcsón venni olyan alaplapot ami tudja a DDR3-at 2400Mhz-n illetve már PCIE 3.0
Bár nem tudom ezek a plusszok mennyire számítanak.Youtube: Knobber
-
Omli85
őstag
válasz Knobber #66178 üzenetére
Azok a pluszok mindennapos használatban kb semmit de őszintén. A magasabb órajelű ramnak nagy jelentősége van mondjuk egy APU-s konfignál de akkor oda meg már DDR4-et érdemes építeni majd AM4-es foglalatos deszkával. (majd ha lesz )
A másik, hogy az a lap amit linkelték felejtős FX-hez mivel FM2-es foglalata van így abba maximum A szériás APU vagy FM2-es Athlon amit bele tudsz tenni (gondolom ezért is a magasabb memória órajel támogatás amit amúgy is csak OC-val visz szal az is körülményes lehet).
FX alá bőven elég az 1866-os ram egy értelmes 970-es deszkával.[ Szerkesztve ]
-
antihero0112
tag
válasz Knobber #66178 üzenetére
FX alatt a 970-es chipsetes lapoknál mondjuk 3.0-ás PCI-E nem nagyon elterjedt, de nincs is különbség 2.0-3.0 között. Ramnál se lenne értelme 2400-asat venni, mivel a 880K-ban nincs GPU, ha mondjuk vennél egy A10-7870K-t vagy nem tudom, mi a menő az APU-knál( ezt a vonalat nem követem), akkor lenne értelme a 2400-as ramnak, mert a grafikus rész onnan kapja a memóriát. Neked FX kell, aprón nézz egy FX8320E-t meg egy viszonylag jó lapot, és boldog leszel vele.
-
mrrr74
aktív tag
1.3V-nál stabil, ma már nem megyek alacsonyabb feszre, köszi az ötletet.
És IBT very high alatt 60 fokot alig érte el, a max 62,5 volt, de csak pár pillanatig.[ Szerkesztve ]
-
Johni5
őstag
válasz antihero0112 #66180 üzenetére
Ha találsz PCI-E 3.0 lapot AM3+ ba,az kamu,elírás.Nincs olyan processzor forgalomba,ami tudja a 3.0-ás PCI-E-t.Na most ugye akkor van gond 2.0-án,amikor kevés a sávszélesség.Ilyenkor a HT emelésével tudod ezt kompenzálni,(valamilyen szinten) ami azért dob jó pár FPS plusszt.
-
Tanisz
senior tag
Sziasztok,
OFFba rakom, mert lehet sületlenséget kérdezek
Korábban olvastam, hallottam olyat, hogy a Win10 alatt az AMD FX procik úgymond gyorsabbak tudnak lenni? Gondolom ajobban kihasználja az op rendszer a több magot.
Ez mennyire valós dolog? Vagy csak halucináltam anno?
Valamint a dx12 és vulkán api lesz bármilyen teljesítménynövekedéssel a CPUra is, vagy csak a VGA-k tudnak vele megtáltosodni, perszr megfelelő tamogatás esetén?Azért kérdezem ezt csak, hogy mennyire gondolkodjak a jövőben az FX-8350em lecserélni majd az esetleg megjelenő Zenre, ha jó lesz (remélem )?
Vitát nem akarok ezzel nyitni, csak egy kis információ kellene
Köszönöm.
http://projekt.azigazikincs.hu/ ''Homo loquax nonnumquam sapiens''; "Nam et si ambulavero in valle umbrae mortis, non timebo mala, quoniam tu mecum es. Virga tua et baculus tuus, ipsa me consolata sunt. "
-
Krogoth
senior tag
[ Szerkesztve ]
-
lee56
őstag
válasz Johni5 #66182 üzenetére
Asusnak van asszem olyan saber változata, ami a nevében is PCI-E 3-as. Csak kérdés mi értelme külön 3.0 magic csipes mókával ezt megoldani (jaa tudom marketing), amikor a natív 2.0-s port sávszélességét sem nagyon sikerült még elérni a VGA-knak.
(#66183) Tanisz : Win 8.1 volt az első amelyik fejlettebb támogatást ígért FX procikhoz. Azóta win10-el nem tudom mennyit javult a helyzet, de roszabb biztos nem lett.
DX12 meg elvileg nemhogy több teljesítményt kérne, de az ígéretek szerint pont hogy kevesebb CPU-használatnak kéne lennie már csak a driveres overheadek elhagyásai miatt is. Kérdés hogy a fejlesztők ezt mire fogják elkölteni, ha egyáltalán..
[ Szerkesztve ]
No Comment
-
pipo112
őstag
válasz Tanisz #66183 üzenetére
talán egy kicsit gyorsabb a proci a win10 alatt de nem látványos ,viszont ahogy egyre jobban terjednek a több magot használó játékok a kisöreg fx még mindig megállja a helyét egy jó vga-val akár még 1-2 évig biztos.
Azt tanácsolom mindenkinek, hogy ne fogadja el senki tanácsát. :P
-
lee56
őstag
Na kifutottam az időből Szóval nagyon úgy néz ki hogy FX-ek csak most kezdenek kiteljesedni (nem kell rögtön zen után rohangászni, szépen meg lehet várni egy FX-el is majd amég jó áron nem lesz a Zen, addig én se váltok, és persze a meggyőző tesztek után). Ugye elég speciális architechtúra lett az FX a CMT-jévél (sok de viszonylag gyenge mag), és szoftveresen nem egyszerű nagy számú párhuzamos feldolgozást leprogramozni. Ezt nagyon jól mutatja hogy kb 15 éve vannak többmagos processzorok, de dualcore-nál jobb effektív CPU-kihasználás átlagosan csak az utóbbi pár évben lett alap dolog. De ez a jövőben várhatóan csak tovább javulni fog. Szóval szerintem messze nincs veszve még az FX, sőt inkább mondanám aranykornak, ami most van, na meg a közeljövő, vagy legyen reneszánsz?, kinek mi.
Ja és FX-ről beszélünk egy FX topikban, szerintem ez minden csak nem off.
No Comment
-
perfegor17
senior tag
Sziasztok megint itt vagyok egy kérdéssel.Más járt már úgy hogy a cpu feszt 1,4v vagy az felett lőtte be akkor tesztek alatt kifagy?LLC 100%-on van.
-
Johni5
őstag
válasz perfegor17 #66188 üzenetére
Tedd át 75%-ra.100-on nekem sem jó.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Nos, nagyon sok év AMD-zés után kiszálltam az FX-ből, és átálltam a sötét oldalra.
Nagyon köszönök mindenkinek mindent, amit itt kaptam szakmai szinten.
Véleményem szubjektív...
-
Tanisz
senior tag
Ezek remek hírek, köszönöm a megerősítést Akkor jól emlékeztem, hogy valami ilyesmit olvastam anno
Bevallom csak azért kérdeztem, mert túl nagy szükséget nem is érzem a cserére, nagyon szeretem a konfigurációm, kíváncsi voltam, hogy meddig tudom kihúzni vele, de akkor ez igazán megnyugtatóNa igen a DX 12 azért még elég fekete lyuk, hogy merre mennek a fejlesztők? Azért én örülnék, ha nem kellene izompacsirta CPU-t horror áron venni, hogy ki lehessen használni a DX 12 újdonságait.
(#66186) pipo112
Köszönöm Neked is
VGA-t azt cserélni szeretnék és több mint valószínű, hogy egy RX 480 8Gb custom lesz a szerencsés kiválasztott, bőven elég lesz számomra annak az ereje.[ Szerkesztve ]
http://projekt.azigazikincs.hu/ ''Homo loquax nonnumquam sapiens''; "Nam et si ambulavero in valle umbrae mortis, non timebo mala, quoniam tu mecum es. Virga tua et baculus tuus, ipsa me consolata sunt. "
-
Omli85
őstag
Egyértelműen javult a többszálas CPU használat aminek mondjuk már vagy 4-5 éve ilyen szinten kellet volna lennie . DX12, Vulkan stb új API-k alatt egyértelműen jól teljesít több szálon az FX illetve mivel nincs akkora igény egy szálon erős teljesítményre így bőven elég lesz még pár évig. Teljesítményben bőven elég lesz még jó pár évig az új API-k alatt inkább a VGA teljesítmény lesz a mérvadó.
ZEN-ről egyenlőre semmi konkrét infó nincs sajnos és szerintem idén már csodára nem is kell számítani, még ha ki is jön az év vége felé szerintem nálunk jó indulattal talán jövőre lehet majd kapni gondolom szépen túlárazva...
Én személy szerint ha a teljesítménye hasonló vagy jobb lesz az FX-nél illetve a fogyasztáson tudnak faragni egy értelmes árazás mellet akkor biztos váltani fogok. Elkapkodni mondjuk nem fogom az elején inkább kivárok alaplapok terén mit sikerül alkotniuk a gyártóknak.(#66191) hackeeeee : sok sikert a másik oldalon
-
-
Omli85
őstag
válasz hackeeeee #66194 üzenetére
Hmm nekem elég pozitív volt teljesítményben a beta tapasztalatom nem igazán volt gondom az fps értékekkel, persze kérdés neked mi az ami megfelelő . 390+FX kombóval toltam.
-
bivalyolo
őstag
válasz perfegor17 #66190 üzenetére
8 ezred voltnyi ingadozás még simán belefér.
"Let's agree to disagree!"
-
lee56
őstag
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz Omli85 #66195 üzenetére
WQHD-ban nem tudtam mit kezdeni... Átlagosan 50 fps, vagy kicsit butítva a grafika, vagy 1080p, és úgy jó volt..
Most ennek az ellenkezője, fog és árnyék high, minden más max, 70-80 fps, wqhd-ban.
@lee: Már régebben is terveztem váltani, de akkor elmaradt. Thx! Eddig tetszetős.
Hozok majd összehasonlítós eredményt abból, amiből tudok hozni.
Véleményem szubjektív...
-
Krogoth
senior tag
Hy.
fx 8320 4,4 ghz-n Noctua NH-D15 társaságában 18 és 26 fok között ugrál 850 rpm-es venti mellett.
Ez nem túl alacsony? Tegnap 35 körül volt az átlag, ma kb. hasonló idő van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A nem témába vágó beszélgetésekhez keressétek fel a (nemcsak) FX-tulajdonosok bazi nagy OFFolós topicját, vagy az AMD offtopikot!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest