A Windows 10 Cloud kaphatja el a Chrome OS-t?

A friss pletykák szerint ezekre épülhetnek majd az igazán olcsó windowsos mobil PC-k.

Talán a Microsoftot is meglepte, hogy a Google mennyire be tudta venni az oktatási területet a Chrome OS-sel, amire a Chromebookok épültek. A Windows platform számára az kifejezetten fájó pont, ugyanis a redmondi óriáscég is próbálja a licencköltségeket a lehető legalacsonyabbra levinni, de a Chrome OS-t használó rendszerek ellen úgy néz ki, hogy tényleg nehéz versenyezni.

A Microsoft a friss pletykák szerint két új Windows 10 verzióval készül igazi ellenfelet állítani a Chrome OS-nek. Erre vonatkozóan az első komolyabb információ egy WalkingCat nevű Twitter felhasználótól jött, aki ismerős lehet, ugyanis az x86-ot emulálna ARM-os Windows 10-et is leleplezte korábban.


[+]

Ezúttal két név került elő: Cloud és CloudN. Előbbi a médialejátszót integrálja, míg utóbbi ettől is mentes. Mary Jo Foley, a ZDNet újságírója gyorsan utána is járt az adatoknak és információi szerint a Windows 10 Cloud és CloudN tulajdonképpen olyan Windows 10 verziók lesznek, amelyek nem képesek futtatni a Win32-es alkalmazásokat, tehát csak az UWP-re koncentrál. Ez a megcélzott területen inkább előny, mint hátrány, mivel a Chrome OS legerősebb pontja az egyszerűsége és a kvázi bevehetetlensége. Tulajdonképpen szinte kizárt, hogy a Chrome OS vírussal fertőződjön meg, mivel nem is telepíthető rá ellenőrizetlen alkalmazás. Nyilván a Google Play Store ebből a szempontból egy rizikófaktor, de a Google pajzsán kell átjutni, ami ugyan nem lehetetlen, de eléggé nehéz.

A Windows 10 Cloud és CloudN esetében az UWP ugyanezt kínálná. Csak a Microsoft által ellenőrzött és aláírt alkalmazások tölthetők le, ami egy igen erős védelmi vonalat jelent. Persze az UWP alkalmazások pont annyira nem kellenek a rendszer működéséhez, ahogy a Chrome OS-nek a Google Play Store applikációi, tehát igen valószínű, hogy a legfontosabb programok előre feltelepítve érkeznek.

A Windows 10 Cloud és CloudN minden bizonnyal a vékony notebookokban találhat otthonra, így teljes mértékben a Chromebookok elleni támadásról lesz szó. A hardver tekintetében is szabad lehet a választás, hiszen pont annyira lényegtelen a processzor architektúrája, amennyire a Chrome OS esetében. Ez a választási szabadság valószínűleg igen olcsó Windows operációs rendszert használó notebookokat fog eredményezni, hiszen kvázi beengedi az ARM-os mezőnyt a piacra.

Előzmények

Hirdetés