Hirdetés

Aktív témák

  • radi8tor

    MODERÁTOR

    válasz syberia #3850 üzenetére

    Többször volt róla szó, hogy aki külföldi cikket linkel az legalább 1 mondatban foglalja össze miről van szó. Nem egy linkgyűjtemény a fórum.
    :R

    ⭐ Stella

  • syberia

    veterán

    válasz radi8tor #3851 üzenetére

    Az egyik dél indiai állam vezetése a hivatalos covid terápiának a mielőbbi megkezdését javasolja, még a PCR teszteredmény előtt: Ivermektin, C vitamin, cink

    In addition to behaviour prophylaxis, two-doses (300 μg/kg at a gap of 72 hours) of ivermectin chemoprophylaxis reduces COVID-19 disease by 83% among healthcare workers for one month. Ivermectin is safe and may constitute a cost-effective strategy to prevent COVID-19 disease until a vaccine is available for general use.

    83%-os hatásfokkal csökkenti a covid fertőzést az ivermektin-profilaxis az egészségügyi dolgozók körében, 2 teljes dózist követően egy hónapig tart a védettség. Az ivermektin használata biztonságos és költséghatékony (piszok olcsó) stratégia, amíg a vakcina elérhetővé nem válik széles körben.

    [ Szerkesztve ]

    https://howbad.info/

  • borges7

    aktív tag

    válasz syberia #3854 üzenetére

    Mondjuk ez még tavaly decemberi cikk az ivermectin-ről, de nagyon érdekes! [link]

    „A csodavárók hisznek a csodahozóknak – mondja Boldogkői Zsolt. – A ráció táborában sokat kritizálnak a tevékenységemért, mert úgy gondolják, hogy a fő probléma az információk hiánya az oltásellenesek, a vírustagadók és az áltudományos nézetek, a tudományosan nem igazolt hatású készítményekért rajongók körében. Ám ez nem így van. Ezeknek a jelenségeknek nem az ismerethiány a fő oka. Pszichológiai gyökerük van.”

    [ Szerkesztve ]

  • koncsik

    MODERÁTOR

    válasz borges7 #3855 üzenetére

    A jelenleg zajló vizsgálatok tükrében a "Ezért nincs ivermectin a magyar piacon – a „Covid-csodaszer” mellőzésének valódi okai" cím legalábbis frissítésre szorulna. :K
    Várjuk meg az eredményeket :R

    Eladó játékaim (LEGO, Switch, PS4): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/koncsik/index.html

  • koncsik

    MODERÁTOR

    Kicsit gondolkoztam ezen, de esetismertetésnek elmegy Boldogkői Zsolt szóbeli közlése mellett. Forrás.
    "Egy 40 éves, fitt, egészséges családapa esetéről is szeretnénk beszámolni. Az apa megkapta a Sinopharm oltást, 1 nappal később pedig enyhe Covid tüneteket produkált: izomfájdalom, hőemelkedés, köhögés. A háziorvos felírta a szokásos 2×8, majd 2×3 adagolású Favipiravirt, de mivel egészséges, fitt, sportolóról van szó, így elsősorban vitaminszedést javasolt: 2x2000mg C vitamint és 2×4000 E D vitamint. Ekkor a páciens nem jelezte a háziorvosnak, hogy ő sokkal magasabb dózisban szed már vitamint a személyi edzője javaslatára. Pár nap múlva, a Favipiravir szedésének utolsó estéjén még mindig gyengének érezte magát, így a beteg felkereste a Swiss Clinic Covid Ambulanciát, ahol megállapítottuk, hogy túl lett adagolva a D és C-vitamin, és szükséges lenne antibiotikum, köptető és Aspirin szedése. A páciens megdöbbenve fogadta, hogy a sürgősségi orvos kétoldali tüdőgyulladást állapított meg. A betegnek saját készüléke volt, amivel az oxigénszaturáció szintjét mérte. Az ott látott érték és az orvos által mért érték különbözött, így kételkedve fogadta az eredményeket. Orvosunk megkérte a beteget, hogy guggoljon le tízszer. Ebből 5 guggolás után meg kellett állnia, annyira leterhelte a szervezetét a mozgás. Az oxigénszaturáció szintje csökkent, légzésszám és pulzusszám emelkedett. Az orvos a következőket javasolta: Monelukast, Medrol, AziSandoz, Panoprazol, Panangin gyógyszeres kezelés, injekciós vérhígító, CT és laborvizsgálat. A páciens még mindig kételkedett, hiszen nem voltak olyan erős tünetei. A gyógyszeres kezelést elkezdte. 2 nap múlva a CT 40%-os tüdőkárosodást mutatott, 10 keresztmetszeti képen is végignézhette a páciens a tüdők képeit. A bal oldali tüdő károsodott nagyobb mértékben. Ezen kívül a CT kimutatta, hogy mindkét vesében vesekő alakult ki. Előtte soha nem találkozott ilyennel a páciens. Magas lett a D dimer, süllyedés a CRP, a májfunkció, az izom enzimek, viszont a szaturáció csak kicsit romlott – és a teszt még mindig pozitív. Ekkor javasolta a sürgősségi orvos, hogy Ivermectin szedését kezdje meg a beteg. Ez egy drágább külföldi gyógyszercsomag, viszont abban az esetben hatásos, ha a Favipiravir nem enyhít a tüneteken. Tablettás vérhigító szedése mellett elkezdte a kezelést a páciens. 2 napos kezelés után jobban lett, 4 nap után negatív tesztet produkált. Javult a tüdő állapota, lement a láz és a szaturáció is 98% volt. 2 hét pihenés, 6 hét lazább séta után már az edzés is lehetséges. Kontrollvizsgálat, labor és CT javasolt 1 hónap múlva. A páciens értetlenül áll azelőtt, hogy miért nem kap mindenki tájékoztatást arról a médiában vagy háziorvosától, hogy milyen kiegészítő gyógyszerek lehetnek szükségesek, és hogy mit is okozhat a vitamin túladagolás."

    Ezek szerint már alkalmazzák ellátásban?

    Eladó játékaim (LEGO, Switch, PS4): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/koncsik/index.html

  • syberia

    veterán

    A peer-reviewed research has claimed that global ivermectin use can end the COVID-19 pandemic, as the medicine significantly reduces the risk of contracting the deadly respiratory disease when used regularly.

    The common antiparasitic ivermectin is being touted as a miracle cure for COVID-19 by doctors and campaigners the world over.

    Peer reviewed by medical experts that included three US government senior scientists and published in the American Journal of Therapeutics, the research is the most comprehensive review of the available data taken from clinical, in vitro, animal, and real-world studies.

    The Times of India

    (#3861) koncsik: Hatásos az ivermektin, ezt egyre szélesebb körben ismerik fel. :R

    [ Szerkesztve ]

    https://howbad.info/

  • emvy

    nagyúr

    válasz koncsik #3861 üzenetére

    > hogy túl lett adagolva a D és C-vitamin

    > mindkét vesében vesekő alakult ki

    > A páciens értetlenül áll azelőtt, hogy miért nem kap mindenki tájékoztatást arról a médiában vagy háziorvosától, hogy milyen kiegészítő gyógyszerek lehetnek szükségesek, és hogy mit is okozhat a vitamin túladagolás.

    Hat ja. Veseko + hypercalcemia + Covid, igazan jo kombo.

    while (!sleep) sheep++;

  • koncsik

    MODERÁTOR

    válasz emvy #3873 üzenetére

    Covid kivételével (illetve arról nem tudok, de nem kizárt) "been there, done that" :K - nagyon okosan kell a vitaminkészítményeket összeválogatni

    [ Szerkesztve ]

    Eladó játékaim (LEGO, Switch, PS4): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/koncsik/index.html

  • syberia

    veterán

    Ázsiába Szakadtam - Ivermektin helyzetjelentés

    India egyik államában az egészségügyi bizottság tömeges ivermektin-profilaxist javasol minden lakosuk számára, a járvány megállítása érdekében.

    [ Szerkesztve ]

    https://howbad.info/

  • borges7

    aktív tag

    Nem tudom, megosztotta-e már valaki, egy biológus blogja a facebook-on, nagyon profi, és még humoros is! [link]

  • syberia

    veterán

    The novel coronavirus' spike protein plays additional key role in illness

    In the new study, the researchers created a "pseudovirus" that was surrounded by SARS-CoV-2 classic crown of spike proteins, but did not contain any actual virus. Exposure to this pseudovirus resulted in damage to the lungs and arteries of an animal model--proving that the spike protein alone was enough to cause disease. Tissue samples showed inflammation in endothelial cells lining the pulmonary artery walls.

    The team then replicated this process in the lab, exposing healthy endothelial cells (which line arteries) to the spike protein. They showed that the spike protein damaged the cells by binding ACE2. This binding disrupted ACE2's molecular signaling to mitochondria (organelles that generate energy for cells), causing the mitochondria to become damaged and fragmented.

    https://howbad.info/

  • gelbelex

    őstag

    válasz syberia #3880 üzenetére

    "In the new study, the researchers created a "pseudovirus" that was surrounded by SARS-CoV-2 classic crown of spike proteins, but did not contain any actual virus. Exposure to this pseudovirus resulted in damage to the lungs and arteries of an animal model--proving that the spike protein alone was enough to cause disease. Tissue samples showed inflammation in endothelial cells lining the pulmonary artery walls."

    Írják:
    "...new study shows that the virus spike proteins (which behave very differently from those
    safely encoded by vaccines) also play a key role in the disease itself. "
    A vírus (v. a pszeudovírus?) tüskefehérjéi miért viselkednek nagyon másképp, mint a vakcina által kódolt?
    Különböznek? Ha igen, mitől működnek a vakcinák?
    Ha nem, miért nem káros a tüskefehérjét termeltető vakcina?
    Vagy a vizsgált pszeudovírus tüskekoronája tér el az élő vírus és a vakcina tüskefehérjéjétől?
    Nem értem. :F

    "The team then replicated this process in the lab, exposing healthy endothelial cells (which line arteries) to the spike protein. They showed that the spike protein damaged the cells by binding ACE2. This binding disrupted ACE2's molecular signaling to mitochondria (organelles that generate energy for cells), causing the mitochondria to become damaged and fragmented."

    Erről a korábbi index-cikk jut eszembe.
    Laikusként elképzelek egy szupermutációt, ami mind az ACE2-t, mind az NRP1 receptort még hatékonyabban támadja, még nagyobb sejtpusztulást idézve elő, mindkét úton...

  • koncsik

    MODERÁTOR

    A vírusvariánsok hatásai a vakcinákra és a nyájimmunitás esélyei

    Dr. Eric Topol, a molekuláris orvostan professzora, a Medscape szakfolyóirat szakmai főszerkesztője összegezte a tapasztalatait a SARS-CoV-2 vírusvariánsokról és a vakcinák hatékonyságáról ellenük, valamint a nyájimmunitáshoz vezető útról.

    Korábban már kifejtette a véleményét, hogy némi fenntartással bízik a vakcinák hatékonyságában a variánsok ellen is. Az amerikai járványügyi hatóság (CDC) öt vírusvariánst tart jelenleg figyelésre érdemesnek, dr. Topol szerint csak három jelent valós veszélyt közülük: a B.1.1.7. brit variáns, a P.1. brazil (és japán) variáns és a B.1.351. dél-afrikai variáns. Ezek mindegyike reagál a jelenlegi vakcinákra.

    A brit B.1.1.7 a legrosszabb variáns mind közül, mert nagyon fertőző, súlyosabb betegséget és 30-50%-kal több halálesetet eredményez. Ez lesz világszinten a domináns víruslánc, ami akár további mutációkkal sokáig okoz problémákat nekünk. Egyelőre viszont nagyon jól reagál a vakcinákra.

    A dél-afrikai B.1.351 variánssal kapcsolatban biztató hír, hogy nagyon jól véd ellene a Pfizer/BioNTech mRNS vakcina, ahogy ezt már a tömeges oltóprogramok sikerében láthatjuk. Katarban 2021. március végére az országos oltóprogramban közel 400 000 ember kapta meg az első adag Pfizer vakcinát, és több mint 250 000-en a másodikat is. A második dózis után 2 héttel a vakcina 75%-os hatékonyságúnak bizonyult a dél-afrikai és 89,5%-osnak a brit variánssal szemben. A súlyos, kritikus vagy halálos kimenetelű COVID-19-betegséggel szemben 97,4%-os hatékonyságot mértek mindkét vírusvariáns esetében.

    Továbbá azt is tudjuk, hogy a B.1.351 nagyon jól reagál a Janssen vakcinára, annak ellenére, hogy ez a leginkább immunválasz-elkerülő variáns, amivel szemben az oltóanyagoknak a legnehezebb kialakítani a védelmet.

    A P.1 brazil variáns a brit után a második legveszélyesebb, de nem olyan immunválasz-elkerülő, mint a dél-afrikai és nem olyan fertőző, mint a brit variáns. Friss kutatási adatok szerint jól reagál a kínai Sinovac és az AstraZeneca vakcinákra, de a többi oltóanyagra is reszponzív. E variáns esetében nem a vakcinaválasz ad okot aggodalomra, hanem ahol a brit variánssal „versenyben van”, ott áttöréses fertőzéseket okozhat a beoltott emberekben és újrafertőzéseket a nem oltottak között.

    A B.1.617 indiai variáns nem duplamutáns, 15 mutációja ismert és önmagában nem felelős az Indiában kialakult katasztrofális vírushelyzetért.

    A kiegészítő COVID-19-védőoltásokkal kapcsolatban dr. Topol úgy vélekedik, hogy valószínű további variánsok fognak megjelenni, amelyek mind fertőzőségük, mind immunválasz-elkerülő képességük tekintetében akár erősebbek is lehetnek a jelenleg ismert variánsoknál. A legtöbb ember esetében a SARS-CoV-2-fertőzésre kialakuló immunválasz kellően erős és teherbíró és akár évekig is kitarthat. A SARS-CoV-1 esetében akár 18 évvel később is jelen volt az immunitás.

    Egyes betegcsoportok viszont gyengébben reagálnak a védőoltásra: ők jellemzően az idősek és a legyengült vagy legyengített immunrendszerű páciensek (rák-, autoimmun betegségek vagy szervátültetés miatt immunszuppresszív kezelésben részesülők). Az ő esetükben további kutatások szükségesek, hogy az esetleges áttöréses fertőzések tünetes COVID-19-betegséggel járnak-e és hogy az alapvírus vagy valamelyik variáns okozta-e.

    Emiatt is dr. Topol szerint szükségesek lesznek a kiegészítő oltások. Valószínű, hogy nem a teljes népesség körében, hanem pont a sérülékenyebb, gyenge immunrendszerű csoportok részére. Az összes jelenlegi vakcina továbbfejleszthető, hogy védelmet nyújtson a variánsok ellen is, de most még nem világos, hogy van-e erre szükség.

    Dr. Topol kiemelte, hogy jelenleg kb. 200 féle COVID-19-vakcina van fejlesztés alatt. Lesznek belélegezhető vakcinák, szobahőmérsékleten tárolható mRNS oltóanyagok és akár szájon át szedhető verziók is. A Novavax és a Janssen kétdózisú oltóanyaga az mRNS vakcinák hatékonyságát közelíti.

    Ami biztos, a jelenlegi vakcinák mindegyike nagyon jó védelmet nyújt a súlyos COVID-19-betegség és halálozás ellen, de nem mindegyik egyformán hatékony az enyhe lefolyású betegség ellen, amiből még mindig kialakulhatnak az elhúzódó szövődmények, az ún. hosszú COVID-19.

    A nyájimmunitás szó helyett dr. Topol inkább a „féken tartás” szót használja, ami elérhető, ha a fertőzöttségi arány kevesebb, mint 1:100 000 lesz a lakosságra nézve. Ezt az arányt már Izraelben sikeresen elérték, azaz ellenőrzés alatt tartják a vírust, fenyegető gócpontok nélkül. Az Egyesült Államokban ez a ráta most 15:10 000.

    A SARS-CoV-2 vírus sikeres féken tartásához dr. Topol kötelezővé tenné a védőoltást, első körben a munkáltatók, felsőoktatási és egyészségügyi intézmények bevonásával. Sajnos a vakcinák engedélyezettségének korlátait sokan kifogásként használják, hogy ne oltassák be magukat. A vírus hatékony leküzdése érdekében mindenkinek látnia kell, hogy a COVID-19-vakcinák a természetes immunválasznál is erősebb és hosszabban tartó védelmet nyújtanak, és nagyon biztonságosak.


    Forrás: Medscape

    Eladó játékaim (LEGO, Switch, PS4): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/koncsik/index.html

  • syberia

    veterán

    válasz gelbelex #3881 üzenetére

    A vírus (v. a pszeudovírus?) tüskefehérjéi miért viselkednek nagyon másképp, mint a vakcina által kódolt?

    Erre a kérdésre én is szeretném tudni a tudományos megfejtést...

    https://howbad.info/

  • Aryes

    nagyúr

    válasz syberia #3883 üzenetére

    Lehet, hogy nem is viselkednek másképp. Csak mivel nem szaporodik a vakcinával bevitt fehérje, nem tűnik fel a pusztítás.

  • Kékes525

    félisten

    Találtam egy jó cikket a Nature-ban: [SARS-CoV-2 structural features may explain limited neutralizing-antibody responses]

    "A SARS-CoV-2-fertőzött betegek semlegesítő antitestválasza alacsony és rövid ideig tartó lehet. A koronavírusok strukturális stratégiát alkalmaznak az erős és tartós antitestválaszok elkerülésére. Más vírusok optimális és hosszú élettartamú semlegesítő ellenanyagválaszt indukálnak, köszönhetően a vírusfelszínen található 20 vagy több ismétlődő, 5-10 nm-es távolságban lévő, merev antigén epitópnak. Az ismétlődő és erősen szervezett struktúrák ilyen tömbjeit az immunrendszer patogén-asszociált szerkezeti mintaként (PASP) ismeri fel, amelyek a kórokozó felszínére jellemzőek. Ezzel szemben a koronavírusok nagy részecskéi, hosszú tüskékkel (S fehérje), amelyek folyékony membránba ágyazódnak. Ezért a semlegesítő epitópok (amelyek az S-fehérjén vannak) lazán "lebegnek" és nagy távolságban, átlagosan kb. 25 nm távolságra vannak egymástól. Következésképpen a komplement toborzása gyenge, és a B-sejtek stimulációja szuboptimális marad, ami magyarázatot ad a nem hatékony és rövid ideig tartó semlegesítő antitestválaszra."

    Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

  • Kékes525

    félisten

    válasz koncsik #3888 üzenetére

    Szerintem ezzel már elkéstek. Mire bevezetnék a COVID-19 terápiájába és elterjedne a világon, addigra kijönnek az új fejlesztések a koronavírus ellen (pl: molnupiravir).

    Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

  • batagy

    őstag

    válasz OPiiPO #3899 üzenetére

    Ehhez a témához kapcsolódóan, ajánlom megnézésre az ELTE Biológiai Intézettől Müller Viktor előadását , amely május 7-én hangzott el , "COVID-19 az evolúció tükrében" címmel. És itt megnézhető. A 46. perctől van szó a vírus lehetséges eredetéről, a link az időpontra visz.

    _____
    A felhasználó saját kérésére módosítva.

    [ Módosította: #40993792 ]

Aktív témák