Hirdetés

Aktív témák

  • koncsik

    MODERÁTOR

    A koronavírus súlyos szövődményei 20 éves öregedéssel egyenértékű károsodást okozhatnak - index.hu
    Cognitive impairment from severe COVID-19 equivalent to 20 years of ageing, study finds - Univesity of Cambridge
    Multivariate profile and acute-phase correlates of cognitive deficits in a COVID-19 hospitalised cohort (a teljes közlemény) - eClinicalMedicine/Lancet

    Eladó játékaim (LEGO, Switch, PS4): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/koncsik/index.html

  • koncsik

    MODERÁTOR

    Coronavirus (COVID-19) Update: FDA Limits Use of Janssen COVID-19 Vaccine to Certain Individuals
    Az FDA 2022. május 5-én bejelentette, hogy a Janssen COVID-19 vakcina sürgősségi felhasználási engedélyét (EUA) azokra a 18 éves és idősebb személyekre korlátozta, akik számára más engedélyezett vagy jóváhagyott COVID-19 vakcina nem hozzáférhető vagy klinikailag nem megfelelő, valamint azokra a 18 éves és idősebb személyekre, akik azért választják a vakcinát, mert egyébként nem kapnának COVID-19 vakcinát.
    A TTS (trombocitopénia szindrómával járó trombózis) egy ritka és potenciálisan életveszélyes vérrögökkel járó szindróma, amely alacsony vérlemezkeszintekkel jár együtt. A tünetek megjelenését körülbelül egy-két héttel a Janssen vakcina beadását követően észlelték.
    Az FDA megállapította, hogy a meghatározott csoportokra korlátozva a vakcina ismert és lehetséges előnyei meghaladják az ismert és lehetséges kockázatokat. A vakcina engedélyezett felhasználásának felülvizsgálatát tükrözi az oltóanyagot beadó egészségügyi szolgáltatóknak szóló adatlap, amely figyelmeztető nyilatkozatot tartalmaz, amely összefoglalja a TTS kockázatát.

    "Elismerjük, hogy a Janssen COVID-19 vakcinának még mindig szerepe van a jelenlegi világjárvány elleni válaszlépésekben az Egyesült Államokban és a globális közösségben. Intézkedésünk a vakcina beadását követő TTS kockázatának aktualizált elemzését tükrözi, és a vakcina alkalmazását bizonyos egyénekre korlátozza" - mondta Dr. Peter Marks, az FDA Biológiai Termékek Értékelési és Kutatási Központjának igazgatója. "A mai intézkedés bizonyítja biztonságossági felügyeleti rendszereink szilárdságát és elkötelezettségünket annak biztosítása mellett, hogy döntéseinket a tudomány és az adatok vezéreljék. Szorosan figyelemmel kísértük a Janssen COVID-19 vakcinát és a beadását követő TTS előfordulását, és a biztonságossági felügyeleti rendszerekből származó frissített információkat használtuk fel az EUA felülvizsgálatához. Az ügynökség továbbra is figyelemmel kíséri a Janssen COVID-19 vakcina és az összes többi vakcina biztonságosságát, és ahogyan a világjárvány során is, az új biztonsági információkat is alaposan értékelni fogja."

    Translated with www.DeepL.com/Translator (free version) - picit korrigálva, de lehetnek hibák, bocs :B

    Eladó játékaim (LEGO, Switch, PS4): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/koncsik/index.html

  • koncsik

    MODERÁTOR

    Remdesivir and three other drugs for hospitalised patients with COVID-19: final results of the WHO Solidarity randomised trial and updated meta-analyses
    A Solidarity vizsgálat végső eredménye: A Remdesivirnek nincs jelentős hatása azokra a COVID-19-es betegekre, akiket már lélegeztetnek. A többi kórházban kezelt beteg esetében csekély hatása van a halálozás vagy a lélegeztetésre való áttérés (vagy mindkettő) ellen.

    Eladó játékaim (LEGO, Switch, PS4): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/koncsik/index.html

  • koncsik

    MODERÁTOR

    SARS-CoV-2 Vaccination and Myocarditis in a Nordic Cohort Study of 23 Million Residents
    (Dr. N.T. - otszonline.hu)

    Fiatal férfiak szívizomgyulladása COVID-elleni oltás után

    Az egyik eddigi legnagyobb vizsgálat szerint a Pfizer és a Moderna COVID-19 védőoltásai után egyaránt növekszik fiatal férfiakban a szívizomgyulladás kockázata, de a Moderna vakcina után nagyobb mértékben.
    A vizsgálatban először utalnak arra, hogy a 16 és 24 közötti fiatal férfiaknál a Pfizer és a Moderna vakcinálás után fellépő myocarditis kockázata magasabb, mint a szívizomgyulladás COVID-19 fertőzés utáni kockázata. A skandináv államokból (Dánia, Finnország, Norvégia, Svédország) 23,1 millió lakos adatai állnak rendelkezésre, 7%-uk egy adag, 74%-uk két adag vakcinát kapott. Mivel jó minőségű egészségügyi nyilvántartásokról van szó, a kutatók ki tudták értékelni a myocarditis kockázatát a vakcinák gyártmánya szerint, a beadott dózisok szerint, nemek szerint és életkorok szerint is. A tanulmány a JAMA Cardiology-ban jelent meg 2022. április 20-án.
    Kiderült, hogy a myacarditis kockázata a 16 és 24 év közötti férfiaknál, a második mRNS vakcinálás után a legmagasabb. Két azonos gyártmányú vakcina után az ilyen korosztályba tartozó férfiaknál 100.000 egyénre 4 - 7 plusz myocarditis jelenik meg a második Pfizer dózis utáni 28 napon belül, és 100.000 egyénenként 7 – 28 myocarditis észlelhető a második adag Moderna vakcina után.
    A myocarditis COVID-vakcináció utáni kockázatát a 16-24 éves férfiaknál a Pfizer vakcina esetén ötszöröse volt a nem oltottakénak, de a Moderna vakcina esetén már tizenötszöröse. Ezek után a svéd gyógyszerhatóság 30 évnél fiatalabbaknál nem engedélyezte a Moderna vakcina használatát, de hasonló ajánlást tettek Norvégiában és Finnországban is.
    Megfigyelésük – mely szerint a Moderna vakcina a Pfizerhez képest a myocarditis magasabb kockázatával jár fiatal férfiakban – összhangban van Kanada, Franciaország, az Egyesült Királyság és az USA adataival. Mind a négy skandináv országban azonos protokoll szerint történt az adatok feldolgozása, az eredmények azonos irányba mutattak, holott a jelentős eltérések voltak az országok közötti COVID-szintekben és korlátozó intézkedésekben.
    A vakcinálás kockázata magasabb, mint a fertőzésé?
    A skandináv adatokból úgy tűnik, hogy a COVID-19 elleni vakcinálás után a 16 és 24 éves férfiak körében magasabb a myocarditis kockázata, mint a nem oltottaknál, bármilyen gyártmányú vakcináról is van szó.
    A COVID fertőzés utáni myocarditis kockázat értéke erősen függ a mintavételi stratégiától. Pl. 2020 első felében csak a kórházi betegeket tesztelték, így a vizsgálatok csak a legsúlyosabb betegeket tartalmazták, ekkor nyilvánvalóan igen magas myocarditis-arányt kaptak. A mostani skandináv vizsgálatban csak 2020. augusztus utáni, pozitív COVID teszttel rendelkezők szerepeltek, ami jóval több résztvevőt jelent. Pozitív COVID-próba után 28 napon belül 100.000 16-24 éves férfi esetén 3,26, míg 100.000 16-24 éves nő esetén 1,37 myocarditist jegyeztek fel. COVID fertőzés után fiatalokban kevesebb myocarditis alakul ki, mint az idősebbekben, de ennek a fordítottja igaz a vakcináció utáni, akkor ugyanis a fiatalok kockázata a magasabb. A vizsgálat során nem lehetett a myocarditis súlyosságát megítélni, viszont feljegyezték a kórházi kezelés hosszát, ami a nem vakcinált és a vakcinált betegeknél kb. egyforma volt (4-5 nap). A halálozás szerencsére ritka volt, egyetlen 40 évesnél fiatalabb beteg sem halt meg.
    A 40 évesnél idősebbekben a fertőzés után magasabb a myocarditis kockázata, mint a vakcinálás után, de a 40 évesnél fiatalabbaknál ez nem olyan egyértelmű. 16 és 24 év közöttieken a vakcinálás (akár Pfizer, akár Moderna) után magasabb a kockázat, mint a COVID fertőzés után, ezért állította le a svéd hatóság 30 alattiaknál a Moderna vakcina adását.
    Ebben a vizsgálatban csak a myocarditisre figyeltek, holott a COVID-nak számos egyéb komplikációja miatt kerülhet sor kórházi felvételreezért ezeket is javasolt figyelembe venni a vakcináció előnyeinek és kockázatainak mérlegelésekor. Az adatok csak az első két dózis vakcinálásra vonatkoznak, megerősítő (booster) oltást kapott betegeket nem tartalmaznak, őket most vizsgálják.
    Mit javaslunk a betegeknek?
    A tanulmányhoz megjegyzést fűzött Dr. Ann Marie Navar (University of Texas Southerwestern Medical Center, Dallas és Dr. Robert Bonow (Northwestern University Feinberg School of Medicine, Chicago), a JAMA Cardiology szerkesztője azzal kapcsolatban, hogy milyen módon tárjuk ezeket a vakcinációval kapcsolatos adatokat a nagyközönség elé.
    A jó hír az, hogy az idősebb felnőtteknél magasabb a COVID-os szövődmények kockázata, de extrémen alacsony az oltással kapcsolatos myocarditis kockázata. A 40 fölötti férfiak és nők tekintetében az oltottaknál 100.000 egyénenként 2 alatt volt a myocarditis előfordulása bármelyik oltóanyagot is használták, ugyanakkor a COVID-19-ből eredő halálozás az USA-ban most márciusban 100.000 főre számítva meghaladta a 200-at. Mivel az idősebb felnőttek között magas a COVID-19 fertőzés és halálozás aránya, a súlyos tüneteket és a halált megakadályozni képes vakcinálás pedig igen hatásos, tehát a 40 évesnél idősebbek immunizálása egyértelműen előnyös. Viszont a fenti adatok birtokában a Modernával szemben inkább a Pfizer vakcina javasolt az az oltás idején myocarditisre gyanús fiatal férfiaknak. Igaz, hogy a COVID-19 elleni immunizáció után valóban létezik myocarditis, de ennek alacsony kockázatát és a vakcina mindenre kiterjedő előnyeivel együtt érdemes megfontolni.
    Forrás:
    Hughes S. Myocarditis higher with Moderna COVID wax in young men. Medscape Medical News. April 20, 2022.
    Karlstad Q, Hovi P, Husby An, et al. SARS-CoV-2 vaccination and myocarditis in a Nordic cohort stufy of 23 million residents. JAMA Cardiol. Published online April 20, 2022. doi:10.1001/jamacardio.2022.0583
    Navar AM, Bonow RO. Communicating the benefits of vaccination light of potential risk. JAMA Cardiol. Published online April 20, 2022. doi:10.1001/jamacardio.2022.0590

    Eladó játékaim (LEGO, Switch, PS4): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/koncsik/index.html

  • koncsik

    MODERÁTOR

    Kicsit off...
    Végre megjelent, de sajnos a teljes cikk nem elérhető (503 Service Unavailable. No server is available to handle this request)
    Magyarországi konszenzusajánlás a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében
    Takács István Dr. és munkatársai
    Orvosi Hetilap
    Volume 163 (2022) Issue: 15.
    A cikk összefoglalója: Magyarországon a D-vitamin-hiány – főleg a tél végére – rendkívül gyakori. A javasolt normál tartomány alsó határa 75 nmol/l, annak ellenére, hogy a hiány klinikai jelentősége főleg 50 nmol/l alatti értékeknél nyilvánvaló, ám mivel a D-vitamin pótlása a javasolt dózisban biztonságos, mindenkinél érdemes csökkenteni a D-vitamin-hiánnyal kapcsolatos egészségügyi kockázatot. A D-vitamin-pótlás célja a hiány megszüntetése. A javasolt normál tartomány 75–125 nmol/l, az ezt meghaladó tartományban a D-vitamin adásának nincs további egyértelmű előnye. A normál tartomány fenntartásához felnőttekben napi 2000 NE bevitele javasolt az UV-B sugárzástól mentes időszakban. Gyermekeknek is javasolt a D-vitamin pótlása azokban az időszakokban és állapotokban, mint a felnőtteknek, de az adag korfüggő módon változik. D-vitamin-pótlásra D3-vitamin adása javasolt. Felnőttekben a D3-vitamin-pótlás napi, heti és havi gyakoriságú adagolással is egyformán hatásos és biztonságos. Súlyos hiányban javasolt telítő adagot alkalmazni, majd ezt követően fenntartó adagolással kell folytatni a pótlást. A D-vitamin-hiány jól ismert csontrendszeri, immunológiai és onkológiai hatásai mellett egy-re több adat támasztja alá előnytelen nőgyógyászati és szülészeti hatásait is. A legerősebb érv a D-vitamin-hiány megszüntetése és a szükséges pótlás alkalmazása mellett a halálozási kockázat D-vitamin-hiányban észlelt növekedése. A konszenzus elkészítésének folyamata megfelelt a Delfi-irányelveknek.
    Orv Hetil. 2022; 163(15): 575–584.

    [ Szerkesztve ]

    Eladó játékaim (LEGO, Switch, PS4): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/koncsik/index.html

  • koncsik

    MODERÁTOR

    válasz mpo #4307 üzenetére

    :R köszönöm (nem volt időm rendesen keresni)

    Eladó játékaim (LEGO, Switch, PS4): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/koncsik/index.html

  • syberia

    veterán

    válasz koncsik #4304 üzenetére

    A szívizomgyulladás és a szívburokgyulladás előfordulása a be nem oltott covidos betegeknél — Egy nagy populáción alapuló tanulmány

    J. Clin. Med. 2022, 11(8), 2219; https://doi.org/10.3390/jcm11082219
    Received: 25 March 2022 / Revised: 11 April 2022 / Accepted: 12 April 2022 / Published: 15 April 2022

    A szívizomgyulladás és a szívburokgyulladás a szív lehetséges poszt-akut következményei a Covid-19 fertőzésnek, amelyek az adaptív immunválasz következtében alakulnak ki. A posztakut myocarditis és pericarditis gyakoriságának felmérése volt a célkitűzésünk. A Clalit Health Services tagjai körében retrospektív kohorszvizsgálatot 196 992 felnőtt Covid-19 fertőződését követően Izraelben, 2020 márciusa és 2021 januárja közötti időszakban végezték. A myocarditis és pericarditis diagnózisokat a pozitív PCR-vizsgálatot követő 10. naptól keresték a fekvőbetegeknél. 2021. február 28-án felülvizsgálták az utánkövetést, legalább 18 napos megfigyelés mellett. Az 590 976 felnőttből álló, legalább egy negatív PCR-t és pozitív PCR-t nem tartalmazó kontroll kohorszot életkor és nem szerint igazították. Mivel az izraeli oltási program 2020. december 20-án kezdődött, a kontroll kohorsz időbeli megfeleltetését 2020. december 15-től visszafelé számítottuk. A Covid-19 után kilenc betegnél alakult ki myocarditis (0,0046%), és tizenegy betegnél diagnosztizáltak pericarditist (0,0056%). A kontrollkohorszban 27 betegnél volt myocarditis (0,0046%) és 52 betegnél pericarditis (0,0088%). Az életkor (korrigált kockázati arány [aHR] 0,96, 95%-os konfidencia intervallum [CI]; 0,93-1,00) és a férfi nem (aHR 4,42; 95%-os CI, 1,64-11,96) összefüggött a myocarditisszel. A férfi nem (aHR 1,93; 95% CI 1,09-3,41) és a perifériás érbetegség (aHR 4,20; 95% CI 1,50-11,72) összefüggésbe hozható a perikarditisszel. A Covid-19 fertőzés utáni betegség nem állt kapcsolatban sem a myocarditisszel (aHR 1,08; 95% CI 0,45-2,56), sem a pericarditisszel (aHR 0,53; 95% CI 0,25-1,13). A COVID-19 fertőzésből felépülő felnőtt betegeknél sem a perikarditisz, sem a myocarditis megnövekedett előfordulási gyakoriságát nem észleltük.

    https://www.mdpi.com/2077-0383/11/8/2219

    [ Szerkesztve ]

    https://howbad.info/

  • syberia

    veterán

    válasz koncsik #3180 üzenetére

    A kutatók azt találták, hogy a COVID-19 betegek bélflórája jelentősen különbözött a kontrollcsoportétól. Számos, ismerten immunmoduláns hatású mikroba, mint Faecalibacterium prausnitzii, Eubacterium rectale és Bifidobacterium adolescentis mennyisége csökkent a COVID-19 betegekben, és a betegség lezajlása után 1 hónappal sem javult az arányuk a mintákban.

    A SARS-CoV-2 képes lehet bakteriofág viselkedést mutatni vagy más bakteriofágok aktivitását előidézni?

    Vaccines 2022, 10(5), 708; https://doi.org/10.3390/vaccines10050708
    Received: 9 April 2022 / Revised: 25 April 2022 / Accepted: 28 April 2022 / Published: 29 April 2022

    A közelmúltban végzett vizsgálataink azt mutatják, hogy az emberi emésztőrendszerben található mikroorganizmusok befolyásolják a Covid-19 súlyosságát, és első alkalommal adnak arra utaló jeleket, hogy a vírus a bélbaktériumokban is szaporodhat. Ezen eredmények további alátámasztása érdekében ebben a tanulmányban a humán mikrobiomból származó baktériumtenyészeteket és a SARS-CoV-2 vírust elemeztük elektron- és fluoreszcencia mikroszkópiával. A jelen cikkben bemutatott képek a nitrogén (15N) izotópokkal jelölt táptalajkísérlettel együtt arra utalnak, hogy a SARS-CoV-2 a bélmikrobiótában lévő baktériumokat is megfertőzheti, ami arra utal, hogy a SARS-CoV-2 bakteriofágként működhet.

    Ui. Lacának végig igaza volt. :DDD

    [ Szerkesztve ]

    https://howbad.info/

Aktív témák