Hivatalos bejelentés nélkül futott be az új Xeon Phi

Az Intel a Knights Mill prezentálása helyett inkább egy korábban bemutatott FPGA-t leplezett le újra.

Meglehetősen furcsa kommunikációs stratégiát folytat újabban az Intel, ugyanis a vállalat az egyes termékeit csak csendben startoltatja el, míg több újításnak esetenként érthetetlenül nagy sajtónyilvánosságot szentel. Hasonló történt ezen a héten is, mivel jelenleg a Stratix 10 MX FPGA-ra koncentrál a Santa Clara-i óriáscég, de az egy évvel korábbi bemutatóhoz képest lényeges új információt nem prezentáltak. Persze a Stratix 10 MX mostantól nem csak a kiválasztott partnereknek érhető el, hanem általánosan rendelhetők a minták, ez viszont nem feltétlenül fontosabb az új Xeon Phi modellek elérhetőségénél. Oka viszont ennek is van, noha kifelé valószínűleg nem igazán látszik, de az Intel és a Xilinx egy kisebb írásbeli párbajt vív egymással, mivel vita van arról, hogy ki jelentett be hamarabb HBM2 memóriát használó FPGA-t. Mindkét vállalat magát tartja elsőnek, és valószínűleg az Intel a legfrissebb közleményével a saját álláspontját akarta megerősíteni.

Hirdetés

Az új Xeon Phi modellek azonban nagyon fontosak, legalábbis a potenciális vásárlók számára mindenképpen értékesebb információt jelentenének. Nem várunk tehát arra, hogy Intel hivatalos csatornája észrevegye a startot, bemutatjuk inkább mi a friss, Knights Mill kódnéven futó gyorsítókat.

Magát az alapot a vállalat már nyáron részletezte, és ehhez igazából nem is lehet többet hozzáfűzni. A Knights Mill célja a gépi tanulás piacának általános lefedése, vagyis nem olyan gyors, mint a Nervana NNP, arra az efféle konstrukciók szimplán a dizájn miatt képtelenek, viszont jóval általánosabban programozható, elvégre a Knights Mill a Lake Cresttel ellentétben nem ASIC.


[+]

Az új, LGA3647-es tokozású Xeon Phi modellek paramétereit az alábbi táblázat részletezi:

Intel új, Knights Mill lapkára épülő Xeon Phi modellek LGA3647-es tokozással
Típus Órajel/Turbó órajel
L2 cache
Integrált memória (MCDRAM/DDR4)
MCDRAM sebesség
DDR4 effektív órajel Fogyasztás (TDP)
7295 (72 mag) 1,5/1,6 GHz 36 MB
16 GB/384 GB
7,2 GT/s
2400 MHz 320 W
7285 (68 mag) 1,3/1,4 GHz 34 MB
16 GB/384 GB 7,2 GT/s 2400 MHz 250 W
7235 (64 mag) 1,3/1,4 GHz 32 MB
16 GB/384 GB 7,2 GT/s 2133 MHz 250 W

A Knights Mill modellek különlegessége a gépi tanuláshoz szükséges, fentebb linkelt hírben részletezett extra képességeken túl az Intel VT-x (EPT-vel) és VT-d virtualizáció támogatása, ami a korábbi generációból hiányzott. A frissen és csendben megjelent új Xeon Phi trió már rendelhető, akár nagyobb mennyiségben is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés