Windows blog: SkyDrive HTML5 újdonságok

Úgy tűnik, a Microsoft webes alkalmazásainak fejlesztőcsapatai mostanában nagyon felpörögtek, hétről-hétre jelentik be ugyanis az online szolgáltatások újabb extráit. A mai témánk alapjául szolgáló frissítési csomagban új formátum támogatásokról és a megosztási lehetőségek javításáról lesz szó.


[+]

A SkyDrive fejlesztői kompatibilitás és állománykezelés terén több hiányosságot is pótoltak, melyek mondjuk úgy, esszenciálisak voltak ahhoz, hogy a tárhely szolgáltatás lépést tudjon tartani a felhasználói igényekkel. Az első ilyen sarkalatos pont a képek formátumának támogatása és megjelenítése. Az egyik újonnan támogatott képtípus a manapság ismét nagy divatját élő animált GIF, melyet az internetezők többsége a videók helyett, leginkább komikus jelenetek továbbítására használ. Bár a GIF kiterjesztésű fájlok eddig is megjeleníthetők voltak a webes felületen böngészve, feltöltés után sem a böngészőben, sem megosztott fájlként nem működött az animáció, mostanáig. Ennél sokkal hasznosabb a digitális fényképezőgépek által használt RAW képtípus támogatása, melyet az profi és hobbifotósok is nagyra értékelhetnek.

A képek eredeti minőségét jobban megőrző formátum végre képfájlként kezelhető böngészőből is, tehát a fényképekre vonatkozó funkciók mellett letöltés nélkül meg tudjuk mutatni másoknak is elkészült műveinket. Erre egyébként a Windows Phone készülékek fejlődése miatt is szükség volt, hisz finoman szólva "nem árt", ha a redmondiak online tárhelye képes kezelni az olyan fotózásra kihegyezett készülékekről feltöltött képeket is, mint például a nemrégiben bemutatott Nokia Lumia 1020, mely a 41 megapixeles felbontású kamerájával nem a már megszokott telefonos fényképezés mezőnyében mozog, sem minőségben, sem fájlméretben.

Ha már a minőségnél és a felbontásnál tartunk, a fotók megjelenítése kapcsán is történtek fejlesztések. Manapság ugyanis egyre elterjedtebbek a magas DPI-vel rendelkező kijelzők, melyeknél a böngészőben történő képnézegetés esetén bizony az átlagos felbontás kevés lehet. Éppen ezért a SkyDrive már automatikusan képes felmérni monitorunk ezen képességét, és ehhez igazítja a megjelenített fotó és az ikonos nézetben látható előnézeti kép felbontását is.


[+]

Változások történtek képek kezelése terén is. Apró, de hasznos funkció, hogy végre már el is forgathatjuk a képeket, de valamivel látványosabb újítást kapott a nemrégiben bevezetett fényképek nézet. Ez ugyebár arra szolgál, hogy a tárhelyünk valamennyi fotóját egyetlen, időrendben felállított folyamban tekinthessük át. A képkezelést megkönnyítendő ebben a nézetben végre azt is megszabhatjuk, hogy mely mappák tartalmát láthassuk ebben az elrendezésben.

A rendezési módosításokkal el is érkeztünk mostani frissítés által érintett harmadik területhez, vagyis a megosztások kezeléséhez. Eddig, ha nem email csatolmányaként, hanem közvetlenül, a SkyDrive felületéről szerettünk volna megosztani fájlokat, akkor azt kétféleképpen tehettük: vagy egy mappába rendeztük őket, amit azután megosztottunk, vagy minden egyes fájlnál el kellett játszanunk a kötelező köröket, vagyis linket igényelni, azt másolni-beilleszteni a megfelelő csatornára, vagy emailben egyesével elküldözgetni, esetleg ismerőseink listájáról felvenni embereket egy-egy állomány adatlapján a megosztási keretbe. Kimondhatjuk, hogy ez bizony kifejezetten körülményes volt. Éppen ezért a harmadik hiánypótlás arra irányult, hogy egyszerre több állományt csoportosítva és kijelölve, azokat akár eltérő mappából is megoszthassunk néhány kattintással.


[+]

A már megosztott állományaink jogosultságainak kezelése eddig szintén körülményes volt, hisz a megtekintési és szerkesztési jogokat csak az adott állomány megkeresése után, annak kijelölésével tudtuk módosítani. Ennek kiküszöbölésére itt a megosztott állományokat egyesítő nézet, amivel a SkyDrive megspórolja nekünk az említett metódusra szánt időt, vagyis egyetlen áttekintő nézetben láthatjuk, hogy mit és kivel osztottunk meg, illetve hogy mi kinek és mely állományaihoz kaptunk hozzáférést.

Ha már az előbb szóba került az emailben történő fájlmegosztás, akkor érdemes megemlíteni, hogy itt is történt némi előrelépés. Néhány héttel ezelőtt került be a SkyDrive-ba az a frissítés, melynek köszönhetően a másik fél nem csak megtekintheti az adott állományokat Microsoft fiókkal történő belépés nélkül, hanem szerkesztheti is azokat, amennyiben így rendelkezünk. Ez utóbbi megoldást kiterjesztették az emailben továbbított engedélyekre is, azaz ha egy a tárhelyünkön tárolt állományhoz elektronikus levélben továbbítjuk a hozzáférési linket, küldéskor engedélyt adhatunk a belépés nélküli szerkesztésre is.


[+]

A negyedik fontos újítás a szöveges fájlok kezelését érinti. Az eddig is adott volt, hogy dokumentumokat szerkeszthettünk weben keresztül is, hála az Office Web Apps dokumentumkezelőjének, mostantól számos új szöveges fájltípusban tudunk módosításokat végrehajtani. A támogatott formátumok listája meglehetősen széles, hisz a mezei TXT fájloktól kezdve JavaScript, CSS, és HTML kódokon át CMD és SQL állományokig terjed.

Inarus

Azóta történt

Előzmények