- 180 Hz-es VA panellel jön az MSI 34 hüvelykes kijelzője
- Azonnali fotós kérdések órája
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen processzort vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen monitort vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- OLED TV topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
válasz SteveBeard #1300 üzenetére
lehet, hogy a macnál kettőspontot használ elválasztásra, nem kötőjelet.
a router felületén kötőjellel van (legalábbis a gyári firmware webjén), a linux kernelben meg nem.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
SteveBeard
senior tag
válasz Jester01 #1296 üzenetére
Sziasztok!
Egy kis segítséggel sikerült megoldani a MAC cím kizárást. Köszönöm megint, ez a része most tökéletes lett.Lenne egy újabb kérdésem.
A MAC címekre csak akkor tudok hivatkozni, ha az adott eszköz csatlakozik.
De nekem szükségem lenne arra, hogy olyankor is meg tudjam adni változónak a MAC címet, ha éppen nincs jelen az eszköz. Erre van valami ötletetek?
Például egy mappába gyűlnek a statisztikai adatok xx-xx-xx-xx-xx.xx.rrd néven. Esetleg ebből kiszedni a MAC címet és arra hivatkozni változóként?
Vagy amikor az alábbi parancs lefut, akkor valahova gyűjtse a MAC címeket és ott hivatkozni rájuk.
MAC_=$(echo $MAC | sed 's/:/-/g')
Valami ötlet esetleg?Steve
-
bambano
titán
válasz SteveBeard #1304 üzenetére
rendszeres időközönként, például cronnal, kiszeded a mac címeket az arp cache-ből, hozzámásolod egy fájlból a korábban látottakat, sorbarendezed, uniq-kal kiszeded a duplikációt és leteszed ugyanebbe a fájlba.
majd ez alapján gyártod a grafikont.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
SteveBeard
senior tag
válasz bambano #1305 üzenetére
Szia!
A MAC címek fájlba gyűjtése rendben így:
echo $MAC >> /opt/www_traff/prevmac.txt
Majd ezzel a paranccsal rendbe rakom és egy másik fájlba másolom.
cat /opt/www_traff/prevmac.txt | sort | uniq >/opt/www_traff/mac.txt
Majd a script lefutásának a végén ezzel visszamásolom az eredeti fájlba.
cat /opt/www_traff/mac.txt > /opt/www_traff/prevmac.txt
Ez így jó vagy van valami szebb megoldás is?
[ Szerkesztve ]
Steve
-
bambano
titán
válasz SteveBeard #1306 üzenetére
ezzel az a gond, hogy a korábbi mac-eket törlöd vele.
tehát egyszerre kellene felhasználni a prevmac fájl tartalmát ÉS az aktuális mac-eket és mindkettőt kiírni a fájlba.felesleges fork még van benne
-
SteveBeard
senior tag
válasz bambano #1307 üzenetére
Én úgy veszem észre, hogy nem törli, de majd pár óra múlva kiderül, mikor lekapcsolódnak az eszközök.
Mivel a prevmac fájlba visszaírom a Mac címeket és az echo hozzáfűzi az aktuálist.
A felesleges fork-ot meg nem hiszem, hogy kitalálom...
Én szívesen használnám azt, amit valaki más megcsinál, a fene kínlódjon vele 50 fölött ennyit, megtanulni már úgysem fogom, de nem találtam készen ilyet.
Ha tudsz OpenWrt alá mondani hasonlót, ami szinte nulla terhelést okoz a routernek, akkor már törlöm is az egészet és használom aztSteve
-
SteveBeard
senior tag
válasz SteveBeard #1308 üzenetére
Esetleg erre gondoltál?
cat /opt/www_traff/prevmac.txt | sort -u[ Szerkesztve ]
Steve
-
SteveBeard
senior tag
(#1305) bambano
Csak a jegyzőkönyvnek..
Működik a dolog, van olyan eszköz, (mobiltelefon) ami itthon sincs, de a MAC címe szerepel a listán.
Köszi az útmutatást, anélkül nem ment volna...
Sikerült szétbontani a scriptet, így az adatgyűjtés a grafikon készítéstől teljesen külön vált, így teljesen észrevétlen a működése.Steve
-
menopausa
csendes tag
Sziasztok!
Az új laptopomban egy Western Digital hdd van, ami kb. 2 másodpercenkét parkoltatja a fejecskéjét. Ez gondolom, hogy élettartam szempontjából nem túl jó + a kínai faliórához hasonló kattogó hang is eléggé idegesít. A gépen egy opensuse van, ami jól reagál a "hdparm -B 255 /dev/sda" parancsra (az APM-et átállítja off ra), de nem jegyzi meg, szóval minden indítás után be kell írnom. Próbáltam az init.d/boot.local fájba beírni a fenti sort, hogy fusson le automatikusan, de nem jött be. Az lenne a kérésem, hogy ha vk. tudna, kisegíthetne egy scripttel, ami boot után lefuttatja a fenti parancsot, mert ezt én nem nagyon vágom. Persze az is megoldás, hogy mindig beirkálom, de a feleségem nem igazán rajong az ötletért, ugyanis ő is használja a gépet.
Segítségeteket előre is köszönöm,Üdv!
-
menopausa
csendes tag
Sziasztok!
Az új laptopomban egy Western Digital hdd van, ami kb. 2 másodpercenkét parkoltatja a fejecskéjét. Ez gondolom, hogy élettartam szempontjából nem túl jó + a kínai faliórához hasonló kattogó hang is eléggé idegesít. A gépen egy opensuse van, ami jól reagál a "hdparm -B 255 /dev/sda" parancsra (az APM-et átállítja off ra), de nem jegyzi meg, szóval minden indítás után be kell írnom. Próbáltam az init.d/boot.local fájba beírni a fenti sort, hogy fusson le automatikusan, de nem jött be. Az lenne a kérésem, hogy ha vk. tudna, kisegíthetne egy scripttel, ami boot után lefuttatja a fenti parancsot, mert ezt én nem nagyon vágom. Persze az is megoldás, hogy mindig beirkálom, de a feleségem nem igazán rajong az ötletért, ugyanis ő is használja a gépet.
Segítségeteket előre is köszönöm,Üdv!
-
bambano
titán
ha valaki ráér egy kis fejtörésre, akkor egy feladat:
a feladat az, hogy adott a diszken egy oracle-tól letöltött sun java telepítő anyag, azt beavatkozásmentesen fel kell telepíteni. hogy melyik könyvtárba, mindegy, a beavatkozásmentes a kérdés lényege.tehát van egy file: jdk-6u30-linux-x64.bin, azt telepíteni kell.
-
nyikszi
őstag
Sziasztok! Nem biztos, hogy jó helyre írok, de hátha mégis. Van egy TP-LINK routerem, amin az OpnWrt van fenn. Megcsináltam egy statisztikát, a vnstattal és szeretném vnstatival megjeleníteni, de valamiért nem adja ki a képet.
#!/bin/bash
vnstati -vs --config /etc/vnstat.conf -o /mnt/vnstat/vnstat-summary.png
vnstati -d --config /etc/vnstat.conf -o /mnt/vnstat/vnstat-daily.png
vnstati -m --config /etc/vnstat.conf -o /mnt/vnstat/vnstat-monthly.png
vnstati -h --config /etc/vnstat.conf -o /mnt/vnstat/vnstat-hourly.png
vnstati -t --config /etc/vnstat.conf -o /mnt/vnstat/vnstat-top10.pngTermészetesen putty alól SSH-ban kiadva szépen elkészíti a képeket, de cronban valamiért nem, pedig lefut a script, legalábbis a napló szerint:
Jan 25 12:18:01 OpenWrt cron.info crond[23523]: crond: USER root pid 23669 cmd /mnt/vnstat/makevnstat.sh
Hibaüzenet nincs, de egy debugger jól jönne, de nem találok olyat sehol. Valakinek ötlete?
''Ha az agyunk olyan egyszerű lenne, hogy megérthetnénk, olyan egyszerűek lennénk, hogy nem értenénk.''
-
bambano
titán
válasz nyikszi #1317 üzenetére
a vnstati előtt nem látom a teljes elérési utat.
a #! az nem komment, az egy speciális sor, ami megmondja, hogy a fájlt milyen parancsértelmezővel kell futtatni. és igaza van a kollégának, openwrt-ben alapértelmezetten nincs bash.
de van külön openwrt topic, az aláírásomban látható mondjuk szerintem itt is elfér ez a kérdés, szóval mindegy.
-
nyikszi
őstag
-
SteveBeard
senior tag
Sziasztok!
Egy script részeként olyan txt fájlokat szeretnék törölni, amelyeken az utolsó egy hónapban nem történt módosítás.
Ez a parancs megfelelő erre a feladatra?find /path -name "*.txt" -mtime +31 -exec rm -rf '{}' \;
Steve
-
PumpkinSeed
addikt
Ebbe mi a hiba?
#!/bin/bash
SZAMLALO=0
SZAM=0
while [ $SZAMLALO -lt 100000 ]
do
if [ `$SZAMLALO % 1000 | bc` -eq 0 ]
then
let SZAM=SZAM+1
echo Valami:$SZAM%
fi
let SZAMLALO=SZAMLALO+1
done
exit;"Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsőként fogja meglátni benne a fény felvillanását." - Kán
-
bambano
titán
válasz PumpkinSeed #1322 üzenetére
if [ `$SZAMLALO % 1000 | bc` -eq 0 ]
helyett
if [ `echo $SZAMLALO % 1000 | bc` -eq 0 ]
-
F34R
nagyúr
hi megint en lamaskodok
tudok olyat csinalni hogy a kepek mappaba a fajlok neveit random generalt szamokkal nevezze at de fajlformatum maradjon meg.
pl : 87810121212.jpg
323123233.png ----stb legalabb 8 szamu legyen.van ilyen sh ?
-
Jester01
veterán
válasz PumpkinSeed #1322 üzenetére
100000-ig egyébként a bash is kiválóan tud osztani, nem kell hozzá bc.
Jester
-
F34R
nagyúr
nah vegulis meglett :
for i in *.jpg; do mv -i "$i" ${RANDOM}${RANDOM}.jpg; done
-
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Most ismerkedeka bash criptekkel, egylőre élvezem hogy a beírt sorokat végre hajtaj
Menet közben akadt egy kép problémám.
Szerinetnék a criptben egy dárum lekérdezést kiírtani, az aktuális dátummal, másodpercre pontosan, azért kell hogy lemérem mit milyen sebességgel hajt vége a srcipt.
Most ez szerepel mindenhol a criptben ahol időt mérek:
echo tomorites indul $(date +%Y-%m-%d-%H:%M:%S)
echo tomorites vege $(date +%Y-%m-%d-%H:%M:%S)Szeretnék az aktuális dátum helyett egy változót készíteni, hogy ne azt a hosszú dátum formátumot kellejen mindenhová beraknom.
datum=$(date +%Y-%m-%d-%H:%M:%S)
ezzel az a baj, hogy a változó létrehozásakor lekérdezi a dátumot, és onnantól fogva már statikus tartalomként kezeli azt.
Hogy tudnám azt megadni neki változóval, hogy minden egyes sorban ahol ki szeretnémn íratni az
echo $datum változót, oda az aktuális, frissen lekérdezett dátum kerüljön?A másik problémám, létre hozok változókat a script során, végül megnyitom az lftp programot, itt sajnos a sriptben létrehozott változókra nem tudok hivatkozni, legalább is nem tudom hogy kell.
Most egy külső scriptbe írtam bele mindent amit az ftp-n akarok csinálni, a script során így nyitom meg.
ltfp < utasitatok
jobb szeretnék mindent egy scriptbe bele tenni, ha valakinek van egy kis ideje hogy segítsen, illetve képbe tegyen ezzel azzal, azt nagyon megköszönném. -
bambano
titán
válasz PistiSan #1332 üzenetére
a dátum formátumot tedd bele egy változóba, annyival rövidebb lesz leírni.
tehát ne a $(date ...) legyen benne, hanem
a format='+%Y-%m-%d-%H:%M:%S'
és $(date $format)-ot írj.szerintem az jó, amit az lftp-vel csinálsz, ha nem akarod kirakni fájlba, akkor írd közvetlenül a programba.
(lftp
scriptet
létrehozó
parancsok
) | lftpEgy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
-
PistiSan
addikt
válasz bambano #1333 üzenetére
Szia!
Köszi, a dátum kiírással így már dolgogulok, jó lett!Az lftp viszont nem hajlandó lefutni jól Biztosan jó így ahogy van most a script?
Valahogy nem tudom megnézni mi fogok a scriptben futás közben? Látni szeretném hol van a hiba.
A prancsok amiket kiadok neki boztosan jók, mert terminálban lépésről lépésre kiadva, elvégzi a műveletet.[1334]
A te megoldásod első nekifutásra elég értelmezhetetlen számomra, de majd holnap frissen neki ülök, hát ha össze hozok valamit. -
PistiSan
addikt
Sikrült megírnom a scriptet, maradt az a felállás hogy az lftp megkapja egy fájból a utasításokat.
lftp < utasitasokaz utasitasok fájt pedig minden egyes feltöltés alkalmával újra generelja a script, végtlenül egyszerűen
echo utasitas1 > utastitasok
echo utasitas2 >> utasitasok
echo $valtozotis >> utasitasokés így szépen sorban haladok, így a változókat is tudom érdelmezni a scriptben, amit bele írok az "usatsitasok" fájlba.
Így a fájl csak statikus szöveget tartalmaz csupán, változók nélkül, viszont minden alkalommal újra lesz írva, és így a kellő feladatokat ellátja.Nagyen egszerű, biztos meg lehetne oldani szebben is, de nekem így jó
-
szoke12
őstag
a grepnek nincs olyan kapcsolója, ami visszajelzi, hogy a file tartalmazza-e a szót, vagy nem? 1/0 alapon?
vagy hogy lehetne még kideríteni?"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
PistiSan
addikt
Sziasztok,
Probléma leírása: Kellene egy script ami kiírja nekem az aktuális dátum, minusz 7 nap dátumát.
Pl: ma van 2013-02-22 (-7 nap)
az 2013-01-15 legyen a kiírt érték!
Köszi. -
bambano
titán
van-e valakinek kéznél megoldása a következőre?
van két dvi fájlom, a5-ös méretben, 1-1 oldal. Ezt szeretném úgy kinyomtatni, hogy az egyik egy A4-es oldalon normálisan legyen, a másik ugyanezen oldal másik felén, fejjel lefelé. Tehát hogyha nézem a lapot, az egyik fájl ott van a tetejétől lefelé, normál állásban, a másik a legaljától felfelé fejjel lefelé.a postscripttel egyszerűbb, dvi-ből lehet ps-t csinálni...
(ez egy takarékos módú nyomtatás lenne fél oldalas számla első és másodpéldányának nyomtatására úgy, hogy középen ketté lehessen vágni.)
-
szoke12
őstag
Helló!
A "$?" mit jelent?Köszi előre is!
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
sh4d0w
félisten
https://www.coreinfinity.tech
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- 180 Hz-es VA panellel jön az MSI 34 hüvelykes kijelzője
- Tőzsde és gazdaság
- Azonnali fotós kérdések órája
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen egeret válasszak?