Windows blog: viszlát Hotmail, helló Outlook (2. rész)

Előző bejegyzésünkben már elkezdtük a Hotmailről Outlookra váltás taglalását, ezúttal kicsit konkrétabban is mélyére nézünk a változásoknak. Második rész!

Az újdonságok

Az első és legfontosabb (főleg a mai világban) újdonság a közösségi integráció. Ennek lényege, hogy akárkivel is levelezünk, e-mail címe vagy neve alapján a rendszer megjeleníti számunkra legutóbbi Twitter és Facebook bejegyzéseit, ráadásul egy linket is csatol ehhez, melyen keresztül az adott személy írásait vagy profilját elérhetjük. Természetesen ez magában foglalja a lájkolásnak, a hozzászólás fűzésének és a válaszcsiripelésnek a lehetőségét is. Mivel ez nem mindenki számára életbevágó funkció, így a beállításokon belül ezt bármikor, könnyedén letilthatjuk.

A főbb fícsörök közé tartozik még az egygombnyomásos Hotmailről Outlookra váltás, valamint az e-mailben közvetlenül történő dokumentumszerkesztés is, mellyel a levelünkben található mellékletekre kattintva módosíthatjuk fájljainkat, majd azokat egy mozdulattal továbbíthatjuk a címzettnek. Ha ez nem lenne elég, immáron lehetőségünk van a szépen megszerkesztett, osztott nézet bekapcsolására, így a bal oldalon szemlélhetjük a feladót, a rövid tartalommorzsát és a tárgyat, egy jobb részen nyíló ablakban pedig elolvashatjuk az egész email tartalmát. Ez egyébként szintén önállóan beállítható dolog, vagyis lehet az eredeti nézetet is alkalmazni.

Letisztult felület

Az Outlookot átjáró zord kék árnyalat is a Windows Phone, valamint a Windows rendszerek összegyúrását mutatja, de ikonok terén legfőképp az előbbire hasonlít. Ha ez a szín mégsem tetszik, akkor szabadon választhatunk több más variáns közül is (lila, bordó, zöld, türkisz stb.). Ezzel a megoldással egyébként a Microsoft elérte, hogy a szemnek is kellemesebb és átláthatóbb legyen a felület, habár ellene szól, hogy így egy kicsit puritánná vált az oldal (persze valamit valamiért).

Két rendkívül okos megoldást mindenképpen ki kell még emelni. Az egyik, hogy az Outlook nem rakja teli gyorsgombokkal a felülelet, hanem mindig a funkciókhoz képest arányosan helyez felülre gyorsikonokat. A másik újdonság, hogy a kivitelezés és az elrendezés is elég minimalista, szinte minden fő vezérlőgomb a lap tetején helyezkedik el, s ez a módszer szintén az átláthatóságot hivatott elősegíteni. Mivel még – mondhatni – kísérleti fázisban van az oldal, így észrevehető, hogy az e-mailek megnyitása néha lassabb, mint a Hotmailnél, habár ezek többnyire csupán tizedmásodpercekben mérhető eltérések.

A Microsoft elmondása alapján egyébként a manapság több millió ember által használt Skype is integrálásra kerül, ám jelenleg az előzetes verzióban ez nem elérhető. Van viszont MSN Messenger kliens, így egy gombnyomással tudunk beszélgetni ott felvett partnereinkkel.

Összegzés

Az Outlookká alakulás talán visszahozhatja az elvesztett vagy elkedvetlenített felhasználókat. A Gmail térhódítása az utóbbi években konstans módon növekedett, ugyanis éppen a fent leírtak hiánya miatt gondolták úgy a felhasználók, hogy leváltják régóta megszokott hotmailes címüket. A letisztult forma, az egyszerűség, valamint a Skype (és talán az MSN) integrációja azonban nagy lökést adhat az Outlooknak, nem beszélve arról, hogy a feltörekvő Windows Phone rendszerrel kiegészülve könnyed szinkronizációt és dokumentumszerkesztést tenne lehetővé a felhasználók számára.

Legendd

Azóta történt

Előzmények