Zabagép lesz az új Phenom csúcsprocesszor

Nemrég beszámoltunk az AMD Phenom II X4 965 névre keresztelt csúcsprocesszoráról, ám a termék fogyasztásáról kiszivárgott információk tévesnek bizonyultak. Az MSI azonban az elmúlt napokban frissítette alaplapjainak processzortámogatási listáját, melyben az AMD hamarosan megjelenő csúcsmodelljére 140 W-os TDP fogyasztást írnak. Ezt a teljesítményfelvételt a legtöbb, piacon lévő Socket AM2+ és AM3 foglalattal szerelt alaplap képes kiszolgálni, így az új fogyasztáshatár bevezetése valószínűleg nem jelent majd komolyabb problémát. A TDP fogyasztás természetesen egy osztályszintű besorolás, amely  rendkívül magas gyakorlati terhelés esetén 125 W fölötti, de 140 W alatti energiaigényt jelent.

Hasonló manővert már elkövetett az AMD az első generációs Phenom termékvonal 9950 típusjelzéssel megjelent processzorán, ám most elképzelhető, hogy a Phenom II X4 965 fogyasztása pár hónapon belül mérséklődik a megszokott 125 W-ra. Sőt a nemrég piacra került Phenom II X4 945 fogyasztása is 95 W-ra csökken.

Az eddigi információk alapján a számozás szerint azonos, de különböző energiaigénnyel rendelkező processzorokat a típusjelzés előtti betű fogja megkülönböztetni. Ennek megfelelően a Phenom II X4 945 95 W-os TDP fogyasztással rendelkező változata x945 jelöléssel érkezhet, továbbá a csúcsmodell esetében is felmerült a z965 jelölés használata, felhívva a figyelmet a magasabb fogyasztási értékre. Az ügyben hivatalos döntés még nem született, de a processzortámogatási listákra nem szoktak hibás adatok felkerülni.

A magasabb étvággyal rendelkező termékek mellett jönnek az igencsak alacsony fogyasztású négymagos processzorok is, amelyek az Athlon II elnevezést kapták. A Propus lapkára épülő termékek már nem rendelkeznek a nagyméretű L3 gyorstárral, így a Denebhez képest a chipek mérete csökkent. A négymagos lapkának lesz egy hárommagos változata is, mely a Rana kódnévre hallgat. Természetesen az utóbbi chip fizikailag megegyezik a négymagos modellel, így az egyik mag csak logikailag kerül letiltásra.


Propus

A négymagos Athlon II processzorok pontos tulajdonságait az alábbi táblázat foglalja össze:

AMD Athlon II
Típus (fogyasztás) Órajel L2 cache L3 cache Kódnév Megjelenés (2009)
X4 630 (65 W TDP) 2,8 GHz 4 x 512 kB - Propus nyár vége
X4 620 (65 W TDP) 2,6 GHz 4 x 512 kB - Propus nyár vége
X4 605e (45 W TDP) 2,4 GHz 4 x 512 kB - Propus nyár vége
X4 600e (45 W TDP) 2,2 GHz 4 x 512 kB - Propus nyár vége

Az alaplapgyártók processzortámogatási listája szerint érkezik még két Phenom II processzor is, melyek közül az egyik három, míg a másik négy magot tartalmaz. A termékek specifikációit az alábbi táblázat foglalja össze:

AMD Phenom II
Típus (fogyasztás)
Órajel L2 cache L3 cache Kódnév Megjelenés (2009)
X4 820 (95 W TDP)
2,8 GHz 4 x 512 kB 4 MB Deneb nyár vége
X3 740 (95 W TDP) 3 GHz 3 x 512 kB 6 MB Heka nyár vége

A Phenom II X4 820 esetében – a hír első fele alapján – nem elképzelhetetlen az x820 jelölés, ám amíg a hivatalos megerősítés meg nem érkezik, a megszokott típusszámozást tüntetjük fel. Érdemes megjegyezni, hogy az előzetes ütemtervek manapság gyorsan változnak az AMD-nél, ugyanis a 45 nm-es gyártástechnológia a vártnál sokkal jobban sikerült, így több későbbre tervezett termék bevezetését előrehozza a vállalat, aminek következtében az előzetes útitervekben prezentált processzorok egy része módosított paraméterekkel érkezik. Ez esetenként jelenthet pozitív, illetve negatív változást is a sebesség és a fogyasztás szempontjából.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés